21 Mart 2011 Pazartesi

FALAFEL(NOHUT KÖFTESİ)

Uzun süredir denemeyi düşündügüm bir köfteydi.Her nohut yemegi yaptıgımda daha fazla nohut haşlasaydım yapardım diye hayıflanıp duruyordum.Bizimkiklerin yemeyecegini bile bile artık yapmaya karar verdim.Sadece tadına bakmak için az miktarda yaptım.Yani kendim için yaptım diyelim.Bu aralar yedigime dikkat ediyorum o yüzden yagda kızartmayayım da fırında yapayım diye düşündüm.Ama açıkçası falafelden çok şey beklemişim.Umdugum gibi bir tat olmadı.Biraz kuru gibi geldi bana.Belkide yagda kızartmayıpta fırında yaptıgım için olabilir.Umutlarım bitmedi bir daha ki sefere yagda kızartarak yapacagım bakalım o zaman nasıl olacak.
FALAFEL(NOHUT KÖFTESİ)TARİFİ:
  • 1,5 su bardagı haşlanmış nohut
  • bir miktar kıyılmış maydanoz
  • 2 adet kuru sogan
  • 2 çay kaşıgı kimyon
  • karabiber,tuz
  • yarım çay kaşıgı kabartma tozu
  • 1 adet yumurta
  • yarım su bardagı un
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşıgı sıvıyag
Nohutları bir gece önceden ıslatın ve ertesi gün nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayın.Nohutlar iyice yumuşadıgında suyunu süzün ve rondoya koyun ve içine dövülmüş sarımsagı ve kuru soganı ekleyin ve karışımı püre haline getirin.Sonra derin bir kaba çıkarın.İçine kıyılmış maydanozu,yumurtayı,unu,kabartma tozunu,baharatlarını ve sıvıyagı ekleyip iyice yogurun.Bu hazırladıgınız köfte karışımından ceviz büyüklügünde parçalar koparıp yuvarlayın ve elinizle yassılaştırın.Yaglamış oldugunuz tepsiye dizin.(veya bu aşamada sıvıyagda kızartın)Önceden ısıtılmış 250C fırında her iki tarafıda kızarıncaya kadar pişirin. 
Afiyet olsun.

9 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

çok büyütülecek bir tat değil ama barındırdığı baharatlarla kendi çapında bir lezzet:) yağda kızartmak bence lezzeti arttırıyor birde lavaşa yeşillik ve domatesle sarılıp yenmesi daha başka oluyor..
eline sağlık
sevgilerimle...

canimçektipişirdim dedi ki...

değişik olmus tadını çok merak ettim..eger denersem ben yagda kızartırım:)

baharatlı tatlar dedi ki...

Tadını merak ettim görüntü çok güzel en kısa zamanda deneyeceğim ellerine sağlık.

derya dedi ki...

Canım ellerine sağlık çok şık bir sunum olmuş öpüyorum.

zeymuran dedi ki...

nohut koftesı benımde süreklı erteleyıp durdugum tarıfler arasında.nedense bana pek lezzetlı bir şey olmayacak gıbı gelıyor goruntusu güzel kuru olduysa bende kızartarak yapayım bakalım nasıl olacak.iyiki denemıssin denemeden anlaşılmaz belkı damak tadına uyardı,yapmadıklarımızı yaparak farklı guzel lezzetlerı keşfedıyoruz.blogumuzu zıyaret edenlere de bir fıkır verıyoruz.bu nedenle hiç hayıflanma diyorum.ellerıne sağlık canım

Limon çiçekleri dedi ki...

Bende hep merak ediyordum ve yapamayı düşünüyordum...Vazgeçtim gibi ama pek bi lezzetli görünüyorlar ellerine sağlık..

Saglıklımutfak dedi ki...

bende hiç denemedim. ama güzel duruyor. bu arada sizin ev ahali ne çok yemek seçiyor. Allah sabır versin sana:) zor

♥ Hasretli Lezzetler ♥ dedi ki...

ellerine saglik canim :) Insallah birdahaki sefere arzuladigin gibi sonuclanir.. sicacik sevgiler

YeMeK vAkTi/AyLiN dedi ki...

Eylemcim kuruluğunun sebebi %70 fırında yapmandır ama sen o tadı alamadıysan yağdada kızartsan sevmezdin sanki :))Ellerine sağlık canım