8 Aralık 2010 Çarşamba

PÜŞÜRÜKLÜ BÖREK

Bu nasıl bir isim dediginizi duyar gibiyim.Ama bizim oralarda bu börek bu adla anıldıgı için başka nasıl bir isim verecegimi bilemedim aslında.Eskilerde bu kadar çok yiyecek olmadıgı için insanlar uydur buydur yemekler ve börekler yaparlarmış.Hatırlıyorum biz Kilis de yaşarken mesela mevsimi olmayan hiçbir sebze ve meyveyi bulamazdınız.Bence öylesi daha iyiyidi.Püşürüklü börege gelince içine tereyag ve un karışımı kondugu için bu adı almış.Yani bir kalori bombası.Ama bir kereden birşey olmaz diyenlerdenseniz denemenizi tavsiye ederim.Tarifi verecegim fakat ölçü maalesef yok.Sıcak yenmesi tavsiye olur.İşte tarif:
PÜŞÜRÜKLÜ BÖREK HAMUR MALZEMELERİ: 
  • Un
  • su
  • tuz
İç Malzemeleri:
  • tereyag
  • un
Hamuru için un,su ve tuz derin bir kapta karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.Hazırladıgımız hamuru 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.Hazırladıgımız hamurdan limon büyüklügünde parçalar koparıp unlu zeminde oklava ile çok ince olmayacak şekilde açıyoruz.(saç böregi kalınlıgında olacak).
Açtıgımız hamurun üstüne oda sıcaklıgında ki tereyagından küçük parçalar kopararak koyuyoruz.Tereyagının üstünede 1 yemek kaşıgı kadar un serpiştiriyoruz.Ve yarım ay şeklinde kapatıyoruz.Hazırladıgımız böregimizi bu şekilde 10 dakika kadar dinlendiriyoruz.Ve kızgın teflon tavada  ocagın altı çok açık olmadan(çünkü tereyagının eriyip unla bütünleşmesi gerekiyor)arkalı önlü pişiriyoruz.Sıcak yenmesi tavsiye olunur.
Afiyet olsun. 

24 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı günler, ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor. Yayık tereyağı olacak, yanındada ayranı çok güzel gider gibi geliyor bana.

Saygılarımla.

YeMeK vAkTi dedi ki...

oy oy oy yağlara bak yağlara::))Ellerine sağlık canım bir süre ben almıyım ama:)

Unknown dedi ki...

İsmine bayıldım ellerine sağlık canım sevgiler.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

ilginç bir börek bi kere yapıp yenmeli
ellerine sağlık arkadaşım

Saglıklımutfak dedi ki...

Ohh nefis olmuş Eylem cim ellerine sağlık. sevgiler

İlknur dedi ki...

Ellerine sağlık.yemede yanında yat yani:))
Afiyetler olsun...

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili arkadaşım
en kalbi selamlarımla merhaba demek istiyorum
.nasıl leziz olmuş böreğin
ellerine sağlık
sevgiler mintiden

Özgen dedi ki...

Merhaba ellerinize sağlık
Pratik içli kete gibi olmuş. Çok hoşuma gitti doğrusu.Sevgiler...

Birsel ve İrem dedi ki...

Başlığı görünce "püşürük nedir" diye soracaktım ki açıklamaları gördüm. Çok değişik bir tarif, bu uydur, buydurlar olmasa yeni lezzetler nasıl keşfedilir:)) Ellerine sağlık, afiyet olsun.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

isim ilginç ama lezzet muhteşem Fuat beyin de dediği gibi yanında birde yayık ayranı olsa şöyyyle köpük köpük oofff dadından yenmez:)))
sonraa da gelsin kilolar:))))
eline sağlık Eylemim paylaştığın için teşekkürler
afiyetle kal

Sevil Şahin dedi ki...

eylemcim aman allahım bu nasıl bir börek valla olsa 2 tane yerdim bayıldım bayıldım
ellerine sağlık afiyet bal olsun

My Smitten World dedi ki...

cok ilginc ve lezzetli görünüyor... bu arada yilbasi üzeri anlayadayiz :) senden bir kac tüyo alcam ... önümüzdeki günler mail atarim :)) sevgiler

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

ellerine sağlık canım,
nefis olmuş

Armina dedi ki...

Farklı ve nefis bir börek olmuş ilk kez duyuyorum ellerine sağlık.

Sevtap dedi ki...

Ne kadar hoş bir ismi var canım öyle.Yanında çay ile harika olur.Ellerine kollarına sağlık.

sarkaç dedi ki...

Ben bu yöresel isimlere bayılıyorum. İçlerinde bir ruh barındırıyorlar. Lezzetsiz olması mümkün olmayan bir yiyecek üstelik. Elinize sağlık

Unknown dedi ki...

Tam bir kalori bombası dediğin gibi:) Ellerine sağlık canım

Gülcan dedi ki...

ismi çok güzelmiş.elinize sağlık.

mandalincikmazi dedi ki...

Şimdilerde kalori hesabı yapıyoruz eskiden böylemiydi herkes kendi işini yaptığı için bu kadar makinalar yokken tabi bu börek enerji deposudur ve insanlar bunu kolayca hazmeder ve bütün kalorileri yakarladı bence çok güzel bir börek ohhh misler gibide tereyağ kokusu burnıuma geldi :))
Ellerine sağlık Eylemcim ...

DeNiZ.KaYRa dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım bunun farklı olarak içine bende domates ve tazesoğan koyup yapıyorum senin kide nefis deniycem sevgiler

Unknown dedi ki...

Mmmm,,, sizin oralarin yemeklerine bayiliyorum ben, yengem de Kilis`li ve bize her tatile gidisimizde mutlak yuvalama, süveydiz, vs. Kilis yemekleri yapar... Ama bu böregi bilmiyor mu acaba... Eminim bu da cok lezzetlidir... Ellerinize saglik... Sevgilerimle,

yemekbiraşk dedi ki...

ben isminide çok beğendim kendinide:)
kalorisi hiç önemli değil olsada yesem dedim bu saatte:)
sevgiler..

lezzettabağı dedi ki...

sevgili Eylem bloğuna bakınca kendimi alamıyorum ve saatlerce baktıklarıma yeniden bakıyorum, eline yüreğine sağlık canım. Püşürüklü börekte de gözüm kaldı yutkundum öğleyin yemek yiyememiştim fotoğrafa bakıp yanımda bulunan peynir ekmekle yetindim.. Görüşmek üzere sevgiler bırakıyorum İyi hafta sonları.

muhabbetsofrasi dedi ki...

çok ilginçmiş

denicem bunu ilk fırsatta

eline sağlık olsun