9 Haziran 2010 Çarşamba

SIKICIK ÇORBASI(TARHANALI KÖFTE)


Kütahya yöresine ait bir çorba bu tarif.Ben Kütahya da okudugum yıllarda bir teyzenin evinde yemiştim.O zamanlar tadına tam varamamıştım.Geçen gün aklıma düştü ve evde kendim denemeye karar verdim.Üzerine de sarmısaklı yogurt ve tereyag dökülüyor aslında ama ben bizimkilerin sevip sevmeyecegini bilemedigim için dökmedim.Ama siz arzu ederseniz dökebilirsiniz.Yemekteyiz etkinligini düzenleyen arkadaşım nurşene yolluyorum.Bu arada birçok yöresel yemegin bir hikayesi vardır Sıkıcık çorbasının ki de şöyle: Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu akşam ana ne yiyeceğiz dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikinci gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.İşte tarif:
SIKICIK ÇORBASI(TARHANALI BULGURLU KÖFTE)MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı ince bulgur
  • 4 yemek kaşıgı toz tarhana
  • 1 adet yumurta
  • aldıgı kadar un(2-3 yemek kaşıgı kadar ama kıvamını siz ayarlayın)
  • tuz,karabiber
SOSU İÇİN:
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaşıgı salça(az domates az biber salçası koydum)
  • sıvıyag
  • sıcak su
ÜZERİ İÇİN:
  • sarmısaklı yogurt
  • tereyag
1 su bardağı ine bulgurun üzerine sıcak su ilave edin ve ince bulguru demlenmeye bırakın.Derin bir karıştırma kabına demlenmiş olan ince bulguru ilave edin.Üzerine 4 yemek kaşığı toz tarhanayı,tuzu,karabiberi ilave edin.Üzerine 1 adet yumurta kırın.Üzerine kıvamına göre un ilave edip yoğurun.(az su ilavesi ile yogurabilirsiniz)Daha sonra fındık büyüklüğünde toplar hazırlayın ve bekletin.Sosu için soğanı yemeklik dograyın.Tencereye sıvıyağı alın.
Üzerine soğanı ilave edin ve soteleyin.Üzerine salçayı ilave edin.Üzerine sıcak su ilave edin ve sosu kaynamaya bırakın.Kaynayan sosun üzerine bulgurlu topları ilave edip tekrar kaynamaya bırakın.Bu aşamada isetrseniz haşlanmış nohutda ekleyebilirasiniz.Pişen sıkıcıgı servis tabağına alın.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.Üzeri için tereyağını eritin ve sarımsaklı yoğurdun üzerine eritilmiş olan tereyağını döküp servis edin.
Afiyet olsun.

13 yorum:

Birsel ve İrem dedi ki...

İlginç bir tarif, hikayesi de çok hoş. Ellerine sağlık, görüntü süper. Afiyetler olsun.
Sevgiler.

derya dedi ki...

Canım ellerine sağlık çorban harika
öpüyorum...

aydilber dedi ki...

ÇOK hoş hiç tarhanalısını duymamıştım..mutlaka dneyicem...ellerine sağlık

Begonvilli Ev dedi ki...

Ben bu tarifi tv.de bir Fransız gurmenin Kütahya'yı ziyareti sırasında çekilen proğramında görmüştüm. Aynen sizin verdiğiniz gibi. O günlerde ramazan ayındaydık ve hemen denedim. Çok güzel oldu. Ancak et suyu ile yapmıştım ben.

nurşen dedi ki...

Eylemcim katılımın için teşekkürler,tarifin yayında.Tekrar katılımını beklerim.
Sevgiler

SEVGİLERİMLE dedi ki...

Çok lezzetli gözükmekte arkadaşım,ismi ve hikayeside öğle,bizim şaştım aşı(dobilik)gibi hikayesi.
afiyet bal şeker olsun,
sevgilerimle...

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Fotograflar da tarifler de harika, Ben daha once nasil bulmamisim bu blogu, neyse zararin neresinden donulse kar :)
Sevgiler,
Asuman

Yildiz dedi ki...

Eylemcim,
hikayesi çok güzelmiş bu yemeğin ..
Yemekde nefis görünüyor hele yoğurtlu ve tereyağlı daha nefis olur bence ..
Ellerine sağlık canım............

çeşnici Handan dedi ki...

Ellerine sağlık. Çok güzel olmuş ayrıca hikayesi de ilginçmiş.

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize,emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok hoş bir tarif yayınlamışsınız. Yemek defterime yazdım.
Nihal'in mutfağı-Blogcu

Mimosa Café+Design dedi ki...

eylemcim döktürmüşsün yine valla. enfes birşeye benziyor bu. eline sağlık.

dokuzuncubulut dedi ki...

Merhabalar,
Bu tarifi ben de yapardım ama tarhana ile yapıldığını da hiç bilmezdim. İlk fırsatta deneyeceğim. Hele öyküsüne bayıldım. Paylaşım için teşekkürler.
Sevgiler...