4 Aralık 2009 Cuma

BAKLAVALIK YUFKADAN BAKLAVA

 Bayram geldi hatta geçti bile ben ama ancak fırsat bulupta hazır yufkadan yaptıgım baklavayı yazabiliyorum.Umarım hepinizin bayramı muhteşem geçmiştir.Biz bu bayramda çok mutluyduk çünkü evimiz baya kalabalıktı.İnsan ne kadar özlüyor bir bilseniz kalabalık bir aileyi.Bayram bayram gibi geçiyor anlayacagınız.Baklavanın tarifine gelince baklavalık hazır yufkanın ardında yazan tarife göre hazırladım.Hemen hemen herkes begendi ama tereyagını üstünde yazan tariften daha az kullanmama hatta sıvıyag eklememe ragmen biraz agır olmuştu.Bir daha ki sefere(bu ilk denememdi çünkü)sıvıyagı ve tereyagı eşit koyacagım ve oranları biraz daha azaltacagım.
Malzemeler:

  • hazır baklavalık yufka(800 gr.içinde 40-45 adet yufka çıkıyor)
  • 150 gr. eritilip sogutulmuş tereyag
  • eriyince çıkan tereyag kadar da sıvıyag ekliyoruz ve yagları birbirine karıştırıp öyle sürüyoruz üstüne
İçi için:Ceviz
Şerbeti için:
  • 5 su bardagı toz şeker
  • 6 su bardagı su(tarifinde 5 su bardagı su yazıyordu az geldi ben ertesi gün tekrar şerbet kaynattım üstüne)
  • yarım limon
İlk önce şerbetini kaynatıyoruz.Şerbeti kıvam alınca yarım limonu kabugu ile içine atıp 10 dakika daha kaynatıyoruz.Ve ılımaya bırakıyoruz.
Tepsinin altına erittigimiz tereyagından sürüyoruz.Üstüne 3 adet yufka serip tekrar tereyag sürüyoruz.(yufkalar hemen kurudugu için bezin arasına sarıp oradan teker teker alarak koydum)Ve her 3 yufkada bir tereyag sürmeye devam ederek yufkanın yarısını tepsiye seriyoruz.Yufkalar yarılanınca üstüne ceviz serpiyoruz.Ve tekrar 3 yufkada bir tereyag sürerek kalan yufkalarıda diziyoruz.Son kalan yufkalarda 2 katta bir tereyag sürerek yufkaları bitiriyoruz.Ve istedigimiz gibi dilimliyoruz(dilimleme işlemi biraz zor oluyor baya güç gerektiriyor onuda belirtmek istiyorum) kalan yagı baklavanın kenarlarından başlamak üzere her tarafına sürüyoruz.Önceden 180C ısıtlmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Pişince sogumaya bırakıyoruz.Ve Baklava soguk şerbeti ılık olacak şekilde şerbetini üstüne döküyoruz.Şerbetini iyice çekince servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

28 yorum:

*kelebek*** dedi ki...

bende hazır yufkadan yaptım ..ilk gün çıtır çıtır idi sonra yumuşadı ..annemin baklavasına hiç benzemedi ..

Ballı Cimcime dedi ki...

Ellerine sağlık canım, nefis gözüküyor. Yanına da bir kaşık kaymak, daha ne olsun...

karamel mutfak dedi ki...

canım genelde tarifler yagı hep arasına sürülüyor ve çogunlukla tereyegı koyuluyor .ben bakva yapmayı yengemden örendim o arasına kesinlikle sürmez yufka iç harç olarak bitiririm ortalam bir tepsiyede 1 sb sıvı yagı iyice kızdırıp döktügünde fırınlanmışcasına kızaracak şekilde dökerim 1.5 yk tereyagında eritip üzerine gezdiririm.kesinkle yanlış anlamanı stemem agır oldu dedigin için deneyimimleri mi paylaşmak istedim.ellerine emegine salık sevgiler.

derya dedi ki...

Canım harika olmuş ellerine sağlık
tepsiyi alsam olurmu kocaman öpüyo
rum...

pelince dedi ki...

Şerbetli tatlı dediğinde biraz ağır olur...bence görüntüsü şahane.. kaç dilim yerdim kimbilir..ellerine sağlık.
teyzemde yapmıştı ama onunki sanki börek olmuştu :))

Arzu dedi ki...

Geçmiş bayramın mübarek olsun Eylem'ciğim. ALLAH kimseyi yalnız, kimsesiz bırakmasın. Çok zor bir durum. Bizde çok kalabalık bir aileyiz ve herkes İstanbulda olduğu için gelen giden hiç eksik olmaz. Tabi küçük olarak bizim gezmelerde hiç bitmaz. Ay çok yazdım dimi:) Ellerine sağlık. Sevgiler...

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

EYLEMCİM BENDE GEÇMİŞ BAYRAMINI KUTLUYORUM TATLIM
BENDE ÇOK SEVERİM BAKLAVALIK YUFKADAN BAKLAVAYI SANKİ DAHA CITIR VE HAFİF OLUYOR VE TABİ KOLAY :)))
ELLEİNE SAGLIK AFİYET BAL ŞEKER OLSUN CANIM...

fatma dedi ki...

canım ellerine saglık ALLAHIM kimseyi yalnız bırakmasın

SİHİRLİ OKLAVA dedi ki...

hımmm...hani benim tabağım..nefis görünüyor canım.eline koluna sağlık..

cansudere dedi ki...

harika görünüyor sevgiler..

ahsen58 dedi ki...

merhaba canım baklavan çok güzel duruyor ellerine sağlık bende yaptım ilk denememdi ama fazla güzel olmadı neden olmadı anlamadım sevgiler canım

Zehra Gürgen dedi ki...

Eylem ben hazır yufkayla iki defa denedim beceremedim.Zaten şerbetlilerle aram yok biliyorum
Çok güzel olmuş seninki ellerine sağlık

Dilekkmutfakta dedi ki...

görüntü muhteşem ellerine sağlık...sevgiler.

paşakızı mutfakta dedi ki...

Canım ellerine sağlık..Yakın olsakda bir tabak alsam:)sevgiler...

Alime dedi ki...

49. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;

http://porselendemlik.blogcu.com

http://birdemliksohbet.blogspot.com

http://gelibolu17.blogspot.com

Tarafından Hazırlanmış Olan Porselen Demlik Çay Saati İçin

7 Aralık 2009 - 21 Aralık 2009

Tarihleri Arasında

http://mutfaktasanat.blogspot.com

Yani Ben Yapacağım

Siz Sevgili Arkadaşlarımı ve Katılmak İsteyen Herkesi Etkinliğimize Davet Ediyorum..

Tariflerinizi Hazırlayarak ve Tarifinize “PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 49. HAFTA” Başlığını Yazarak Sayfanızda Yayınlamanızı ve Bana Yorum Bırakmanızı Rica Ediyorum.Seni ve Bu Yazıyı Okuyan Herkesi Etkinliğimize Davet Ediyorum.Etkinliğimize İstediğiniz Kadar Tarifle Katılabilirsiniz.Şimdiden Katılımcı Arkadaşlarıma Çok Teşekkür Ediyorum.Etkinliğimize Yemek Gönderilmemesini Rica Ediyorum.
Lütfen Çayın Yanında Verilecek Tarifler Olmasına Dikkat Edelim.

Etkinlikte Ev Sahibesi Olmak İsteyen Arkadaşlar Lütfen
http://gelibolu17.blogspot.com
Arkadaşımıza Yorum Bıraksınlar…
Sevgiler

Keskinli,Ikizlerinannesi dedi ki...

enfes görünüyor canim ellerine saglik sevgiler

ŞANSLI dedi ki...

Tam da rejimdeyken oldu mu bu?ay dayanamam tatlıya1çok ta güzel görünüyor eline sağlık.
Sevgier...

NEŞELİ GÜNLER dedi ki...

ELLERİNA SAĞLIK EYLEMCİĞİM BENDE HAZIR YUFKADAN BAKLAVA YAPTIM BU BAYRAM ÇOK GÜZEL OLDU. YA TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE BİZLERİN İŞİ KOLAYLAŞIYOR EVDE YAPAILAN BAKLAVANIN TADI BİR BAŞKA OLUYOR BENDE.
BAYRAMLARDA RABBİM KİMSEYİ YALNIZ BIRAKMASIN .
SEVGİLER

Kendimce dedi ki...

Valla onu bunu bilmem nefis görünüyor ellerine sağlık

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

bende denedim çok güzel oldu...ben üzerine yağ dökmedim...çok hafif ve harika oldu...ellerine sağlık...

tub@ dedi ki...

Ellerine sağlık Eylem'cim harika görünüyor.

sevgiler

Zeynep dedi ki...

kesinlikle nefis görünüyor
ellerine sağlık eylemciğim
öptümmm

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Canım,
Ellerine sağlık, baklava nefis görünüyor.
Bende 2 yıldır bu yufkalardan kullanıyorum ama tereyağ dışında hiç sıvı yağ kullanmıyorum.
Çıtır olmasını tereyağına bağlıyorum.
Kesimi gerçekten çok zor oluyor.
Bana yorum yazan bir izleyicimin "kesmeden önce üzerinede tereyağ sürün" önerisini bu bayramda denedim, gerçekten üzerine tereyağ sürdükten sonra kesmek daha kolay oldu, tavsiye ederim.

SADECE YEMEK dedi ki...

Canım ellerine sağlık bende geçen bayram yapmıştım hazır yufkadan gerçekten büyük kolaylık yufka açamayanlar için.Sevgiler arkadasıma...

saniyesultan dedi ki...

geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkürler,baklava olsun da nasıl olursa olsun....

Mimosa Café+Design dedi ki...

baklavalar süper görünüyor. ellerine sağlık :)

Mahperi dedi ki...

Ellerine sağlık. Görüntü şahane. Bende hep bu yufkayı kullanıyorum. Ama ara katlara yağ dökmüyorum. Sadece üzerine bir paket yağ eritip döküyorum.

tatesal dedi ki...

İşkembeye yorum yazacaktım ama baklavayı görünce vazgeçtim...tercihim baklavadan yana arkadaşım,işkembe yiyemiyorum ama ailede herkes sever....
Ellerine sağlık...
Bu aralar pek görüşemedik,iyisindir umarım....