30 Ekim 2009 Cuma

KIYMALI YAGLAMA(ŞEBİT)-KAYSERİ

 Bu aralar yöresel tariflerle çok haşır neşir oldum.Türkiyemiz öyle güzel bir yemek kültürüne sahip ki her yörede muhteşem tatlar var.Gönlümden hepsini denemek ve sizlere sunmak geçiyor.Tabiiki yapabildigim kadarıyla.İşte yöresel tariflerden biri şebit Kayseri yöresine ait bir tarif.Yine ablam yapmıştı ve bende tadına bakma imkanı bulmuştum.İyiki de bakmışım eve gelir gelmez denemek ve bizimkilere tattırmak için fırsat kolluyordum.Ve nihayet muradıma erdim.İşte tarif:
KIYMALI YAGLAMA(ŞEBİT)Hamur malzemeleri:

  • Bir paket kuru maya
  • tuz,tozşeker
  • Ilık su
  • 3 su bardagı un
Üst malzemesi:
  • 300 gr. kıyma
  • sıvıyag
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaışı biber salçası
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • 2 adet yeşil biber
  • 1-2 adet domates
  • maydanoz
  • tuz,pulbiber,karabiber
  • yarım çay bardagı su(eger domatesler sulu ise suya gerek yok)
Hamuru için gerekli malzemeleri çukurca bir kaba alın ve kıvamını alıncaya kadar yogurun.Yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak.Hamurun üzerini örtüp 1-2 saat kadar dinlendirin.
İçi için soganları ufak dograyıp sıvıyagda pembeleştirin.Sonra kıymayı ekleyip kıyma suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin.İçine ince kıyılmış biberleri,kabugu soyulup rendelenmiş domatesi ve salçaları ekleyerek 5 dakika pişirmeye bırakın.Baharatlarını,maydanozunu ve suyunu ekleyerek biraz daha pişirmeye bırakın.
Dinlendirdiginiz hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparın ve merdane ile unlu zeminde ince bir şekilde açın.Teflon tavada alt üst ederk pişirin.Pişen hamurların üstüne kıymalı harçtan sürün ve bu işleme hamur ve harç bitene kadar devam edin.Sonrada dilediginiz gibi dilimleyin ve sarmısaklı yogurla servis edin.Sarmısaklı yogurda batırarak yemesi çok zevkli oluyor.
Afiyet olsun.

22 yorum:

esketek dedi ki...

Eylem tadına bakmaya geliyorum,haberin olsun.Ellerine sağlık nefis görünüyor.

edaca30 dedi ki...

senbanaa maılını sıfrenı ne renk ıstedıgını yaz yapayım ok

Zeynep dedi ki...

eylemciğim süpersin diyorum başka da birşey demiyorum yani:)nefis görünüyor nefis.
ellerine sağlık canım
öpüyorum

tub@ dedi ki...

Eylem'cim harika ya sanki yaş pasta gibi hele eşimin bayıla bayıla yiyeceği bir lezzetmiş :)
Ellerine sağlık canım

Leyya dedi ki...

ay ay ay nasıl güzel birşey bu böylee..fırsat bulduğum ilik anda denemek isterim .eline sağlık, afiyet olsun eylemcim.

brioche pişirmek için makine şart değil canım ,biraz sabırla elde de yapabilirsin.ama ille de makine isterim dersen fikrimi beyan edeyim;ilk zamanlar büyük aşk yaşıyorsun makinenle ama bir süre sonra köşedeki fırının önünden geçerken vitrine yapışıyor biraz daha sonra yavaştan yavaştan fırına giriyor ekmek makinesini unutuveriyorsun:))çok selam.

SADECE YEMEK dedi ki...

Eylemciğim ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor.Hamurişlerine hiç hayır diyemiyoruz.Deneyeceğim paylaşımın için teşekkürler sevgıler ...

cansudere dedi ki...

harıka görünüyor canım sevgiler..

SerpiL dedi ki...

eylem blogundaki kabak çorbası normal kabakmı bal kabağımı

ŞANSLI dedi ki...

Yöresel yemekler çok ilgimi çekiyor.Eline sağlık canım.
Sevgiler...

Gümüş Tepsi dedi ki...

çok güzel görünüyor.hamurlu,kıymalı tariflere bayılırım.ilk fırsatta denicem

Eylem dedi ki...

serpil kabak çorbasını sormuşsun bildigimiz yemkelik kabakdan yapılıyor

pembe tatlar dedi ki...

Canım gerçekten harikasın...
Şebit yağlama gerçekten nefis bir lezzet :))

susamcorekotu dedi ki...

bu ne güzel bir görüntü kim yedi o parçayı imrendim

Mahperi dedi ki...

Mmm nefis görünüyor gercekten. Ellerine sağlık

EbrUgur & Fatih dedi ki...

bu yaglamayi esimin tarafi cok SIK yapar - malum Kayerililer ;) cok lezzetli oluyor - severim

zeynep dedi ki...

eylemcim,ne harıka yemekler yapmışsın işte memleketım her yönü farklı lezzet farklı tat ıyıkı bloggercu olmuşum ve burdakı arkadaşlarımdan farklı farklı lezzetleri öğrenme şansına sahıp oldum,ellerın dert görmesın,harıkasın..
sevgiler bundan sonra senı hep takıp edeceğim inşllh,
banada beklerım..
öptm....

Mimosa Café+Design dedi ki...

bunu bir kere bir kayseri lokantasında yemiştim. mükemmel birşey. yedikçe yiyesin gelen cinsten :)

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

enfes birşeye benziyor.ellerine sğlık en kısa zamanda denemeliyim.sevgiler.

Aysel dedi ki...

Selamlar...

Yaglamayi önceden hic bilmezdim, türkiyedeyken bir arkadasin esi bizim icin hazirladi, inan bayildim :)))

henüz kendim daha yapmadim ama nasipse yaparim...

ellerine saglik

gülşah dedi ki...

bizbbunu lavaş ekmeğiylede yapabiliriz değilmi?
o şekilde yaptığımız zaman lavaş ekmeklerini arasına malzemeleri dizip hepsini katlı halde fırında biraz ısıtmalımıyız sizce nasıl önerirsiniz?

Eylem dedi ki...

merhaba gülşah.benim yaptıgım ekmekte bir nevi lavaş ekmegi zaten.yani senin satın aldıgın lavaşları ilk önce teker teker yagsız teflon tavada ısıtıp aralarına harcı öyle sürersen daha iyi olur bence.ama birşeyi de belirteyim dışardan aldıgımız lavaş ekmekleri yapı itibariylr evde yapılanlardan daha sert yani gevrek oluyor.ben bir kere evde lavaş ekmegi ile beyti yapmaya kalktım da az kalsın lavaşı tam çignemedigimden dolayı boguluyordum.o yüzden dikkat et.ama harç galiba yumuşatır lavaşı.evde yapılan daha yumuşak oluyor.ama yinede deneyebilirsin.sevgiler.

bünyan dedi ki...

teşekkürler....