30 Haziran 2009 Salı

FASULYE DİBLE

Giresun yöresine ait bir yemekmiş dible.İlk kez ögrencilik yılllarımda Giresunlu bir arkadaşım yapmıştı bana dibleyi.Çok severek yemiştim çünkü tadı tanıdık gelmişti bana annem de bunun bulgurlusunu yapardı biz küçükken.Ama adı fasulyeli bulgur pilavıydı.Geçen gün bana dible yapan arkadaşım beni dügününe davet etmek için mesaj çekmiş canım benim evleniyormuş.Onun mesajını görünce aklıma okul yılları ve dogal olarak da dible geldi.Bir deneyeyim bakalım dedim.
Malzemeler:

  • 300 gr. taze fasulye

  • 1 adet kuru sogan

  • 1 su bardagı pilavlık pirinç

  • 2 yemek kaşıgı tereyag

  • 2 yemek kaşıgı sıvıyag

  • 1,5 su bardagı sıcak su

  • tuz
Pirinç tuzlu sıcak suda yaklaşık 30 dakika bekletilir.Fasulyeler yıkanır ve uçları alınır ve yarım santim kalınlıgında dogranır.Tavaya 1 yemek kaşıgı sıvıyag alınır ve yemeklik dogranmış sogan eklenerek hafif pembeleşene kadar kavrulur.Sonra dogramış oldugumuz fasulyeler eklenir ve tuzu ilave edilir.Hiç su eklemeden agır ateşte pişmeye bırakılır.(Ama ben fasulyenin pişmesinin uzun sürecegini düşünerek az su ekledim.)Pirinçler yıkanır ve 1 yemek kaşıgı sıvıyagla beraber tencereye alınır.Ve bir miktar agır ateşte kavrulur.Sonra 1,5 su bardagı sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır.Pişince fasulyeler eklenir ve bir kere havalandırılarak karıştırılır.Üzerine de 2 yemek kaşıgı tereyag eritilerek gezdirilir.Ve 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabagına alınır.
Afiyet olsun.

12 yorum:

Kıvır Anniş dedi ki...

Hergüne bi yemek süpersin valla.Bazen ne yapsam diye düşününce eylemin mutfağı kurtarıyo beni

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Eylemciğim ellerine sağlık.dible gibisi var mı:-)))Giresun'dan sevgiler...

aleyna dedi ki...

sevgili eylem ellerine sağlık.bende bu tarifi senin gibi giresunlu bir arkadaşımdan öğrendim.okul yıllarında öğrenci evinde çok yapardık.ben ayrıca lahanalı ve yeşilmercimeklisinide yapıyorum.tavsiye ederim.

gullesu dedi ki...

canım ellerine sağlık:))

cansudere dedi ki...

canım ellerine saglık bende yemıştım cok güzel bir tat sevgiler...

İlknur dedi ki...

Ellerine sağlık eylemcim..Bende çok severim.Annemde çok yapar.Afiyet olsun..

armina dedi ki...

Ellerine sağlık canım, biz de bulgurlusunu yapıyoruz.

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım ellerine sağlık nefis gözüküyor...

e.esma.albayrak dedi ki...

hiç yemedim ama merak ettim doğrusu
yöresel yemekler can kurtarıcımız bizim:)))

Birsel ve İrem dedi ki...

Merhaba. Hiç yemediğim ama çok duyduğum bir tarif. Öğrenciyken Giresun'lu ev arkadaşım vardı ama yumurta kırmayı bile bilmiyordu. Ancak kendim yaparsam tadını öğreneceğim galiba. Annem de fasulyeli bulgur pilavı yapardı, ben çocukken, severdim. Herhalde dible daha güzel olur. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

gerçekten çok lezzetli olur ben de tadını biliyorum ellerine sağlık bu arada küçük bir not çocuk büyütürken çok ama çokkkkkkkkkkk sabırlı olmak lazım.İlerisi daha zor o nedenle şimdiden kendini alıştır

cicibici bişeyler dedi ki...

Yöresel lezzetlere de bayılırım özellikle ilgimi çekti,çok hoş bir tad,yemedim ama severek yiyebileceğim bir yemek olduğunu düşünüyorum,çünkü benim sarma yapıcağım zaman da iç malzemesinden bir kaseye koyup yediğim çok olmuştur:)tabi bu farklı ama çok güzel eminim,ellerine sağlık,sevgilerimle.