22 Nisan 2009 Çarşamba

KATMER(YÖRESEL)


Ben yarı Gaziantep'li sayılırım.Katmer oralarda çok meşhur bir tatlıdır.Sabah kahvaltıların da çayla beraber yenir.Birçok insan kahvaltı için ağır olacağını düşünse de tadına varan bir daha vazgeçemez katmerden.Resimdeki katmeri ben yaptım diyebilmeyi çok isterdim.Ama maalesef o kadar becerikli olduğumu düşünmüyorum.Ben biraz daha kolayına kaçarak yaparım bu tatlıyı.Aynı tat aynı görüntü olur.Ama hamurla yapılan bir başka olur tabiiki.İşte benim tarifim:

Malzemeler:
  • 1 adet hazır yufka
  • Tereyağ(eritilmiş)
  • 1 çay bardağı tuzsuz dövülmüş antep fıstığı
  • 2-3 yemek kaşığı tozşeker
  • 100 gr.kadar kaymak(eğer kaymak yok ise için 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı irmik karıştırılıp pişirilir ya da süt kaymağı kullanılır)
Yufka tezğaha serilir.Ve her tarafına eritilmiş tereyağ sürülür.Dört kenarından ortaya doğru katlanarak bir kare elde edilir.Katlanan kısmın üzerine de tereyağ sürülür ve ortasına kaymak yayılır üstüne toz fıstık ve tozşeker serpilir.Yufkanın uçları ortaya doğru yeni bir kare oluşturacak şekilde kapatılır.Üzeri tekrar yağlanan katmer teflon tavada arkalı önlü pişirilir.Üzerine antep fıstığı serpilerek servis yapılır.Sıcak yemenizi tavsiye ederim.İnanın bana resimdekinin aynısı oluyor.
Afiyet olsun.

18 yorum:

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

merhaba canım bende öyle hamurla uğraşamam senin tarifinle en kısa zamanda denemek isterim inan ama malesef rejimdeyim... bu tatlıyı güllüoğlunda bir çok defa yemek istedim fakat bir türlü cesaret edememiştim kendim yapmasamda orda tatıcam bir gün sevgilerimle

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

aaa katmeri ben haşhaşlı tuzlu bilirdim demekki yöreden yöreye değişiyor bu arada bunada kaymaklı gözleme deriz dediğin gibi nefis olur annecim gözlemecidir ve kaymaklı gözleme diye satılıyor bizim oralarda ayyyy naıl özledim bak şimdi nediyeceğim ben sana bizim pazı sarmasından vereyim sende bana bu nefis katmerden ne dersin anlaştık mı? :)

Unknown dedi ki...

Antep lezzetlerine ben de bayılırım tatlısı da acılısı da şahane oluyor. tam benim damak tadıma uyuyor. Geçenlerde tv de görmüştüm hazır yufkadan ben de yaptım ama biraz ağır geldi herhalde kaymak konusunda biraz cömert davrandım :)

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık. Değişik bir tatlı daha önce hiç duymamıştım.

kuzularım ve ben dedi ki...

o nasıl bi görüntü ya ressmen canım çekti diyetteyim ama ellerinize sağlık

Betül MUTFAKTA dedi ki...

Ooh yenmezmi bunlar simdii :)) Canim bu arada yeni fotografin çok hosmus, oglun çok tatli ya masaAllah.. saçlarina bayildim kivircik galiba :)))

DAISY DESIGN dedi ki...

ben de antalyalıyımm cnm bnnm.bayııldım ellerine saglık ben de takılarıma bakman için bloguma beklerim.sevgiler

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Çok güzel olmuş, sunumu da çok hoş. ellerine sağlık:)

Esin dedi ki...

OOoo harika görünüyor ellerine sağlık canım.Duymuştum ama ilk defa tarifini ve kendini gördüm.Şu diyet bitsin denicem :)

meltem dedi ki...

aaay ama haksızlık bu yaw:(
bak şimdi gece gece nerden buldum şimdi ben seni ya rüyama girerse
ya bi yerim şişerse:))

ipek dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Ben de denedim katmeri. Fotograflandı ama daha arşivde. Tarif girmedim daha en kısa zamanda giricem. Sizin tarifte çok lezzetli olmuş. Ellerinize sağlık.

LEMAN dedi ki...

sende cok becerıklısın canım valla aynınıda yaparsın eline alınca bence

Annekaz dedi ki...

kulakları çınlasın bir komşumuz vardı tatlı ustası sadece 1 kere onun yaptığını yedim daHA NASİP OLMADI AMA DURUŞU BİLE SÜPEEER

aşevi dedi ki...

bunu bir televizyon programında görmüştüm önce de çok merak etmiştim. elleriine sağlık

mutfaktakizaman dedi ki...

katmer olurda yenmezmiii agzimin sulari akti bende cok siklikla yaparim ama yufkasini kendim yapmayi tercih ediyorum hic hazir yufkayla denememistim ellerinize saglik sevgiler

pembetatlar.blogspot.com dedi ki...

eylemciğim ziyaret ve yorumlar için çok tşkr ediyorum....
Bu katmeri yemekteyizde görmüştüm ve eşimle antepte yemiştik tadını biliyorum çok lezzetli seninde sunumun harika olmuş canım...Ellerine sağlık:)

Unknown dedi ki...

katmeri çok severim. tarif için teşekkürler, en kısa zamanda deneyeceğim))

reyyan dedi ki...

elinize sağlık çok güzel görünüyor
sevgiler.