4 Eylül 2013 Çarşamba

EVDE TARHANA YAPIMI


Aslında geçen senelerde de yapmıştım tarhanayı ama fotograflayamadıgım için bir türlü yayınlayamamıştım.Şimdilerde tarla domatesi,kırmızı biber pazarlara gelmişken yapayım da hem yeriz hem yayınlarım dedim.Aslında yapım aşaması zor degil belki biraz kurutma konusunda zorluk çekebilirsiniz.Ama onda da korkmayı çünkü ben Antalya gibi nemli bir havaya sahip memlekette bile kurutabildigime göre sizler hayda hayda kurutursunuz.Tarhanaların altındaki bez benim tarhana yapımı ve kurutma bezi.Sizde bu şekilde sadece tarhana yaparken kullanabilecegiz bir bez ayarlarsanız iyi olur.Çünkü kokusu zor geçiyor.Ben balkonda masamın üzerinde kuruttum ama siz isterseniz evde kurutabilirsiniz.Ama evde koku çok oluyor onuda belirtmek isterim.Bu arada ben temmuz ayında yapmıştım tarhanayı ama siz bu zamanlarda yaparsanız daha da lezzetli olur.
EVDE KIŞLIK TARHANA YAPIMI:
  • 3 Kilo süzme yogurt
  • 3 kilo un(çorba halini yaparken daha kıvamlı olsun isterseniz un miktarını biraz daha arttırabilirsiniz.)
  • 1,5 kilo domates
  • 1 kilo salçalık kırmızı biber
  • yarım kilo yeşil ve acı olmayan sivri biber
  • 1 avuç kuru nane
  • 1 bag maydanoz
  • 1 kilo kuru sogan
  • tuz
  • çorbanı acı olsun isterseniz acı sivri biber
Malzemeler bunlar ne kadar faydalı bir çorba degil mi?Domateslerin kabuklarını soy.Biberlerin çekirdeklerini çıkart.Maydanozları ayıkla.Soganları soy.Domatesleri,kırmız ve yeşil biberi ve soganı mutfak robotona koy ve incecik olana kadar çek.Maydanozuda isterseniz robota koyabilirsiniz veya elinizde incecik dograyabilirsiniz.Yogurdunuzu derince bir legene koyun(derin olması önemli çünkü malzemeleri ekşitecegimizden dolayı bol bol kabaracak)Yogurdun üzerine unu ve robotta kıydıgınız tüm malzeleri koyun.Bir avuç naneyi elinizin içinde ezerek ekleyin ve tuzunu da atın(tuz oranı sizin damak zevkinize kalmış).Ve elinizle bütün malzeme iyice birbirine girene kadar karıştırın.Eger cıvık olursa bir miktar un daha ekleyebilirsiniz.Bu legenin içinde tahmini 2 gün veya havanın durumuna göre 3 gün ekşitmeniz gerekiyor.Legenin üstüne tülbent örtün.Ekşitme işi yogurt durdukça kabarıyor ve siz tahta kaşık yardımıyla karıştırıyorsuz.Karıştırdıkça tekrar sönüyor.Arada tadına bakın.2 gün sonunda(ki bu süre Antalya için 1 veya 1,5 gün sürüyor).

Masaya veya yere serdigiz büyük bir örtünün üzerine kaşık yardımıyla alıp koyun.

Çok kalın koyarsanız kuruması zor olur.Çok ince koyarsanızda çevirmesi zor olur.Akşama kadar serdiginiz tarhana beklesin.Akşam elinizle altını sütüne çevirin ve bu işlemi hafif kuruyana kadar yapın.Hafif kurudugunu hissettiginizde elinizle ufalayarak(bu ufalama işlemi önemli çünkü çok kurudugunda bu işlemi yapamazsınız ve robotta çekmek ve zor haline dönüştürmek zor olur) tekrar çarşaf üzerine koyun.İyice kurdugunda mutfak robotuna koyun ve un haline gelene kadar robotta çekin.Ve bez torbaya koyarak buzdolabında veya hava nemli degilse dışarıda saklayın.Kışın afiyetle çocuklarınıza ve sevdiklerinize yedirin.
Afiyet olsun.  

21 yorum:

pınar dedi ki...

http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ ellerınıze sağlık....kışın sofralarımızdan eksık olmayan besleyıcı bır çorba...afıyet sifa olsun..sevgılerımle

Nurşen Aksoy dedi ki...

Kisin en guzel hazirligi bence,ellerine saglik.iyi gunlerde yiyin.bizede Nigdede yapilir her sene.

kış güneşi dedi ki...

eziyetli olsada yerken bütün yani sıcak sıcak içerken bütün eziyeti uçup gider .bende geçen sene çokça yaptım bu seneyede arttı bizim yöre nohut ve merçimekte koyarız demekki her yörenin değişik yapım usulü var olsun ama olmazsa olmaz emeğine sağlık ellerine sağlık canım

Pembe Tatlar dedi ki...

Çok lezzetli oluyor canım ellerine sağlık ağız tadıyla tüketin...

kalpkurabiye dedi ki...

merhabalar :)
bizde tarhana hamur yapılıp hamur şekilde saklanır bu da değişik bir şekil olsa gerek :)
ellerinize sağlık..
bu arada sakız macunu marketlerde bulunuyormuş ama ben rastlamadım sizde akdenizdesiniz belki vardır bana miskokulu lezzetler Mine ablam yollamıştı sağolsun :)

Unknown dedi ki...

Canım afiyetle tüketin,sevgiler...

tatlı sefam dedi ki...

babaannem yapar bız yerdık onu htırladım ellerıne sağlık

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Çorba bizde ana öğün gibi yenir, o yüzden çok tüketilmez ama severim esasında. Hiç denemedim bu yüzden, yoksa bunca ekmek mayalayan birisi eminim becerir:)) bari tarifimi senden alırım yaparsam.. Sevgiler, ellerine sağlık, afiyetle bereketle tüketin..

Unknown dedi ki...

afiyetle yeyin arkadaşım
tarhanayı eskiden sevmezdim şimdi vazgeçilmezim oldu
hele de yanında acılı domates sosuyla birlikte yada turşuyla yemek olursa
ellerine sağlık

bırtutamkekik dedi ki...

anne elimnden yemeye alışmışız hep tarhanamızı..
hiç denemedim bu güne kadar.
ellerine sağlık eylemcim
afiyetle yenilsin..
sevgiler.

yarenin tarhana krizi dedi ki...

bende dün yaptım bütün malzemeleri robotlar geçirdim ve malzemeye göre yaklaşık 7 kg yakın un gitti bu sene yarene yeter :)

FİLİZ'CE dedi ki...

Canım senin tarifi denicem bu sene inşallah becerebilirim.. Sormak istediğim bişey var sık yaptığımızı düşünerek dört kişilik bir aileye bir kış yeterli bu Ölçüler.cevaplarsan sevinirim.. Sevgiler

Unknown dedi ki...

bir kışı çok rahat geçirirsiniz hatta bir sonraki seneye de kalır filiz.yani en azından bizde öyle.haftada bir muhakkak yaparım ben tarhana çorbasını.

Adsız dedi ki...

Merhaba,genelde tarhana tariflerinde malzemeler pişiriliyor.Sanırım siz çiğden yapmışsınız ,bu şekilde tercih etmenizde bir sebeb var mı acaba?

Unknown dedi ki...

tarifin orjinali kayınvalideme ait.çigden konmadaki amaçta sanırım besin degerlerinin kaybolmaması.ayrıca güneşte kururken zaten bir nevi pişmiş gibi oluyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba,Ben güneşte değilde ev ortamında kurutmayı düşünüyorum yinede sorun olur mu acaba?Birde yine bazı tariflerde kevgirden geçirip posayı atıyorlar biber kabukları vs.sizde posa atılmadan yapıldığında çorbada kabuklarla ilgili kötü bir görüntü oluyormu acaba?

Unknown dedi ki...

evdede kurutabilirsiniz.Sadece daha uzun sürer kuruması yani herhangi bir sorun olmaz.ben posayı özellikle atmıyorum.Zaten kuruduktan sonra romdodan geçiriyorsunu ya eger içinize sizmezse elersiniz.çorbada kötü bir görüntü yaratmıyor ama ben çorbayı pişirdikten sonra yinede blenderdan geçiriyorum.

Adsız dedi ki...

tekirdağda kilosu 15 tl ye ev yapımı tarhana yapıyoruz. siparişleriniz için tel: 05386683415

Unknown dedi ki...

Ben busene ilk def yaptim ama sogan katmayi unutmusum bisey olurmu.

Unknown dedi ki...

Ben busene ilk defa yatip sogan koymayi unutmusum bisey olurmu

Unknown dedi ki...

birşey olacagaını sanmıyorum yasemin hanım.soğannın buradaki görevi zten tat vermek amaçlı.afiyet olsun.