6 Kasım 2014 Perşembe

PIRASANIN TAM ZAMANI

Bu aralar reklamlara ve reklamlarda konuşulan Türkçeye takmış durumdayım.Bizim küçük oğlan her çocuk gibi reklam hastası.Reklamlar başladığı zaman transa geçiyor neredeyse.O yüzdendir ki reklamları zorunlu olarak seyretmek zorunda kalıyorum.Ve seyrettikçe daha da çok sinirleniyorum. Türkçe'nin katledilişine tanık olmak çok üzücü."seviyoz,terbiyessiz tavvuk....." ve daha niceleri.Ben reklam sektörünü çok sevmişimdir aslında.Özellikle bazı reklamları inanılmaz yaratıcı bulurum mesela.İnsanlar düşünmüş,emek vermiş ne güzel işler çıkarmış ortaya derim.Hayal gücünün had safha da kullanıldığı bir sektördür bence.Mesela ben acaba reklamcı olabilir miydim diye düşünürüm.
Özellikle bazı reklamları seyredersin ve yıllarca aklından çıkmaz.Marka da yerleşir aklına,reklam da.Hal böyleyken kullanılan kelimeler ve üslup da önemlidir.Nitekim çocuklarımız seyrediyor bu reklamları.Zaten literatüre kısaltılmış kelimeler,anlamsız cümleler girdi.Birde bunun görsel basında seyretmek ve çocuklarımızın bunları akıllarında pekiştirmesi beni çok rahatsız ediyor.İlgililere duyurulur. 
TERBİYELİ PIRASA YEMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER:

  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 750 gr. pırasa
  • haşlanmış nohut
  •  2 yemek kaşığı un
  • tereyağ
  • kuru nane
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • tuz
  • zeytinyağı
  • et suyu
YAPILIŞI:

  1. Pırasalar ayıklanıp yıkanır.Soğan yemeklik doğranır.
  2. Zeytinyağı tencereye alınır ve soğanlar hafif pembe kavrulur.Üstüne doğramış olduğumuz pırasalar ve havuçlar eklenir ve 1-2 defa karıştırılır.
  3. Üstüne et suyu dökülür ve pırasa ve havuçlar pişmeye bırakılır.
  4. Malzemeler pişerken yoğurt,un ve yumurta sarısı ayrı bir kapta çırpılır.
  5. Pişen yemeğin suyundan azar azar alınarak yoğurtlu karışımın üstüne dökülür ve karıştırılır.
  6. Pırasalar iyice piştikten sonra haşlanmış nohut ve yoğurtlu karışım yemeğin içine dökülür ve karıştırarak kaynamaya bırakılır.Karıştırmak önemli yoğurdun kesilmemesi lazım.
  7. Altını kapatmadan önce tuzu eklenir ve bir taşım daha kaynatılır.
  8. Ayrı bir tavada tereyağ eritilir içine nane eklenir ve terbiyeli pırasa yemeğinin üstüne dökülüp yemeğin altı kapatılır.
  9. Afiyet olsun.  

2 yorum:

günlük yaşamım dedi ki...

değişik bir tarif elinize sağlık

sesli chat dedi ki...

güzel bir tarif teşekkürler ellerine sağlık.