Geçen gün eşim arkadaşının evde yaptığı sucuklardan almış.Yani bu sucukları ben yapmadım.Ama böyle yapılmış gelince merak ettim evde bende yapabilirmiyim diye.İnternetten araştırdım karşıma güzel tarifler çıktı.Bu arada Kayserili arkadaşlar var aramızda onların affına sığınarak yazıyorum bu tarifi.Bu arada koyun etinden güzel olmazmış sucuk ,sığır etinden daha iyi olduğunu söylüyor Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı.
Malzemeler:
5 kilo kıyma
150 gr.tatlı tozbiber
100 gr.acı tozbiber
150 gr.tuz
100 gr.kimyon
150 gr.karışık baharat(Kayseride bu karışım evde sucuk yapmak için özel hazırlanmış.Ama bulunduğunuz yerde de bunu bilen aktarlar olabilir.)
yarım kilo soyulmuş sarımsak(dövülmüş olacak)
5-6 metre kurutulmuş sucukluk bağırsak
Sucuk özel aparatlı kıyma makinası
Bu malzemeler güzelce yani birbirlerine iyice karışana kadar yoğrulur ve mümkünse 1 gün bekletilir.Ama zaman yok ise 5-6 saat dinlendirmek gerekiyormuş.Bağırsaklar suda bekletilir ve yumuşaması sağlanır.Kıyma makinasına sucuk yapım aparatı takılır ve uç tarafına bağırsak takılır.Ve uç tarafı bağlanır.Sonra kıyma makinasına konulan sucuk bu bağırsaklara doldurulur.ve açıkta kalan ucu bağlanır.Havaya bağlı olarak 6-7 gün asılı bekletilir.Fazla kurutmamak gerekiyormuş.Yoksa tadı olmazmış.Aslında zor değilmiş değil mi?Bende kıyma makinası aparatı edinir edinmez yapmayı düşünüyorum.
Afiyet olsun.
19 yorum:
Sagol Eylem Turkiyeden malzeme almam gerekicek..
ev hanımları işi abartmış bak ev yapımısucuk hiç duymamıştım babamın yurtdışından getirdiği kıyma makinesini kurbandan kurbana kullanırdık .....
şimdi daha çok işime yarıycak
teşekkürler
Eylem çok güzel bir bilgi. Biz küçükken bir yakınımız evde sucuk yapar bize de verirlerdi, hazır sucuklardan çok daha lezzetli ve sağlıklı. Hazır sucuklar çok fazla kanserojen madde içeriyormuş yani çocukların hazır sucuk asla tüketmemesi lazımmış. tabii bizlerin de. Çok teşekkürler yararlı bilgi için. Emeğine sağlık
Sevgiler.
eylemcım o kadar kolay anlatmışsın ki yapasım geldi ve canımda çekti yaniii:)))
ÇOK MERAK ETTİM ŞİMDİ TADINI......
Biri kayserilimi dedi:))
İnan canım hiç yapmadım bilmem aslında fazla aramda yok ama görüntüsü şık :))
Sevgiyle kal...
Sucuğu çok severim. Evde yapımı çok kolaymış.
canım anneciğim yapardı eskiden şimdi hastalıktan eli değmiyor ama evde yapılanın tadı daha güzel.
sevgiler
Merak ettim lezzetini,makine almadan da yapılamaz mı acaba?Teşekkürler..
ev sucuğu bir başka lezzetli oluyor,hemde sağlıklı..
eskiden kayserili komşumuzla annem yaparlardı.ne güzel kokardı,tadı da hala damağımdadır..şimdiki hazır sucuklardan koku bile çıkmıyor..cnm verdiğin bilgi için çok teşekkürler,kısmet olupta birgün yaparsam senin tarifin aklımda olucak..sevgiler.
eylem benim kendi yaptığı sucuktan başka sucuk yemeyen arkadaşlarım var hala:)
ben de tattım..nefisti hakkaten...
yalnız o ayarı tutturmak zahmetli işmiş...tecrube...deneme-yanılma gerektiriyomuş...öle sölüyolar...
ya da bana hava atıyolar bilemiyorum tabi :)
cANIM EVDE YAPILAN HERSEY DAHA SAGLIKLI ASLINDA AMA HERSEYLERI HAZIR ALMALARA ALIŞTIK. EVSE YAPILAN DAHA BIR LEZZETLI OLUYOR.BILGILER IÇIN COK TESEKKURLER CANIM.SEVGILER.
vay vay vay ellerine sağlık:)
Eylem'cim tarife ve içindeki malzemeye bakılırsa bana nefis bir sucuk olacak gibi geldi..
Zira bizde arkadaşlardan duyuyoruz yaptırdık diye..Ama kendim hiç yapmadım bende..Zaman geçince taş gibi oluyormuş kıvamını falan iyi bilmek gerekiyormuş...Ben senden taze yapılmışını hemen alırım mangalda közler yerim..
Eline sağlık derim:))
sucuğu çocukluğumdan beri öyle çok severim ki.sayen de öğrenmiş olduk nasıl yapıldığını.ben evde yapamam ama sen yaparsan hemen yayınla.çok merek ediyorum nasıl olcak diye.sevgiler canım...
canım sucuklar yağlı oluyor ama o kadar tarif araştırdım yağlı bir sucuk bulamadım. sizin resimdede bol yağlı görünüyor yağsız sucuk kuru olur tatlı olmaz.(daha önceki deneyimlerimize dayanarak söylüyorum) biz kasabımıza yaptırdık sucuklarımızı kurban etleriyle.çok yağ koydurmuş (o yüzden heralde doktorlar perhizlerde sucuğu yasaklıyorlar) ama nefis olmuş pahalı sucuklardan farkı yok.
canım bende sucugumu evde yapıyorum .harıka oluyıor.hatta blogda tarıfı var bakarsın...ama ben bagırsaga koymuyorum strecfılme sarıyorum .bagırsaga guvenemeıyorum:)
paylasım ıcın tesekkurler:)
Arkadaslar kuru bagirsagi nasil yapabilirim, direk olarak kurutmakmi gerekli, yoksa baska bir islem gereklimi, bilgisi olan varmi????
turkiyey gelir gelmez yapacagım nefis görüküyor
Yorum Gönder