SOGAN BÖREGİ TARİFİ:
- 4 su bardagı kadar un
- 1 paket kuru maya
- 1 çay bardagı kadar ılık süt
- tuz,az toz şeker
- ılık su
- 1 kilo kuru sogan
- 1 çay kaşıgı karabiber
- tuz,pulbiber
- çay kaşıgının ucu ile biber salçası
- sıvıyag
- ayrıca hamurların üstüne sürmek için sıvıyag ve erimiş tereyag karışımı
Ayrı bir yerde soganlar küçük yarım ay şeklinde ama ince olarak dogranır.Derince bir tavaya sıvıyag alınıp ısıtılır.Eriyen yagın içine soganlar eklenir ve kavrulmaya bırakılır.Soganlar saydam bir renk alıncaya kadar kavrulur(dikkat edin iyice pembeleşmeyecek sadece saydam bir renk alacak ve diriligi gidecek)Saydam bir renk alan soganların içine çay kaşıgının ucuyla biber veya domates salçası eklenir(renk vermesi açısından)iyice karıştırılır ve en son baharatları eklenerek(burada en çok karabiber lezzet katıyor o yüzden 1 çay kaşıgı kadar eklenmeli)altı kapatılıp ılınmaya bırakılır.(sıcakken malzemeyi hamura yaymayın hamur olur çünkü).
Hamurumuzu ikiye bölüp eşit miktarlarda bezelere bölecegiz.Yarısı böregin altına açılacak yarısı üstüne.Tahmini yumurta büyüklügünde olacak.Bezelere böldügümüz hamurlarımızı teker teker yemek tabagı büyüklügünde açacagız.Açtıgımız her hamurun üstüne erimiş olan sıvıyag,tereyag karışımından sürecegiz.Sadece en son hamurun üstüne sürmeyecegiz bunu unutmayalım.Bir süre dinlenmeye bırakacagız.Bu arada tepsimizin altını az sıvıyagla yaglayacagız.Dinlenen üst üste açılmış hamurlarımzın ilk bölümünü tepsi büyüklügünde açacagız.Tepsi büyüklügünde açtıgımız ilk hamurumuzu tepsiye yayıyoruz ve üstüne soganlı iç harcımızı yayıyoruz.Sonra diger bezeleride tabak büyüklügünde açarak tabiiki aralarına yag sürerek dinlendiriyoruz.Ve sonra diger hamur gibi tepsi büyüklügünde açıyoruz.Ve soganlı harcımızın üstüne kapatıyoruz.Kenarlarını alttaki hamurla birleşecek şekilde bastırıyoruz.En son olarak hamurumuzun üstünü kalan yag ile yaglayıp önceden 200C ısıtılmış fırında üstü ve altı kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Ve çıkardıktan sonra ilk sıcaklıgının geçmesini bekleyip dilimliyoruz.
Afiyet olsun.
eşimin memleketinde de yapılıyor. tokat/niksar. orda yufkalar incecik küçük tepsi büyüklüğünde açılıp pişirilip bir tarafa koyuluyor. hazır yufka gibi. peynirli, soğanlı veya şerbetli olarak ocakta börek çeşitleri mevcut. çok pratik ocakta pişirildiğinden. soğanlının lezzetini tek geçiyorum. koca tepsiyi yiyebilirim. hazır yufkayla denemeyi düşünüyorum ben.
YanıtlaSilevdekiler yemiyor mu :/
YanıtlaSilsen yolla bana ben yerim hepsini :)
eline sağlık olsun
eylemciğim çok güzel yapmışsın elde açılmış börek gibisi yok:))ellerine sağlık...
YanıtlaSilEllerinize saglik. Elde acma boregin yerini hicbirsey tutmuyor. Eminim tadi da goruntusu kadar guzeldir.
YanıtlaSilSevgiler
Eylem cim harika gorun uyor canim.
YanıtlaSilSoganli boregi ben SAC da pisiriyordum, firind a denemedim hic. Birdahaki sefere sen in tarifini uygulamayi dusunuyorum
Sevgiler
Sefa
canım gerçekten takdir ettim seni bir kere daha:)varmı elde açılmış börek gibisi.. ev hal ka biraz fazla nazlı sanırım sizde...
YanıtlaSilsoğanı böreğe çok yakıştırıyorum ben her zaman ama bu emimnim bir lezzet harikası olmuştur:)
sevgilerimle...
ellerinize sağlık ,bende birkaç yıl önce bir misafirlikte saç böreğini soğan içli olarak yemiştim ve çok beğenmiştim.hala tadını unutamadım.
YanıtlaSilellerine sağlık canım bende yapsam heralde afiyetle ben yerim malesef eşim soğan özürlü:))
YanıtlaSilharika bir börek
sevgiler:))
elde açma bayılırım içi ne olursa olsun sevgilerle elinize sağlık:)
YanıtlaSilEllerine sağlık Eylemcim,börek nefis olmuş besbelli :)
YanıtlaSilAfiyet şifa olsun..
Sevgilerimle..
Ellerine sağlık Eylemcim ben de oklavaya kıyasla merdaneyi daha rahat kullanıyorum doğrusu hem ne farkeder ki amaç açmaksa hamuru çok da güzel açmışsın
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..nefis görünüyor:)Elde açılan hamurdan yapılan börek daha dolgun ve doyurucu oluyor..
YanıtlaSilSevgiyle kal canım:)
Hazır yufkalarla yapılan börek elde açma böreğin tadını vermiyor.Elde açılan börek bir başka oluyor.Zamanla daha ince açacağınızdan eminim,çok güzel yemekler yapıyorsunuz.Tariflerinizin hepsi bir birinden güzel.Sevgiler:)
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor..ellerine sağlık:))
YanıtlaSilElde açmak maharet işi canım,ellerine sağlık,resmi harika görünüyor,sevgiler:)
YanıtlaSilCanım börek enfes kıyır kıyır ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilayy ben çok severim bu böreği. ben soğanı pişmiş yiyebiliyorum zaten midemden dolayı. ellerine sağlık canım nefis duruyor dilimler.
YanıtlaSilaaa ne kadar ayıp etmişler, o kadar nefis gözüküyorki ellerine sağlık hem açma börek
YanıtlaSilCanım mimin var bende :)
YanıtlaSilSoğan böreğini çok severim ama hiç yapmadım bizim göçmen böreğine benziyor yapılışı.
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Tarifi aldım..
teşekkürler..........
Merhaba :) Tarifinizi kendimce biraz degisiklik yaparak uyguladim. nefis bir borek oldu :) Elinize saglik. Tarif icin tesekkurler. Sevgilerimle...
YanıtlaSilEylem abla ben yaptım ama benim yaptığım börek ikiye ayrıldı tadı güzeldi ama parça pincik oldu annem hamuru ince acmissin bu resimde kalın hamur dedi hamuru kalinmi acican
YanıtlaSilmerhaba çağla hamuru tepsi büyüklügünde açacaksın yani çok ince olmayacak.Eger çok ince olursa kat kat da olmaz.tepsini de çok büyük olanı tercih etmemelisin.
YanıtlaSil