5 Eylül 2011 Pazartesi

SOSLU KIYMALI DALYAN KÖFTE

Hepinizin geçmiş bayramı kutlu olsun arkadaşlar.Dokuz günlük bayram tatilini de bitirmiş bulunmaktayız.Biz bu bayram Alanyadaydık ve zaman nasıl geçti anlayamadık.Sayılı gün çabuk geçermiş diye boşuna dememiş atalarımız.Darısı Kurban bayramına artık.Hepinizi teker teker ziyaret etmeden önce tarifimi ekleyeyim istedim.Dalyan köfte benim ramazanda yaptıgım bir yemekti ancak yayınlamaya sıra geldi.Bence çok pratik ve pratik oldugu kadar da doyurucu bir yemek oldu.Ne yapayım diye düşünüyorsanız ve evdede kıymanız varsa deneyin derim.İşte tarif:
KIYMALI DALYAN KÖFTE TARİFİ:
  • 500 gr. kıyma(dana kıyması kullandım)
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 2adet yumurta(bir yumurta dışına sürülecek)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşıgı süt
  • tuz,karabiber,kimyon,pulbiber
Garnitürü için:
  • havuç
  • patates
  • bezelye(istenirse)
Sosu için:
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • zeytinyagı
  • tuz,karabiber,pulbiber
İlk önce garnitürü için gerekli olan havuç ve patatesi ufak ufka dograyıp haşlayalım(veya daha kolay olarak hazır garnitürde kullanabilirsiniz.Kıymamızı derin bir kaba alıyoruz üstüne rendelenmiş soganı,ince kıyılmış sarımsagı,ufalanmıi 2 dilim bayat ekmek içini,1 adet yumurtayı,2 yemek kaşıgı sütü ve baharatlarını katarak iyice yoguruyoruz.Bu harcı iyice özdeşleşene kadar yogurmak gerekiyor.İyice yogrulan kıymamızı 30 dakika kadar buzdolabında bekletelim.Buzdolanbından çıkardıgımız kıymayı yaglı kagıt üstüne diktörtgen tam ortasına hazırladıgımız garnitürden koyalım ve yaglı kagıt yardımıyla kıymayı garnitürün üstüne dogru birleştirelim.Yani silindir şekli alacak.Elinizi ıslatarak düzgünce bastırın ve rulo yapın.Birleşme noktaları aşagıya gelecek şekilde yaglı kagıt serilmiş tepsiye yerleştirin ve üstüne 1 adet çırpılmış yumurta sürün.Ve önceden 180C ısıtılmış fırında arada kontrol ederek iyice pişirin.İsterseniz bu aşamada salçalı sos da yapıp üstüne dökebilir ve öyle fırına verebilirsiniz.Kıymalı dalyan köfte fırında pişerken sosu için domateslerin kabuklarını soyup ufak dograyın ve zeytinyagını tavaya alarak içine domatesleri atın.Domatesler ezilince içine ince kıyılmış sarımsakları ekleyin ve baharatlarını atıp bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın.Dalyan köftemiz pişince ılınmaya bırakın ve sonra dilimleyin servis tabagına alıp üstüne sosumuzdan gezdirin.
Afiyet olsun.

13 yorum:

  1. Hoşgeldin sende ablacım valla bu kadar tatilmi olur psikilojim bozuldu ya =P dalyan köfte nefis görünüyor ablacım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım nefis ötesi görünüyor dalyan köften okadar canlıki tabağı çeksem gelirmi diye düşündüm:)
    öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  3. sevgili eylem bu nefis bir görüntü.ellerine sağlık.geçmiş bayramını ayrıca tebrik ederim

    YanıtlaSil
  4. harika gözüküyor eylemcim,ellerine sağlık.

    açlığımı hatırlattın vallahi:)


    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. eylem cim dalyan koften enfes olmus ellerien saglik
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  6. Eylem'cim ellerine sağlık çok seve
    rim süper olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. yaz tatili, ramazan, bayram derken baya bir süre geçti bloglarımızdan ayrı düştük:) köften nefis olmuş içine konan haşlanmış yumurtayı özellikle tercih etmedin sanırım..
    sosuyla beraber gerçekten çok güzel olmuş
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Harika bir tarif mutlaka denemeli ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık Eylemcim. Çok lezzetli görünüyor. Bizim evde de çok sevilir.

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık çok nefis görünüyor. Ne kadar uzun zaman olmuş yapmayalı şimdi görünce farkettim

    YanıtlaSil
  11. Eskiden annemin 1 numaralı misafir yemeğiydi şimdi bunun yerini et sote aldı daha kolayına geliyor galiba:)

    Ellerine sağlık canım

    Sevgilerimle....

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.