18 Ağustos 2011 Perşembe

KURUTULMUŞ SALATALIK DOLMASI

İlk önce ölen askerlerimize Allahtan rahmet diliyorum.Allah ailelerine sabır versin,dayanma gücü versin.Ve artık birileri anaların,babaların,eşlerin ve çocukların gözyaşlarını dindirsin.Evet herşeyin güllük gülistanlık olmasını beklemek hayal olur ama en azından bu tür acılar dinsin.Artık bayraklara sarılı sıra sıra şehit cenazeleri olmasın.
Güzel annem benim üşenmemiş tadı nefis olur diye geçen sene salatalıkda kurutmuş bana.Bana getirdiginde saf saf anne bu salatalıklar ne olacak diye sordum;dolma dedi.Ve oldu gerçekten o kuru salatalıklar bildiginiz antep dolması içi tarifiyle çok nefis dolma oldu.Eskiler işte biliyorlar.Acılı,ekşili çok güzel bir içi hazırladım salatalıklarım için.Bu arada salatalıklar ilk önce alaca soyuluyor ve içleri oyulduktan sonra iplere igne ile geçirilip yüksege asılıyor ve kurumaya bırakılıyor.Yada yine alaca soyup temiz bir bez örtülü tepsinin üstüne sıralanıyor ve arada çevirmek suretiyle kurutuluyormuş.
ANTEP USULÜ SALATALIK DOLMASI TARİFİ:
  • 1 dizi(10-15 adet)kurutulmuş salatalık
  • 1 su bardagı pirinç
  • 1 çay bardagından iki parmak eksik az sıvıyag veya zeytinyagı
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • yarım yemek kaşıgı domates salçası
  • tuz,karabiber,pulbiber,az kimyon
  • 1,5 limon suyu veya 1 çay kaşıgı limon tuzu
Dolmanın sos için:
  • Yarım yemek kaşıgı biber salçası
  • tuz
  • 3-4 su bardagı sıcak su(dolmaların üstünü geçecek kadar)
  • zeytinyagı
  • 1 diş sarımsak(ezilmiş)
  • 2-3 adet limon tuzu veya 1 limon suyu
Kuru salatalıkları kaynayan suyun içine atıp 15 dakika kadar kaynatalım.Salatalıklara tırnagınızı geçirdiginizde tırnagınız salatalıga geçmeli.Pişen salatalıkları soguk sudan geçirin.Bir kenara alın ki suyu süzülsün.Harcı için pirinçleri iyice yıkayın içine elde çok ufak dogranmış sogan ve sarımsakları ekleyin.Daha sonra salçaları,baharatlarını ve zeytinyagını ekleyin ve elinizle iyice yogurarak karıştırın.Bu içi harcımızdan salatalıkların içine doldurun ama çok az 1 tatlı kaşıgı yeterli olacaktır sanırım.Yani salatalıklara yarısından az iç dolduracaksınız.Ve tencereye iki salatalıgın agız kısmı birbirine geçecek sırayla şekilde dizin.Sosu için zeytinyagını ayrı bir tencereye alın kızınca içine salçayı koyup ezerek kavurun.Sonra ezilmiş sarımsagı ekleyin ve tuzunu ve limon tuzunu ekleyip en son sıcak suyunu koyun.Bir taşım kaynadıktan sonra dolmaların üzerini az geçecek şekilde ekleyin.Dolmaların suyu kaynayıncaya kadar yüksek ateşte sonra kısık ateşte 50 dakika kadar pişirin.Sonra altını kapatıp dinlenmeye bırakın.Ve servise hazır. 
Afiyet olsun.

25 yorum:

  1. Ilk defa duyuyorum salatalik dolmasini. Eminim tadi cok guzeldir. ellerine saglik. Sayende birsey daha ogrenmis oldum:) Hollandadan sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ablacım ilk defa duydum ben ya salatalığın da mı kurutulmuşu oluyormuşşşş çok ilginç kabak gibi duruyor aynı =) çok güzel olmuştur senin elinden ama ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş canım ellerine sağlık
    biz de yaparız tatını çok iyi bilirim

    YanıtlaSil
  4. CANIM MERHABALAR....UGRAYIP GECMIS OLSUN DEDIGIN ..HATIRIM SORDUGUN ICIN TESEKKUREDERIM...COK SUKUR DAHA IYIYIM....FAZLA OTURMUYORUM.O ZAMAN DAHADA AĞRIYOR...

    ELLERINE SAGLIK..YINE NEFIS..

    YanıtlaSil
  5. İlk defa duydum salatalık dolmasını ve açıkçası çok da merak ettim :)

    YanıtlaSil
  6. eylemimm:)bende ilk kez duyuyorum inanki.eminim ki güzel olmuştur.annelerimizin yaptığı ne kötü oluyor ki zaten:)onların ellerinde sanki sihirli bi lezzet var...
    dokundukları herşey misss...
    sevgilerimle canımm...

    YanıtlaSil
  7. bende ilk salatalık dolması yapan gördüm gerçekten farklı sizin ellerinize annenizin fikrine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  8. eylemcim çok şaşırdım inan ilk kez duydum annenin de senin de eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. salatalık dolmasını hiç duymamıştım,çok değişik bir yemek olmuş. tadını merak ettim doğrusu,elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Ben Antep'ten gelen kurutulmuş acurla yapılan dolma yedim.Bu da farklı galiba.Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  11. Anlamlı dualarına Amin diyorum canım..
    Rabbim kötülere ve kötülüklere fırsat vermesin inşAllah..
    Salatalığın kurutulduğunu ilk defa duyuyorum,çok ama çok güzel gözüküyor..
    Ellerine sağlık..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  12. Merhaba halacigim. Insallah Yarin bizde türkiyeye gelecegiz ve bu alman yemeklerinden kurtullacagiz :)
    Yeklerin cok güzel gözüküyor, seni cok seviyorum. Bye bye...........

    YanıtlaSil
  13. Bende ilk kez duyanlardanım ve tadını çok merak ettim.
    Sen güzel dediğine göre kesin öyledir.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. Salatalık kurutuluyormuymuş? ilk defa duydum. Ama kurutan el anne eli olunca fazla söze gerek yok dimi

    YanıtlaSil
  15. bende ilkkez duydum salatalık dolması;) tadını merak etmedim desem yalan olur;) görüntü zaten enfes, ellerine sağlık arkadaşım.....

    YanıtlaSil
  16. bende ilkörünüyor duyanlardanım güzel görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. eline sağlık bende bu yaz biber ve patlıcan kuruttum aklıma geldi ama denemedim seneye inşallah..
    harika gözüküyor sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  18. eline sağlık bende bu yaz biber ve patlıcan kuruttum aklıma geldi ama denemedim seneye inşallah..
    harika gözüküyor sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  19. Amin canim Rabbim ailelerine bol sabir versin dualarimiz onlarla.

    kurutulmus salatalik dolmasini gecen seneye kadar hic bilmezdim hatta duymamistim bile, is yerimizdeki Kahramanmarasli amcamizin esi yapmis gondermisti ilk defa ozaman yedim tadi cok guzeldi, tabi soylenmese salatalik oldugu farkedilmiyordu, ben bayildim tadina, simdi olsada yesem diyorum:) seninde ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  20. demek hersek ilk kez duymuş salatalık kurusunu

    bende ilk kez duydum ve çok merak ettim tadını şimdi :)

    YanıtlaSil
  21. bende kuruttum :))))ellerine sağlık canımm nefis nefisss!!

    YanıtlaSil
  22. kimse duymamış bende duymadım sayende duymuş olduk sen guzel dedıgıne gore güzeldır mutlaka bende kurutayım nasıl kurutuluyor içini oyacak mıyız,ellerıne sağlık bu güzel farklı hıç duylmamış tarıf için teşekkur ederim

    YanıtlaSil
  23. sevgili zeymuran salatalıkları alaca soyduktan sonra içini oyup öyle kurutuyorsun.

    YanıtlaSil
  24. Sehitlerimize Allahtan rahmet yakinlarina sabirlar diliyorum
    bende ilk defa gördüm degisik lezzetli bir dolma olmus eline saglik

    YanıtlaSil
  25. İlk defa duydum ve çok beğendim.Nefis olmuş Eylemciğim annenin de senin de ellerinize sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.