6 Mayıs 2011 Cuma

ISPANAKLI PİDE

Ispanagı ya yemek olarak,ya güveçte,ya da bizim oraların meşhur yemegi yuvalama olarak degerlendiriyordum.Bizimkiler pide istiyoruz deyince dolapta sadece ıspanak oldugunu gördüm ve ilk defa ıspanaklı pide yaptım.Daha önce kıymalısını ve kavurmalısını yapmıştım.Oglum peynir yemedigi için onunkine peynir koymadım.Bence çok lezzetli olmuştu.Sizin için ucundan tadına baktım.İşte tarifi:
ISPANAKLI PİDE TARİFİ:
Hamuru için:
  • 3-4 su bardagı un(yavaş yavaş dökerek ayarlayabilirsiniz)
  • 1 su bardagı süt
  • 1 çay bardagı kadar zeytinyagı veya sıvıyag
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • bir fiske toz şeker
  • 1 adet yumurta akı(sarısı üstüne)
  • yarım paket yaş maya veya 1 paket toz kuru maya
  • ılık su
İçi için:
  • 1 adet kuru sogan
  • yarım kilo kadar ıspanak
  • tuz,kırmızı toz biber az karabiber
  • 1 adet yumurta sarısı(dışına sürmek için)
  • bir miktar sıvıyag
  • peynir veya lor
Ispanakları ayıkladıktan sonra birkaç defa bol su ile yıkayalım ve isteginiz gibi dograyın.Soganı yemeklik dograyalım.Ben ıspanagın vitamini ölmesin diye iki türlü yöntemle yapıyorum.1.yöntem soganın üzerine az tuz ilave edip iyice tuzla beraber ovuyorum ve sonra ıspanagıda çigden ilave edip soganla beraber yine ovmaya devam ediyorum.Diriligi gidene kadar ondan sonra yumurta hariç diger malzemeleri ekliyorum.
2.yöntem soganı yemeklik dogradıktan sonra az sıvıyag ile kavuruyorum ve bir kenara alıyorum.Bu arada çaydanlıga su koyup iyice kaynatıyorum.Ispanakları yıkayıp dogradıktan sonra süzgece koyuyorum ve üstüne kaynattıgım suyu yavaş yavaş döküyorum.Yapraklar hemen soluyor zaten.Sonra sogan,baharat ve diger malzemelerle karıştırıyorum.İçimiz bu şekilde hazır olduktan sonra hamuru için Ilık suyun içinde yarım yaş maya eritilir.Derin bir yogurma kabına sütü,yumurta akını ve sıvıyagı döküp karıştırın.Üzerine unu azar azar dökün sonra mayayı ve tuzunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yogurmaya devam edin.İstenen kıvama geldikten sonra üstünü nemli bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakalım.(hamur iki katına çıkacak).Mayalanan hamurdan portakal büyüklügünde parçalar kopararak bir kenara bırakıp üstünü örtelim.Her hamur parçasını oklava yardımıyla çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde oval olarak açalım.Üstüne ıspanaklı harcımızdan ekleyelim.Ve hamurun kenarlarını ıspanaklı malzeme üstüne dogru katlayalım.
Ve köşelerini birleştirerek pide şekli verelim.Sonra üstüne ve kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden 180C ısıtılmış fırına verelim.Üzerleri pembeleşince fırından alıp sıcakken kenarlarına tereyagı sürelim(sert olmaması için).

21 yorum:

  1. Eylem'cim pide nefis görünüyor canım ellerine sağlık afiyet olsun size
    hiç sevmediğim şey yemek yaparken ayrı ayrı yapmaktır bende de soğan sorunu olduğu için eşimden dolayı hep ona ayrı yaparım
    çok zor gelir bana

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık canım bende ıspanağı hafifçe tuzla ovarak çiğden koyuyorum vitaminide ölmüyor harika görünüyor ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. pideyi evde yapamaya başlayalı dışardakiler çok kuru geliyor bana. Senin pide de nefis olmuş canım ellerine sağlık. Malesef benim oğlumda peynir sevmiyor...

    YanıtlaSil
  4. eylemcim enfes görünüyor ellerine sağlık sağlıkla kal..

    YanıtlaSil
  5. PİDE ÇOK GÜZEL OLMUŞ,ELLERİNE SAĞLIK....

    YanıtlaSil
  6. taze soğanla dene harika oluyor ..

    YanıtlaSil
  7. nefis gözüküyor melisanın ilk yaş partisinde arkadaşım yapıp getirmişti tadına doyamadık:) kıymalıdan daha çok ilgi görmüştü..
    eline sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. pideye bayıldım. zaten ıspanaklı her zaman tercıhım oldu...
    elıne koluna saglık...

    YanıtlaSil
  9. oooh enfes görünüyor! bayilirim pidenin her türlüsüne :)) ellerine saglik eylemcim..sicacik sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. harika olmuş ellerine sağlık çok severim bende.....

    YanıtlaSil
  11. CANIM PİDENNEFİS GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK BEN HAMUR İŞİNİN HER HALİNE BAYILIYORUM..
    CANIM SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  12. ben bu bloga bayıldım..her şey ne kadar iştah açıcı görünüyor..ellerine sağlık canımm:))

    YanıtlaSil
  13. Tüm annelerin anneler gününü kutlarım
    Turkish Underwearing desing
    www.yoncatoptan.com
    If you wisit me , I will be glad:)
    :)
    :):)
    :):):)
    :):):):

    YanıtlaSil
  14. vallahi bravo canım yaratıcılıkta sınır yok...eline sağlık..

    YanıtlaSil
  15. harika görünüyor, çok iştah açıcı. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık döktürmüşsün.

    YanıtlaSil
  17. Nefis bir pide olmuş hiç ıspanaklı denemedim mutlaka yapacağım. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  18. Enfes görünüyor, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. bende pidenin görünümünü beğendm ve hamurumu hazırladım bekliyorum tadına bakınca yorumumu göndericem ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  20. Hamura yağ koymayın çörek tadında oluyor :))

    YanıtlaSil
  21. Hamura yağ koymayın çörek tadında olur pide tadını alamazsınız afiyet olsun :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.