YAŞ PASTA(DOGUM GÜNÜ PASTASI)
Aslında bu yaş pastayı eşimin haziran ayındaki dogum günü için hazırlamıştım.Ama bir türlü yayınlayamamıştım.Öyle pek şaaşalı olmasada gayet leziz oldu.Ben pasta yapmak konusunda pek marifetli degilimdir aslında ama bu yaş pastayı bende begendim.Pandispanyasının tarifini hünerlibayanlardan aldım.Ama aldıgım tarifi birebir uygulamama karşın ortasında çökme oldu.ve bu mügeye yorum bırakan herkes hemen hemen aynı dertten şikayetçi olmuş.Aslında müge çeşitli açıklamalar yapmış ama benimki yinede çöktü.Bunun nedenini bilen varmıdır aranızda acaba.Onun dışında pasta gayet güzel oldu.Tarife gelince:
ÇİKOLATALI PANDİSPANYA TARİFİ:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardagı toz şeker
- 1 su bardagı un
- 1 su bardagı yogurt
- 2 yemek kaşıgı kakao
- 1/2 su bardagı sıvıyag
- 80 gr.sütlü çikolata
- 80 gr.bitter çikolata
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
ARA KAT KREMASI İÇİN:
- Dr.oetker pasta kreması(kakaolu)
- ceviz
Yumurta aklarını cam bir kasede(pandispanyanın yumuşak olması için ayrı ayrı çırpıyoruz) krem şanti kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyene kadar çırpmaya devam ediyoruz.Ayrı bir kasede yumurta sarılarını ve kalan şekeri şeker eriyene kadar çırpıyoruz.Yaklaşık 6-7 dakika çırpma süresi için yeterli oluyor.Şeker eriyince sıvıyagını ve yogurdunu ekliyoruz ve çok az çırpıyoruz.Toz malzemeleri(un,kabartma tozu,vanilya,kakao)birlikte eliyoruz.Bu arada sütlü ve bittr çikolatayı benmari usulü eritiyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.Yumurta akları,yumurta sarıları,erimiş çikolatayı ve toz malzemeleri birbirine katıp tahta kaşıkla karıştırıyoruz.Yaglanmış ve unlanmış 24 cm'lik kelepçeli kek kalıbına döküyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık benim fırınım 35 dakikada pişirdi.(ama normal süre 40-45 dakika)Pişme aşamasında fırının kapagını kesinlikle açmıyoruz.Pişen pandispanyamızı soguması için kenara alıyoruz.Ben mügenin dedigi gibi Bir gün önceden pişirdim pandispanyayı ki katlarına kolay ayrılabilsin diye.
Pastacı kremanızı arkasındaki tarif göre hazırlayın.Ve iri olarak parçalanmış cevizleri içine kayup karıştırın.Keki iki veya üçe böldükten sonra üstlerini meyve suyu ile ıslatın.aralarına pastacı keramasından sürün.Bir miktarını ayırın ki üstünede sürebilesiniz.Ara kata krema sürdükten sonra damla çikolata ekleyin ve kekin diger yarısını üstüne kapatıp meyve suyu ile ıslatın ve kalan krema ile süsleyin.Üstünüde dilediginiz malzeme ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
nasıl canım çekti anlatamam
YanıtlaSileline sağlık olsun
Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor,bende bu akşam rulo pasta yapiciğim inşallah:)
YanıtlaSilSevgilerimle.....
Merhaba ellerine sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilPasta konusunda marifetsizim demişsin hiçte öyle görünmüyor.
kendine haksızlık etme. pastan mükemmel olmuş.ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilayy nefis duruyor pasta. ellerine sağlık canımmm...
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık,gayet güzel olmuş pastan..
YanıtlaSilEşine de sağlıklı,huzurlu yıllar diliyorum..
Ben de beceremem pasta yapmayı:)
Bir kaç denememde başarılı oldum fakat yine de çekiniyorum :)
Genelde benimkilerin de ortasında çökme oluyor,bir şekilde gideriyorum o çöküklüğü :)
Ellerinize sağlık Pandispanyada yoğury yok ben arkadaşımdan almıştım tarifini bastacıılık kursuna gitmişti fakat tarifimi kaybettim arkadaşımda fransada yaşıyor arıyıp tekrar alacağım tarifi sizede atarım .Bildiğin pastane pandispanyası oluyor hiç farkı yok
YanıtlaSilEllerine saglik Eylem'cim. Esinin de yeni yasi hayirli olsun.(Biraz gec olsa da:)
YanıtlaSilSevgiler
ne şaşalı değili eylem abla pastanedekiler yanında sönük kalır valla süper görünüyor ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgili Eylem,
YanıtlaSilharika gözüküyor ellerine sağlık.
Payıma düşen dilimi alıp kaçtım.
sevgilerimle...
Hadi hadi,harika görünüyor,gel beni ye diyor,çok lezzetliyim diyor,Eylem yine döktürdü diyor:))
YanıtlaSilEylem cim pasta harika gorunuyor. Ellerien saglik, unu bir iki corba kasigi fazla koysan ortasinin cokmuyceni dusunuyorum.
YanıtlaSilBazi pastalar cok sasali olur ama lezzeti olmaz, pastan güzel olmus sen begenmemissin o baska ellerine saglik
YanıtlaSilpastan harika gorunuyor, ellerine saglik...
YanıtlaSilEylemcim bence enfes olmuş pastan ellerıne saglık eşinede hayırlı ömurler dılıyorum...çökme sorunu yogurdun fazla gelmesınden unun az olusundandır..unu cogaltır yogurdu azaltırsan sorun çözulur canım...sevgılerımle...nasılda canım cektı yaaa :(:(
YanıtlaSilEllerinize saglik. Eminim ki cok guzel olmustur.
YanıtlaSilSevgiler..
eline sağlık eylem ciğim,üzülme çöksede çok şık görünüyor pastan:)eşine sevdikleriyle uzun bir ömür diliyorum,sevgiler...
YanıtlaSilanooo, ne biçim bir görüntü!! FEna oldum, canım çekti bu vakitte. Sütüm çekecek.
YanıtlaSilYazıyı da okudum, çökme sebebi konusunda bir ihtimal var kafamda. yumurta akı ayrı çırpıldığında pandispanya piştikten hemen sonra daha sıcakken fırından çıkarsa çökme yapabilir, onun yerine pandispanya pişince fırından hemen çıkarmayıp fırının kapağını aralayıp ilk sıcağını atmasını beklerseniz çökme yapmaz, suflelerden yola çıkarak bu sonuca vardım, suflede yumurta akı ayrı çırpılıyor ve çökmemesi için pat diye almıyorum fırından. Böyle yapıp denerseniz de çökmezse beni de bilgilendirirseniz sevinirim.
eşine sağlıklı uzuuun ömürler diliyorum Eylemcim!!!
YanıtlaSilçökme falan olmuş ama harika görünüyor pastan ellerine sağlık
sevgiyle kucaklıyorum
:)))
Hayırlı olsun canım.Pastan çok güzel görünüyor,çöktüğü hiç belli değil,ellerine sağlık:)
YanıtlaSilEllerine saglik canim gercekten ama gercekten muhtesem gözüküyor...
YanıtlaSilgayett nafis görünüyorr:)hiç kendine haksızlık etme eylemcim:)
YanıtlaSilellerine sağlık,eşine sağlıklı ömürler diliyorumm..
bende mimin var kabul buyursan:)
sevgilerimle...
nice sağlıklı senelere..
YanıtlaSilçökmesine rağmen iyi kurtarmışsın genel görüntüsü çok düzgün.. eline sağlık
sevgiler
seval..
ellerine sağlık canımm çok nefiss görünüyor..ahh olsa ne güzel yerdim şimdii:))
YanıtlaSilçikolatalı çökertme pastası olsun :)pasta olsun da:)) eşine ve sana sağlıklı uzun yıllar dilerim
YanıtlaSilBen bir çökme göremedim.Ellerine sağlık,nefis görünüyor.Eşine de nice mutlu yıllar.
YanıtlaSilçok çok çok lezzetli gözüküyor diyecek kelime bulamadım
YanıtlaSilFotoğrafta ortasının çöktüğü pek anlaşılmıyor. Çok güzel görünüyor bence. Ellerine sağlık Eylem.
YanıtlaSilBugün herkes yiyordu ama malum ramazan kilolarından sonra ben ağzıma sürmemiştim, nasıl canım çekti nasıl... Ellerinize sağlık..
YanıtlaSil