20 Eylül 2011 Salı

YAŞ PASTA(DOGUM GÜNÜ PASTASI)

Aslında bu yaş pastayı eşimin haziran ayındaki dogum günü için hazırlamıştım.Ama bir türlü yayınlayamamıştım.Öyle pek şaaşalı olmasada gayet leziz oldu.Ben pasta yapmak konusunda pek marifetli degilimdir aslında ama bu yaş pastayı bende begendim.Pandispanyasının tarifini hünerlibayanlardan aldım.Ama aldıgım tarifi birebir uygulamama karşın ortasında çökme oldu.ve bu mügeye yorum bırakan herkes hemen hemen aynı dertten şikayetçi olmuş.Aslında müge çeşitli açıklamalar yapmış ama benimki yinede çöktü.Bunun nedenini bilen varmıdır aranızda acaba.Onun dışında pasta gayet güzel oldu.Tarife gelince:
ÇİKOLATALI PANDİSPANYA TARİFİ:
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardagı un
  • 1 su bardagı yogurt
  • 2 yemek kaşıgı kakao
  • 1/2 su bardagı sıvıyag
  • 80 gr.sütlü çikolata
  • 80 gr.bitter çikolata
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
ARA KAT KREMASI İÇİN:
  • Dr.oetker pasta kreması(kakaolu)
  • ceviz
Yumurta aklarını cam bir kasede(pandispanyanın yumuşak olması için ayrı ayrı çırpıyoruz) krem şanti kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyene kadar çırpmaya devam ediyoruz.Ayrı bir kasede yumurta sarılarını ve kalan şekeri şeker eriyene kadar çırpıyoruz.Yaklaşık 6-7 dakika çırpma süresi için yeterli oluyor.Şeker eriyince sıvıyagını ve yogurdunu ekliyoruz ve çok az çırpıyoruz.Toz malzemeleri(un,kabartma tozu,vanilya,kakao)birlikte eliyoruz.Bu arada sütlü ve bittr çikolatayı benmari usulü eritiyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.Yumurta akları,yumurta sarıları,erimiş çikolatayı ve toz malzemeleri birbirine katıp tahta kaşıkla karıştırıyoruz.Yaglanmış ve unlanmış 24 cm'lik kelepçeli kek kalıbına döküyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık benim fırınım 35 dakikada pişirdi.(ama normal süre 40-45 dakika)Pişme aşamasında fırının kapagını kesinlikle açmıyoruz.Pişen pandispanyamızı soguması için kenara alıyoruz.Ben mügenin dedigi gibi Bir gün önceden pişirdim pandispanyayı ki katlarına kolay ayrılabilsin diye.

Pastacı kremanızı arkasındaki tarif göre hazırlayın.Ve iri olarak parçalanmış cevizleri içine kayup karıştırın.Keki iki veya üçe böldükten sonra üstlerini meyve suyu ile ıslatın.aralarına pastacı keramasından sürün.Bir miktarını ayırın ki üstünede sürebilesiniz.Ara kata krema sürdükten sonra damla çikolata ekleyin ve kekin diger yarısını üstüne kapatıp meyve suyu ile ıslatın ve kalan krema ile süsleyin.Üstünüde dilediginiz malzeme ile süsleyebilirsiniz.  
Afiyet olsun.

29 yorum:

  1. nasıl canım çekti anlatamam

    eline sağlık olsun

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor,bende bu akşam rulo pasta yapiciğim inşallah:)

    Sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ellerine sağlık çok güzel görünüyor.
    Pasta konusunda marifetsizim demişsin hiçte öyle görünmüyor.

    YanıtlaSil
  4. kendine haksızlık etme. pastan mükemmel olmuş.ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. ayy nefis duruyor pasta. ellerine sağlık canımmm...

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerine sağlık,gayet güzel olmuş pastan..
    Eşine de sağlıklı,huzurlu yıllar diliyorum..
    Ben de beceremem pasta yapmayı:)
    Bir kaç denememde başarılı oldum fakat yine de çekiniyorum :)
    Genelde benimkilerin de ortasında çökme oluyor,bir şekilde gideriyorum o çöküklüğü :)

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık Pandispanyada yoğury yok ben arkadaşımdan almıştım tarifini bastacıılık kursuna gitmişti fakat tarifimi kaybettim arkadaşımda fransada yaşıyor arıyıp tekrar alacağım tarifi sizede atarım .Bildiğin pastane pandispanyası oluyor hiç farkı yok

    YanıtlaSil
  8. Ellerine saglik Eylem'cim. Esinin de yeni yasi hayirli olsun.(Biraz gec olsa da:)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ne şaşalı değili eylem abla pastanedekiler yanında sönük kalır valla süper görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Eylem,
    harika gözüküyor ellerine sağlık.

    Payıma düşen dilimi alıp kaçtım.


    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Hadi hadi,harika görünüyor,gel beni ye diyor,çok lezzetliyim diyor,Eylem yine döktürdü diyor:))

    YanıtlaSil
  12. Eylem cim pasta harika gorunuyor. Ellerien saglik, unu bir iki corba kasigi fazla koysan ortasinin cokmuyceni dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  13. Bazi pastalar cok sasali olur ama lezzeti olmaz, pastan güzel olmus sen begenmemissin o baska ellerine saglik

    YanıtlaSil
  14. pastan harika gorunuyor, ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  15. Eylemcim bence enfes olmuş pastan ellerıne saglık eşinede hayırlı ömurler dılıyorum...çökme sorunu yogurdun fazla gelmesınden unun az olusundandır..unu cogaltır yogurdu azaltırsan sorun çözulur canım...sevgılerımle...nasılda canım cektı yaaa :(:(

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize saglik. Eminim ki cok guzel olmustur.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. eline sağlık eylem ciğim,üzülme çöksede çok şık görünüyor pastan:)eşine sevdikleriyle uzun bir ömür diliyorum,sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. anooo, ne biçim bir görüntü!! FEna oldum, canım çekti bu vakitte. Sütüm çekecek.
    Yazıyı da okudum, çökme sebebi konusunda bir ihtimal var kafamda. yumurta akı ayrı çırpıldığında pandispanya piştikten hemen sonra daha sıcakken fırından çıkarsa çökme yapabilir, onun yerine pandispanya pişince fırından hemen çıkarmayıp fırının kapağını aralayıp ilk sıcağını atmasını beklerseniz çökme yapmaz, suflelerden yola çıkarak bu sonuca vardım, suflede yumurta akı ayrı çırpılıyor ve çökmemesi için pat diye almıyorum fırından. Böyle yapıp denerseniz de çökmezse beni de bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  19. eşine sağlıklı uzuuun ömürler diliyorum Eylemcim!!!
    çökme falan olmuş ama harika görünüyor pastan ellerine sağlık
    sevgiyle kucaklıyorum
    :)))

    YanıtlaSil
  20. Hayırlı olsun canım.Pastan çok güzel görünüyor,çöktüğü hiç belli değil,ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  21. Ellerine saglik canim gercekten ama gercekten muhtesem gözüküyor...

    YanıtlaSil
  22. gayett nafis görünüyorr:)hiç kendine haksızlık etme eylemcim:)
    ellerine sağlık,eşine sağlıklı ömürler diliyorumm..
    bende mimin var kabul buyursan:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  23. nice sağlıklı senelere..
    çökmesine rağmen iyi kurtarmışsın genel görüntüsü çok düzgün.. eline sağlık
    sevgiler
    seval..

    YanıtlaSil
  24. ellerine sağlık canımm çok nefiss görünüyor..ahh olsa ne güzel yerdim şimdii:))

    YanıtlaSil
  25. çikolatalı çökertme pastası olsun :)pasta olsun da:)) eşine ve sana sağlıklı uzun yıllar dilerim

    YanıtlaSil
  26. Ben bir çökme göremedim.Ellerine sağlık,nefis görünüyor.Eşine de nice mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
  27. çok çok çok lezzetli gözüküyor diyecek kelime bulamadım

    YanıtlaSil
  28. Fotoğrafta ortasının çöktüğü pek anlaşılmıyor. Çok güzel görünüyor bence. Ellerine sağlık Eylem.

    YanıtlaSil
  29. Bugün herkes yiyordu ama malum ramazan kilolarından sonra ben ağzıma sürmemiştim, nasıl canım çekti nasıl... Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.