6 Haziran 2011 Pazartesi

SÜRK

Annemin Hataylı komşusu olan teyzem yapıp bana göndermişti.Uzun zamandır sırasını bekleyen bir tarif.Açıkçası ben bayılırım sabah kahvaltıda sürk salatası yemeye.Yapım aşaması kolay olan sadece kurutma aşaması biraz zaman alan yöresel bir yiyecek aslında.Eger kahvaltı için degişik bir alternatif arıyorsanız sürk tam size göre.Aslında bunu küflendirip öyle kullanıyor Hatayda.Ama ben o kadarını yapamam herhalde.İşte tarif:
SÜRK TARİFİ:
  • 1-2 su bardagı çökelek
  • yarım yemek kaşıgı biber salçası
  • 1 tatlı kaşıgı kekik
  • tuz
  • 1 tatlı kaşıgı Kimyon
  • 1 tatlı kaşıgı kırmızı pul biber
Bütün malzemeleri derince bir kaba koyup birbirleriyle iyice özdeşleşene kadar yani macun kıvamına gelene kadar yoguruyoruz.Limon büyüklügünde parçalar koparılarak yuvarlıyoruz ve mümkünse oval bir şekil veriyoruz.Hazırladıgımız sürkleri tepsiye diziyoruz ve üstüne bir tülbent örtüp tam güneşin altı olmayan bir yerde bir yerde 2-3 gün bekletiyoruz.Tabii ki arada çevirmeyi unutmuyoruz.Kuruyan sürklerimizi hemen kullanmayacaksak buzluga atabiliriz.Veya zeytinyaglı kavanozda bekletebiliriz.Lazım oldukça çıkarmak üzere.Kahvaltıda sürkü dogradıktan sonra üzerine sadece zeytinyagı dökerek yiyebilirsiniz mesela.
Afiyet olsun.

33 yorum:

  1. Canım bende bu sıralar hep hatay tariflereine taktım kafayı.Ben bunu deniyeyim.Ellerine sağlık.

    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. biz bunu kendine çökelek deriz. kahvaltıda salatası nefis olur hakikaten ve de bol zeytinyağının içinde beklemişi. genelde küflenmiş geliyor bize dışı. dışını sıyırıp yiyosun gayet de süper. afiye tolsun.

    YanıtlaSil
  3. Yöresel tariflere ilgim vardır. Hatay mutfağı da çok zengin bir mutfak. İlk defa aracılığınla duymuş oldum bu lezzeti. Denemek isterim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Canım eline sağlık,bende evde kendim yaparım sürkü,hem salatası hem de üzerine zeytinyağı gezdirerek çok nefis olur.

    YanıtlaSil
  5. Eyleeeemmm sana çooookkk çoookkk teşekkür ediyorum canım
    annemin Hataylı komşusu vardı bize bundan hep getirirdi memleketine gidince yıllar geçti ama hala o tadı unutamadım harikasın canım bu tarif benim için çok değerli hemen yapayım diyorum ama malaesef burda çökelek yok neyse canım tarifi alayım ben hallederim sevgiler gönderiyorum:)))

    YanıtlaSil
  6. hiç duymadığım bir tarif.çok farklı geldi bana.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Bunu sveceğimden eminim
    çökelekli hmmmm
    ellerine sağlık neydi adı ???
    Sürk :))yağ koumuyoruz sanırım içine hani özleştirmek için ?

    YanıtlaSil
  8. ismi yabancı geldi ama,tarif çok tanıdık :)
    Bu şekilde yapıp,kahvaltıları şenlendirmek lazım..
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  9. gayet kolay ve hafifmişş.ellerine sağlık..en kısa zamanda denemek lazım:))))

    YanıtlaSil
  10. Canım kahvaltı için harika bir seçenek ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. ayyy uzun zamandır yemedim ben bu salatayı ,Adanada zeytinle yapıyorlardı bunu nefiiis :)

    YanıtlaSil
  12. bizde çökelek deriz ve domatesin içine zeytinyağla birlikte koyup kahvaltıda yeriz bende tavsiye ediyorum çok lezzetli oluyor

    YanıtlaSil
  13. Bunu mutlaka denemek istiyorum.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  14. aa çok ilginçmiş demeliyim
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  15. çok enteresan...küflü hali kokmuyormu acaba? denemek lazım,ellerıne saglık sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  16. Cok güzel gözüküyor ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
  17. Böyle bir lezzeti hiç yemedim ama beğeneceğime eminim.
    Ellerine sağlık canım
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Çok değişikmiş. Hiç duymamıştım daha önce ama seveceğimi biliyorum. not aldım deneyeceğim.
    Tarif için teşekkürler
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Ramazan ayı yanştıkça ve bu yıl inşallah benim için hiç olmadığı kadar özenli geçeği için şimdiden elemere başladım:)
    tarifiniz çok güzel bir alternatif hemde yöresel çok hemde çok beğendim gerçekten:)
    yapan eller dert görmesin..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  20. nam-ı diğer küflü çökelek...bizim için vazgeçilmezdir..bence küflenmesini bekleyip o zaman yemenizi de tavsiye ederim..ince ince doğrayıp yağda kavurlunca tadına doyum olmaz:))bu arada domates kabuklarından salça yapını denedimm..sonuç harika küçük bir kavanoz kendi yaptığım salçam oldu:)))

    YanıtlaSil
  21. ilk kez duydum

    yapılacaklar listesine alındı bile

    teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Çökelek hiç sevmem biliyormusun:)Ama bu çok ilginç geldi ve iki taraftanda marmara bölgeli olduğum için inan ilk defa görüyorum.Ellerine sğalık canım ayrıca yok yok küflenmesin küflenmesin :)))

    YanıtlaSil
  23. Eylemciğim sürk harika bir lezzettir bende Hatay da yaşamış biri olarak çok severim bu lezzeti üzerine söyle mis gibi zeytinyağı gezdirdik mi harika:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Çok sevdiğim bir lezzettir. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  25. İlk defa görüyorum bu lezzeti canım
    malzemelere bakılırsa hepsi sevdiğim lezzetler,az miktarda denemek isterim bakalım senin hazırladığın gibi olacak mı:))
    ellerine sağlık canım.öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  26. hiç tatmadığım farklı bir tarif eminim lezzeti harikadır,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  27. canım böyle bir şey bende yaptım ama ben lor peynırı kullandım,adı demek sürkmüş,ben doğaçlama yapmıştım,ellerıne sağlık harika bir görüntü

    YanıtlaSil
  28. Ellerine sağlık!, çökeler nedir?, İstanbulda nerde alıbılırım?

    YanıtlaSil
  29. rosy çökelek dedigim bir çeşit lor.istanbulda nerede bulursun bilmiyorum çünkü ben antalyadayım.ama bütün marketlerde vardır diye tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
  30. Eylem teşekkür ederim, marketede çökelek aldım.Çok güzel bu peynir.

    YanıtlaSil
  31. Eylemcim,
    sürk yaptım,
    seninkiler kadar orjinal olmasalarda mini mini bi şecikler oldu :))
    biz beğendik
    teşşekkür ederizzzzzzzzz.

    YanıtlaSil
  32. mis gibi kokusuyla güzel bir tarif.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.