5 Ocak 2011 Çarşamba

CEVİZLİ PORTAKAL REÇELİ

Aslında portakal reçeline gül şekli vererek yapmak istedim ama bana zor geliyor maalesef.Yani işin kolayına kaçıyorum biraz.Aslında portakal reçeli yapmak baya zahmetli bir iş.Zahmetli derken bekleme süresi baya uzun o yüzden insana zahmetli gibi geliyor.Ben akşamları meyve tabagı hazırlarken soydugum portakalın kabuklarını atmayıp temiz bir poşete koyuyorum ve böylece reçel için gerekli olan malzemeyi biriktirmiş oluyorum.Böyle daha kolay oluyor.Daha önce Turunç reçeli yapmıştım.Yine aynı yöntemle portakal kabugu reçelimi de yaptım.Çok leziz oldu.Portakalın aroması ve birde ceviz birleşince kahvaltınızı şenlendirecek bir tarif oldu.Bu tarifi mandalina ve portakallı lezzetler *9* " Etkinliğini düzenleyen arkadaşım mandalincikmazi arkadaşım Yıldıza gönderiyorum.CEVİZLİ PORTAKAL REÇELİ MALZEMELERİ:

  • 20-23 adet portakalın kabugu 
  • 2-3 adet portakalın içi
  • 2 kiloya yakın toz şeker
  • yarım limon suyu
  • istenilen kadar ceviz(ben bir avuçtan fazla koydum)
Portakalları bir güzel yıkayın ve dış kabuklarını rendenin ince tarafıyla ince bir tabaka halinde rendeleyin.Sonra kalan kabuklarını beyaz kısımlarına denk gelmeyecek şekilde soyun.Soydugunuz kabukları dilediginiz büyüklük de dilimleyin ve derin bir tencereye koyarak üstünü geçecek kadar su koyun ve ocaga koyun.
Su kaynayınca portakallar yumuşayana kadar daha kaynattın sonra suyunu süzüp tekrar üstüne su ekleyin Ama bu sefer ocaga koymayın.Ve 2 gün boyunca sürekli suyunu degiştirerek acısının çıkmasını saglayın.İkinci günün sonunda suyunu süzün,üstüne şekerini ve kabuklarını soyarak dogradıgınız portakalları ekleyin.Ve şeker suyunu salana kadar bekletin.Tahta kaşıkla şekerini karıştırın ve bir gece şekerde(ben 1 gece beklettim ama siz şeker eriyince ocaga koyabilirsiniz) bekletin.Ertesi gün baya bir sulanmış olacak.(hiç su eklemesi yapmayın)Tekrar ocaga koyun ilk önce yüksek ateşte kaynayıncada kısık ateşte pişmeye bırakın.Yaklaşık 40-50 dakika sonra yani piştikten sonra limon suyunu ve cevizini ekleyin.Ve 10 dakika sonra altını kapatın.Soguyunca kavanozlara doldurun.
Afiyet olsun.

26 yorum:

  1. çOK TEŞEKKÜR EDERİM CANIM
    ELLERİNE SAĞLIK YİNE NEFİS BİR GÖRÜNTÜ VE LEZZET :))

    YanıtlaSil
  2. portakal reçeline bayılırım ama cevizli yemedim hiç denemeliyim :)))
    harika olmuş ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Yeni izleyiciniz oldum ne kadar güzel bi reçel bu böyle acaba yapabilirmiyim yapamazmıyım şuan karamsarlık içindeyim :):) En iyisi akşam anneme gösterip onunla yapmak kolay ve akıcı tarifiniz için tşkederim yapan elleriniz dert görmesin

    YanıtlaSil
  4. Reçeli çok severim. çok sık tüketmesem de evde illaki her çeşit olsun isterim. eline sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  5. Portakal reçelini çok severim ellerine sağlık görüntüsü nefisss.

    YanıtlaSil
  6. eline sağlık canım ,ne güzel olmuş

    YanıtlaSil
  7. BU GECE BÜTÜN PORTAKALLARI SOYUP HEMEN YAPACAĞIM.AZ ÖNCE EŞİMLE PORTAKAL REÇELİ KAVGASI ETTİK.İSVEÇ MALI PORTAKAL REÇELİ ALACAKMIŞ İKEA DAN BEN DE REÇELE PARA VERMEM DEĞİNCE HEP AYNI PORTAKAL REÇELİ BELKİ BU DEĞİŞİKTİR DEDİ GÖRSÜN ŞİMDİ DEĞİŞİK REÇELİ CEVİZLİ YEDİMİ İSVEÇLİLER BAKALIM.AMA ONA DA YEDİRMİYECEĞİM SADECE SEYREDECEK

    YanıtlaSil
  8. EYLEMCİM MÜKEMMEL BİR GÖRÜNTÜ..NEFİS TEK KELİME İLE..ELLERİNE SAĞLIK TATLIM..

    YanıtlaSil
  9. Halamda her daim bulunur bu reçelden. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  10. Eylem'ciğim harika olmuşlar

    YanıtlaSil
  11. merhaba eylem hanim. sitenizi kisa bi zaman oldu kesf edeli. ellerinize saglik recel mükemmel görünüyor,ama ben kabuklari ince tabaka olarak rendeleyin sonra soyun dediginiz yere takildim. yani kabugu biraz rende yapiyoruz o rende yapilan portakali mi soyuyoruz orada kafam karisti. yardimci olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  12. hep diyorum sizin evdekiler çok şanslı. nefis görünüyor. eline sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Eylem,
    recel nefis görünüyor, canim cekti. Ben de sizin yeni yilinizi kutlar saglikli, huzurlu ve basarili günler temenni ederim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Kadriye hanım önce dış kabuklarını rendenin ince tarafıyla rendeleyip,kalan portakalın kendi kabugunu iç beyaz kısmına denk gelmeyecek şekilde kesiyoruz.Yani portakalın rendeledigimiz kabuklarını atıyoruz.önemli olan kalan bölümü.umarım açıklayabilmişimdir.şimdiden afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  15. o kadar güzel duruyor ki ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  16. nefis görünüyor, ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  17. Senin reçellerine hayranıııım, Eylemcim ellerine sağlık. Ahh bir de ben yapabilsem, hazırlar hiç bu muhteşem lezzetlerin yerini tutar mı? Afiyetler olsun, sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. Canım; resimler harika çıkıyor, reçel süper, ellerine sağlık...sevgilerrrr...

    YanıtlaSil
  19. Ellerine sağlık çok güzel olmuş ben de aynı yöntemle yapmıştım ama ceviz koymamıştım.Bir daha öyle deneyebilirim sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Harika bir lezzet..ellerinize sağlık..sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Ben ancak reçeli yemesini bilirim; birkaç başarısız denemeden sonra vazgeçtim. Senin reçelin harika görünüyor, zahmetine değmiş. Afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. bu nasıl güzel bir görüntüdür Eylem'im..Resmen fotoğrafın içine düşesim geldi..Önce cevizden başlamak isterdim mesela..))Maşallah sana canım başka ne diyebilirim ki..)


    Öpüyorum en kocamanından..

    YanıtlaSil
  23. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor..

    YanıtlaSil
  24. Sevgili arkadaşlar PEMBE DÜŞBAHÇEMİZ 'in etkinlikleri ''baştan çıkaran lezzetler'' ile kaldığı yerden devam ediyor...

    Gerek görüntüsü gerek sunumu ile sizi mutlu eden baştan çıkartan lezzetleri bizlerle paylaşmanızı rica ediyoruz....


    Bunun için yapmanız gerekenler:
    5 ocak & 5 şubat tarihleri arasında içeriği tatlı olan kek,kurabiye,pasta, sütlü ve şerbetli tatlılarınızı blogunuz varsa blogunuzun ismini, tarifinizin adını ve linkini...
    Blogunuz yoksa isminizi ,tarifinizin adını,fotosunu ve yaşadığınız şehiri pembedusbahcesi@gmail.com adresine bekliyoruz...

    YanıtlaSil
  25. Bayiliyorum portakal receline, ama ilacsiz portakal bulmak lazim... Ellerinize saglik, hele de ceviz ile,,,, sahane olmustur eminim... Sevgilerimle, afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  26. çok severim portakal reçelini çok! bu da çok hoş bir tarif olmuş ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.