11 Haziran 2010 Cuma

BUGDAY PİLAVI

Bugdayın besleyicilik degeri açısından önemini bilmeyen yoktur aranızda.Ben sık sık ve degişik tarifler deneyerek evdekilere yedirebilmek için çaba sarfediyorum ama bazen emeklerimin boşa gittigi zamanlarda oluyor.Bizimkiler çeşitli bahaneler öne sunarak yemeyi istemiyorlar.Böyle zamanlarda oturup kendim tüketiyorum yaptıgım yemegi.Bizim oralarda eskiden rahmetli babaannem yogurtlu ve bugdaylı bir karışımla tarhana yapardı binbir emek vererek.Ben küçükken bu yaptıgı tarhanayı severek yemezdim zavallı babaannem çok üzülürdü.Şimdi onu daha iyi anlıyorum.Neyse sonunda oglum ve eşiminde severek yedigi bir buğday yemegi buldum.İşte Tuz Biber Dergisinden aldıgım bu pilav ve tarifi:
BUĞDAY PİLAVI MALZEMELERİ:
  • 2 su bardagı bugday
  • 1 veya 2 adet kuru sogan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • yarım çay bardagı sıvıyag
  • tuzot(veya istediginiz baharatlar)
Bugdayları akşamdan ıslatıyoruz.Ertesi gün eski suyunu dökerek yeni su ekliyoruz ve diriligi çok ölmeyecek şekilde haşlıyoruz.Pilav tenceresine sıvıyagı alıyoruz ve üstüne yemeklik dogradıgımız soganı ve biberleri ekliyoruz kavrulan malzemelerin üstüne kabukları soyulup ve yine yemeklik dogradıgımız domatesleri ekliyoruz.Domatesler bir miktar suyunu çektikten sonra üzerine haşlamış oldugumuz bugdayları ekliyoruz.Ve bir miktar daha kavurmaya devam ediyoruz.En son olarak tuzot (veya istege göre diger baharatlarını da)ekliyoruz.Üzerini çok az geçecek kadar sıcak su ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.(eger pişmediyse tekrar sıcak su ekleyebilirsiniz)Pişen pilavın altını kapatıp bir süre dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun. 

14 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık bizde tavuklu yaparız nasılda severim.Ha
    yırlı cumalar sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. hemen denenecek bir tarif.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı cumalar. Muhteşem besleyici bir yemek ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Harika olmuş. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. Çok güsel olmuş :) babannem de bu yarmanın kırığıyla yani bizim 'yarma düğülü' dediğimiz çeşidiyle yapar ve biz ona 'pıtı pıtı pilavı' deriz çok güzel bişey, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Değişik bir pilav göresel sanırım nefis görünüyor benim damak zevkime uygun bir pilav ellerine sağlık cnaım.
    Hayırlı cumalar dilerim......

    YanıtlaSil
  7. Eylemciğim; ellerine kollarına sağlık,buğday çok lezzetli ve besleyici bir hububattır.Pilavından dönenin kaşığı kırılsın.Sevgi ile kocaman öptüm......

    YanıtlaSil
  8. Canım bende salatasını yaparım ,böylesinide pek beğendim.. deneyeceğim mutlaka..
    ellerine sağlık..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Eylemcim pilav çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık. Denenecekler listesine alındı bile. Öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  10. eylemciğim bulgur ve buğday benim için yemesi çok keyifli çeşnilerdendir canım..
    ellerine sağlık
    antalyaya çok sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Canım çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgiler bıraktım..

    YanıtlaSil
  12. canım harıka görünüyor ellerine saglık sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. hımmmmm süper görünüyor ellerine sağlık hayatım sevgilerimle öpüyorum

    YanıtlaSil
  14. okur okumaz denedim harika oldu mantarlı yaptım aklınıza sağlık....

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.