Bugüne kadar evde hiç denemedigim bir tatlıydı ama sitelerde ki görüntü öyle muhteşemdi ki beni hep cezbediyordu.Sonun da yaptım ve bugüne kadar evde neden hiç yapmadım diye de hayıflandım.Ama bizimkiler yani baba-ogul yeni tatlara hep kapalı oldugu için oturup kendim yedim.İyi de yapmışım.Bir daha bu lezzetten kendimi mahrum etmeyecegim.
Ayva tatlısı malzemeleri:
- 5 adet ayva
- 3-4 su bardagı toz şeker
- çay kaşıgının ucuyla gıda boyası(örgücü ninem bana gıda boyası yerine aynı zamanda lohusa şerbeti yapımında kullanılan kızamık şekeri de aynı işi görüyor diye yazmış ben denemedim ama sizler gıda boyasına karşı iseniz kızamık şekeri ile de deneyebilirsiniz.)
- 1 adet elma
- 1 çay bardagı ceviz
- 1 yemek kaşıgı toz şeker
- 1 çay kaşıgı tarçın
- Kaymak(üstüne)(ben Dr.Oetker'in Kaymak tadında Şantisini kullandım gayet güzel oldu)
Ayvaları yıkayıp, ikiye bölün ve kabuklarını soyup çekirdekli bölümünü oyun ve kararmaması için limonlu su dolu kabın içine atın.(ama çekirdeklerini atmayın)Diğerlerine de aynı işlemi uygulayın.Yayvan bir tencereye ayvaları dizin.Bir tutam ayva kabuğu ve çekirdeklerinden içine atın.1 su bardağı soğuk suyun içinde gıda boyasını inceltin.Ayvaların üzerine tüm şekeri göbekleri öncelikli olmak üzere boşaltın ve gıda boyalı suyu tencereye boşaltın. Ayvaların yarısını geçinceye kadar su ilave edin.Ocakta yavaş yavaş ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Ben içi için ceviz,üzüm ve fındık karışımı koydum ama siz iç malzemeli deneyebilirsiniz.İç malzemesi için elmayı rendeleyin ve diğer iç malzemeleriyle karıştırın.Ve ocakta kısık ateşte elma suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.Ocaktan soğuması için alın. Ayvalar kıvamına geldikten sonra göbekleri yukarıya gelecek şekilde kenarları yüksek bir borcama dizin. Şerbetin içinden kabukları ve çekirdeklerini alın ve bir miktarını ayva dizili tepsinin içine dökün.İç malzemeyi ayvaların cukur yerlerine paylaştırın.Üzerlerine birer tatlı kaşığı kaymak koyun. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Ellerine sağlık Eylem'cim...
YanıtlaSilCanım ellerıne sağlık harıka bır görüntü.Sevgiler...
YanıtlaSilCanım ellerıne sağlık harıka bır görüntü.Sevgiler...
YanıtlaSilellerine sağlık ayvada kaymaksız yinmeeeeeeez
YanıtlaSilellerine sağlık canım nefis görünüyor...
YanıtlaSilSevgili Eylem,
YanıtlaSilKırmızı beyaz rengi ile tatlı ben burdayım diyor.
Ellerine sağlık, nefis görünüyorlar.
Benim eşimde gıda boyasını ağzına sürmez o yüzden fazla kullanamıyorum.
harika görünüyor vallla
YanıtlaSilEYLEMCİĞİM NASILDA GÜZEL BİR RENK VERMİŞ....HARİKA OLMUŞ...ELLERİNE SAĞLIK CANIM..
YanıtlaSilSEVGİLİ EYLEM SEN O KADAR GÜZEL YEMEKLER YAYINLIYORSUN Kİ ZEVKLE TAKİP EDİYORUM.BENİ YANLIŞ ANLAMA BEN KIZAMIK ŞEKERİ VARYA LOHUSA ŞERBETİ DE YAPARLAR AYVAYI PİŞİRİRKEN İÇİNE BİR PARÇA ONDAN ATIYORUM,GIDA BOYASI YERİNE ÜSTÜ KIRMIZI VE İÇİ SARI KALIYOR.AKLINDA BULUNSUN.
YanıtlaSilEylemcim ilk yaptığında bu kadar güzel oldu ise diğer denemelerinde nasıl olacak acep ? Bayıldım görüntüsüne evdekiler yemiyorsa bana yollaaaaaaa. Sevgiler...
YanıtlaSilMalesef bizim evdekilerde öyle :(( bende çoğu farklı lezzeti nasıl olsa yemezler deyip yapamıyorum. Görüntüsü muhteşem ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilSevgiler...
Canım ellerine sağlık bende çok severrimm...
YanıtlaSilbende ilk defa geçen sene yapmıştım. evdekiler fazla sevmediği için tekrar yapma şansım olmadı :(
YanıtlaSilçok güzel görünüyor Eylem, ellerine sağlık
Bu ne güzel görünüyor böyle kıpkırmızı.ellerine sağlık canım.bu tat yenmez mi ya.bence çok şey kaçırıyorlar
YanıtlaSilBenimde pek aram yoktur bu tatlıyla. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilellerine sağlık çok severim ve kışın çok yaparım ama ben hiç gıda boyası koymadım açıkçası çok kısık ateşte pişirince kendiliğinden kızarıyor zaten
YanıtlaSiloyyyyyyy bayılırım ellerine sağlık mükemmel olmuşlar canım
YanıtlaSil