17 Mayıs 2016 Salı

HER TARAFINDAN TATLILIK AKAN BİR ATIŞTIRMALIK:CEVİZ SUCUĞU

 Eski zamanlar da bana deselerdi ki evde sevdiğin hangi tatlar varsa deneyeceksin diye güler geçerdim.Ben ailenin tekne kazıntısıyım.Ablamla aramda neredeyse 10 yaş,abimle de 8,5 yaş var.Düşünün yani baya bir sonradan gelmişim aileye katılmışım.O yüzdendir ki baya şımarık büyütüldüm yalan yok.Suyum bile ayağıma gelirdi.Canım gecenin bir yarısı künefe çekerdi babam koşa koşa giderdi,babam yoksa abim giderdi.O kadar yani.  
 Mutfakla aram o yüzden hiç olmadı.Üniversite de okurken ev arkadaşlarımdan baka baka öğrendim yemek yapmayı.Yemek yapmayı bilmediğim için hep bulaşıklar bana kalırdı.Bulaşık yıkamaktan bıktığım için yemek yapmayı da öğreneyim bari demiştim hatırlıyorum.Herkesin olduğu gibi benim de ideallerim vardı.Liseden arkadaşlarıma Eylem evde oturuyor deseniz size güler geçerler.Yani ev ve ben pek uyumlu değildik.
Ama şartlar yani daha doğrusu çocuklarım beni eve bağladı.Efe büyüdü hadi çalışayım dedim küçük adam geldi.O da iyi kötü büyüdü artık hayata atılmanın zamanı geldi de geçiyor.Neyse konu bu değildi.Ceviz sucuğunu ailemizin her ferdi çok sever.Bu seneye kadar annem veya ablam köye gidince bana yapıp gönderiyorlardı.Ama anında tükeniyordu.Bu bu meret evde yapılmaz mı ki dedim.Yapılır dediler.Bende yaptım.Gerçekten yapılıyormuş:::))))Yine anında tükettik tabii ki.Artık annem veya ablam bu sene pekmez gönderdiklerinde yeniden yaparım.Tarif gülanne'ye ait

EVDE CEVİZLİ VE PEKMEZLİ SUCUK TARİFİ:

MALZEMELER:

  • 1,5 kilo pekmez(bu verdiğim oralarla baya çıkıyor eğer ceviziniz yetmez ise kalanla pestil yaparsınız ya da oranları düşürebilirsiniz)
  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 litre su
  • 3 su bardağı un
  • 1 kilo ceviz içi(ceviz içleri bir bütün 4 parçaya bölünerek yapılacak.Ama ben 2'ye böldüm)
  • 3-5 metre yorgan ipi(cevizleri dizmek için.)

YAPILIŞI:

  1. Cevizlerimiz kuru olduğu için ilk önce sudan geçirip cevizleri nemlendirdim.Sonra bir sofra bezinin üzerine alıp fazla suyunu aldım.Cevizler ucunda iğne olan yorgan ipine geçirilir.
  2.  
  3. Malzemelerin koyulacağı geniş ve uzun bir tencere alınır ve pekmez ile su karıştırılır.2 su bardağı sulu pekmez karışımı ayrılır.
  4. Ayrılan pekmezli karışıma nişasta ve un eklenir ve topak kalmayana kadar çırpılır.Eğer topak kaldıysa süzgeçten geçirin.
  5. Tencerede kaynayan pekmezli sulu karışıma nişastalı ve unlu karışım ilave edilir.
  6. Şekerde ilave edilir ve muhallebi yapar gibi sürekli karıştırılarak pişirilir.Yaş pasta muhallebisi kıvamı alınca altı kapatılır.
  7. İlk sıcaklığı geçince ipe dizdiğimiz cevizleri bu karışıma batırıp çıkarıyoruz ve bir yere asıyoruz.Altına da bir tepsi koyuyoruz damlayabilir.Gerçi benimki neredeyse hiç damlamadı.Eğer dış kısmı daha kalın bir pelte olsun derseniz bir miktar bekledikten sonra tekrar pelteye batırabilirsiniz.
  8. Ben ipleri elbise askısına asıp öyle kurutma yaptım.Kuruma işi direk güneş ışığında olmayacak.Benim kapalı balkonum vardı orada kuruttum.
  9. Bu foto size göstermek içindi.Tahmini olarak 1 hafta içinde kurudular.Ben kapalı balkonumun gün içerisinde penceresini açık bıraktım.Daha güzel kurusunlar diye.
  10. Kalan pekmezli karışımı bir tepsiye serip pestil yapabilirsiniz.
  11. Yazın yapacaksınız gölge de kurutun.Kışın yapacaksanız güneşli serin bir yerde kurutun.
  12. Şimdiden afiyet olsun.

3 yorum:

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık kadınların böyle özel ürünleri kendinin yapması çok güzel bir şey harika görünüyorlar ama biraz zahmetli gerçekten ama değer sevgiler

Güliz'in Dünyası dedi ki...

Çok güzel olmuş..Ellerine sağlık

Etimesgut Halı yıkama dedi ki...

ıyı bır sıte