24 Eylül 2014 Çarşamba

YAZ MEVSİMİNİN BİTTİĞİNİN KANITI KIŞ HAZIRLIKLARI

 Yaz bitiyor ve en sevdiğim mevsim olan sonbahar geldi nihayet.Çoğu insana sonbahar hüzün mevsimi gibi gelir ama bana öyle değil.Nedense benim içim dolar taşar bu mevsimde.İnsan bazen sebepsiz yere mutlu olur ya bende öyleyim işte.Dökülen yaprakları,solan renkleri,üşüten rüzgarı...ve daha birçok şeyi severim ben.Bu mevsimde çok yorgun olurum ama yorgunluğumu unuturum çoğu zaman.Yorgunluğumun bir sebebi de kış hazırlıklarıdır.Bu sene de neler yaptım neler.Bir kısmı ablam ve annemin elinden çıksa da bende yorulmadım değil hani.Kışlık domateslerimi ailem sağolsun köyde kurutup gönderdiler bana.Benim daha önce yaptığım bamya kurutması,Lutenitsa sosa,Domates konservesine,kışlık patlıcan salatasına,kışlık patlıcan konservesine,Cevizli yoğurt turşusuna,turşu yapımına bakabilirsiniz. Malum domates Antalya da zor kuruyor.Ama kurutma olayını tabii ki biliyorum ve kısaca anlatayım size.
DOMATES NASIL KURUTULUR?
İstenilen kadar içi şöyle etli olan domateslerden alınır.Ayrıca az sulu domates olursa daha çabuk kurur.Domatesler ortadan dörde bölünür.Balkonda bol güneş gören bir yerde temiz bir örtü veya kağıdın üzerine serilir.Ve üzerlerine kaya tuzu serpilir.Domates kurutmak için en ideal ay Ağustos ayıdır bu arada.Tuz domatesin kurutma sürecini uzatıyor ama tuz olmadan da kuruyan domatesler çürüyor. 
 DOLMALIK BİBER NASIL KURUTULUR:
Dolmalık biberler yıkandıktan sonra sularının kuruması için bekletilir.Küçük ve ince kabuklu biberleri tercih etmenizi öneririm.Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini temizleyin.Yorgan iğnesine kalın ip geçirin ve alt taraflarından(yani ucu açık olamayan taraflarından) iğneyi geçirmek suretiyle biberleri ipe dizin.Biberlerin arasında boşluk bırakmaya gayret edin ki daha çabuk kurusunlar.Biberleri bol ışıklı ama güneş görmeyen bir yere asın.Yani direk güneş ışığına maruz kalmasınlar. 
 KIRMIZI BİBER KÖZLEME:
Biberleri yıkadıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve önceden 200C ısıtılmış fırına verin.Sonra çıkarıp kabuklarını soyun ve çekirdek yuvalarını temizleyin.Soğuduktan sonra yiyeceğiniz kadarını  buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın.
 KIŞLIK FESLEĞENLİ(REYHANLI)DOMATES SOSU:

  • 3 kilo domates
  • 2 adet kesme şeker
  • taze fesleğen
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • karabiber
YAPILIŞI:

  1. Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını incecik soyuyoruz.
  2. Ve küp küp doğruyoruz.
  3. Tencereye sıvıyağı alıyoruz.
  4. Sarımsakları soyup 3 parçaya bölüyoruz.
  5. Tencereyi ocağa koyup altını yakıyoruz ve sarımsakları içine atıp şöyşe bir çeviriyoruz.
  6. Üzerlerine domatesleri ekliyoruz.ve tencerenin kapağını kapatıyoruz.
  7. Ara sıra karıştırarak domatesler eriyen kadar pişirin.
  8.  Sonra tencerenin içine şekeri,tuzu,karabiberi ve yıkanmış olan fesleğen yapraklarını ekleyip karıştırın.Ve kapağı açık bir şekilde kaynatmaya devam edin.Bütün malzemeler iyice özleşene kadar pişirin.Bunun bir süresi yok siz kendinize göre ayarlayın.Koyu kıvamlı olsun istiyorsanız daha çok kaynatın.Pişen domates sosunu sıcakken strelize adilmiş kavanozlara paylaştırın ve ağızlarını sıkıca kapatın.Ağzı ters çevrilmiş bir şekilde bir gün bekletin ki sızıntı olup olmadığını anlayabilesiniz.Sonra karanlık ama serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
  9. Afiyet olsun.


KIŞLIK DOLMALIK SALATALIK KURUTMA NASIL YAPILIR:
Benim en sevdiğim dolmalık kurutma salatalıktır.Salatalıklar yıkanır ve alaca soyolur ve içi dolma oyacağı veya kaşıkla oyulur.Ve açık olan ağzı aşağı gelecek şekilde arka taraflarından İğne yardımıyla ipe geçirilir.Aralarında boşluk kalması önemli.Ve balkonda direk güneş ışığına maruz kalmayan ama aydınlık bir yere asılır.
Hepinize şimdiden afiyet olsun.

22 Eylül 2014 Pazartesi

ZOR PASTALAR EMEK İSTER

 Çok kolay hazırlanan bir pasta zannediyorsanız yanılıyorsunuz.Biraz emek istiyor.İyi şeyler hep emek istemez mi?Daha önce Medovik rus pastasının tarifini vermiştim ya ona benziyor.Sadece tek farkı kakaolu hamurdan yapılmış olması.Malum bizimkiler kakaolu pasta hastası.Bizimkiler demişken okullar açıldı ve bizim evde özellikle sabahları inanılmaz bir telaş başladı.Aslında sizlere bir günümün anatomisini çıkarmak isterim ama okurken yorulursunuz.Ama en azından sabahlarımızı anlatayım.Saat 7:15 kalkış neden 7:15 diye sormayın ona şartlandık artık.Efe zar zor uyandırılır.Ama zar zor uyanmış olması kahvaltı faslında daha da zorlaşırel yüz yıkanır.Derken küçük adamda uyanır abisinin sesine.
 Efe kahvaltı da ne peynir ne zeytin nede başka kahvaltılık malze yer.Eee ne yapıyorsun diye sorarsanız.Beyefendiye hergün ayrı malzemelerle kahvaltı hazırlanır.Rica minnet yedirilir.Ama Efe yemeye başlamadan küçük adam bacaklarıma mama mama diye sarılır.Alalacale onunda kahvaltısı hazırlanır.Kahvaltı faslı malumunuz bu yüzden uzun sürmez.Tekrar el yüz yıkama ve tuvalet derken küçük adam kaka yapar.Sen şurdu bir dur denir ve çocuk ikinci plana alınır.Efe giydirilir.Hadi oğlum servis gelecek nidaları eşliğinde.
 Ve Efe servise yollanır.Kaldık mı Arenle.Altı temizlenir,birlikte ev toparlanıp temizlenir,oyun oynanır ve uyku vakti gelir.Oh nihayet nefes alma vakti mi?Tabii ki hayır deyip daha fazla uzatmadan tarife geçeyim.
EV YAPIMI KAKAOLU BİSKÜVİLİ PASTA TARİFİ:

MALZEMELER:

  • 3 adet yumurta
  • 120 gr.margarin (eritilip ılınmaya bırakılacak)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı kakao tozu
KREMA MALZEMELERİ:

  • 4 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişata
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 100 gr.margarin
ÇİKOLATALI ÜST MALZEMESİ:

  • 2 adet bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI:

  1. Krema malzemeleri margarin hariç derince bir tencereye alınır ve ocağa konur.Orta hararetli ocakta arada karıştırarak koyulaşana kadar tutulur.
  2. Kaynayıp koyulaşmaya başlayınca margarin eklenir ve margarin eriyene kadar kısık ateşte karıştırılır ve altı kapatılıp ılınmaya bırakılır.
  3. Bisküvisi için bal yanmaz bir tavaya alınır ve ısıtılır unutmayın kaynatmıyoruz.Isınan bala kabartma tozu eklenir ve köpürene kadar yaklaşık 1 dakika pişiriyoruz.Ve bir kenara alıp ılınmasını sağlıyoruz.
  4. Yumurtaları ve şekeri derince bir kapta çırpıyoruz.
  5. Ilınan ballı karışımı yumurtaların içine ekleyip karıştırıyoruz.
  6. Eritilip ılınmaya bırakılmış margarini de yumurtalara ilave edip karıştırıyoruz.
  7. Son olarak un,kakao ve vanilyayı ekleyip sert bir hamur elde ediyoruz.
  8. Hamuru 6 eşit parçaya bölüyoruz.Ve üstünü örtüp 10 dakika bekletiyoruz.
  9. Dinlenen hamur bezelerini tek tek merdane ile un serperek açıyoruz.
  10. Şekli düzgün olmayabilir üzülmeyin piştikten sonra düzelteceğiz.
  11. Yağlı kağıt serili tepsiye 1 tane yerleştiriyoruz.
  12. Başka bir tepsiye bir tane daha.Yani her seferinde 2 ayrı tepside pişiriyorsunuz bisküvileri.
  13. Önceden 180 C ısıtılmış fırına veriyorsunuz.Ve bisküvileri birkaç yerinden çatalla deliyorsunuz ki kabarmasın.
  14. Tahmini 5-10 dakika arasında pişiyor.
  15. Bisküvileri çıkarıp sofra bezine sarıyorsunuz.
  16. Bisküvilerin ilk sıcaklığı geçtikten sonra tencere kapağı yardımıyla kesiyorsunuz.Çıkan parçaları süslemede kullanabilirsiniz.Ve sofra bezine yeniden sarıyorsunuz.Bütün hamura aynı işlemi uyguluyorsunuz.
  17. pişen bisküvilerin 1. büyükçe bir tabağa alıyoruz ve üstüne ılınmış krema sürüyoruz.Sonra 2.bisküvi ve yine krema böyle yaparak bütün bisküvileri kullanıyoruz.En üstüne de çikolatayı benmari usulü eritip üstüne döküp düzeltiyoruz.Ama isterseniz çikolatalı karışım yapmayabilirsiniz direk kalan kremayı da kullanabilirsiniz.
  18. Pastanın üstünü kapatıp 4-5 saat veya 1 gün buzdolabında bekletiyoruz.Ne kadar beklerse o kadar lezzetli oluyor.
  19. Afiyet olsun.

11 Eylül 2014 Perşembe

HİNDİSTAN CEVİZİ YOLDA DAMLA ÇİKOLATA İLE BULUŞMUŞ

Bu okunmayan çivi yazısı oğluma ait.Ama önemli olan okunmayışı değilde okunduğu zaman içinde yazan duyguları önemli benim için.Arada sırada oğlumun aklına eser şiirler yazar bize.Hiçbirini atmam saklarım.Benim en değerli hazinem nede olsa.İçinde duygu olan yazıları atamam ben.Eminim hiçbirinizde atamıyordur.Mesela biz evleneli 12 yıl oldu hala eşimle yazıştığımız mektupları saklarım.Yazıştığımız dediğime bakmayın benim ona yazdığım mektupları demek daha doğru olur.Benim çocukluk arkadaşım vardır Neslihanım. Neslihanla üniversitedeyken yazıştığımız mektuplarım bile durur. 
Çağımız elektronik çağı geyiğine girmeyeceğim.Zira zaman neyi gerektiriyorsa onu yaşıyoruz.O zamanda cep telefonu veya bilgisayar vardı da biz mi yazışmadık efendim.Arada Efe'ye Neslihanın kızlarına mektup yazdırıyorum.Mektubun ne demek olduğunu öğrensin postanenin ne işe yaradığını bilsin diye.Zavallım postaneyi sadece para yatırılıp çekilen,fatura yatırılan bir yer zannediyor.Gerçi uzun yıllardır bu işlevi görüyor o da haklı.
 İlkokuldayken öğretmenler okumayı yazmayı öğrenince hemen bir tanıdığımıza mektup yazdırırdı.Eminim birçoğunuz böyle mektup yazmışsınızdır.Nedense mektubu yazardık ama karşıdan hiç cevap gelmezdi.Ne olurdu sanki onlarda yazsaydı.Bizde sınıfta hava atsaydık.Bak mektubum geldi diye.Yigenim bana böyle bir mektup yazmıştı bende de böyle bir acı olduğu için hemen karşılığını yazıp göndermiştim.Hala söyler teyze bir tek benim mektubuma cevap geldi diye.Sevinçle göstermiş ögretmenine.O da koca sınıfın önünde okutmuş mektubu.

Ne oldu elimemi yapıştı.Yok hayır bir çocuğu mutlu ettim.Hala övünerek anlatmasına vesile oldum fena mı oldu.
Neyse efendim bu mektup meselesi böyle uzar gider.Ben kurabiyeye geçeyim.Hindistan cevizi oldum olası çok sevdiğim bir meyvedir.Kuru haliyle önüme koy kaşık kaşık yerim o kadar yani.Bu kadar sevdiğim bir meyvenin kurabiyesini yapmadan olmaz değil mi?Daha önce hindistan cevizli bezeleri yapmıştım.Sonra başka bir verisyon olan hindistan cevizi kurabiye yi yaptım.Hindistan cevizli keki de es geçmeyeyim ve hindistan cevizinin en güzel hali olan coco star kurabiye bunun gibi birçok tarifim var hindistan cevizi ile yapılmış.Hepsine bakabilirsiniz.
HİNDİSTAN CEVİZLİ VE DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE TARİFİ:

  • 150 gr.margarin
  • 2 su bardağından 2 parmak eksik un
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 yumurta
  • damla çikolata
YAPILIŞI:

  1. Damla çikolata hariç tüm malzemeleri derince bir kaba alın.
  2. Bütün malzeme iyice birbirleriyle bütünleşene kadar karıştırın.
  3. En son olarak damla çikolatayı koyun.
  4. Tekrar karıştırın.
  5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.
  6. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı yerleştirin.
  7. Önceden 180c ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.
  8. Soğuyunca yiyebilirsiniz.Afiyet olsun.

3 Eylül 2014 Çarşamba

PORTAKALLI GRANİTA

 Yaz bitmeden eklenmesi gereken çok tarif ve resim var.Portakallı granita da bunlardan biri.Alanyada çok uzuca portakal temin edince granitayı yapmaya karar verdim.İnanır mısınız kışın portakallarından daha sulu ve lezzetli portakalı yazın doya doya yedik.
Eve kilolarca portakal girince ogluşlarımı mutlu etmek ve portakaldan bıkmalarını engellemek için bir nevi buzlu portakalda diye bilecegimiz bu tarifi buldum.Bence çok lezzetliydi.Ama fotolardan da anlaşılacağı gibi biraz daha donmasına izin verseydim çok iyi olacaktı.Fotoğraf uğruna erken buzluktan çıkarılıp erimesine müsaade ettim.Ama sanmayın ki ziyan oldu.Tekrar buzluğa girince kendine geldi.Bence sıcak yaz günleri için ideal oldu.
Evde üstünü süsleyecek nane olmadığı için bende üstüne lavanta çiçeğimin yaprağından koydum.Bunu da bu arada belirtmek istedim.Portakal kış meyvesi belki bulamayabilirsiniz ama başka başka meyvelerle deneyin derim.Eminim onlarlarda çok lezzetli olur.Mesela karpuzla....
Bugün çok kelam edemeyeceğim.Bizim minik oğlan uyanmadan tarifide ekleyip kaçacağım.Bu arada söylemeyi unuttum Arenim sünnet oldu.Yani oldu da bitti maşallah oldu.Bu yazın sıcağında onu da aradan çıkarmış olduk.Öyle doktorların dediği gibi 1 günde denize gir felan olmuyor bilginize.Yine tam anlamıyla iyleşme süreci 1 haftayı buluyor.Ama çok şükür ki kolay atlatıyoruz. Efe'yi sünnet ettirdiğimizde çok çektiğimiz için minik adamda aynı hatayı yapmadık. İyi ki de yapmamışız.Efe 1 yaşında sünnet olmuştu.Arenimiz birbuçuk yaşında oldu.Ben açıkçası geç sünnetlere karşıyım.Çocukların aklı ermeden hallolmalı bence bu sünnet işi.Minik dediğime bakmayın o bile olayın farkında ama unutacak.
Gelelim tarife:
PORTAKALLI GRANİTA TARİFİ:

  • 2 adet portakal
  • 1-2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • Çıkan portakal ve limon suyu kadar da toz şeker
YAPILIŞI:

  1. İlk önce portakalın kabuğunu rendeliyoruz.
  2. Rendelediğimiz portakalın suyunu sıkıyoruz.
  3. Elde ettiğimiz suyu bardakla ölçüp ona göre toz şekerini ayarlayın.
  4. Portakal suyunu,toz şekeri,limon suyunu ve portakal kabuğu rendesini tencereye alıp ocağın altını yakın.
  5. Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar tutun.Şeker eriyince altını kapatın.Unutmayın kaynatmıyoruz.
  6. Bu sıvıyı cam bir kaba koyup ağzını kapatmadan buzluğa koyun.
  7. Tahmini 1,5-2 saat sonra kenarlardan donmaya başlayınca çatalla karıştırın.Ve tekrar buzluğa koyun.
  8. Bu işlemi birer saat arayla tekrar yapın.2-3 saat boyunca bu işlemi tekrarlayın.
  9. Her tarafı buz parçacıkları ile dolmuşsa işlem tamam demektir.
  10. Ve yenmeye hazır.Eğer ola ki artarsa üzerine streç film geçirip arada çıkarıp yiyebilirsiniz.
  11. Afiyet olsun.

1 Eylül 2014 Pazartesi

YOĞURT İLE TAVUĞUN BULUŞMASI

 Herkese mutlu ve renkli zamanlar diliyorum.Efendim farkettim ki uzun süredir hamur işleri eklemekteyim.Zannetmeyin ki bizim evde yemek pişmiyor.Bizim mutfakta yemek de pişiyor.Özellikle et ve tavuk türü yemekler bol bol pişiyor hemde.Duyuyorum ki bir çok evde artık tavuk yenmiyor.Malum son çıkan haberler hepimizi etkiledi.Her yediğimiz üründe hile hurda mevcut artık.Gerçekten tavuk mu yiyiyoruz bilemiyorum.Organik tavuk alalım dedik bir kere Allah sizi inandırsın sadece iki butundan iki parça et yedi.Sadece Efem yedi o da doymadım anne dedi.O organik tavuğa verdiğimiz parayı da hiç söylemeyeyim.
 Baktık olacak gibi değil market tavuğuna dönüş yaptık.Aslında el birliği ile protesto etmek var ama şimdi sizi galeyana getirmek istemem.Eskiden tavuk değerli bir varlıktı.Rahmetli babaannem senede bir defa köye gittiğimizde tavuğu yakalar özel misafir olduğumuz için sadece bize keserdi.Köyde her gittiğimiz evde krallar gibi ağırlamak için illa ki tavuk keserlerdi.Ne günlerdi.Ne günlerdi demişken yaşlandığımı hissettim. Abimin eşi yengem sevgi ablam bana Almanyadan bir krem getirmiş.Üzerinde 35 yaş ve üstü kullansın yazıyor.Her sabah kırışıklığın yoğun olduğu yüz,boyun ve dekolte bölgesine sürüle diye buyurmuş kremi bulan zaat.Hemde masaj yapılarak uygulanacak.Yani zaman ayrılacak anlayacağınız.Ama mevzu bu değil elbet.Mevzu 35 yaş ve üstü ibaresi.
 Ruhumun yaşını sorarsanız en fazla 25 ama kimlik yaşımı hiç sormayın derim ben size.Bu kremle bir kere daha yaşlandığımı anladım.Resmen bir tokat gibi vuruldu yüzüme.Her yaşın ayrı bir güzelliği var diyerek kendimi avutmayacağım..Ben mesela yeniden 25 olmak isterdim.Acilen bir zaman makinesi icat edile diye buyurur Eylem.
 Nereden nereye geldim.Konumuz aslında tavuktu değil mi?Tarifi vereyim de yaşlılığımla yüzleşmeye gideyim ben.
YOĞURT SOSLU TAVUK TARİFİ:

  • İstenilen kadar tavuk bağet
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • az sıvıyağ
  • tuz,karabiber,kekik,toz kırmızı biber

 YAPILIŞI:

  1. Tavuk bağet hariç diğer malzemler derince bir kapta karıştırılır.(sarımsaklar havanda dövülerek katılmalıdır.)
  2. Bağetler iyice yıkanır.
  3. Yıkanılan bağetlerin suyu süzüldükten sonra yoğurtlu harcın içine atılır.
  4. Tavuk bağetlerin her tarafının bu sosa bulanması sağlanır.
  5. Bu sos içinde tavuk bağetlerin ağzı kapatılarak buzdolabında 2-3 saat muhafaza edilir.
  6. Buzdolabında çıkardıktan sonra tepsiye aralıklı dizilir.Ve üzerine alimunyum folyo kapatılır.
  7. Önceden 180C ısıtılmış fırına verilir.
  8. Tahmini 20 dakika sonra folyo kaldırılır ve tavuklar kızarıncaya kadar pişirilir.Ve yenmeye hazır.
  9. Afiyet olsun.