24 Haziran 2014 Salı

MCDONALDS ELMALI PİESİ ELMALI PAY

 İtiraf ediyorum mcdonals'ı seviyorum zararlı olduğunu bile bile seviyorum.Oğluma yedirmemek için elimden geleni yapsamda ben yememek için kendimi zor tutuyorum.Ben hamburger ile tanışalı çok uzun zaman olmadı.Nerdedeyse lise bittikten sonra tanıştım diyebilirim.Oda Almanyadan gelen kuzenim sayesinde olmuştu.Mersinde mcdonaldsa götürdü beni hamburgerlerimizi aldık masaya geçtik baktım patates yemek için çatal yok.Çok şaşırmıştım.Kuzenim eliyle yemeye başlayınca bende aynısını yaptım.Aynı filmlerdeki gibi yani anlayacagınız. 
 Bu arada zararlarınıda bilmiyor değilim.Çin tuzu vs...kullandıklarını biliyorum.Mcdonalds ile ilgili bir belgesel izlemiştim zamanında.Adam 1ay boyunca sadece mcdonalds ürünleri yiyecek ve zaralarını gösterecekti.Bu 1 aylık süreç başlamadan önce hastahanede bütün tetkilerini yaptırdı.Her türlü kan degerlerine baktılar.Maşallah turp gibiymiş.
 Neyse efendim başladı 1 ay boyunca sabah,öğlen ve akşam mcdonaldstan beslenmeye.bir ay dediğin ne ki su gibi geçti tabii ki.Adam tekrar hastahaneye gitti ve testlerini tekrar yaptırdı.Kolestrol tavan yapmış,kilo desen kaldıramayacağı kadar çok.Şeker desem fırlamış gitmiş.
 Ders çıkarmak gerek dedim kendi kendime ve bir süre hamburgerden uzak durdum.Ama nafile bile bilede olsa gittim yedim.Ama böyle yedim içim dediğime bakmayın siz.Ayda yılda bir herhalde ondanda zarar gelmez insana:))Oğlumla en sevdiğimiz tatlısıda yukarıda gördüğünüz elmalı payıdır.Ben kahve eşliğinde bayılırım yemeye.Birde vişnelisi vardır ki of of yemede yanında yat misali.Evde bir yapayım dedim bu elmalı pie'yi.Baktım evde milföy var,elma var,tarçın var,esmer şeker var.Ee ne duruyorum dedim girdim mutfağa.Ve karşınızda mcdonaldsın elmalı pie'si.
ELMALI PİE TARİFİ(ELMALI PAY)

  • 6 adet milföy
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2-3 yemek kaşığı toz şeker(ben esmer şeker kullandım)
  • 2 adet elma
  • kızartmak için sıvıyağ
Malzemeler bundan ibaret.Elmanın kabuğunu soyduktan sonra ufak doğruyoruz.
 Yanmaz tavaya alıyoruz üzerine şeker ve tarçın ilave edip elmalar suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Elmalar yumuşayınca bir kenara alıp soğutuyoruz.
 Milföylerin iki tanesinin uçlarından uzunlamasına birleştiriyoruz ve ortadan ikiye kesiyoruz.Uç taraflarına elmalı harçtan koyup diğer uç tarafını üstüne doğru kapatıyoruz.Ve çatalla her tarafına bastırarak malzemenin içinden çıkmasını engelliyoruz


 Kızğın sıvıyağın içinde her tarafı altı sarısı bir renk alana kadar kızartıyoruz.
Peçete serili bir tabağa alıp fazla yağını çıkartıyoruz.İsterseniz üstüne hindistan cevizi,pudraşekeri veya çikolata  sosu dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.

17 Haziran 2014 Salı

BOL BAHARAT MI TERCİHİNİZ O ZAMAN BUYRUN

BAHARATLI TAVUK TARİFİ
TAVADA TAVUK TARİFİ
BOL BAHARATLI TAVUK TARİFİ
Uzun amandır hep hamur işi tarifleri verdiğimi farkettim.Oysa emin olun yemek de yapıyorum.Evde canavar gibi iki çocuk ve et sevdalısı bir eş olunca bizim evde bolca tavuk ve et pişer.Bu bol baharatlı olan eşim ve benim tavuğumuz.Çocuklara daha az baharat ekliyorum tabii ki.Ama ben yarı Kilisli yarı Maraşlı olduğum için acı benim en favori baharatımdır.İnanır mısınız kendim için yaptığım salataya bile anneciğimin getirdiği Maraş pul biberi ekleyip öyle yiyiyorum.Belkide bu aralar kilo vermemin başlıca nedenlerinden biride acıdır.Söz arasına sıkıştırdım ama evet kilo veriyorum.Hemde beslenerek aç kalmadan.Nasıl mı bende bilmiyorum.Yani bir tarifim ve reçetem yok.Tek tarifim tatlı ve aburcubura düşkün olmayışım herhalde.Yaptığım sizlerle paylaştığım birçok hamur işi tariflerime bile sadece tadından emin olup sizlerle paylaşmak için uygun mu diye bakıyorum.Hedef 50 kiloya düşmek şuan 54 kiloyum.Azimliyim vereceğim yeneceğim fazlalıklarımı.
Sizlerle bu hanımeli fotoğrafınıda paylaşmadan edemedim.Balkonumda otururken mis gibi koktuğunu da belirtmek istiyorum.Keşke kokusunu da gönderebilsem bilgisayardan.Neyse gelelim tarife.
BOL BAHARATLI TAVUK TARİFİ:
  • Tavuğun istenilen yeri(biz beyaz etini pek sevmediğimi için ben but,kalça...gibi alternatifleri değerlendiriyorum)
  • 1 adet patates
  • 3 diş sarımsak
  • 5-6 arpacık soğan
  • az sıvıyağ
  • acı pul biber,kekik,tuz,tane karabiber,maydanoz,biberiye.....ve istediğiniz başka bahartlar
Tavuğu iyice yıkayın ve süzülmesi için kevgire alın.Diğer tarafta derince bir kapta sıvıyağı koyun ve içine baharatları ekleyerek karıştırın.Bütün baharatlar birbirine karışınca tavuğu,kabuğunu soyduğunuz arpacık soğanı,sarımsağı ve istediğiniz gibi doğradığınız patatesi ekleyin ve iyice karıştırın.Yanmaz tavayı ocağa koyup ısınmasını saplayın.Isınınca tavuklu karışımı tavaya dökün ve üstüne maydanoz ekleyin.Kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin.
Afiyet olsun. 

10 Haziran 2014 Salı

YEŞİL ÇAYLI ICE TEA DENEMİŞ MİYDİNİZ?

ICE TEA NASIL YAPILIR?
YEŞİL ÇAYLI ICE TEA
ICE TEA TARİFİ
Soğuk bir içecek mi canınız çekti?Gerçeğine yakın bir içecek mi olsun istiyorsunuz?Buyurun o zaman size bir ıce tea tarifi.Hem de yeşil çaylı. Yalnız yeşil çaylı olduğunu aldanıp kilolarımızdan kurtuluruz zannetmeyin.Kurtulamazsınız çünkü içinde şeker var.Belki şekeri çıkarıp tatlandırıcı ile denerseniz içiniz rahat eder.Ama tatlandırıcılar konusunda ben biraz çekimserim.Gerçi kayınvalidem yıllardır kullanıyor ama ben yinede çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.En iyisi şekerden uzak durmak.Ben yıllardır İçtiğim hiçbir içeceğe şeker koymam ve tam anlamıyla lezzetine varırım.Ama limonata veya ıce tea gibi içeceklere şeker girmeyince olamıyor maalesef.Ama şeker yerine bir alternatif bal veya pekmez olabilir fakat bu seferde gerçek tadı yakalayamayabiliriz.Siz en iyisi mi boşverin ve tam tarifle yapın derim.
YEŞİL ÇAYLI ICE TEA TARİFİ:

  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı yeşil çay
  • 2 limonun kağunun rendesi ve suyu
  • 1 litre soğuk su(buzdolabından çıkmış)
  • 1 bardak kaynar su
  • bir kaç yaprak taze nane(ben evde nane olmadığı için nane kullanmadım sadece fotoğrafda görsel açıdan güzel çıksın diye maydanoz ekledim içine)
Yeşil çayı 1 su bardağı kaynar su ile 5 dakika demliyoruz.Ve sürahinin içine süzüyoruz.Sonra şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.Üzerine limon kabuğu rendesini ve suyunu ekleyip tekrar karıştırıyoruz.Ice tea püf noktası gerçek ıce tea lezzetini elde etmek için yeşil çayı bir anda soğutmamız gerekiyor.Bunun için Buzdolabından çıkardığımız soğuk suyu da yeşil çayın üzerine döküyoruz.Ve karıştırıyoruz.Üzerine nane yaprakları atıp 2 saat buzdolabında bekletiyoruz.Servis etmeden önce süzüp tekrar karıştırıyoruz ve bardaklara koyup üzerine buz ekliyoruz.Simit eşliğinde afiyetle içiyoruz.
not:kaynakhakaynasi.com

5 Haziran 2014 Perşembe

BEN PİZZA MI İNCE SEVERİM DİYORSANIZ

 LAVAŞLI PİZZA
SEBZELİ PİZZA
LAVAŞLI SEBZELİ PİZZA
TORTİLLALI SEBZELİ PİZZA
Sıcaklar henüz tam kendini göstermese de biz kadınları aldı bir telaş.Malum kışın alınan kilolar verilecek.Koşuya veya yürüyüşe çıkılacak,diyet yapılacak,diyet yapılırken evdekilerle sinir harbi yaşanacak ve onlara da diyet yaptırılacak,zavallı ev halkı korkusundan ses çıkaramayacak,bizim diyet diye yediklerimiz sağlıklı diye yutturulacak.......Çok zor iş yani.Salatalar artık evimizin baş tacı olma yolunda adaylar.Ben salata yapmaya çok üşenirim laf aramızda.Yeşillikleri yıkamak bana eziyet gelir.Ama yok biri hazırlar önüme koyarsa da asla hayır demem ve afiyetle yerim onu da belirteyim.Neyse efendim az laf çok iş.Sebzeli pizzaya gelince tabii ki diyet değil.Evet içindekiler sebze ama sonuçta bol kaşar rendesi bu pizzayı diyet olmaktan çıkarıyor.Ama ben yine de diyet niyetine yiyiyorum.
 SEBZELİ LAVAŞ(TORTİLLA)PİZZA TARİFİ:

  • 1 adet kabak
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • kaşar rendesi
  • maydanoz
  • yarım tatlı kaşığı domates salçası
  • tuz,kekik,sarımsak,toz biber....
  • ve 1 adet lavaş
  • az zeytinyağı veya sıvıyağ
Bu verdiğim ölçüler tek kişilik pizza tarifine aittir.Bence bir kereliğe bencillik yapın ve sadece kendinize hazırlayın. Kabak yıkandıktan sonra ince dilimlenir,biberde ince dilimlenir ve az sıvıyağ da sotelenir.Salça sıvıyağ ve baharatlarla karıştırılır ve üzerine az su eklenerek lavaşın üzerine sürülür.Üzerine yumuşayan kabak ve biber eklenir.Kabukları soyulmadan ince dilimli domates konur üzerine.En son olarak kaşar rendesi serpilir ve yanmaz tavaya konur.Ocağın altı kısık olacak şekilde üstüne de bir kapak kapatılır.Ağır ateşte kaşar rendesi eriyene kadar pişirilir.Son olarak üstüne maydanoz serpilir. 
Ve afiyetle yenir.Boşverin kiloları gerçekten afiyetle yiyin.

2 Haziran 2014 Pazartesi

LİMONUN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ

LİMONLU MUFFİN TARİFİ
MUFFİN TARİFİ
 Mayhoş tatlar her zaman favorim olmuştur.O yüzden vişne mevsimini sabırsızlıkla bekliyorum.Vişne mevsimini beklerken mayhoş tatlardan mahrum kalmak istemedim ve limonlu muffin yapmaya karar verdim.Sadece karar vermek yetmiyor biliyorsunuz birde bunu uygulamaya sokmak lazım.
Limonun fotoğraflarda bıraktığı sarılığı da seviyorum bu arada.Aşağıdaki fotoğraf da bunun kanıtı bence.Denemek isteyeniniz olur diye tarifini yazayım.Ve bence benim gibi mayhoş tatlara aşıksanız mutlaka deneyim derim. 
 LİMONLU MUFFİN TARİFİ:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker(daha tatlı isterseniz 1,5 su bardağı toz şeker kullanın)
  • 1 çimdik tuz
  • 1 limon kabuğu rendesi(rendenin ince tarafıyla rendelenecek)
  • 1 limonun suyu
  • 50 gr.margarin
  • 1 su bardağından üç parmak eksik sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2,5-3 su bardağı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
Derince bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri koyun ve iyice çırpın.Limon suyunu,sütü,sıvıyağı,limon kabuğu rendesini,margarini ve bir çimdik tuzuda ekleyip çırpmaya devam edin.En son olarak un,kabartma tozunu ekleyin ve tekrar çırpın.Bu harcı muffin kalıplarına paylaştırın.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.