27 Mayıs 2014 Salı

KAVUN ÇEKİRDEĞİ SÜTÜ

 Maksut Aşkarı tanır mısınız bilmem. 24kitchen kanalında yemek programı sunuyor.Birçok tarifini severek takip ediyorum.Öyle enteresan yemekler ve tatlılar yapıyor ki şaşarsınız.Öyle bulunamayacak malzemelerden değil yanlış anlaşılmasın.Evde olan malzemelerle Türk yemeklerine ilginç dokunuşlar yapıyor kendisi. Her gün bir malzeme seçerek onun üzerine yemek ve tatlı yapıyor.İşte böyle bir günde kavun ana malzemesiydi.Ve kavun çekirdeklerini bile ziyan etmeden kavun çekirdeği sütü yaptı.Ben o kadar heveslendim ki kavun mevsimi gelmişken yapayım bari dedim.Ve karşınızda değişik bir tarif.Tadı nasıl mı kavunlu süt gibi sadece hafif bir buruk tadı var.Denemeli misiniz bence evet.Üzerine tarçında çok yakıştı bilginize.İşte tarif:
KAVUN ÇEKİRDEĞİ SÜTÜ TARİFİ:

  • Kestiğiniz kavunların çekirdekleri
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • Damak zevkinize göre şeker
  • üstüne tarçın
  • yanına bisküvi

Kavunları kestikten sonra eğer kavununuz küçükse çekirdeklerini kapaklı cam bir kapta biriktirin ve buzdolabında saklayarak istediğiniz zaman çıkarıp yapın.Kavun çekirdekleri blenderla iyice ufalanana kadar çekin.Üstüne sütü ve şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar yeniden karıştırın.İster üstüne ister içine tarçın koyarak tekrar karıştırın.Ve sonra Bu karışımı içeceğiniz bardağa süzün ve üstüne tarçın ekleyin.Ve soğuk olarak afiyetle için.
Afiyet olsun.

22 Mayıs 2014 Perşembe

KITIR ÇİLEK

KITIR ÇİLEK
ÇİLEKLİ TARİFLER


Cafefernando cenk'i bilmeyen yoktur herhalde aranızda.Her tarifine hayranlıkla baktığım ve özellikle resimlerine bayıldığım bir site.Ay ne kolaymış deyip not aldığım ama bir türlü sıra gelmeyen tariflerle doldu sayfalarım.Sonunda denedim.Evde ki çilekler bozulmaya yüz tutarken buldum bu tarifi.İyi ki bulmuşum.Kendim için bir ziyafet oldu inanın.Hafif mayhoş tadı beni mest etti.Oğlum ve eşim pek bayılarak yemese de ben bayıla bayıla her kaşıkta mest olarak yedim.Oğlum daha tatlı olsaydı iyi olurdu dedi.Çünkü kendisi bir tatlı canavarı.Neyse bu tepside ki bütün kıtır çilek de bana kaldı.Yaşasın.Cenk'in bu tarifini muhakkak deneyim derim.Cenk'in tam ölçüleriyle kıtır çilek karşınızda.
KITIR ÇİLEK TARİFİ:
HAMUR KISMI İÇİN:

  • 1+1/4 su bardağı un(175 gr.)
  • 1/3 su bardağı toz şeker(70 gr.)
  • 1/3 su bardağı kahverengi toz şeker(70 gr.)
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gr.tereyağı soğuk olacak
ÇİLEKLİ KISMI İÇİN:

  • 750 gr. çilek
  • 1 yemek kaşığı+1 çay kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • yarım limonun suyu
Mutfak robotunun haznesine un,tuz ve şekerleri koyup karıştırın.Tereyağını minik küpler halinde kesip unlu karışıma ekleyin.Yavaş aralıklarla tereyağ küplerinin hepsi una bulanana kadar karıştırın.Bu işlemi hamur bezelye tanesi büyüklüğüne gelene kadar tekrarlayın.Ben margarin kullandığım için tam hamur kıvamına geldi o yüzden biraz un eklemesi daha yaptım bilginize.Oda sıcaklığında bir kenarda bekletin(.Eğer mutfak robotunuz yoksa malzemeleri genişçe bir kaba alıp iki bıçak yardımıyla keserek ya da elleriniz soğuksa tereyağı parçalarını karışıma yedirerek de aynı hamuru elde edebilirsiniz.)diye not düşmüş cenk.
Çilekleri yıkayın ve iyice suyunun süzülmesi için bir kenarda bekletin yoksa kıtır çilek çok sulanır.Sap kısımlarını kestikten sonra çilekleri dörde bölün.Üzerine limon suyunu,unu ve şekeri ekleyip bir kere karıştırın.Fırın kabının altına çilekleri aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin.

Üstüne hamur karışımını dökün.
Hamuru döktükten sonra bastırmayın.Önceden 190C ısıtılmış fırında hamur kısmı kahverengileşene kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.Fırından çıkardıktan hemen sonra aman ha sakın yemeyin.Ağzınız yanabilir.20 dakika kadar bekledikten sonra ılık olarak servis edin.Veya servis etmeyi boşverin tepsiyi önünüze alıp afiyetle yiyin.Buzdolabında 4 gün kadar tazeliğini koruyabiliyormuş bilginize.


Bu da benim tarafımdan silip süpürülmüş kıtır çilek.Sizlerede şimdiden afiyetler olsun.

20 Mayıs 2014 Salı

ÇİKOLATA AŞKI-COCO STAR KURABİYE

COCO STAR KURABİYE TARİFİ
ÇİKOLATALI KURABİYE
HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE


Tadının böyle güzel olacagını bilseydim daha önceden yapardım coco starı.Ya da diger bir deyişle çikolata kaplı hindistan cevizini.Ben oldum olası hindistan cevizini çok severim.Yıllar yıllar önce biz Kiliste yaşarken tabii ki bu kadar çeşitli meyveyi ve sebzeyi bulmak mümkün degildi.Rahmetli babam ablamı Eskişehire sınava götürürdü.Orada taze hindistan cevizi ve kiviyi görüp almış.Ev halkı bu tatlara yabancı kalmasın diye.O zamandan beridir aşıgım hindistan cevizine.O zamanlar tabii ki bilmiyoruz ya ceviin kabuğunu soymak için baya bir ugraşmıştık.Ama sonunda rüyaya ulaşmış ve tadını da hiç bir zaman unutamamışımdır.Çocuklugumuzun tatları hepimiz için çok özeldir değil mi?İşte bu kurabiyede benim için özel oldu.İşte tarifi:
ÇİKOLATA AŞKI TARİFİ:
COCO STAR TARİFİ:

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 300 gr.hindistan cevizi
ÜZERİ İÇİN:

  • 80 gr.lık  2 adet sütlü çikolata
  • 80 gr.lık 2 adet bitter çikolata
  • 4 tatlı kaşıgı sıvıyağ
Süt ve krem şantiyi katılaşana kadar mikser ile çırpıyoruz.Katılaştıktan sonra içine hindistan cevizini atıp kaşıkla karıştırıyoruz.Hazırladımız karışım kaşıga yapışmayacak kıvamda olmalı.30 dakika kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.Çikolataları ve 4 yemek kaşıgı sıvıyağı Hindistan cevizli karışım hazır olmaya yakın benmari usulü eritiyoruz.Hindistan cevizli karışımdan elimizle alarak küçük toplar yapıp yuvarlıyoruz ve çikolatanın içine atıyoruz.Çatalla çikolatanın her tarafına bulaşmasını sağlıyoruz.Geniş bir tabağın içine aleminyum folyo seriyoruz ve coco starlarımızı bunun üzerine koyuyoruz.Bütün hamur için aynı işlemi uyguluyoruz.Buzdolabında çikolataları donana kadar bekletip sonra afiyetle yiyiyoruz.

Afiyet olsun.

14 Mayıs 2014 Çarşamba

BUGÜN GÜNLERDEN HÜZÜN

Hüzne uyandık bugün.Yürek dağlayan bekleyişler,haykırışlar bütün Türkiyeyi sardı.Acıları acılarımız oldu.Bekleyenlerin gözyaşları taa içimize aktı.Sorumlu aramak ne fayda işçi ölümlerinde dünyada birinci sıradayken.Herkes kendisini sorgulamalı.Ölümlerden bir parçada olsa birçoğumuz sorumlu değil miyiz?
Soma da evde babasını,eşini,oğlunu bekleyen bunca insan var.Ateş düştü birçok eve.Yürekler yangın yeri.Bitsin artık çocuklar babasız,analar oğulsuz kalmasın.
Ölenlere Allah'tan rahmet,kalanlara acil şifa,ölenlerin yakınlarına da sabır diliyorum.  

13 Mayıs 2014 Salı

SOSLU PATATESLİ MANTI

MANTI TARİFİ
PATATESLİ MANTI 
SOSLU PATATESLİ MANTI
KAYSERİ MANTISI
Annem geldi ve 3 hafta kadar yanımda kaldı.Doyum olmuyor her gelişinde keşke ben veya annem yakın yerlerde otursaydık deyim duruyorum.Ama şuan için imkansız gibi gözüküyor. Antalya'ya tayinimiz çıktığında az üzülmemiştim.Oysa ki Antalya herkesin hayallerini süsleyen bir şehir. Babam öleli çok ama çok uzun zaman oldu.O zamandan beridir annem hep yalnız.İstedim ki yalnızlıgına ortak olalım.Ama hayat şartları buna müsade etmedi.Sene bir gidip gelmelerimiz yetmiyor artık.Annemi çok özlüyorum.Neyse ki saglıgı yerinde çok şükür bizde bununla avunuyoruz işte.Annem geldiginde çocuklar gibi şendim.Özlediğim ne varsa yemek olarak yaptırdım kendisine.Bende yapabiliyor olsam da anne elinden yemek bir başka oluyor.Soslu ve patatesli mantı da bu yemeklerden biriydi.Yine yeniden harika yapmıştı annecigim.Ellerine saglık.Bende sizlerle paylaşmak istedim.
SOSLU PATATESLİ MANTI TARİFİ:

  • 3-4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz tepeleme
  • yarım fincan sıvıyag(mantının pişerken yapışmasını önlüyormuş)
  • su
PATATESLİ İÇ HARÇ MALZEMESİ:

  • 2-3 adet patates
  • 2 orta boy kuru soğan
  • az domates az biber salçası karışımı
  • tuz,pulbiber,kimyon
  • az sıvıyağ
SOS MALZEMESİ:

  • 3 diş sarımsak
  • az domates salçası
  • tuz 
  • az sıvıyağ
  • ve pişen hamurun suyundan
Patatesleri haşlıyoruz.Haşlanan patatesleri eziyoruz.Soğanları incecik kıyıyoruz.Az sıvıyağ eklediğimiz tavada soğanları hafif pembe kavuruyoruz.Kavrulunca içine ezilmiş patatesleri ekliyoruz ve bahartlarını da atıp altını kapatıyoruz ve iyice karıştırıyoruz.Mantı hamuru bildiğiniz üzere sert bir hamur oluyor.Hamur için gerekli malzemeleri su hariç bir kaba alıp yoğuruyoruz.Sonra içine azar azar su ekliyoruz ama çok eklemeyin yumuşak bir mantı hamuru işe yaramaz.İyice yoğuruyoruz ve oklava ile çok ince olmayacak şekilde açıyoruz.Açtığımız hamuru çay bardağı ile kesip ortasına patatesli harçtan koyuyoruz.

Ve yarım ay şeklinde kenarlarına iyice bastırarak kapatıyoruz.Tuz atılmış kaynayan suya koyup patateslerimizi pişiriyoruz.Sosu için sarımsakları eziyoruz.Tavaya aldığımız az sıvıyağda sarımsakları bir miktar karıştırıyoruz ve üstüne salçamızı ve tuzumuzu ekliyoruz.Salçanın kokusu çıkınca mantının suyundan ekliyoruz üstüne ve bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.Mantımızı sulu bir şekilde tabağa alıp üstüne sos gezdiriyoruz ve afiyetle yiyiyoruz.İsteyen sarımsaklı yoğurtta dökebilir.
Afiyet olsun.

7 Mayıs 2014 Çarşamba

SADECE İRMİKTEN YAPILAN ŞAMBALI TATLISI

ŞAMBALI TATLISI TARİFİ
ŞAMBALI TATLISI
SADECE İRMİKTEN YAPILAN ŞAMBALI TATLISI
ŞAMBALI NASIL YAPILIR?
Bu enfes görüntü hepimizi yıllar öncesine götürüyordur eminim.Şambalı tatlısını sevmeyen var mıdır aranızda bilemiyorum.Ama ben bayılırım.Okul önü tatlıcımızdan sürekli alır gizli gizli yerdim.Halada şambalı tatlı satan bir el arabası görsem içim gider.Koşar adımlarla gider illa ki yerim.Ben daha önce şambalı tatlısı tarifi vermiştim.İçerisinde un var.Ama bu yaptıgım şambalıda sadece irmik var.İnanın çok lezzetli oldu.Mutlaka deneyin derim.Tarifi klasiktatlar  sitesinden aldım.Kendisine teşekkür ederim.İşte tarif:
ŞAMBALI TATLISI TARİFİ:

  • 2 su bardagı irmik
  • 1 su bardagı süt
  • 1 çay kaşıgı tepeleme karbonat
  • 1 su bardagı toz şeker(bence irmigin içine konulan bu şeker çok fazla geldi bir daha ki sefere yarım bardaga indirecegim)
  • 28 cm.çapında metal,alimünyum veya teflon kaplı fırın tepsisinde yapın.
ŞERBETİ İÇİN:

  • 2 su bardagı toz şeker
  • 2 su bardagı su
  • yarım limon suyu
Hamur malzemeleri olna irmik,süt,şeker ve karbonatı bir kaba alıp karıştırıyoruz.Tabanı katı yagla yaglanmış 28 cm. çapındaki tepsiye yayıyoruz.Ve tepsi içinde pişirmeden önce 2 saat kadar bekletiyoruz.Bu işlem irmigin yumuşamasını ve şişmesini saglıyor.Bu süre sonunda hamuru dilimliyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Aslında badem koymak lazım üstüne ama evde yoktu maalesef.Tatlımız pişerken şerbetini ocaga koyuyoruz.Şerbet kaynamaya başlayınca düşük ısıda 5 dakika kaynatmaya devam ediyoruz sonra limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz.Fırında çıkardıgımız tatlımızı dilimledigimiz yerlerden bir daha dilimliyoruz ve sıcak şerbeti üzerine döküyoruz.Şerbetini içine iyice çekip soguduktan sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun.