30 Nisan 2014 Çarşamba

NİŞASTALI KURABİYE


NİŞASTALI KURABİYE TARİFİ
NİŞASTALI KURABİYE NASIL YAPILIR?
KOLAY NİŞASTALI KURABİYE NASIL YAPILIR?

Nişastalı kurabiye benim en favori kurabiyelerim arasındadır.Henüz denemeyeleriniz varsa muhakkak denesin derim.Kesinlikle pişman olmayacaksınız.Kitap okurken ya da akşam çayının yanına muhteşem bir atıştırmalık olarak eşlik edebilir.Ağızda dağılan dokusu ve güzel tadı ile denenmeyi hak ediyor bence.İşte tarif:
NİŞASTALI KURABİYE TARİFİ:

  • 250 gr. margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 su bardağı mısır nişastası
  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • yarım paket kabartma tozu
  • damla çikolata
Margarin ve pudra şekerini mikser ile çırpıyoruz.İçine yumurtayı ekleyin ve çırpın.En son olarak nişasta,un(unu azar azar ekleyin ki kıvamını ayarlayabilesiniz) ve kabartma tozunu ekleyin ve elinizle yoğurun.10 dakika kadar hamurunuzu dinlendirin.Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlak şekil verin.Yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve üstüne damla çikolata batırın.Önceden 170C ısıtılmış fırında üzeri kızarmadan arada kontrol ederek pişirin.
İlk sıcaklığı geçince yiyebilirsiniz.Afiyet olsun.

14 Nisan 2014 Pazartesi

CEVİZLİ YEŞİL İNCİR REÇELİ

Şu güzelliğe bakar mısınız?Bahçemizde açan ve üzeri dolu olan incir ağacını görünce bunlar benim olmalı diye geçirdim içimden.Aynı akşamda hain planımı uygulamak için girişimde bulundum.Pazarda yeşil incirler reçel yapılmak için sıraya girmişler.Bende hazır bahçede yetişmişken neden reçel yapmayayım diye geçirdim içimden.Sonuç mu doğayı anlatan yemyeşil bir incir,hafif tarçın,karanfil ve vanilya kokusu.Yani kısacası harika.Zaten yıllardır ağacımızın incir vermesini bekliyordum.Sonunda muradıma erdim.Yapımı zahmetli mi evet kesinlikle oyalayıcı ve zahmetli.Ama ona rağmen yapılması gerekir. Bu arada Bu yeşil incir erkek incir ağacının incirlerinden yapılıyor.Ama erkek incir ve eğer varsa dişi incir ağacı arasındaki farkı bilmiyorum.Sizler pazardan alıyorsanız zaten erkek incirdir diye düşünüyorum bilginize.İşte tarif:
YEŞİL İNCİR REÇELİ
CEVİZLİ YEŞİL İNCİR REÇELİ

  • 62 adet yeşil incirim vardı benim
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • yarım limon suyu
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 6-7 adet karanfil
  • 1 çay kaşığının ucuyla vanilya
  • istenilen kadar ceviz içi
Malzemeler bunlar.İlk önce incirlerimizi örselemeden iyice yıkayalım.Ve incirlerimizin baş kısmını çok derine inmeden ucundan keselim.Ve kestikten sonra kürdanla 3 yerinden delikler açalım.
Bir yerde hata yaptım onuda size söyleyeyim.Kürdanla değilde şu çuvaldız dedikleri kalın iğne ile delikler açsaydım daha iyi olacaktı.Neden mi?Birkaç defa kaynatılacağı için incirlerimiz içindeki acı suyunu sıkacağız delikler küçük olunca incirlerde patlama oluyor.Aslında bu patlamanın sebebi benim biraz aceleciliğim galiba.Neyse efendim. Bu başını kestiğimiz incirleri derin ve su dolu bir kaba koyuyoruz ve 1 gece bu suda bekletiyoruz. Üstüne de bir tabak koyun ki incirler yukarıda kalmasın.Ertesi gün ben arada 1-2 kez suyunu değiştirdim.Sürenin sonunda derin bir tencereye su koyup kaynatıyoruz.Kaynayan suyun içine incirleri atın ve 10 dakika kadar kaynatın.10 dakikanın sonunda kevgirle çıkarıp soğuk suyun içine atın ve suyunu süzün.Ve incirleri elinizle hafifçe sıkarak içindeki suyun çıkmasını sağlayın.
Tekrar su kaynatıp aynı işlemi iki kere daha tekrarlayın ki acı suyu çıksın.Bu arada incirler büzüşüyor ama korkmayın eski hallerine dönecekler.3 defa kaynatma işlemi bittikten sonra incirleri bir kenara alın soğusun.Bu arada ayrı bir tencereye 4 su bardağı suyu koyun ve içine de 4 su bardağı toz şekeri ekleyin.Ayrıca karanfil ve çubuk tarçını da atın ve kaynamaya bırakın.Tahmini 20 dakika kaynaması gerekiyor.Şöyle söyleyeyim bu şerbet normal reçel kıvamında olmalı.20 dakika kaynadıktan sonra incirleri içine atın ve incirler şerbeti içine çekene kadar yine tahmini 15 dakika kadar kaynatmaya devam edin.Söndürmeye yakın Ceviz içini,yarım limon suyunu ve vanilyayı ekleyin ve bir taşım kaynattıktan sonra altını söndürün.Ilındıktan sonra kavanozlara koyup uygun bir yere kaldırın.
Şimdiden afiyet olsun.

11 Nisan 2014 Cuma

KIYMALI KÖMBE

Her yörenin kendine has bir kömbe tarifi vardır.Ben daha önce tavuklu kömbe yapıp tarifini sizlerle paylaşmıştım.Ama bence kömbenin hası kıymalı olanıdır.Ayrıca kıymalı ve patatesli içlede hazırlanır ki tadından yenmez.Bizimkilere ilk defa kıymalısını yaptım ve bayıldılar.Bende şiddetle denemenizi tavsiye ediyorum demedi demeyin.
KIYMALI KÖMBE TARİFİ

  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kuru maya
  • bir tutam toz şeker
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • az tuz
  • ve hamuru toparlamak için ılık su
KIYMALI KÖMBE İÇ MALZEMESİ:

  • 300 gr. kıyma
  • 3-4 adet orta boy kuru sogan(soganı ne kadar bol olursa o kadar lezzetli oluyor)
  • az sıvıyag
  • tuz,pulbiber,karabiber
  • az kaşar rendesi
ÜSTÜNE SÜRMEK İÇİN:

  • eritilmiş tereyag ve sıvıyag karışımı
İlk önce içini hazırlayalım.Kıymayı yagsız tavada suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz.Kıyma kendi yagını saldıgı zaman sıvıyag ekleyip üstüne ince kıydıgımız kuru soganı koyuyoruz.Çok aşırı kavurmadan (yani soganlar sadece şeffaflaşıncaya kadar )baharatlarını ve tuzunu atıp ocaktan alıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.
Hamuru için unu derin bir kaba alıyoruz.Ve üstüne instant mayayı,şekeri ve tuzunu ekleyip kuru bir şekilde karıştırıyoruz.Ilık olan sütüde ekleyip yogurmaya başlıyoruz.Hamur toparlanana kadar ılık su döküyoruz üstüne.Normal bir börek hamuru kıvamına gelince 30 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
Dinlenen hamuru 2 bezeye ayırıyoruz.İlk bezeyi tepsimizin büyüklügünde açıyoruz.Bu verdigim ölçüler büyük fırın tepsisi içindir bu arada.Küçük fırın tepsilerinde yapacaksanız hamuru iki tepsiye paylaştırabilirsiniz.Tepsiyi yagladıktan sonra ilk açtıgımız hamuru tepsiye yayıyoruz.Üstüne kıymalı harcımızı koyuyoruz ve üstüne kaşar rendesi serpiyoruz(kaşar rendesini yerken kıymalar dökülmesi malzeme birbirine yapışsın diye koyuyoruz.Diger bezeyi de açıp kıymalı harcın üstüne yayıyoruz ve hamurun fazla kenarlarını bıçakla kesiyoruz ve kenarları açılmasın diye elimizde veya çatalla bastırarak şekil veriyoruz.Üstüne tereyag eritiyoruz ve sıvıyag ile karıştırıp sürüyoruz dilimleyip 180C ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkınca afiyetle yiyiyoruz.

10 Nisan 2014 Perşembe

EV YAPIMI LİMONLU DONDURMA

Aslında süt reçeli ile yaptıgım ilk dondurma limonlu dondurmaydı.Ama çocukların en çok sevecegini düşündügüm çikolatalı dondurmayı ilk önce yayınladım ki yararlanmak isteyen arkadaşlar hemen yapabilsinler.Ben ekşi dondurmaları çok severim.Limonlu dondurma o yüzden benim favorimdi.Yakında vişne pazarlara geldiginde onunlada yapacagım.O yüzden vişnenin çıkmasını dört gözle bekliyorum.Limonlu dondurmanın kaynagını Cahide-Jibekin sayfasından aldım.Ve size bu dondurmayı yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.Ben evde krema olmadıgı için toz krem şanti ekledim içine.Ama 4-5 günden sonra buzlukta hafifde olsa buzlanmalar oldu.Ben bu buzlanmaları krem şantiye bagladım ama olmayadabilir.Siz isterseniz krema ile de deneyebilirsiniz.Şimdiden yapıp yiyeceklere afiyet olsun.İşte tarif:
EV YAPIMI LİMONLU DONDURMA TARİFİ:
  • Süt reçeli(1 kilo sütten yapılmış olacak)
  • 1 küçük paket krema veya 1 poşet sade krem şanti
  • 1 limon kabugu rendesi
  • 1 su badradı limon suyu ve süt karışımı(2 limonu sıkın çıkan suyu bardaga alın ve üstünü süt ile tamamlayın)
Süt reçelini derince bir kaba alın.2 adet limon suyunu sıkın ve su bardagına koyun bardagın eksik kalan kısmını süt ile tamamlayın.Ve süt reçelinin içine koyup iyice blender ile çırpın.Sonra içine kremayı (veya krem şantiyi ekleyin) ve çırpmaya devam edin.Sonra cam ve kapaklı bir kaba boşaltıp buzluga atın.Ertesi gün şahane bir limonlu dondurma sizi bekliyor olacak.

Afiyetler olsun.

8 Nisan 2014 Salı

KOLAY KURABİYE

Kolay tariflere bayılıyorum.Eminim hepinizde benimle aynı fikirdesiniz.Amacım yaptıgım yemek veya hamur işleri hem kolay olup zamanımı almasın,hem de lezzetli olsun.İşte böyle zamanlarda bu kurabiyeyi yapıyorum.Şipşak hem pratik hem az malzemeli hemde lezzetli.Eee daha ne olsun.Buyrun tarife:
KOLAY KURABİYE TARİFİ:

  • 250 gr.margarin(1 paket)
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardagı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 yemek kaşıgı kakao
  • varsa damla çikolata
  • un
Bütün malzemeler derince bir kapta karıştırılır ve istenilen şekil verilerek yaglı kagıt serili tepsiye dizilir.Önceden 170C ısıtılmış fırında pişirilir.Hepsi bu kadar.
Afiyetler olsun.

3 Nisan 2014 Perşembe

EV YAPIMI ÇAMAŞIR YUMUŞATICISI

Bu mümkün müdür derken mahzunprenses yayınladı ev yapımı çamaşır yumuşatıcısının tarifini.Ben uzun zamandır çamaşır yıkarken yumuşatıcı olayını kaldırmıştım.Özellikle bizim ufaklıgımız hassas bir tene sahip.O yüzdendir ki kimyasallar beni çok korkutuyor.Daha önce bulaşık makinesinde elma sirkesi kullandıgımı  yazmıştım.Halada parlatıcı yerine elma sirkesi kullanmaya devam ediyorum.Sizlerede kullanmanızı tavsiye ediyorum.Malum yumuşatıcı ve partalıcı gibi kimyasallar yıkadıgınız ürünün üzerinde kalıyor ve durulanmıyor.O yüzden mahzunprenses sayfasında dün yazdı ben bugün uygulayıp test ettim.Özellikle Arenimin beyaz battaniyesini yıkadım ki acaba yumuşak olacak mı diye?Gerçekten oldu.Ayrıca ben portakal yagı esansından da damlattım bir iki damla.Çamaşırları çıkarınca mis gibi portakal kokuyordu.Aslınca daha önce elma sirkesini çamaşır makinesinde kullandım fakat eşim terleyince gömleklerim elma sirkesi kokuyor deyince bırakmıştım.Bakalım bu sefer ne diyecek merak ediyorum.Sanki kullandıgım portakal yagı elma sirkesi kokusunu yok edermiş gibi geliyor.Sonucu size yazarım.Tarife gelince:
EV YAPIMI YUMUŞATICI TARİFİ:

  • 1 yemek kaşıgı karbonat
  • 1 kahve fincanı elma sirkesi(elma sirkesi olması önemli üzüm sirkesi çamaşırların rengini degiştiriyor)
  • su
  • 2 damla istediginiz ve hoş kokulu herhangi bir yag
Hazırlanışına gelince 1 yemek kaşıgı karbonatı 1 su bardagının içine alıyoruz üzerine az su ilave edip erimesini saglıyoruz.İyice erimeli yoksa elma sirkesini koydugumuz zaman taşıyor.Eriyen karbonatın üstüne 1 kahve fincanı elma sirkesini döküyoruz.Bardagın üzerinde boş kalan kısmı da su ile dolduruyoruz ve içine 2 damla hoş kokulu aromatik yagdan ekleyip karıştırıyoruz.Çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne istenilen miktarda döküyoruz.Şimdi şöyle bir soru gelebilir.Çok hazırlayıp her seferinde ugraşmasak olur mu diye.İnanın bende bilmiyorum.Ama deneyecegim.Merak etmeyin.  

2 Nisan 2014 Çarşamba

ÇOCUKLARDA OLUŞAN BACAKTA AKSAMA AYAĞINI BASAMAMA

Sizlerle yakın zamanda başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum.Belki benim yaşadığım olayı yaşayan ve panikleyen annelere yardımcı olur diye. Arenim bundan herhalde bir ay önce şiddetli bir soguk algınlıgı geçirdi.Bu soguk algınlıgını yada gribi biz genelde dişe baglıyoruz.Çünkü diş çıkardıgı her dönemde Aren şiddetli bir şekilde hasta oluyor.Ama yinede ihmal etmeyip çocuk doktoruna götürdük.Doktora şikayetlerimizi anlattık ve bize bronşit başlangıcı dedi.Boğazındaki başgamı sökmek için bence antibiyotik şurup yetmez igne yazayım dedi.Ve yedi tane igne yazdı.Bizde kabul ettik. Bu arada ben doktora acaba dişten olabilir mi diye sordum çünkü her diş çıkarma döneminde hastaneye taşınıyoruz neredeyse.Oda bize diş çıkarma döneminde çocukların bagışıklık sistemi zayıflar ve dışarıdan aldıgı ufacık bir mikrop böyle şiddetli rahatsızlıga döner dedi.Neyse efendim sözü uzatmayayım igneleri binbir güçlükle vurdurduk.İgneler vurulurken ki çektigimiz sıkıntıyı anlatmayayım nihayetinde daha 1 yaşında bebegim.Bize olan bütün güveni bu süreçte sarsıldı bezini degiştirmek için bile altını açtıgımızda kızılca kıyameti kopardı.Ama çok şükür geçti.Bebek sonuçta hemen unuttu.İgneler bitip aradan neredeyse 20 gün geçtikten sonra bir sabah uyandık Aren yürümeye başladı baktım bacagı aksıyor.Eşime söyledim kaka yapmış ondandır dedi.Altını temizledim.Efeyi okula eşimi işe gönderdikten sonrada Areni uyuttum.Uyandıktan sonra yere bıraktım baktımaksamak şöyle dursun resmen bacagını resmen sürüyor.Sanki sag bacagı onun degilde bir başkasınınmış gibi sürüye sürüye götürüyor.O anda yaşadıgım duyguyu anlatmak imkansız.Beni ancak anneler anlar.Hemen eşimi aradım.Tamam geliyorum dedi ama ben sabredemedim Areni kucagıma alıp ilk önce aile hekimine götürdüm nereye gidelim diye sormak için.Oda bize çocuk doktorunun işi degil bu ortopediste götürün dedi.Aldık çocugu özel bir hastanenin ortopedistine götürdük.Doktoroa olanları anlattık yürüttük baktı.Bu arada ben resmen titriyorum.Doktor bize hemen yakın bir zamanda enfeksiyon geçirip geçirmedigini sordu.Bizde olanları anlattık.Şiddetli enfeksiyon geçiren çocuklarda bu olaya sık rastlanırmış.Ayrıca 7 tane igneyi iki bacaktan vuruldugunu söyledik.Doktor Bu çocuklara bacaktan igne yapmayın diye sürekli söylüyoruz hala yapmaya devam ediyorlar diye hemşirelere kızdı.Hemen kalça filmi istedi.igne ve enfeksiyondan dolayı sıvı birikmesi olmuş mu diye bakmak için.Çektirip dotorun yanına  çıktık.Filmi inceledi sıvı birikmesi yokmuş.Korkmayın dedi.İlaç felan yazmıyorum sadece dinlenecek ayagının üstüne çok bastırmayın(bu da imkansız oldu bizim için)dedi.Ayrıca masaj yapmayın sadece aklınıza her geldikçe sıcak havlu veya sıcak su  torbası koyun dedi.1 haftaya geçer merak etmeyin dedi.Eve gelince biraz olsun rahatladık hemen ablamı aradım ve olanları anlattım.Oda korkmayın benim büyük kızımın başınada aynı şey sürekli gelirdi çok sıcak olmamak şartıyla sıcak su torbası koy bacagına dedi.Masaj yapma orada ödem oluşmuşsa vücuda dagılıp başka yerlere zarar vermesin dedi.Çok şükür ki 4 gün içinde eski haline döndü.Ama bu süreçte çektigimiz sıkıntı bizi 10 yaş ileriye götürdü desem yalan olmaz.Aklınızda bulunsun bizim igne yapan hemşiremiz çok iyiydi ama yinede bunları yaşadık siz siz olun eger mümkünse igneyi bacaktan degilde kalçadan yapılmasını rica edin.Sonuçta Allah korusun başka şeylerde olabilirdi.İnsan aklına bile getirmeye korkuyor.Bu konu hakkında bir doktorun çok güzel bir yazısı var onuda okumanızı tavsiye ederim.

1 Nisan 2014 Salı

PEYNİRLİ KEK

Ben bu tatdan kendimi hep mahrum bırakmışım.Peynirli keki bu ilk deneyişim.Oglumun dogum günü için yapıp herkesten tam not aldım.Tabii ki en başta kendimden tam not aldım.Kek deyince aklına insanın hep şeker,çikolata.....vs. geliyor.Oysa ki bundan sonra kek deyince aklıma aynı zamanda peynirli kekte gelecek.Eminim herkes denemiştir.Ben biraz gecikmelide olsa denedim ve sizin begeninize sunuyorum.Bu arada tarifi Emelinmutfagi.net aldım.İşte tarif:
PEYNİRLİ KEK NASIL YAPILIR?
TUZLU KEK TARİFİ?

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardagı yogurt
  • 1 su bardagı beyaz peynir
  • yarım demet maydanoz
  • istenilen kadar dereotu(ben dereotunu sevmem ama bu keke bence çok yakışıyor)
  • yarım su bardagı sıvıyag
  • yarım su bardagı eritilmiş ve ılınmış margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşıgı tuz
  • 1 çay kaşıgı pul biber
  • 1 çay kaşıgı kuru nane
  • 2,5 su bardagı un
Yumurta,yogurt, sıvıyağ ve eritilmiş margarini derince bir kapta çırpın.İçine ince dogradıgınız maydanoz ve dereotunu ekleyin ve çırpmaya devam edin.Sonra un,kabartma tozu,tuz,pul biber,kuru nane ve ezilmiş peyniri ekleyip kaşıkla karıştırın.Diger keklerden farkı daha yogun kıvamlı olması.Kek kalıbını yaglayın ve malzemelerinizi kalıba dökün.Önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 30-45 dakika arası pişirin.İlk 30 dakika fırının kapagını açmayın ki kekiniz sönmesin.
Afiyet olsun.