21 Ocak 2014 Salı

KURU İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA

Evde bulunan kuru incirlerimle ne yapsam diye araştırırken buldum bu tarifi.Bence misafirlerinize gögsünüzü gere gere çıkarabileceginiz bir pasta.Ama eşime sorarsanız kuru incir degilde başka birşeyli olsaymış daha iyi olurmuş.Ogluma sorarsanız fena sayılmaz olmuş.Ama bana sorarsanız agzıma layık bir pasta oldu.Bizimkiler yeni tatlara pek alışkın degiller.Aslında sık sık yeni şeyler deneyip onları alıştırmaya çalışıyorum yıllardır ama nafile.Siz bizimkilerin söylediklerine kulak asmayın ve bu pastayı muhakka deneyin derim.Tarif size karışık ve malzeme çokmuş gibi gelebilir ama inanın çok kolay.Ben kuru incirle yaptım ama siz isterseniz kuru kayısı,kuru elma...gibi malzemelerlede yapabilirsiniz.Tarif cahide'nin sayfasından.İşte tarif:
KURU İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA NASIL YAPILIR?

Keki için(tepsi ölçüleri 32x26 benim en büyük boy olan 26 cm'lik kek kalıbımla yaptım):
  •  2 adet yumurta
  • 1 çay bardagı şeker
  • 1 çay bardagı süt
  • 1/3 çay bardagı sıvıyag
  • 1 su bardagı un
  • 1,5 çay kaşıgı kabartma tozu
  • 1 çay kaşıgı portakal kabugu rendesi
Muhallebisi için:
  • 4 su bardagı süt
  • 2 yemek kaşıgı nişasta
  • 2 yemek kaşıgı un
  • 4 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 yemek kaşıgı margarin veya tereyag
Tabanı için:
  • 400 gr.kuru incir
  • 1 çay bardagı ceviz
Karamelli şerbeti için:
  • 1,5 çay bardagı toz şeker
  • 1,5 su bardagı su
  • çeyrek limon suyu
Öncelikle keki hazırlamak lazım.Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.Sütü,yagı ve portakal kabugunu ekliyoruz.En son un ve kabartma tozunuda ekleyip karıştırıyoruz.Yaglanıp unlanmış kek kalıbına döküp önceden 180C ısıttıgımız fırına veriyoruz.Ve keki pişmeye bırakıyoruz.

Kek pişerken kuru incirleri ufak dogruyoruz.Cevizleri dişe gelecek şekilde kırıyoruz.Pişen keki  tepsiden çıkarıyoruz.Tepsimizi tekrar yıkayıp kuruluyoruz.Yeniden margarinle hafifçe yaglıyoruz.Küçük bir tencerede karameli için 1,5 çay bardagı şekerikısık ateşte karıştırarak eritiyoruz.Çok yakmayın.Eriyince içine bir bardak su ekliyoruz.Ve kaynamaya bırakıyoruz.Şeker iyice eriyince içine limon suyunu sıkıyoruz.Cıvık bir şerbet elde ediyoruz.Altını kapattıktan sonra içine incirleri ve cevizleri atıyoruz.2-3 dk.şerbetin içinde karıştırıp yumuşamalarını saglıyoruz.Kevgirle çıkarıp yagladıgımız kek kalıbımızın tabanına seriyoruz.

Muhallebisi için yag hariç bütün malzemelri derince bir tencereye koyup pişiriyoruz.Muhallebi kıvamına gelince yagını ekliyoruz.Ve ocaktan alıp mikserle 5 dakika çırpıyoruz.Bekletmeden yani sıcakken kek kalıbımızdaki incirlerin üzerine döküyoruz.Önceden pişirdigimiz kekide muhallebi sıcakken üzerine koyuyoruz.Hafifçe bastırıyoruz.Kekik özellikle orta kısmını kürdanla birçok yerinden deliyoruz.Kalan karemlli şerbeti kekikn heryerine gelecek şekilde kaşıkla döküyoruz.Ben hepsini dökmedim kek belki çekmez diye ama hata etmişim siz hepsini dökün ki kek yumuşak olsun.Çünkü hepsini çekiyor.Bu şekilde buzdolabında 3-4 saat bekletiyoruz.Sevis etmeden önce kek kalıbının boyutlarına uygun bir tepsi veya pasta tabagına ters çeviriyoruz.Dilimleyip servis ediyoruz.


Afiyet olsun.

14 Ocak 2014 Salı

ZENCEFİL ŞURUBU KIŞ İÇECEGİ

Gerçek anlamıyla bir kış içecegi.Ben zencefilin içerken bogazımda bıraktıgı yanma hissini çok seviyorum.Ve evde hiç eksik olmaz.Genelde toz halinde bulunduruyorum.Balla karıştırınca büyük ogluma bogaz agrısı için iyi geliyor.İçecegini ilk defa denedim.Açıkçası uzun ömürlü oluşu beni cezbetti.Buzdolabında 3 aya kadar saklayabiliyorsunuz.Neredeyse kış sonuna kadar hazırda bir içecek olması bence bir avantaj.Dokuzuncubulutun sitesinde görür görmez denemeye karar verdim.İyi gelip gelmedigini sorarsanız içinde bal var,zencefil var,limon var yani illa ki iyi geliyordur.Bazen bizimkiler akşamları içecek birşey yokmu diye sorduklarında hemen hazırlayıp ellerine tutuşturuyorum.İşte tarif:
ZENCEFİL ŞURUBU TARİFİ:
  • 1 adet orta boy kavanoz
  • kavanozun yarısını dolduracak kadar taze zencefil
  • 1 adet dilimlenmiş limon
  • yeteri kadar bal
Zencefillerin kabuklarını soyup ince ve jülyen dogruyoruz.Kavanozun içine yerleştiriyoruz.Üstüne dilimlediginiz limonları yerleştiriyoruz.Üzerine balı ekliyoruz.Kavanozun kapagını kapatıp buzdolabında saklıyoruz.
İçim aşaması:Kullanırken 1 çay bardagına 1 dilim limon,2 yemek kaşıgı zencefil şurubu koyuyoruz üzerinede sıcak su ekliyoruz.Karıştırıp içiyoruz.Çok basit degil mi?Arada hasta olmadanda içilince belkide hastalıklardan korur ne dersiniz? 
Afiyet olsun.Bütün kış hastalıklar sizden uzak dursun.  

3 Ocak 2014 Cuma

YILBAŞI SOFRAM ve MEZELERİM

2013 yazımı ben biraz geç hazırladım.Daha dogrusu vakit bulupta hazırlayamadım.İki çocuk zormuş arkadaşlar.Eger ikinci çocugu düşünüyorsanız bence bir kere daha düşünün derim sizlere.Ama iyi taraflarıda yok degil.Özellikle Arenimle gündüz evde yalnız kaldıgımızda.Ben iş yaparken o yanımda oyun oynuyor.Bana pek bir yükü yok diyebilirim.Ama akşam olunca babamız ve abimiz eve gelince çoşuyorlar ben yetişemiyorum onlara.Offf yeter dedigim çok oluyor akşam vakitlerinde.Hele birde haftasonları geldi mi benim için eziyete dönüyor günler.Ama Allah saglık versin bebelerime ve eşime.İyi kötü idare ediyorum işte.Arenim 7 ocakta bir yaşına giriyor.Zaman su gibi aktı ama bende yaşlandım tabii ki.Saçımda hiç beyaz yokken beyazlar hızla artmaya başladı.Ne olursa olsun 2013 ikinci bebemle beraber bize ugurlu geldi.2014 yılı hepinize saglık,mutluluk ve hzuzur getirsin yanı sıra benim aileme ve sevdiklerimede.Yılbaşı soframa geline meze olayını baya abartmışım herhalde 14 meze çeşidi vardı.Hepsi yendimi tabii ki hayır.Yılbaşı sonrası bir masa daha kuruldu o yüzden.

MEZE ÇEŞİTLERİNE GELİNCE:
  • Kalamar
  • sogan halkası
  • rus salatası
  • börülce salatası
  • karalahana salatası
  • peynir çeşitleri
  • ton balıklı salata
  • etsiz çig köfte
  • karnıbahar salatası
  • pastırma
  • bürüksel lahanası salatası
  • arnavut cigeri
  • avakado ezmesi
  • sigara böregi
  • çerez  
  • Rus salatası
    Tarator sos

    Etsiz çiğköfte

    Ton balıgı salatası

    bürüksel lahana salatası

    karalahana salatası

    karnıbahar salatası