18 Aralık 2013 Çarşamba

BOL CEVİZLİ YUMUŞAK KAKAOLU KEK


Minik oglumun minicik elleriyle ufak parçaları toparlaya toparlaya yedigi bir kek oldu.İnsan daha başka ne ister ki bir kekten.Uzun süredir ne kek tarifi veriyor ne de yayınlıyordum.Artık zamanı gelmişt zaten.Bizimkiler kek istiyoruz diye isyan çıkarınca evde kek yapmak şart oldu.Şöyle yumuşacık olsun minik oglumda yiyebilsin diye girdim mutfaga.Bizimkiler bol cevizli hatta bol üzümlü ama mutlaka kakaolu veya çikolatalı olsun deyince onların istegi üzerine bu kek yapıldı.
BOL CEVİZLİ YUMUŞACIK KEK TARİFİ:
  • 125 gr.margarin(bir miktarını ben sıvıyag olarak kullandım)
  •  1,5  su bardagı kadar toz şeker(veya esmer şeker)
  • yarım su bardagı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 yemek kaşıgı dolu dolu kakao
  • 3 adet yumurta
  • aldıgı kadar un
    Margarini,sütü,vanilyayı ve kakaoyu küçük bir tencereye alıyoruz ve orta hararetli ocakta margarin eriyene kadar tutuyoruz.Margarin eridikten sonra ocaktan alıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.Ayrı bir yerde un(un az gelirse sonradan ekleme yapabilirsiniz),şekeri ve kabartma tozunu karıştırıyoruz.Ilınan kakaolu karışıma yumurtaları tek tek kırarak çatalla karıştırıyoruz.Bu karışımı una üç seferde mikser ile iyice yediriyoruz.Ve karışımımızı yaglanmış kek kalıbına döküyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında içi pişene kadar tutuyoruz.
Afiyet olsun.

2 Aralık 2013 Pazartesi

ANZAK BİSKÜVİSİ

Yine bir yulaf ezmesi tarifi ile karşınızdayım.Anzakların en meşhur milli bisküvisiymiş.Tadı harika.İçini ben ekstradan bol ceviz,kuru kayısı ve üzüm ile doldurdum.Aslında orjinal tarifte bunlar yoktu ve daha güzel olacagını düşünerek ekleme yaptım.Tarifin aslına buradan ulaşabilirsiniz.Yulaf ezmesi artık benim mutfagımda olmazsa olmaz besinlerden oldu.Eskiden kendisi evime bile ugramamışken bu kurabiyeler sayesinde evden çıkmaz oldu.Daha öncede yulaflı kayısılı kurabiye denemem olumlu ve harika sonuçlanmıştı.Bu tarifi de denemenizi tavsiye ederim.
ANZAK BİSKÜVİSİ TARİFİ:
  • 1 su bardagı un(250 gr.lık bardak)
  • 1 su bardagı yulaf ezmesi
  • 1 su bardagı hindistan cevizi
  • 125 gr.margarin
  • 3/4 su bardagı esmer şeker
  • 2 yemek kaşıgı bal
  • 1 tatlı kaşıgı karbonat
  • 2 yemek kaşıgı soguk su
  • bol miktarda dogranmış ceviz
  • kayısı kurusu
  • istenirse cevirdeksiz üzüm
Margarini,2 yemek kaşıgı soguk suyu,balı,ve esmer şekeri küçük bir tencerede çok kısık ateşte yag eriyene kadar tutuyoruz.Ayrı bir yerde un,hindistan cevizi ve yulafı karıltırıyoruz.Hazırladıgımız yaglı karışımın ilk sıcaklıgı geçtiginde içine karbonat konulur ve köpürene kadar karıştırılır.Yaglı karışımı,yulaflı karışıma ekleyerek kaşık ile karıştırıyoruz.İyice birbirine bütünleştikten sonra içine ceviz ve minik dogranmış kayısı kuru eklenir ve tekrar karıştırılır.Karışımdan ceviz büyüklügünde parçalar koparılarak yuvarlak şekil verilir ve yaglı kagıt serili tepsiye dizilir.Çatal ile üzerlerine hafif bastırılır.Önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirilir.Piştikten sonra tel ızgara üzerinde sogumaya bırakılır.Soguyunca kapaklı cam kavanozda 2 hafta kadar saklanabiliyor.
Afiyet olsun.