19 Kasım 2013 Salı

ÇİZİK YEŞİL ZEYTİN

Bu sene ilk defa yeşil zeytin yapıyorum.Daha öncelerde hep siyah zeytin yaptım.Eşim ve ben zeytin canavarlarıyız.O yüzden her sene yaptıgım siyah zeytinin yanına bu senede yeşil zeytin eklemeye karar verdim.Bu arada siyah zeytin pazarlarda henüz çok pahalı oldugu için yapamadım.Ama mutlaka yapılacaklar arasında.Yeşil zeytini pazardan 3 tl'ye aldım.Pazarcı kadın bana az çok nasıl yapıldıgını anlattı.Bende onun anlattıklarından yola çıkarak denemeye karar verdim.Aslında basit gözüküyor umarım becerebilirim.En kısa zamnada tatlansa da bende yapabiliyormuyum diye baksam.Çünkü eger yapabiliyorsam zamanı geçmeden biraz daha almak istiyorum.Zeytinler tatlanınaca ve güzel olmuşsa tekrar fotografını çeker paylaşırım sizlerle. 
ÇİZİK YEŞİL ZEYTİN TATLANDIRMASI:
  • 1 kilo zeytin(şimdilik 1 kilo aldım deneme amaçlı) 
  • kalın tuz(turşuluk tuz)
  • limon tuzu veya limon
  • zeytinyagı
Yeşil zeytinlerimizin yapraklarını ve çöplerini ayıklıyoruz.Ve bir bıçakla iki yerinden çizikler atıyoruz.Uygun bir kaba koyuyoruz ve üstüne çeşme suyu dolduruyoruz.Görebilecegimiz bir yere koyuyoruz çünkü her gün aynı saatte suyunu degişitirecegiz.Aslında pazarcı kadın ilk suyunu 10 gün sonra degiştir dedi ama ben her gün degiştirmeye karar verdim.Zeytinlerin rengi degişmeye başladıgında bir tane alıp tadına tatlanmış mı diye bakıyoruz.Eger istediginiz şekilde tatlanmışsa yeteri kadar suya(unutmayın kabın üst kısmında biraz boşluk kalacak şekilde su ekleniz gerekiyor çünkü üstüne zeytinyagı ekleyecegiz) tuz ekliyoruz(pazarcı kadın yeşil zeytine çok tuz atılmaz çünkü çok çekemzmiş eger çok atarsanız çok tuzlu olur dedi)Ve limon tuzunu da ekleyip karıştırıyoruz.Tuz ve limon tuzu eriyince zeytinlerin üzerine boşaltıyoruz.Boşluk kalan üst kısmada zeytinyagı ekliyoruz ve uygun bir ortamda saklıyoruz.
Ve zeytinlerimin nihayet olmuş hali.

Afiyet olsun.

15 Kasım 2013 Cuma

MERCİMEKLİ KARNIYARIK

Mercimek karnıyarıga bence çok yakışıyor.Evde et olmaması ve benim markete gitme konusundaki üşengeçligim nedeni ile yaptıgım bir yemek oldu yeşil mercimekli karnıyarık.Besleyicilik degeri açısından etli ile aynı,görüntü açısından da tam not aldı benden.Birde ne yapacagım derdine çözüm oldu bu yemek benim için.Daha ne olsun degil mi?Ev halkı begendi mi bence begendi.Tekrarı gelir mi bence gelir.Evimizin en küçük ferdi Aren de sevdimi sevdi.Demek ki tekrar ve ısrarla yeniden yapılacak yemekler kategorisine alabiliriz.
YEŞİL MERCİMEKLİ KARNIYARIK TARİFİ:
  • 1 kilo patlıcan
  • 1 su bardagı kadar yeşil mercimek
  • 1 adet domates
  • 1 adet kuru sogan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşıgı biber,domates salçası karışımı
  • zeytinyagı
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • maydanoz
Mercimek üzerini geçecek kadar su ile ocakta haşlanır.Patlıcanlar alaca soyulup kızartılır.Mercimekler haşlanırken ayrı bir tavada dogranmış sogan sıvıyagda sotelenir.Sotelenen soganın içine ince dogranmış sarımsak ve yeşil biber eklenir ve sotelenmeye devam edilir.Üzerine ufak dogranmış domates eklenir.Domatesle bir süre kavrulduktan sonra içine mercimekler eklenir ve hepsi pişince baharatı ve maydanozu da eklenip altı kapatılır.Derin bir tencereye az zeytinyagı alınır ve ısıtılır.İçine salça eklenir ve bir miktar kavrulur.Kavrulunca içine sıcak su eklenir.Kaynadıktan sonra kızartılan patlıcanların ortası hafif yarılır ve mercimekli içten konularak salçalı sosun üstüne konur.Kısık ateşte pişmeye bırakılır.Yemeginiz hazır.
Afiyet olsun.

11 Kasım 2013 Pazartesi

KIZILCIK MARMELATI

Zamanı geçti mi bilemiyorum ama kayınvalidem yapıp getirdiginde bu tarifi yayınlamam gerekiyor diye düşündüm.Eger kızılcık zamanı geçtiyse bir daha ki seneye hem bana hem sizlere tarif hazır olmuş olur.Rengi muhteşem,tadı ayrı bir muhteşem.Bir kavanozu otur kaşık kaşık ye o kadar harika bir marmelat.Hafif mayhoş olması benim en çok tercih ettigim özelligi.Kızılcıgın yararları da saymakla bitmiyor.Mutlaka ama mutlaka yemediyseniz yapın ve yiyin.İşte tarif:
KIZILCIK MERMELATI TARİFİ:
  • 1 kilo kızılcık
  • 1 kiloyu biraz geçgin toz şeker
  • 1 adet limon
  • yarım çay batdagı su
Kızılcıkları iyice yıkayıp suyunu süzdükten sonra tencereye alıyoruz ve üstüne yarım çay bardagı suyu ilave ediyoruz ocakta kaynamaya bırakıyoruz.1-2 taşım kaynadıktan sonra ateşten alıyoruz ve altına başka bir tencere koydugumuz süzgecimize boşaltıyoruz.sıcaklıgı geçtikten sonra elimizle veya kaşıkla süzgecin içinde iyice yani sadece çekirdekleri kalana kadar eziyoruz.Sonra süzgecin altındaki tencereyi alıyoruz ve şekeri ekleyip ocaga koyuyoruz.Orta ateşte marmelat kıvamı gelene kadar tutuyoruz en son olarak limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatıyoruz ve ocaktan alıyoruz.İlk sıcaklıgı geçtikten sonra kavanozlara doldurup soguyunca agzını kapatıyoruz.Ben buzdolabında muhafaza ediyorum. 
Afiyet olsun.  

6 Kasım 2013 Çarşamba

KURU DOMATESLİ YUMURTA

Kahvaltılarınızı şenlendirecek bir tarif.Ben kuru domates hayranı bir insanım.Hele de  kahvaltıda yemeye bayılıyorum.İster salatası olsun,ister yumurtalısı olsun  bence enfes.Şöyle ekmeginizi yumurtasına bandıra bandıra ve ayrıca domatesin verdigi ekşiligi damaklarınızda hissedince en keyifli kahvaltı olacagına eminim.Daha çok tarif bende kuru domatesle yapılan.Hepsi sırayla.
KURU DOMATESLİ YUMURTA TARİFİ:
  • İstenilen miktarda kuru domates
  • Kişi sayısına göre yumurta
  • tereyag
Kuru domatesleri kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletiyoruz.Domatesler yumuşadıktan sonra tavaya tereyagını alıyoruz eridikten sonra içine domatesleri ekliyoruz.Domatesler teryagı ile iyice karışınca yumuratsını ekliyoruz.Ben tuz eklemiyorum çünkü domateslerim tuz ile kurutulmuştur.Yumurtası pişince yemeye hazırdır.
Afiyet olsun. 

1 Kasım 2013 Cuma

ÇITIR

Çıtır çıtır tuzlu kurabiye gibi ama degil.Yemesi zevkli hele de peynirle çok güzel oluyor.Evde duran ayçekirdegi içi ile yapılmış bir tuzlu kurabiye çeşidi.Ayçekirdegi içini ne zaman ve ne için aldım hiç hatırlamıyorum.Ama iyi ki almışım bak bir işe yaradı.Gerçi çekirdekli olanlarını sadece ben yedim bizimkiler sade olanlarını begendiler.Tarif izmirdenlezzetlerden.Ben çeşitli eklemeler yaptım tabii ki.Eminim çocuklarınız çıkardıgı sese ve tadına bayılacak.Ayrıca az malzemeyle ve kolay yapılıyor.eee daha ne olsun degil mi?
AYÇEKİRDEKLİ ÇITIR TARİFİ:
  • 2,5 su bardagı un
  • 1 çay bardagı ılık su(belki daha da az olabilir siz ayarlama yapın)
  • 1 çay bardagı zeytinyagı
  • 1 çay kaşıgı tuz
  • 1 çay paşıgı pul biber
  • yarım çay kaşıgı kekik
  • yumurta sarısı(üstüne)
  • ayçiçegi çekirdegi içi(üstüne)
Un,zeytinyagı,ılık su(azar azar dökün),tuz,pulbiber ve kekiği bir kaba alıp yogurun.Un az gelirse ekleme yapabilirsiniz.Yogurdugunuz hamuru iki yaglı kagıt arasında oklava ile incecik açın.İncecik açtıktan sonra üstteki yaglı kagıdı kaldırın ve hamuru altındaki yaglı kagıtla beraber tepsiye koyun.Ve üstüne yumurta sarısı sürüp dilimleyin.Üzerine ayçiçegi çekirdeklerinden serpiştirin.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar bekletin.Pişince çıkarın hafif ılınınca afiyetle yiyin.
Afiyet olsun.