28 Ağustos 2013 Çarşamba

TALAŞ KEBABI(BÖREGİ)


Talaş kebabını ilk denedigimde evdeki herke tadına bayılmıştı.Ama ben uzun zamandır bir türlü fırsat bulupta bir daha yapamadım.İki çocuklu olmak çok zormuş hep söylüyorum ya bu kendini en çok yemek yaparken veya yapmaya çalışırken belli ediyor.Aren hızla büyüyor dogal olarak daha çok ilgi istiyor Efe deseniz zaten kocaman oldu ama yine de ilgi bekliyor.Ben deseniz sessizlige hasret bazen sırf sessiz oldugu için babamız işten geldiginde tuvalette daha çok vakit geçirir oldum.Hatta işi abartıp 1 sayfa kitap bile okuyorum tuvalette.Gülmeyin ne olur ne yapayım her fırsatı her sessizligi degerlendirmeye çalışıyorum.İşte böyle sessizlige yakın oldugumda yaptım talaş böregini.Yani kendimi mutfaga attım.Ve harıl harıl çalışıp beş çayına yetiştirdim böregi.İşte tarifi: TALAŞ BÖREGİ TARİFİ:
  • 3 yemek kaşıgı tereyag ve margarin karışımı
  • 250 gr.kuşbaşı et
  • 2 adet sogan
  • 3-4 adet domates
  • maydanoz
  • 10 tane milföy hamuru
  • tuz,karbiber
  • 1 yumurtanın sarısı
Tereyagını derin bir tavada eritin.İçine etleri ilave edip suyunu çekene kadar etleri pişirin.Üstüne piyazlık dogradıgınız soganları ilave edip karıştırın.Ve tavanın kapagını kapatın.15 dakika bu şekilde piştikten sonra yemeklik dogradıgınız domatesleri ve baharatlarını ilave edin.10 dakika kadar pişirip altını kapatın.Bu malzemeyi süzgeçten geçirerek suyunu ayrı bir kaba alın.Etli harcın içine küçük dogradıgınız maydanozları ekleyin ve karıştırın.Ilınmaya bırakın.
Milföy hamurunu buzluktan çıkarın ve yumuşayana kadar üstü kapalı şekilde bekletin ama kurumasın.Sonra unlanmış tezgahta elinizle hafif açın.Ortalarına süzülmüş ve sogumuş olan etli harçtan koyun.Ve milföy hamurunu zarf katlar gibi katlayın.Yaglı kagıt serili tepsiye katlanmış kenarları alta gelecek şekilde yerleştirin ve üstüne yumurta sarısı sürün.Önceden 220 C ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.Çıkarınca yanına veya üstüne isteyen olursa ayırdıgınız sostan dökün ve servis edin.
Afiyet olsun.

13 Ağustos 2013 Salı

KREMALI TAVUK SOTE

Hepinizin geçmiş bayramı kutlu olsun arkadaşlar.Umarım hepiniz benim gibi çok güzel bir bayram geçirmişsinizdir.Ben annecigimin yanına Mersine gittim.Abim,yigenlerim,annecigim uzun bir aradan sonra ilk defa bir bayramı beraber karşıladık.Ablamda gelecekti fakat son anda eniştecmin rahatsızlıgı çıkınca ortaya gelemediler.Bir yanımız eksik kaldı yani.Bayramın son günü evimize geri döndük.Aslında gönül doya doya kalmak istiyor fakat eşim izin alamdıgı için ancak 4 gün kalabildik.Neyse buna da şükür.Mersinde bol bol gezdirdi abim bizi.Gözne yaylasına çıkıp serin serin kebap yedik.Tantuni zaten baştacımız yemeden olmaz.Künefe de üstüne harika gitti tabii ki.Ama en güzeli dostlarımızı görmekti tabii ki.
KREMALI TAVUK SOTE TARİFİ:
  • 1 veya 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • yarım paket krema
  • tereyag ve sıvıyag karışımı
  • tavuk gögüs veya kalça kısmı(tercih size kalmış)
  • tuz,karabiber,kırmızı pul biber,kekik
  • 1 adet küçük sogan
  • 2 diş sarımsak
Tavuklarımızı istediginiz boyutlarda dograyın.Biberleri uzunlamasına yani jülyen dograyın.Soganları piyazlık dograyın.Sarımsakları soyun ve ikiye bölün.Tereyagını ve sıvıyagı derin bir tavada eritin ve içine tavuk ve soganları aynı anda koyun ve suyunu bir miktar çekene kadar pişirin.Suyunu tam çekmeden biberleri ve sarımsagı ekleyin.Baharatlarını da ekleyip ocagın atlını bir miktar kısın.Bütün malzemeler piştikten sonra ve söndürmeden önce kremasını ekleyip krema ve tavuk bütünleşene kadar bir miktar pişirin ve ocaktan alın.
Afiyet olsun.

5 Ağustos 2013 Pazartesi

CENNET ÇAMURU TATLISI

Kilis yöresinin hem kolay hem yemesi zevkli tatlı tarifidir.Malum bayram yaklaştı.Bayramda aranızda olamayacagımdan dolayı hepinizin mubarek ramazan bayramı şimdiden kutlu olsun.Hepiniz sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirin.Ben annecigimin yanına gidecegim inşallah sizlerde sevdiklerinzle beraber bir bayram geçirirsiniz.Tatlı tarifimiz yapımı çok kolay olan bir tatlıdır.Mümkünse ılık servis edilmesini ve muhakkak kaymakla servis edilmesini öneririm.Oglum bayılıyor bu tatlıya bende evde eger(buzluga atıyorum kadayıfı)kadayıf varsa hemen yapıyorum o da afiyetle yiyiyor.Aslı aslında fıstık ile yapılıyor yeşil yeşil çok güzel oluyor o zaman ama ben evde ceviz oldugu için cevizli yaptım.Tercih artık sizin ister cevizle ister fıstıkla yapabilirsiniz.Sayfamdaki diger tatlılar cevizli ev baklavası ,baklavalık yufkadan şöbiyet,nevzine,yalancıktan ekmek kadayıfı,elagöz tatlısı,Cevizli sarma,Gül tatlısı,Büzme baklava,Künefe,Baklavalık yufkadan baklava,Milföylü şöbiyet tatlısı,İçli tatlı,Kaymaklı tatlı,Kaymaklı ekmek kadayıfı,Kakaolu revani,Şambalı tatlısı,cevizli kadayıf tarifi,Portakallı revani,Kadayıf dolması,bakabilirsiniz.Cennet çamuru tatlısının tarifine gelince: CENNET ÇAMURU TATLISI TARİFİ:
  • 500 gr.Tel Kadayıf
  • 100-150 gr.tereyag ve margarin karışımı(eritilip ılınmış olan margarin ve tereyag karışımı)
  • ceviz veya fıstık içi
  • yarım su bardagı toz şeker
  • kaymak(üstünü süslemek için)
  • 1 su bardagı su ,1 su bardagı toz şeker ve yarım limon ile hazırlanmış şerbet(hepsini tencereye koyun kaynamaya başlayınca 10 dk.sonra söndürün ve şerbet ılısın.Taltlıya şerbeti ılık verecegiz.)
  • tarçın(üstünü süslemek için) 
Tel kadayıfları bıçakla kıyıyoruz.Ocagın altını yakıyoruz ve orta boy tepsiye eritip ılıttıgımız yagı ekliyoruz ve üstüne kıydıgımız tel kadayıfları ekleyerek karıştıra karıştıra kadayıfa yediriyoruz.Bu arada ocagın altı hep açık olacak.Bir miktar kavurup yagını kadayıfa yedirerek kavuruyoruz.Kavrulan kadayıfları tepsinin ortasına topluyoruz ve 2 yemek kaşıgı kadar toz şekeri üzerine serpiyoruz.(bu şeker miktarı 500 gr.kadayıf için degildir siz bütün kadayıfı yapacaksanız şeker miktarını ve şerbet miktraını ona göre ayarlamalısınız)Bu tepsinin üstüne kadayıfı kaplayacak büyüklükte bir tabak kapatıp ocagın altını kısıyoruz.Çevire çevire her tarafının pişmesini saglıyoruz.Arada altının kızarıp kızarmadıgını kontrol ederek kıtır kıtır hale gelmesini saglıyoruz.Eger kadayıfın altı kızarmışsa üstteki tabagı kaldırıp kadayıfı ocaktan alıp karıştırıyoruz.Ve kıtırlıkların birbirine geçmesini saglıyoruz.Üstüne şerbeti azar azar döküyoruz.Bütün şerbeti bir anda dökmeyin.İlk başta yiyeceginiz kadar kadayıfa şerbet döküp gerisine sonra şerbet dökebilirsiniz.Şerbetinide kadayıfa iyice yedirip sonra üstüne fıstık veya ceviz içi döküyoruz.Fıstıgınıda karıştıra karıştıra kadayıfa yediriyoruz.Servis tabagına alıp üstüne kaymak koyup ve tarçın serpiyoruz.Servise hazır.
Afiyet olsun.