25 Temmuz 2013 Perşembe

MANTARLI PATATES

Sıcak hemde çok sıcak.Alıp başımı buralardan sıcak bitene kadar gitmek geliyor.Sabah bir markete gidelim hem çocuklarla yürüyüş yapmış oluruz dedik ama eve dödügümüzde bir daha çıkmayalım dışarı diye söylenirken bulduk kendimizi.Efem okullar kapandıgında yüzme kursuna başlamıştı sıkılmıyordu iyi olkuyordu ama şimdilerde servis sıkıntısından dolayı gidemiyor yavrucak.Doğal olarak evde sıkılıyor.Okul kurtarıcıymış meger.Biran önce kış gelse Aren biraz daha büyüse ve uyusa artık,Efe okula başlasa sıkıntıları geçse diye dört gözle bekliyorum.Eylüle şunun şurasında ne kaldı ki değil mi?
Bu arada sıcakta ne yemek yapılıyor ne yemek yeniyor.O yüzdendir ki kolay ve pratik yemekleri tercih ediyorum.Mantarlı patatesde bunlardan biri.Tabii ki başlı başına bşr yemek degil yanına muhakkak sulu yemek veya etli yemek istiyorum.Mantarı bizimkiler tavuklu mantar sote olarak pek sevmezler o yüzden alternatif üretmek şart oluyor.İşte tarifi:
MANTARLI PATATES TARİFİ:
  • 4 adet patates
  • 250-300 gr.mantar
  • yarım limon
  • 1 yemek kaşıgı tereyag
  • 1 adet sogan
  • 1 tatlı kaşıgı soya sosu(damak zevkinize kalmış isterseniz koymayabilirsiniz)
  • tuz,karabiber,kekik,pulbiber
  • kaşar rendesi
  • patatesi kızartmak için sıvıyag
Patatesleri soy ve küçük olacak şekilde küp küp dogra.Ve sıvıyagda kızart.Mantarları yıka ve isterseniz dograyabilirsiniz benim gibi yada tüm bırakabilrisiniz.Limonlu suda mantarları haşlayın ve haşlandıktan sonra suyunu süzün.Tereyagını derin bir tavada eritin.Soganı piyazlık dograyıp içine koyun ve kavurun.Rengi hafif dönünce mantar ve patatesi ilave edin.Bir iki karıştırdıktan sonra soya sosunu ve baharatlarını atın ve yine bir iki karıştırın.Altını kapatıp borcama veya küçük fırın tepsisi ne alın.Üstüne kaşar rendesi serpip önceden 200C ısıtılmış fırında kaşar eriyene kadar tutun.Çıkardıktan sonra özellikle etin yayına servis edin.
Afiyet olsun.

21 Temmuz 2013 Pazar

SEBZELİ KUZU KOL TANDIR

Çok ama çok uzun bir aradan sonra herkese merhabalar.İlk önce hepinizin mubarek ramazanı hayırlı bir şekilde geçer inşallah.Bizler Antalyada sıcak yaz günlerini bütün yogunlugu ile hisseder olduk artık.İnanırmısınız yazı hiç sevmiyorum.Hep ilkbahar olsa keşke.Ne üşüsek ne yansak.Oldum olası sevmezdim yazları.Diyeceksiniz ki tatil ne olacak o zaman sizde haklısınız tabii ki derim.Ama Antalyada yaz zor geçiyor.Gerçi artık mevsimsel degişiklikler sebebiyle Türkiyemin heryerinde yaz zor geçiyor.Yazın migrenim iki katına çıkıyor,sinirlerim sürekli gergin oluyor vs.....Ne çok şikayet ettim degil mi?İki haftalık tatilimiz bitti.Babamız bugün itibariyle işe başladı.Bu arada iki çocukla tatil ne zormuş anlatamam.Allah banada aynı sorunu yaşayan herkesede kolaylıklar versin.Güzel taraflarıda vardı elbet.Ama genel itibariyle zordu.Arenimiz 6 aylık oldu.Koca adam oldu ama hala uykuda problem yaşıyoruz.Ne zaman geçecek veya geçecek mi bilemiyorum.Bu adam uykusuz bir adam olacak herhalde.Allah çocuklarımıza saglık versin ve acılarını bize göstermesinde bir şekilde geçiriyoruz işte zamanı.Yazacak daha çok şey birikmesine ragmen biraz ara verip kuzu tandırı sizinle paylaşmak istiyorum.İftar sofralarınıza konuk olmasını istedigim bir lezzet tandır.Yumuşacık et öyle güzel agızda dagılıyor ki analatamam.İşte tarif:
KUZU KOL TANDIR TARİFİ:
  • 1 adet kuzu kol
  • mantar
  • kırmızı biber
  • yeşil biber
  • tereyag ve zeytinyagı karışımı
  • tuz,pulbiber,karabiber,kekik.....
1 adet kuzu kolu kasabınıza kemikli olarak iri parçalar olarak böldürtün.Bu aradı bir kuzu kol dedim çünkü pişince baya küçülüyor.Düdüklü tencerenize eti yerleştirmeden önce ocaga alın ve biraz düdüklünüz ısınsın ve sonra eti yerleştirin ve agzını kapatın.Bu arada düdügüde kapalı olsun.Püf noktası düdügü kapalı bir şekilde ve kısık ateşte 1 saat belki suyunu çekmemişse daha da fazla pişebilir.Düdügü kapalı şekilde en kısık ateşte 1 saat pişecek.Bu arada siz ayrı bir yerde mantarı,kırmızı biberi,yeşil biberi yıkayıp istediginiz gibi dograyın.Yanmaz tavaya tereyag ve zeytinyagı karışımını alın ve içine sebzelirini yerleştirip güzelce soteleyin.İçine tuz ve istediginiz baharatları atın ve pişince altını kapatın.1 saat sonra düdüklüyü soguttuktan sonra agzını açın eger hala suyu varsa ve çoksa agızını tekrar kapatın ve bir süre daha pişsin.Sonra agzını açın suyu hala varsa agzını kapatmadan harlı ateşte ve tuznu atarak kendi yagına binene kadar pişirin.Kendi yagını salınca arkalı önlü bu yagda iki tarafını da kızartın.Sebzeli soteyi servis tabagına alıp üstüne tandırınızı yerleşitirin.Ve servise hazır.Yanına pilav yapabilirsiniz.Emin olun tadına doyamayacaksınız.
Afiyet olsun.