20 Mayıs 2013 Pazartesi

VİTA YAGLI UN KURABİYESİ(PASTANE USULÜ KURABİYE)

Vita yagını hatırlayanınız var mıdır acaba?Ben küçüklügümden hatırlarım.Mutfaklardaki tel dolaplarda kocaman ve sarı kutusu ile boy gösteren yag.Belki birçok arkadaşımın ekmek üstü yedigi yag.Ben ekmek üstü yagı hiç sevmem ama vita yagı ile yapılmış kurabiyelere bayılırdım.Aynı pastanede yapılan kurabiyeler gibi dışı agızda dagılan içi hafif sert kurabiyeler çıkar ortaya bu yag ile.Nedenine gelince içinde su olmamasından kaynaklanıyor.Marketlerde satılan günümüz yaglarının içinde su ilavesi oldugu için un kurabiyelerimiz öyle agızda dagılan kurabiyeler gibi olmaz.Olsa bile bu yagla yapılan gibi olmaz.Eger bu yagı bulamazsanız bir yazıda şöyle birşey okumuştum.Marketlerden veya bakkallardan aldıgınız normal bir margarini eritin ve erimiş olan margarini buzdolabına koyup bir gün bekletin.Ertesi gün erimiş ve sonra donmuş olan margarinin üstünde oluşan suyu dökün ve kurabiyelerinizde kullanın.Ben açıkçası bu yöntemle hiç denemedim ama bana çok mantıklı gelmişti.Vita yagını Migros'un nostalji ürün günlerinden aldım.Eger sizde almak isterseniz diye söylüyorum.Tarife gelince çok basit yani bildiginiz kurabiye tarifi:

PASTANE USULÜ VİTA YAGLI UN KURABİYESİ:
  • 250 gr vita yag
  • 1 su bardagı pudra şekeri
  • aldıgı kadar un
Yogurma kabına 250 gr.margarini alın ve elinzle iyice ufaltarak yumuşatın.Üstüne pudra şekerini koyun ve karıştırmaya devam edin.En son olarak elenmiş unu azar azar dökerek yaga yedirin.Kurabiye hamurunuzdan küçük parçalar kopararak yuvarlak şekil verin ve yaglı kagıt serili tepsiye yerleştirin.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri hafif pembe olana kadar pişirin.Bu süre yaklaşık 15 dakika galiba.Fazla fırında tutmayın ki sert olmasın.Fırın ayarı herkesin farklıdır unutmayın.
Şimdiden afiyet olsun.

10 Mayıs 2013 Cuma

UN HELVASI

Annemden gecenin bir vakti isterdim un helvasını.O da hiç üşenmez kalkar yapardı bana.O günler güzel günlermiş.Neden mi?Un helvası yapmak gerçekten zormuş da ondan.Gerçekten maharet isteyen bir tatlıymış bence.Kavurmnası bir dert,topaklanmadan kıvam aldırması ayrı bir dert.Aslında birkaç deneme yapmıştım annemin tarifiyle.Ama nedense hep başarısız olmuştum.Geçen akşam yine yapmak için kalktım bu sefer başarılı oldum ve topaklanmadı ve tadı da gerçekten güzel oldu.Ama bir sorun bakalım bir daha bu eziyeti çekermisin diye kocaman bir hayır derim size.Bence en iyisi yine irmik helvası hem yapması kolay hem yemesi güzel.Annecigimin kıymetini şimdi daha iyi anlıyorum.Canım annem çok seviyorum seni.
UN HELVASI TARİFİ:
  • 250 gr.tereyag veya margarin
  • 2 su bardagı kadar un
  • 2,5 su bardagı su
  • 1,5 su bardagı toz şeker
  • tarçın(üsütüne serpmek için)
Tereyagını yanmaz ve derince bir tavaya alıyoruz ve eritiyoruz.Eriyen tereyagının içine unu döküp kısık ateşte rengi koyulaşmaya başlayıncaya kadar kavuruyoruz.Ayrı bir yerde suyun içine şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırıyoruz ve kavrulan unun üstüne döküyoruz.Suyumuzu yavaş yavaş döküp una yedirirseniz topaklanma ihtimalini en aza indirmiş olursunuz.Suyunu çekene kadar karıştırıyoruz iyice çekince altını kapatıyoruz.Ilınmaya bırakıyoruz.Sonra dilediginiz şekli verip afiyetle yiyiyoruz.
Afiyet olsun.