25 Nisan 2013 Perşembe

KARAMELİZE ARMUTLU MUFFİN

Muffini çok seviyorum ben.Bu muffinleride kendim için yaptım zaten.Ama süslemeler ogluşuma ait.Anne ne olur ev yapalım çiçek yapalım deyince Dr.Oetkerin süslemelerinden alıp süsledik ve afiyetle yedik.Bu arada bu süsleme glazürü şekerli gerçekten çok güzel.Çocuklarınızla güzel vakit geçrimek için birebir.Eger denemediyseniz muhakkak deneyin derim.İyi mi oldu bence süper oldu.Hem oglumla güzel vakit geçirdik,hem evimiz mis gibi tarçın koktu,hem de akşam çayının yanına güzel güzel yedik.İşte tarif:
ARMUTLU MUFFİN TARİFİ:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşıgı tarçın
  • 1 yemek kaşıgı tereyag(karamelize için)
  • 1 yemek kaşıgı esmer şeker(karamelize için)
  • 2 adet armut(olgun olursa tadı daha güzel oluyor)
  • yarım su bardagı süt
  • yarım su bardagı sıvıyag
  • 2-2,5 su bardagı kadar un(azar azar dökülecek)
Toz şeker ve yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın.Sonra içine sıvıyag ve sütü ekleyin ve çırpmaya devam edin.Unu,kabartma tozunu ve tarçını da ekleyip bir güzel karıştırın.En son olarak Armutları küçük ve ince dograyıp(isterseniz kabuklarını soyabilirsiniz ama ben soydum). yemek kaşıgı tereyagını yanmaz tavaya alın ve eritin armutları ekleyin ve üzerine 1 yemek kaşıgı esmer şekeri koyun.Armutlar karamelize oluncaya kadar pişirin.Ve muffin karışımına ekleyin ve tahta kaşıkla az karıştırın.Ya da muffin kalıplarının altına karamelize armut yerleştirin.Üstüne muffin karışımını ekleyin tercih sizin.kalıpları yerleştirin.Önceden 180C ısıtılmış fırına verin.Arada kontrol ederek 20 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun.

15 Nisan 2013 Pazartesi

KUŞBAŞILI PİDE

Pide bizim en sevilen yemeklerinden biridir.Evde yapılınca daha bir güzel oluyor nedense.Ama anlamadıgım bir konu ne yaparsak yapalım dışarıda yedigimiz pidelerin tadı yinede bir başka oluyor.Dışarıda yapıldıgı içinmidir nedir bilemiyorum.Ben açıkçası bazı zamanlar haricinde ev halkının dışarıda yemek yemesini pek istemeyen annelerdenim.İlla da yiyecegiz derlerse tabii ki bir itirazım olmaz.Her çeşit pideyi denedim ama kuşbaşılı pideyi denememiştim.Baktım evde et var hemen bir pide yapayım dedim.Öyle hemen dedigime bakmayın evde bebek oldugu için zaman alıyor tabiiki yapması.Ara ver Aren ile ilgilen yedir,uyut devam et.Ay ne zormuş.Ama Allah bütün çocuklara ve yanı sıra benim cocuklarıma Saglık versin gerisi boş.Yemek dedigin yapılıyor bir şekilde nasılsa.
KUŞBAŞILI PİDE TARİFİ:
  • 4 su bardagı un
  • yarım paket yaş maya veya bir paket instant maya
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • bir tutam toz şeker
  • aldıgı kadar ılık su
KUŞBAŞILI İÇİ İÇİN:
  • 300 gr.kadar kuşbaşı et(kuzu veya dana tercih sizin)
  • 3 adet orta boy kuru sogan
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • tuz,karabiber,pulbiber
Eger yaş maya kullanacaksanız mayayı ılık su içine koyun ve şekeri ekleyerek erimesi ve kabarması için karıştırın.Yok instant maya kullanacaksanız bu işleme gerek yok direkt una karıştırabilirsiniz.Unu derin bir kaba koyun ve ortasını açın içine mayayı ekleyin.Tuzu da eklemeyi unutmayın.Ve azar azar ılık su dökerek hamuru yogurun.Kabarması için 30 dakika kadar bekleyin.
İç harcı için soganı,biberi,domatesi ve etleri ufak dograyarak karıştırın ve baharatlarını ekleyin.Az su ilave edin.
Kabaran hamuru sekiz bezeye ayırın.Her parçayı merdane ile oval şekilde açın ve üstüne etli harçtan koyun(isterseniz üstüne kaşar rendesi de koyabilirsiniz)ve kenarlarını üstüne dogru katlayın.
 Yaglı kagıt serili tepsiye sıra ile yerleştirin.Kenarlarına yumurta sarısı sürün.Ve önceden 180C ısıtılmış fırına verin..hamurun kenarları kızarınca çıkarıp kenarlarına tereyag sürün.Ve yanında güzel bir ayranla afiyetle yiyin.
Afiyet olsun.

5 Nisan 2013 Cuma

YALANCIKTAN KELLE PAÇA ÇORBASI

Yalancı yemek tariflerine bir yenisini ekleme gayreti içindeyken kıyıda köşede kalmış kelle paça mı eklemeden olmazdı degil mi?Ben bir sakatat sever olarak bu çorbanın aslını hep annemin ellerinden yedim.Annem kelleyi ve paçayı ilk önce bir güzel tütsüler sonra bol sarımsaklı sos ile servis ederdi bize.Tabii ki ben bu kadar marifetli degilim olacagımıda zannetmiyorum.Ama benim gibi işin kolayına kaçanlar için itinayla yalancı yemek tarifleri verilir.
YALANCI KELLE PAÇA TARİFİ:
  • Kemikli kuzu eti
  • 1 baş sarımsak
  • 1 limonun suyu
  • tereyag ve sıvıyag karışımı
  • pul biber, tuz
Kemikli eti düdüklüye alıp içine yeter miktarda su ekliyoruz ve 1 saate yakın haşlıyoruz.Bu sürenin sonunda etleri kemiklerinden ayırıp ditiyoruz.Tereyagını ve az sıvıyagı tavaya alıyoruz.Erittikten sonra içine soyup ezdigimiz saımsakları,pul biberi,limon suyunu ve tuzunu ekleyip karıştırıyoruz.Ve ditip et suyunun içine attıgımız etlere sosumuzu ekliyoruz.Hepsi bu kadar.
Afiyet olsun. 

1 Nisan 2013 Pazartesi

HAVUÇLU ve CEVİZLİ KEK

Evde sürekli çikolatalı kek yapmaktan bana gına gelmişken denedim havuçlu keki.Oglumun en sevdigi kek çikolatalı kektir.Oysa ki ne çok kek çeşidi var hepsini ara ara denemek istiyorum.Ama hepsi bana kalır veya ziyan olur diye korkumdan yapamıyorum.Geçen gün bütün itirazlara karşı gögüs germeyi göze alarak havuçlu kek yaptık oglumla.Oglum daha malzemeleri koyup karıştırmaya başlamadan söylenmeye başladı.Mis gibi tarçın kokacak diyerek ikna ettim neyse ki tarçını çok sever.Ve sonuç mu memnun olmuş bir şekilde keki yemeye başlayan mutlu bir çocuk.İşte tarif:
HAVUÇLU ve CEVİZLİ KEK TARİFİ:
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşıgı tarçın
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardagı rendelenmiş havuç
  • bol miktarda iri kıyılmış ceviz içi
  • 3 su bardagı un
  • yarım su bardagı süt
  • 1 çay bardagı sıvıyag
Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.Havucu rendeliyoruz,cevizleride iri iri kıyıyoruz.Ve yumurtalı karışıma ekliyoruz.Un,kabartma tozu ve vanilya hariç diger tüm malzemeleri ekleyin ve çırpın.Sonra kuru malzemeleri karıştırıp tekrar çırpın.Ve yaglanmış kek kalıbına döküp önceden 180C ısıtılmış fırına verin ve yaklaşık 30-35 dakika pişirin.Ama arada kontrol etmenizde fayda var.
Fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekliyoruz ve dilimlere ayırıyoruz.
Afiyet olsun.