27 Şubat 2013 Çarşamba

LÜBNAN USULÜ KARNIBAHAR KIZARTMA

"Uykusuz her gece" diyor ya Ajda Pekkan şimdi ben bu aralar böyleyim.Daha dogrusu bu aralar degilde Aren dogdugundan beridir uyku bize çok uzak artık.Kırkı çıksn geçer diyorlardı geçmedi,üç aylık olsun geçer diyorlar şimdi üçüncü ayını bekliyoruz.Ya bu arada çocuk bakmak unutuluyormuş zamanla.Efe dogalı 6 sene oldu baya uzun zaman geçmiş yani.Belli başlı şeyler unutulmasa da bazı şeyleri unutmuş oldugunu farkettim.Neyse konumuz uykusuzluktu.Artık sık sık blogu güncellerim diyordum ama hiç de öyle olmadı.Aren yatar yatmaz hemen bende uyuyorum.Gündüz hiçbir şekilde uyuyamayan ben artık bizim küçük velet uyusada bende yatsam diye gözünün içine bakar oldum.Yemek yapmayı,mutfagı çok seven ben artık mutfaga girmeye zaman bulamıyorum.Daha dogrusu yemek yapmaya mecalim yok.
Diyeceksiniz ki bu kızartmayı nasıl yaptın Canım annem gitmeden önce yapmıştım.Annem buradayken Arene bakıyordu ben arada uyumadıgım zamanlarda yemek yapıyordum.Bu tarifi nerede gördügümü hatırlamıyorum ama tadı degişik denenmeye deger..İşte tarif:
LÜBNAN USULÜ KARNIBAHAR KIZARTMA TARİFİ:
  • 1 adet karnıbahar
  • 2 yumurta
  • kıyılmış maydanoz
  • 3 yemek kaşıgı un
  • 3 yemek kaşıgı irmik
  • 2 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 5 yemek kaşıgı yogurt
  • tuz,karabiber,toz kırmızı biber
  • kızartmak için sıvıyag
Karnıbahar çiçeklerine ayrılarak yıkanır.Ve kaynayan suda hafif haşlanır.Karnıbahar çok fazla dagılmasın,çok da sert kalmasın.Karnıbahar haçlanırken diger kalan bütün malzemeler derince bir kapta iyice çırpılarak karıştırılır.Haşlanan karnıbahar süzgece alınır ve suyunun süzülmesi saglanır.Ve sogumaya bırakılır.Soguyunca hazırladıgımız karışıma teker teker batırılıarak kızgın yagda kızartılır.Peçete serili tabaga alınıp fazla yagının alınması saglanır ve yenmeye hazır.Yanında sarımsaklı yogurtla harika oluyor.
Afiyet olsun.

19 Şubat 2013 Salı

DUBLE ÇİKOLATALI KURABİYE

Canınız çok mu çikolatalı kurabiye çekti işte bu sizin tarifiniz.Oglum ders arasında yesin diye yaptım ve yanında da bir bardak süt ile yedirdim.Okuldan eve gelince Efe baya aç oluyor böyle atıştırmalıkları görünce mutlu oluyor.Bende yapıp cam kavanozda saklıyorum.Hem taze kalıyor hem görüntüsü güzel oluyor.Ugurlutadlar sitesinde gördüm ve hemen denemeye karar verdim.İyi ki de denemişim.Çünkü dışı hafif sert içi hafif yumuşak bir kurabiye oldu.Çok da iyi oldu bence.Tarife gelince:
DUBLE ÇİKOLATALI KURABİYE TARİFİ:
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardagı damla çikolata
  • 6 yemek kaşıgı margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardagı un
  • Üzeri için:Pudra şekeri veya fındık
1 su bardagı damla çikolata ve tereyag tavaya alınıp kısık ateşte eritilir ve sonra sogumaya bırakılır.Yumurta ve şeker derince bir kapta iyi çırpılır.Üzerine eriyen çikolata,kalan 1 su bardagı damla çikolata eklenir ve çırpılır.Sonra un,kabartma tozu,vanilya eklenerek karıştırılır ve buzdolabında 1-2 saat bekletilir.Dolapta bekleyen hamur baya sertleşiyor dolaptan çıkarınca bir yemek kaşıgı yardımıyla ceviz büyüklügünde parçalar kopararak yuvarlayın ve pudra şekerine veya fındık parçalarına bulayın ve yaglı kagıt serili tepsiye dizin.Sık aralıklarla dizmeyin çünkü yayılıyorlar.Önceden ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirip fırından çıkarın.
Afiyet olsun.

4 Şubat 2013 Pazartesi

KİMYONLU PİRZOLA ve GAZ(KOLİK)SANCISI OLAN BEBEMİZE ÇARE



Başlıktan da anlaşılacagı gibi minik Arenimizin gaz sıkıntısı var.Geceleri neredeyse uyumuyoruz demek yanlış olmaz herhalde.Ah yemesek oluyor,içmesek oluyor ama uyumazsan olamıyor.En zoru uykusuzluk.Öyle çok birşey istemiyorum yani doya doya sabaha kadar uyuyayım demiyorum.Birazcık şöyle 2-3 saat kadar yeter.Neyse Allah çekilmeyecek dert vermesin.Nasıl olsa düzelecek.Bu arada ben de boş durmuyorum Arenin gaz sıkıntısını gidermek için çeşitli yöntemler deniyorum.Bunlardan biri yedigim herşeye kimyon atıyorum.Digeri ise ogluma sabah,öglen ve akşam olmak üzere günde 3 defa 2 çay kaşıgı kadar kimyon içiriyorum.Kaynatılıp sogutulmuş 1 çay bardagı suya 1 çay kaşıgı kimyonu (tane de olabilir tozda olabilir.Eger toz kimyon kullanacaksanız tortuların dibe çökmesini bekleyin.)koyup 5 dakika kadar bekletiyorum ve her ögün 2 çay kaşıgı içiriyorum.Eger tadı hoşuna gitmezse yarım çay kaşıgı toz şeker katıp karıştırıyorum öyle veriyorum.Şimdilik iyi gibi ama tam verim almak için zamana ihityaç oldugunu düşünüyorum.Mucize beklemiyorum sadece işe yaramasını istiyorum.
Yukarıda ki pirzolayı da kimyonlu yaptım ki benim sütümden de gaz almasın bebemiz.Tarif basit:
TANE KİMYONLU PİRZOLA TARİFİ:
  • 1 yemek kaşıgı kadar tane kimyon
  • istenilen kadar pirzola
  • tuz
  • zeytinyagı
  • kekik
Kimyon,tuz,kekik ve zeytinyagını bir kasede karıştırın.Bu karışımı pirzolaların her tarafına gelecek şekilde sürün.İster yagsız tavada,ister fırının ızgara bölümünde pişirin.Ben yagsız tava şıkkını tercih ettim.Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.