24 Aralık 2012 Pazartesi

TAVUKLU HÜNKAR BEGENDİ

Bu erkeklerin patlıcana karşı neden düşman oldugunu hala anlamış degilim.Tam olarak düşmanlık da demeyeyim de pek araları iyi degil yani en azından bizim evdeki erkeklerin.Ama üstüne et gelirse hemen çark ediyorlar.Eşim "hah böyle olmuş patlıcan" diyor ama ben aslında olanın patlıcan degilde üstündeki etten kaynaklandıgını biliyorum.Ey et sen nelere kadirsin?Hünkar begendigi bu sefer tavukla yaptım daha dogrusu tavuk ile ilk defa yaptım.Bence çok da güzel ve hafif oldu.İşte tarif:
TAVUKLU HÜNKAR BEGENDİ TARİFİ:

PATLICAN PÜRESİ İÇİN:
  • 6 adet patlıcan
  • 2 yemek kaşıgı un
  • 3 yemek kaşıgı tereyag
  • 1 su bardagı süt
  • yarım su bardagı kaşar rendesi
  • tuz,karabiber
TAVUKLU KEBAP İÇİN:
  • Yarım kilo kadar tavuk kuşbaşı eti(gögüs eti olabilir,but eti olabilir sizin zevkinize kalmış)
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşıgı tereyag
  • tuz,karabiber,pul biber
İnce dogranmış sogan ve kuşbaşı dogranmış tavuk eti tereyagı ile kavrulur.Etler suyunu salıp çekene kadar pişirmeye devam edilir.Sonra içine kabukları soyularak ufak dogranmış domates eklenir.Az sıcak su ilave edilir.Tavuk eti yumuşayana kadar pişirilir.Altını kapatmaya yakın baharatları atılır ve altı kapatılır.
Patlıcan püresi için ise patlıcanları ben ocakta közlüyorum.Közledigimiz patlıcanlar az soguduktan sonra soyup ince ince dogruyoruz.Tereyagımızı derince bir tavaya alıyoruz ve eridikten sonra unu ekleyip hafif pembe olacak şekilde kavuruyoruz.Üstüne patlıcanları ilave ediyoruz.Bir miktar kavurduktan sonra üstüne sütü koyup karıştırmaya devam ediyoruz.Kaşar rendesini,tuzunu ve karabiberini de ekleyip kaşar eridikten sonra altını kapatıyoruz.
Servis tabagına patlıcan püresini koyup üstüne tavuklu kebap koyuyoruz ve sıcak sıcak yiyiyoruz.
Afiyet olsun.  

11 Aralık 2012 Salı

DELİ BÖREK

Kanal D mutfagım programında Konya'nın yöresel tariflerinden biri olarak yayınlandı deli börek.Sürekli evde olunca bu yemek programları arada iyi oluyormuş.Türkiyem güzel ülkem,her yöresinde ayrı lezzetler barındırıyor.Ben yeni tadlara açık olsamda eşim ve oglum benim gibi degiller maalesef.Oysa her yörenin en güzel lezzetlerini denemek ve tatlarına bakmak isterdim.Artık ara ara da olsa hepimizin sevecegi malzemelerin bulundugu tarifleri deniyorum.Bu arada dogum gittikçe yaklaştı ve ben inanılmaz kilo aldım.İnşallah minik oglum ve ben saglıklı bir şekilde kurtulduktan bir süre sonra diyet ve spor maratonu başlayacak.
Bu arada börekte büyük bir degişiklik yaptım.Evde kıyma olmadıgı için böregin içine koyamadım.Biran öncede yapmak istedigim için kıymasız oldu.Orjinal tarifte 300 gr. kadar dana kıyma koyuluyor bilginize.Ben orjinal tarifini size yazacagım.
DELİ BÖREK TARİFİ:
İç Malzemesi:
  • 300 gr.dana kıyma
  • 5 adet patates(haşlanmış)
  • 1 kuru sogan
  • 1 tatlı kaşıgı biber salçası
  • 1 çay bardagı kadar sıvıyag
  • yarım demet maydanoz
  • pulbiber,karabiber,tuz
Hamuru İçin:
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardagı su
  • 1 çay bardagı süt
  • 1 çay bardaı sıvıyag
  • bir tutam tuz
  • aldıgı kadar un
Açmak İçin:
  • 1 su bardagı nişasta
  • 1 su bardagı un
  • 2 yemek kaşıgı tereyag(hamur aralarına sürmek için)
Hamur için gerekli malzemeler derin bir kaba alınıp unu azar azar dökmek şartı ile kulak memesi kıvamında bir hamur yogrulur.Hamur ceviz büyüklügünde bezelere ayrılır ve temiz bir bezin arasında dinlenmeye bırakılır. 
Sogan yemeklik dogranır ve tencereye alınır üzerine sıvıyag ve kıymasıda eklenerek kavrulur.Kıymanın rengi dönünce daha önceden haşlanmış ve sonra rendelenmiş patates eklenip karıştırılır.Baharatları da eklenir.En sonra ince kıyılmış maydanoz eklenir ve altı kapatılıp sogumaya bırakılır.
Ayrı bir yerde 2 yemek kaşıgı tereyag eritilir ve ılınmaya bırakılır.Nişasta ve un bir kasede güzelce karıştırılır.Dinlenen hamurlar nişastalı un eşliginde merdane veya oklava ile dikdörtgen borcam genişliginde açılır.Ve üstü tereyagı ile yaglanıp kıymalı ve patatesli harçtan konularak sarılır.Yaglanmış borcam yan yana dizilir. Bütün hamurlara aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerlerine kalan tereyag sürülür,3-4 parmak kalınlıgında dilimlenir ve önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.Hepsi bu kadar.
Afiyet olsun.