20 Kasım 2012 Salı

DONUT

Genelde yabancı filmlerde kahvaltı yerine tercih edilen  bu halkaları hep merak ederdim.Yanına filtre kahve alır afiyetle yerlerdi.Daha önce yemedigim içinde açıkçası tadını da bilmiyordum.Sonunda merakımı giderdim.Bol yagda kızaran,hamur işi bir tatlıymış.Bizim kahvaltılarımızın yerini tutar mı bence tutmaz.Mesela ben peynir olmadan kahvaltıda asla doymam.Donutu yesem herhalde daha çok acıkırım gibi geliyor.Kahvaltı niyetine degilde günün geri kalan saatlarinde yenmesi daha güzel olur bence.
DONUT TARİFİ:
  • 3-3,5 su bardagı un
  • 150 gr.margarin
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 tatlı kaşıgı instant kuru maya
  • az tuz
  • yarım su bardagı kadar süt
Bütün malzemeleri derince bir kaba alıp ele yapışmayan bir hamur yogurun.Üzerini nemli bir bezle örtüp mayanlamasını saglayın.İki katına çıkınca hamurumuz hazır demektir.Mayalanan hamuru tezgahın üzerine alıp un serperek merdaneyle açın ve bir bardakla yuvarlaklar kesin.
Çıkan yuvarlakların ortasını tekrar daha küçük bir kapakla kesip simit şekli verin.Ben pet şişe kapagı ile kestim.
Bir tepsiye dizin ve tekrar mayalanması için bir süre daha bırakın.Mayalanan donutlarınızı bol kızgın yagda arkalı önlü kızartın.Çok çabuk kızarıyor dikkat edin.Peçete serili tabaga alın.Ve üzerine pudra şekeri ve tarçın karışımından serpin.Yada çikolata sosu dökün.Sıcakken yenmesi tavsiye olunur.
Afiyet olsun.

12 Kasım 2012 Pazartesi

MANTI ÇORBASI (YÜKSÜK ÇORBASI)

Mantı oglumun en sevdigi yemek çeşididir.Ama yogurt yemedigi için mantının üstünde sarımsaklı yogurt olmaz.Geçen gün baktım buzlukta az bir mantı var yapayım dedim ama kimseye yetmez o yüzden nohutla birleştirip yüksük çorbası yapmaya karar verdim.Biz oglumla bayıla bayıla yedik ama eşim "mantı dedigin yogurtlu olur" dedi yemedi.Ah ben bu erkeklerle ne yapacagım bilemiyorum.Birde yeni bir erkek daha geliyor.Ama şunu ögrendim herkesi bir anda memnun veya mutlu etmek zor zaten edeyim desen sen yıpranıyorsun.O yüzdendir ki biz kadınların işi çok ama çok zor.
Neyse geçelim yüksük çorbasına;
MANTI(YÜKSÜK)ÇORBASI TARİFİ:
  • 1 kase mantı
  • 1 yemek kaşıgı domates ve biber salçası karışımı
  • 4 diş sarımsak
  • 1 su bardagı kadar önceden haşlanmış nohut
  • tereyag ve sıvıyag karışımı
  • kuru nane
  • su
Tencereye yagı alıyoruz ve ince ve ufak dogradıgımız sarımsakları hafifçe kavuruyoruz.Çok kavurursanız acı bir tat bırakır.İçine salçasını ve kuru nanesni koyup bir miktar daha kavuruyoruz ve üstüne su ekliyoruz(suyu çok olmasın eger az gelirse sonradan sıcak su eklersiniz).Suyu kaynamaya başlayınca mantısını ve daha önceden haşlanmış olan nohudu ekliyoruz.Mantısı pişince tuzunu atıp altını kapatıyoruz.
Afiyet olsun.

7 Kasım 2012 Çarşamba

Tohumlarımızın Nesli Tehlike Altında!

Binlerce yıllık tarım geleneğini barındıran Anadolu topraklarında yetişen yerli tohumlar yaşamın sürekliliğini temsil ediyor.

Atadan kalma tohumlarımız;

* Lezzetli ve sağlıklı gıdaların temini için birer genetik hazinedir
* Binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmış numunelerdir
* Tarımsal biyoçeşitliliğin önemli bir parçası ve yaşamın sürdürülebilirliğinin olmazsa olmazıdır
* Dışarıya bağımlı kalmaksızın ülkemizin gıda güvenliğinin teminatıdır

Ancak bugün Anadolu’ya özgü yerel tohum çeşitliliğimiz yok oluyor. Tek seferlik, ticari tohumların egemenliği nedeniyle gıdamızın ve geleceğimizin güvencesi yerli tohumların nesli tehlike altında! Yeryüzünde zengin çeşitlilikteki yaşamı sürdürebilmek, atalık tohumlarımızı gelecek kuşaklara aktarmamıza bağlı.

TOHUM TAKAS AĞI, yüzyılların bilgisini taşıyan yerli tohumlarımızın korunup yaygınlaşmasını amaçlıyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Adım Adım Oluşumu desteğiyle yürüttüğü TOHUM TAKAS AĞI KAMPANYASI’na destek olarak,

* Anadolu’nun dört bir yanındaki ekolojik çiftliklerde yerli tohumların çoğaltılarak paylaşılmasını sağlayacak;
* Bu toprakların yüzlerce yıllık bereketinin, lezzetinin, besin zenginliğinin ve kültürünün gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için sağlam patikalar oluşturacaksınız.

Verdiğiniz desteğin her kuruşu binlerce yeni tohuma dönüşecek...

Kredi kartı ile bağış yapmak istiyorsanız: https://www.bugday.org/portal/BagisAdimAdim.php

EFT/havale yoluyla bağış yapmak istiyorsanız:
Alıcı Adı: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Garanti Bankası Karaköy Şubesi - Şube No: 400
Hesap No: 6295240
IBAN No: TR67 0006 2000 4000 0006 2952 40

www.bugday.org - www.yasasintohumlar.org
facebook.com/BugdayDernegi
twitter.com/BugdayDernegi
Twitter paylaşımlarınız için hashtag: #YasasinTohumlar

Bir bumads sosyal sorumluluk içeriğidir.