Gelelim böregimize.Kayınvalidemin yemesine doyum olmayan meşhur altüst böregi.Öyle bir güzel yapar ki 2-3 hatta 4 dilim asla yetmez.Ya da bana yetmiyor diyebilirim.En son yazlıkta yaptıgında artık tarifi alıp bende yapmalıyım dedim.Dedim ama yapabilecegimden çok emin olamadan aldım tarifi.Nitekimde ilk denemem düşündügüm kadar başarılı olmadı.Ama tadı gayet güzeldi.İşte kayınvalidemin tarifiyle alt üst böregi tarifi:
ALT ÜST BÖREGİ TARİFİ:
- 1 çay bardagından 3 parmak eksik sıvıyag veya zeytinyağı
- 1 su bardagı süt
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşıgı yogurt
- tuz
- aldıgı kadar un
- 250-300 gr kıyma
- 4 adet orta boy sogan
- tuz,karabiber,kırmızı pul biber,az kimyon
- 1 tatlı kaşıgı kadar domates ve biber salçası karışımı
- sıvıyag
- 3 yemek kaşıgı tereyag,az margarin,1 yemek kaşıgı sıvıyag karışımı
Hamuru için gerekli malzemeleri derince bir kaba alalım ve unuda üzerine eleyerek koyalım ve iyice yoguralım.Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.Üzerini örtüp 30 dakika kadar dinlendirelim.Dinlenen hamuru 4 bezeye ayıralım(2 alta 2 üste olacak)Ve bezeleri unlayıp üstlerini örtelim.Ayırdıgımız 1. bezeyi ince olacak şekilde açalım ve üstüne daha önceden erittigimiz tereyag ve sıvıyag karışımından sürelim rulo şeklinde saralım ve kendi etrafında döndürerek gül şekli verelim ve bir tabaga koyalım 2.bezeyede aynı işlemi yapalım ve bunu da tabaga koyup buzluga koyalım.Kalan iki bezeyi açarken buzlukta diger bezeler beklesin.Buzlukta 10-15 dakika bekletelim ve tereyagın donmasını saglayalım.Diger 2 grupluk bezeye de aynı işlemi uygulayıp buzluga koyalım.Donan ilk beze grubunu alıp üst üste koyalım ve merdaneyle tepsi büyüklügünde açalım ve yaglanmış tepsiye yerleştirelim.Üstüne soguyan kıymalı harcı ekleyelim.Ve diger 2'li grup hamuru da merdane ile tepsi büyüklügünde açıp kıymalı harcın üstüne koyun.Üstüne erimiş tereyag sürelim ve önceden ısıtılmış 180C fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Fırından çıktıktan sonra dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.