14 Ağustos 2012 Salı

CEVİZLİ EV BAKLAVASI

Kadir geceniz mübarek olsun.Allah bütün dualarınız kabul etsin.Her bayram tarifini yazmaya niyetlenip yazamamıştım bu baklavanın.Ama bu bayram herhangi bir mani çıkmadan yayınlamak şart oldu artık.Ama bu tariften önce yine tatlı tatlı haberlerim var sizlere.Bebegimizin cinsiyeti belli oldu.Bir oglumuz daha olacak inşallah.Evde üç erkek ben ortalarında bir çiçek.Artık hakkımızda hayırlısı.
Bu baklavayı kayınvalidem yaptı.Aslında ben de yapmak için artık girişimlerde bulunsam iyi olacak.Kayınvalidem bir bayram erken gittigimizde yanımda yaptı ögreneyim diye.Aslında o zaman çok basit geldi bana ama denemeye gelince hep bir bahane buldum.Bu bayramda bahanem hazır,hamileyim.Ev baklavası tarifi arayanlar için her ayrıntısını çektim tarifin.Umarım işinize yarar.Bu arada kayınvalidemin baklavasının da tarifini övmeden edemeyecegim.Ev baklavasının tadını ilk defa ben kayınvalidemin elinden yedim.Çünkü bizim oralarda gerebiç yapılırdı bayramlarda.Baklava pek yapılmazdı.Baklava cennetinde oldugumuzdan mıdır nedir bilmem pek tercih edilmezdi.Bence baklava harika.Denemek isteyenler için işte kayınvalide tarifi:
CEVİZLİ EV BAKLAVASI TARİFİ:
  • 1 çay bardagı süt
  • 1 çay bardagı sulu yogurt veya koyu ayran
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşıgı üzüm sirkesi
  • ortalama yarım kilo yani yaklaşık 3 su bardagı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket mısır nişasta(baklava bezelerini açmak için)
  • 250 gr.tereyag(Baklavanın üstüne dökmek için)
ŞERBETİ İÇİN:
  • 2 kg. toz şeker
  • 2 kilo su
  • yarım limon suyu
Süt,sulu yogurt,yumurta,sıvıyag,tuz ve sirkeyi derince bir kaba alın ve telle çırpın.Yarım kilo kadar unu (yaklaşık 3 su bardagı) ve 1 paket kabartma tozunu ekleyip yoguruyoruz.Hamurumuz ne yumuşak ne sert bir hamur olacak.Ve hamuru 10 dakika kadar dinlendir.Dinlenen hamuru 36 bezeye ayırın.Her bir bezeyi yuvarlayıp 10 dakika kadar dinlendirin.Küçük bezeleri mısır nişastasına bulayarak 6'lı gruplara ayırın.Bu 6 bezeyi tek tek fincan tabagı büyüklügünde aç ve aralarına nişasta serperek üst üste koyun.Daha sonra üst üste koydugunuz bu 6 bezeyi merdane ile kullanacagınız tepsi büyüklügünde açın.Ve tepsiye yerleştirin.Kayınvalidem her oniki bezeden sonra ceviz azar azarda olsa ceviz serpiyor.Ama siz sadece tam ortasına bolca ceviz koyabilirsiniz.Burada nişasta en önemili yardımcı kuvvet.Nişastayı ne az ne çok serpmeliyiz.Diger bezeleri de 6'lı gruplar halinde açarak tepsiye yerleştiriyoyuz.
Tam ortaya bolca ceviz serpiyoruz.Ve diger üst bezeleri de aynı şekilde yap.Ve cevizlerin üstüne yerleştir.Ve geldik en önemli kısma baklava dilimleme şekline.
Fotograflar size bu konuda bilgi verecektir.Umarım çok net anlaşılabiliyor.
Kesme işlemi bittikten sonra Eritmiş oldugumuz tereyagını baklavanın üstüne gezdiriyoruz.Önceden ısıtılmış fırında 1 saat kadar 150C,sonra 200C yükseltilerek üzeri kızarana kadar pişirin.
Bu arada şerbetini hazırlayın.Şerbet malzemelerini tencereye alın ve limonuda içine sıkın kabugunu da şerbetin içine atın ve  kaynatın, kıvam alınca altını kapatın.Burada dikkat edilmesi gereken nokta Şerbet sıcak olacak baklava soguk olacak.Kayınvalidem baklavanın şerbeti dökülmeden 1 hafta bekleyebilecegini söylüyor.Baklava iyice şerbetini çekmesi lazım. Afiyet olsun ve şimdiden iyi bayramlar.