20 Haziran 2012 Çarşamba

DENİZ BÖRÜLCESİ

Sıcaklar arttıkça artıyor.Geçen sene temmuzda başlamıştık klimaları yakmaya ama bu sene haziranda başladık.Neredeyse nemden dolayı nefes alamıyoruz.Eşime mümkünse yaz bitene kadar evden çıkmayalım diyorum ama maalesef olacak iş degil tabii ki.Korkumuzdan denize bile giremedik daha,denizden çıkınca aynı sıcaga dönecegiz diye girmemek daha iyi diye düşündük.Evde klimanın karşısında serin serin oturuyoruz ama nereye kadar.Çocuk dışarı çıkmak ister,koca yemek ister,ev temizlik ister.....Neyse ki bu aralar annem geldi de keyfimiz yerine geldi çok şükür.O da sayılı gün çabuk geçiyor.Deniz börülcesini annemle pazardan aldık annem daha önce hiç yememişti.Yapayım da tadına baksın istedim.Zaten bu sıcaklarda bizleri en güzel şöyle bol limonlu ve soguk slatalar paklar.İsterseniz tarife geçeyim.Aslında çok basit sadece temizleme aşaması biraz oylayıcı o kadar.
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI:
  •  Bir bag deniz börülcesi
  • yarım limon suyu(ben bol limonlu sevdigim için 1 limon kullanıyorum)
  • 3-4 diş sarımsak
  • zeytinyagı
Bag olarak aldıgınız börülcenin çamurlu olan kök kısımlarını kesin.Kalan kısımları iyice birkaç su ile yıkayın ki hiç çamur kalmasın.Derince bir tencereye yarısına kadar su koyun ve kaynamaya bırakın.Sakın tuz atmayın çünkü börülcenin kendi tuzu var.Kaynayan suyun içine börülceleri ekleyin ve iyice yumuşayana kadar haşlayın.İyice haşlanan börülceleri soguk suyun altına tutun ki renkleri solmasın.Şimdi asıl oyalayıcı kısma geldik.Börülcelerin iç kısmında odunsu bir kılçık var.Bunu soymanız gerekiyor.
İyice haşlanmış börülşceleri teker teker iki parmagınızın arasına alarak yukarı dogru çekin.Üstteki resimde göüldügü gibi.Hepsini böyle soyduktan sonra ezilmiş sarımsak,limon ve zeytinyagı ile karıştırın ve bence üzerini örtüp bir süre buzdolabında bekletin hem sosunu daha güzel çekiyor hem de soguk soguk nefis oluyor.
Afiyet olsun.

8 Haziran 2012 Cuma

KİRAZLI TART

Cahilligimi bagışlayın ama size bir sorum var.Tart ve turta arasında ne fark vardır bilen varmı acaba?Bildigim kadarıyla ikisinin de hamur malzemeleri aynı ama birine tart,birine turta diyorlar.Bu sorular ışıgında buzdolabında biraz daha beklese mahvolucak olan kirazlarla bu tartı veya turtayı yaptım.Bazı pürüzler dışında bence güzel olmuştu.Pürüzlere gelince tart hamurunu çok yapmışım ve hepsinide kullanmaya çalışınca kalın bir hamur oldu.Yerken zorluk çektik.Size ölçüleri azaltarak verecegim ki aynı sorunu sizde yaşamayın.Kirazın bol oldugu şu zamanlarda denenmeye deger tabii ki sadece kirazla degil üstüne istediginiz meyveyi koyabilirsiniz.
KİRAZLI TART/TURTA TARİFİ:
  • 125 gr.oda sıcaklıgında margarin
  • 1 çay bardagı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 2,5-3 su bardagı un
  • limon kabugu rendesi
KREMASI İÇİN:
  • 3 su bardagı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 çay bardagı un
  • 1 tepeleme yemek kaşıgı mısır nişastası
  • limon kabugu rendesi
  • Kiraz(üstüne süslemek için)
Margarini ve pudra şekerini bir kaba alarak yogurun.Yumurta ve limon kabugu rendesini de koyup karıştırmaya devam edin.Bu karışıma unu azar azar dökerek ilave edin ve yogurun.Yumuşak bir hamur olacak.Üzerini örterek 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.28 cm'lik tart kalıbını veya kelepçeli kalıbını veya turta kalıbını margarin ile yaglayın ve hamuru kalıba elinizle her tarafı eşit olacak şekilde yayın.Kenar kısımlarını hafif yükseltin ki krema taşmasın.Önceden 180C ısıtılmış fırında kenarları ve üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin.Ben turta kalıbı kullandıgım için ortası çukur oldu ve kremasını koymak kolay oldu.
Kreması için gerekli bütün malzemeleri derin bir tencereye alıp orta ateşte karıştırarak pişirin.Krema kaynamaya başlayınca ocagı kapatın ve ılınması için arada karıştırın.Tart hamurunun içine ılınan kremayı yayın ve üstüne kiraz döşeyin. 
Afiyet olsun.