28 Mayıs 2012 Pazartesi

LAVAŞ ARASI ET DÜRÜM

Malum bizim evde haftasonu et günlerdir.Bu haftasonu da dürüm yapayım bari dedim.Yanına da şöyle bol köpüklü bir ayran ve bol salata ile nefis olur diye düşündüm.Aslında bu dürüm ev halkından ziyade kendim için yaptıgım bir dürüm.Bu aralar köfte ekmek satan sokak satıcılarının veya dükkanlarının önünden geçince öyle harika kokular yayılıyor ki anlatamam.Oldum olası sevmişimdir içinde ne oldugunu bilmedigim ve temizliginden bile emin olmadıgım dürümleri.Ne yaparsam yapayım ne köfte onların ki kadar lezzetli oluyor ne de et.Ama ne yapayım dışarıda yemektense evde kendim yapayım diye kolları sıvadım.Sonuçta ben dışarıda yersem oglum da yemek isteyecek.Sadece kendim yesem neyse de ona yedirmeyi göze alamam.Artı dışarıda yeme alışkanlıgı da edinsin istemiyorum zaten.Neyse ki oglumun da öyle bir talebi yok.Anasına çekmemiş.
LAVAŞ ARASI ET DÜRÜM TARİFİ:
  • Lavaş tarifi:
  •  2-3 su bardagı un
  • 1 tatlı kaşıgı kadar yaş maya veya instant maya
  • tuz
  • su
ET DÜRÜM TARİFİ:
  • 300 gr.kuşbaşı dana veya kuzu eti
  • 2 kuru sogan
  • az miktarda zeytinyagı,tereyagı karışımı
  • 2 sivri biber
  • 1 domates
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber,kimyon,kekik
Lavaşı için ilk önce yaş mayayı derince bir kaba alıp ılık su ile eritelim.Eger instant kullanıyorsak direkt unla beraber ekleyebiliriz.Maya eriyince tuzunu ve ununu ekleyelim.Sonra yavaş yavaş ılık su ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Bir süre mayalansın.Mayalanınca limon büyüklügünde parçalar alalım ve merdane ile unlu zeminde açalım ve açtıgımız bezeleri sıcak teflon tavada arkalı önlü kızartalım.Ve lavaşlarımız hazır sıra geldi etini hazırlamaya.İlk önce etimizi yanmaz tavamıza alıyoruz ve ilk önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte etler suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Pişince yagını ekliyoruz ve piyazlık dogradıgımız soganları ve dogradıgımız biberleri ekliyoruz.Hepsi beraber pişince kabugu soyulmuş ve ufak dogramış domatesi de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Söndürmeye yakın baharatlarını atıp altını kapatıyoruz.Lavaşa sarıp dürüm yapıyoruz.
Afiyet olsun.  

15 Mayıs 2012 Salı

MEDOVİK-RUS PASTASI

Hiç rüyalarınızı süsleyen bir pasta oldu mu?Eminim hepinizin ah olsada keşke yesem ya da acaba tadı nasıl ki dediginiz bir pasta veya yemek çeşidi muhakkak vardır degil mi?İşte ben bu Rus pastası olan Medovik'i gördügümden beridir ne zaman fırsat bulsam da yapsam tadına baksam diye düşünüyorum.Sonunda yaptım.Tadına baktım.Üstünden damlayan bala parmagımı bandırdım.Eee daha ne olsun degil mi?Cafepepela'da rastladım ilk önce bu pastaya görüntüsü beni bitirdi.O aralar çok üşendigim için yapan olsada yesem diye iç geçirdim.
Hatta arkadaşlarımdan acaba bu pastayı bilen varsa belki bana Allah rızası için yapar diye söyleyip durdum.Yok kimseden tık çıkmadı.Yani iş başa düştü.Sıvadım kolları açtım pepelamın sayfasını birbir uyguladım aşamalarını.İlk başta bisküvisini yaparken çok zorlandım.Tam vazgeçmek üzereydim ki hamur biraz dinlensinde öyle yapayım dedim.İyi de etmişim ancak öyle tam kıvamında ve açılabilir oldu.Yani benden uyarması hamuru bezelere ayırdıktan sonra üzerini örtün bir 10 dakika beklesin yoksa açılmıyor.İçindeki margarin donunca daha da güzel açılıyor.Tadına gelince biraz hayal kırıklıgı oldu benim için.Neden mi?Hani şu reklamlarda dondurma yiyen hatunlar varya balandıra ballandıra hıııııııımmmmmm derler canınız çeker ya tam olarak öyle olmadı işte.Bu kadar ugraşmaya tadının beni uçuracagını sanmıştım.Bildigimiz bisküvili pastadan tad olarak pek farkı olmadı.Pepela ara kremasını yaparken çig krema kullanıp yapmış ben normal yine pepelanın tarifiyle süt ile krema hazırladım.
Acaba diyorum ki bundan dolayı ben yeterince verim alamamşı olabilir miyim acaba.Neyse sonuç itibariyle yinede afiyetle yedik.Yaptıgıma pişman mıyım?Tabii ki hayır.Artık rüyalarımdan çıkardıgım için mutluyum hatta.Bu medovik pasta yapımı bence herkes tarafından denenmeli ve tecrübe edilmeli bence.İşte tarif:
MEDOVİK-RUS PASTASI TARİFİ:
  • 3 adet yumurta
  • 120 gr.tereyag veya margarin
  • 1 çay bardagı toz şeker
  • 3 yemek kaşıgı bal
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 4 su bardagı un
  • 1 paket vanilya
ORJİNAL KREMASI İÇİN:
  •  4 su bardagı çig krema
  • 1 su bardagı toz şeker(dilerseniz 1 kutu Sweetened condensed milk)
BENİM YAPTIGIM KREMA
  • 4 su bardagı süt
  • 3 yemek kaşıgı un
  • 1 yemek kaşıgı nişasta
  • yarım su bardagı şeker
  • 100 gr.margarin
Kreması için süt,un,nişasta,şeker iyice çırpılarak ocaga alınır ve arada karıştırarak koyulaşması beklenir.Kaynayıp koyulaşınca altı kapatılıp vanilya ve margarin eklenir ve margarin eriyene kadar karıştırılır ve ılınmaya bırakılır.
Bisküvisi için;3 yumurta ve 1 çay bardagı toz şeker iyice çırpılır.3 yemek kaşıgı balı yanmaz bir tavaya alıyoruz ve ısıtıyoruz dikkat kaynatmıyoruz sadece ısıtıyoruz.Isınınca içine kabartma tozunu ilave ediyoruz köpürene kadar yaklaşık 1 dakika pişiriyoruz.Köpüren karışımı az ılıdıktan sonra çırptıgımız yumurtalı şeker karışımına ilave ediyoruz.Ayrı bir tavada tereyagını eritip ılınmasını bekliyoruz.Ilınınca yumurtalı karışıma ekliyoruz.Son olarak unu ve vanilyayı azar azar döküp hafif sert bir hamur elde ediyoruz.Hamuru 6 eşit parçaya bölüyoruz ve üstünü örtüp 10 dakika kadar bekliyoruz.(dikkat beklemezseniz hamur açılamıyor bilginize)Dinlenen hamuru bezelerini teker teker bol unlu zeminde merdane ile açıyoruz.Şekli şemali düzgün olmaya bilir üzülmeyi pişince tencere kapagı yardımıya kesip düzeltecegiz çünkü.Yaglı kagıt serdiginiz tepsiye 1 tane yerleştiriyoruz.Ben ayrı ayır iki tepsi yaptım ve her seferinde iki tane pişirdim.Fırınnı önceden 180C ısıtıyoruz ve tepsiye yerleştirdigimiz hamurlara çatalla birkaç yerinden deliyoruz ki kabarmasın.Fırını verip 3-4 dakika pişiriyoruz.Ben ilk partiyi takribi 10 dakikada pişirdim çünküü bir türlü kızarmadılar galiba fırının çok ısınmasını beklemedim.Siz fırınınıza göre ayarlayın hafif kızarınca çıkarın.Bütün bezelere aynı işlemi uygulayın ve pişince ilk sıcaklıgı geçtikten sonra bisküvikeri tencere kapagı ile kesin.Yani tencere kapagını hamurun üstüne koyup kenarlardaki fazla parçaları çıkarın.Kenar parçaları da süslemede kullancagız.Pişen bisküvileri teker teker alıp tabaga yerleştirin her koydugunuz bisküviden sonra krema sürün üstüne.Bütün bisküviler bitene kadar builemi yapın.en üstünede sürdükten sonra kalan bisküvi parçalarını blenderdan geçirin ki un kıvamını alsın.Sonra pasta süslemede kullanın.Ve üstünü istediginiz herşeyle süsleyebilirsiniz.İsterseni çikolatalı sos dökebilrisiniz üstüne.Pastanın üstünü kapatıp 1 gün buzdolabında bekletin ancak ertesi gün yiyebiliyorsunuz.Daha lezzetli oluyor.O yüzden evde kimse yokken yapın ki pastayı bekleyemeyip tırkıklayan olmasın.
Afiyet olsun.

7 Mayıs 2012 Pazartesi

ÇİRİŞ OTLU SAÇ BÖREGİ

Çiriş otlu saç böregi annemin güzel ellerinden çıktı.Böyle bir otun varlıgından bile haberim yoktu aslında.Annem kızım dene çok güzel oluyor tadı deyince ve kendi elleriyle bana yapınca anladım ki gerçekten tadı güzel.Ve denemeye deger.Artık pazarlarda çeşit çeşit otlar var.Yani tam mevsimi böyle otları bulmanın.Araştırdım acaba faydası varmıdır diye bulduklarımdan bazıları:Kadınlardaki beyaz akıntıyı gideriyormuş,idrar söktürüyormuş,adet düzensizliklerini gideriyormuş,saç kıran tedavisinde kullanılıyormuş....Bütün ilacımız dogada aslında.Neyse ben tarife geçeyim:
ÇİRİŞ OTLU SAÇ BÖREGİ TARİFİ:
  • 2-2,5 su bardagı un
  • ılık su
  • tuz
ÇİRİŞ OTLU İÇİ İÇİN:
  • Çiriş otu
  • yaglı beyaz peynir
  • 1 adet kuru sogan
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • kaşıgın ucu ile biber salçası(çok az)
  • az sıvıyag
Hamuru için un ve tuz derin bir kaba alınır ve yavaş yavaş üstüne ılık su dökerek yogrulur.Kulak memesi kıvamına gelince hamurumuz hazır.Üstünü örtüp bir süre dinlendiriyoruz.İçi için çirişin kökündeki zarı soyun ve iyice yıkayın ve dograyın.Kuru soganı dograyıp az sıvıyagda soteleyin İçine ufak dogranan çiriş otunu ekleyin.Çiriş kavrulunca içine tuzunu ve baharatlarını atıp altını kapatın.İçine ufaladıgınız yaglı beyaz peyniri ekleyin ve karıştırıp sogumaya bırakın.Dinlenen hamurdan limon büyüklügünde parçalar koparıp yuvarlayın ve merdane ile unlu zeminde açın.Unu çok serpiştirmeyin ki sert olmasın pişerken.Açtıgınız hamurun uç tarafına hazırlanan çirişli ottan koyun ve yarım ay şeklinde kapatın.Teflon tavayı ocaga alın ve ısıtın.Ve böreklerinizi teflon tavada arkalı önlü pişirin.Piştikten sonra arzu ederseniz böregin üstüne tereyagı sürebilirsiniz.
Afiyet olsun.(Çiriş otu fotografı saglikbilgisi.gen.tr den alınmıştır) 

1 Mayıs 2012 Salı

KOLAY YAŞ PASTA

Yine işin kolayına kaçtım.Bizimkiler çikolata krizine girince dolapta neler var diye bakarken buldum kendimi.Biz kadınlar kadar buzdolabının önünde vakit geçiren kimse yoktur herhalde.Kahvaltıya degişik ne hazırlasam,öglen ne yapsam,akşam yemeginde hangi sebzeyi pişirsem diye neredeyse buzdolabında yaşıyoruz.Benim bugüne kadar yemekle hiç aram olmadı.Ama yinede kilo almak konusunda baya bir istikrarlıyım.Yaptıgım hamur işlerinin neredeyse sadece tadına bakıyorum.Bundan dolayı şikayetçimiyim,tabii ki hayır.Neyse şikayet etmek için yazmıyorum tabii ki bloga.Tarife geçeyim.
KOLAY YAŞ PASTA TARİFİ:
  • Finger bisküvi
  • 1 paket kakaolu hazır puding
  • pudingi hazırlamak için süt
  • Çikolata sosu(üzerine dökmek için)
Pudingi arkasında yazan tarife göre hazırlıyoruz.Ben 3 su bardagı süt ile pişirdim biraz daha koyu olsun diye.Pişen pudingi kenara alıp ılınmasını bekliyoruz.Bisküvilerimizi süt ile ıslatıp borcama diziyoruz.Bir kat bisküvi dizdikten sonra üstüne pudingimizden bir miktar alıp ilk kat bisküvinin üstüne döküp yayıyoruz.İkinci kat bisküviyi yine süt ile ıslatarak ilk katın üstüne yerleştirip puding yayıyoruz.Bu işlem puding bitene kadar devam ediyor.Sonra buzdolabında en az 2-3 saat bekletiyoruz.Servis aşamasında dilimledikten sonra üstüne hazır çikolata sosu döküyoruz.
Afiyet olsun.