Malum bizim evde haftasonu et günlerdir.Bu haftasonu da dürüm yapayım bari dedim.Yanına da şöyle bol köpüklü bir ayran ve bol salata ile nefis olur diye düşündüm.Aslında bu dürüm ev halkından ziyade kendim için yaptıgım bir dürüm.Bu aralar köfte ekmek satan sokak satıcılarının veya dükkanlarının önünden geçince öyle harika kokular yayılıyor ki anlatamam.Oldum olası sevmişimdir içinde ne oldugunu bilmedigim ve temizliginden bile emin olmadıgım dürümleri.Ne yaparsam yapayım ne köfte onların ki kadar lezzetli oluyor ne de et.Ama ne yapayım dışarıda yemektense evde kendim yapayım diye kolları sıvadım.Sonuçta ben dışarıda yersem oglum da yemek isteyecek.Sadece kendim yesem neyse de ona yedirmeyi göze alamam.Artı dışarıda yeme alışkanlıgı da edinsin istemiyorum zaten.Neyse ki oglumun da öyle bir talebi yok.Anasına çekmemiş.
LAVAŞ ARASI ET DÜRÜM TARİFİ:
- Lavaş tarifi:
- 2-3 su bardagı un
- 1 tatlı kaşıgı kadar yaş maya veya instant maya
- tuz
- su
ET DÜRÜM TARİFİ:
- 300 gr.kuşbaşı dana veya kuzu eti
- 2 kuru sogan
- az miktarda zeytinyagı,tereyagı karışımı
- 2 sivri biber
- 1 domates
- tuz,karabiber,kırmızı toz biber,kimyon,kekik
Lavaşı için ilk önce yaş mayayı derince bir kaba alıp ılık su ile eritelim.Eger instant kullanıyorsak direkt unla beraber ekleyebiliriz.Maya eriyince tuzunu ve ununu ekleyelim.Sonra yavaş yavaş ılık su ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Bir süre mayalansın.Mayalanınca limon büyüklügünde parçalar alalım ve merdane ile unlu zeminde açalım ve açtıgımız bezeleri sıcak teflon tavada arkalı önlü kızartalım.Ve lavaşlarımız hazır sıra geldi etini hazırlamaya.İlk önce etimizi yanmaz tavamıza alıyoruz ve ilk önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte etler suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Pişince yagını ekliyoruz ve piyazlık dogradıgımız soganları ve dogradıgımız biberleri ekliyoruz.Hepsi beraber pişince kabugu soyulmuş ve ufak dogramış domatesi de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Söndürmeye yakın baharatlarını atıp altını kapatıyoruz.Lavaşa sarıp dürüm yapıyoruz.
Afiyet olsun.