19 Mart 2012 Pazartesi

GÜVEÇTE BEŞAMEL SOSLU ISPANAK

Ispanagın tam mevsimi pazarda yeşil yeşil ıspanakları görünce her hafta dayanamayıp alıyorum.Ah birde ıslatmasalar ne güzel olur.Çabuk çürüyor çünkü.Bu hafta aldıgım ıspanakları ne yapsam diye düşünürken fırına vermek geldi aklıma.Ispanak yalnız başına olmaz dedim ve üstünede beşamel sos hazırladım.Bence çok güzel oldu.
GÜVEÇTE BEŞAMEL SOSLU ISPANAK TARİFİ:
  • 500 gr.ıspanak
  • 2 yemek kaşıgı zeytinyagı
  • 1 adet kuru sogan
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • çok az biber salçası
BEŞAMEL SOSU İÇİN:
  • 2 yemek kaşıgı tereyag
  • 2 yemek kaşıgı un
  • 400-500 gr.kadar süt
  • tuz
  • kaşar rendesi(üstüne serpmek için)
Ispanakları ayıkladıktan sonra bol su ile yıkıyoruz.Sularının süzülmesi için süzgece alıyoruz.Suları süzülünce dogruyoruz.Derince bir tavaya zeytinyagımızı alıp yemeklik dogradıgımız soganları kavuruyoruz.Kavrulan soganların üstüne salçayı ekliyoruz ve bir miktar daha kavurmaya devam ediyoruz.Sonra dogradıgımız ıspanakları ekleyip üstüne baharatlarını koyuyoruz.Ispanaklar suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Pişen ıspanakları tek kişilk güveç kalıplarına alıyoruz.
Ayrı bir yerde tereyagını tencerede eritiyoruz.Eriyen yagın üstüne unumuzu ekleyip kavuruyoruz.Unun rengi degiştikten sonra üstüne sütü yavaş yavaş ekliyoruz ve blenderla karışıtıryoruz.Sos koyu bir kıvam alınca ocaktan alıyoruz.Ve ıspanaklarımızın üzerine gözkararı döküyoruz.Onun üstünede kaşar rendesi serpiyoruz.Önceden 200C ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar tutuyoruz.Sonra çıkartıp sıcak servis ediyoruz. 
Afiyet olsun.

8 Mart 2012 Perşembe

HAŞHAŞLI TATLI ÇÖREK ve DÜNYA KADINLAR GÜNÜMÜZ

Dünya kadınlar günümüz kutlu olsun arkadaşlar.Gerçi bu kadar kadın katlediliyorken ülkemizde "kutlu" olsun demek ne kadar dogru bilemiyorum.Daha önce yaptıgım haşhaşlı ve mercimekli böregin tadını bizimkiler buruk bulduktan sonra bende bir tatlı haliyle denemek istedim.Bence çok başarlı,benim deyimimle çörek oldu.Ve bizimkiler bayıla bayıla yedi.Ama içinde ne oldugunu hala söylemedim.İkinciyi yaptıktan sonra söyleyeyim ki iyice yapılacaklar listesine alınabilsin bu güzel tarif.Deneyin bence pişman olmazsınız.Ayrıca içindeki bol bol ceviz içi harika durdu.
  İşte tarif:
HAŞHAŞLI TATLI ÇÖREK TARİFİ:
  • 1 su bardagı süt(ılık olacak)
  • 1 adet yumurta akı(sarısı üstüne sürmek için)
  • yarım paket instant maya
  • yarım su bardagı kadar sıvıyag
  • aldıgı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
  • 1 su bardagı bıçakla dogranmış ceviz içi
  • 3 yemek kaşıgı haşhaş
  • toz şeker(miktar belirtmiyorum ne kadar şekerli severseniz o kadar)
  • sıvıyag(haşhaşı inceltmek için)
Üstüne:1 adet yumurta akı ve 3-4 damla sıvıyag

Ilık sütü,yumurta akını,mayayı ve sıvıyagı derince bir kapta iyice karıştırıyoruz.sonra üstüne azar azar un dökmek şartıyla arıştırmaya devam ediyoruz.Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.Hazırladıgınız hamurun üstünü örtüp mayalanmaya bırakıyoruz.Hamurumuz mayalanırken yine derin bir kasede haşhaşı ve sıvıyagını karıştırıyoruz.Sürülebilir kıvama gelince sıvıyag eklemeyi bırakıyoruz.
Mayalanan hamuru 2 veya 3 parçaya bölüp her bir parçayı merdane ile çok ince olmamak şartıyla açıyoruz.Üstüne haşhaşlı karışımdan sürüyoruz.Onun üstüne bolca şeker serpiyoruz ve onun üstünede yine bolca ceviz serpiyoruz.Hamuru rulo olarak sarıp yaglanmış borcama diziyoruz.Kestigimiz kısımlar üste gelecek şekilde diziyoruz.
 Bu arada açık olan uçları birbirine degecek şekilde yerleştiriyoruz ki malzemesi akmasın ve açılmasın.Bütün hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra 20 dakika kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletiyoruz.Ve mayalanma bittikten sonra üstüne sıvıyagla inceltilmiş yumurta sarısını sürüyoruz.Önceden 200C ısıtılmış fırında 20-30 dakika kadar pişiryoruz(fırınların pişirme süreleri farklı oldugu için arada kontrol edin ki çok kurumasın)
Afiyet olsun.