19 Eylül 2012 Çarşamba

ALT ÜST BÖREGİ

Okullar açıldı malumunuz.Ogluşumda artık okullu oldu.Mini mini birler derler ya gerçekten benim oglum mini mini birinci sınıf oldu.Ama alışması zor olmadı çok şükür.Geçen sene anaokuluna gitmiş olması bu açıdan çok ama çok iyi oldu.Gerçi bu sene eglenceli geçecegini söylüyor ögretmeni.  Ama büyük çocukların şimdiden sıkılmaya başladıgı belli oluyor.Hakkımızda hayırlısı olsun demekten başka çaremiz yok artık.
Gelelim böregimize.Kayınvalidemin yemesine doyum olmayan meşhur altüst böregi.Öyle bir güzel yapar ki 2-3 hatta 4 dilim asla yetmez.Ya da bana yetmiyor diyebilirim.En son yazlıkta yaptıgında artık tarifi alıp bende yapmalıyım dedim.Dedim ama yapabilecegimden çok emin olamadan aldım tarifi.Nitekimde ilk denemem düşündügüm kadar başarılı olmadı.Ama tadı gayet güzeldi.İşte kayınvalidemin tarifiyle alt üst böregi tarifi:
ALT ÜST BÖREGİ TARİFİ:
  • 1 çay bardagından 3 parmak eksik sıvıyag veya zeytinyağı
  • 1 su bardagı süt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşıgı yogurt
  • tuz
  • aldıgı kadar un
Kıymalı iç harcı için:
  • 250-300 gr kıyma
  • 4 adet orta boy sogan
  • tuz,karabiber,kırmızı pul biber,az kimyon
  • 1 tatlı kaşıgı kadar domates ve biber salçası karışımı
  • sıvıyag
Üstüne sürmek için:
  • 3 yemek kaşıgı tereyag,az margarin,1 yemek kaşıgı sıvıyag karışımı
İçi için soganları çok küçük olmayacak şekilde dograyın.Sıvıyag koydugunuz tavaya kıymayı koyup kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun ve üstüne soganları ekleyip kavurun.Az salçayı ve baharatını da ekleyip kavurup altını kapatın ve sogumaya bırakın.
Hamuru için gerekli malzemeleri derince bir kaba alalım ve unuda üzerine eleyerek koyalım ve iyice yoguralım.Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.Üzerini örtüp 30 dakika kadar dinlendirelim.Dinlenen hamuru 4 bezeye ayıralım(2 alta 2 üste olacak)Ve bezeleri unlayıp üstlerini örtelim.Ayırdıgımız 1. bezeyi ince olacak şekilde açalım ve üstüne daha önceden erittigimiz tereyag ve sıvıyag karışımından sürelim rulo şeklinde saralım ve kendi etrafında döndürerek gül şekli verelim ve bir tabaga koyalım 2.bezeyede aynı işlemi yapalım ve bunu da tabaga koyup buzluga koyalım.Kalan iki bezeyi açarken buzlukta diger bezeler beklesin.Buzlukta 10-15 dakika bekletelim ve tereyagın donmasını saglayalım.Diger 2 grupluk bezeye de aynı işlemi uygulayıp buzluga koyalım.Donan ilk beze grubunu alıp üst üste koyalım ve merdaneyle tepsi büyüklügünde açalım ve yaglanmış tepsiye yerleştirelim.Üstüne soguyan kıymalı harcı ekleyelim.Ve diger 2'li grup hamuru da merdane ile tepsi büyüklügünde açıp kıymalı harcın üstüne koyun.Üstüne erimiş tereyag sürelim ve önceden ısıtılmış 180C fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Fırından çıktıktan sonra dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.

22 yorum:

  1. ellerinize sağlık..
    oktay ustada çok sık yapardı bir ara ben oradan görmüştüm:)
    sizin böreğinizde şahane..
    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık..
    oktay ustada çok sık yapardı bir ara ben oradan görmüştüm:)
    sizin böreğinizde şahane..
    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. oo eline sağlık Eylemcim.Benimde anneannem yapar''alt üst böreği''.Nefis olur...

    YanıtlaSil
  4. Eylemcim hayirli olsun insallah..
    Aydinliklarda okusunlar.. Gelecekleri umutlarla dolsun..
    ......
    Ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık...Çok pratikmiş...

    YanıtlaSil
  6. hayırlı olsun okulunuz ALLAH başarılar versin canım ...börekte süper ellerine sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. hmmm,değişik ,baklava tarzı,belli ,1-2 parça asla yetmez ..ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  8. bibim burda arnavut pidesi diyorlar bu böreğe gerçekten çok lezzetli tereyağdan vazgeçmemek şartıyla:)ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Alt üst böreğini annem de çok güzel yapar da ben de onda yediğim için yapmaya niyetlenmedim hiç. Aslında büyüklerden öğrenip bu güzel tarfileri devam ettirmek lazım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. ellerıne sağlık cok lezzetlı gorunuyor

    YanıtlaSil
  11. Aaa ben hiç bilmezdim.

    Cahil anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  12. hayırlı olsun,Allah hepimize kolaylık versin.börek nefis görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. ooyyy 2-3 parçayla bu böreğe doyulur mu hiç..nefiss görünüyor..ellerine sağlıkk

    YanıtlaSil
  14. elleri öpülesi anneler ne de güzel yaparlar:) senin de çok güzel olmuş eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  15. eylemcim hayırlısıyla okusun.
    ellerine sağlık kayınvalidenin senin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Canım senin yorumunu görmek bni çok mutlu etti:)))Oğluşuna başarılar dilerim,Rabbim kolaylık versin.Börek
    nefis senin ve kayınvalidenin elleri
    ne sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Allah yüksek okullarınıda nasip etsin.. börek nefis gözüküyor ellerine sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  18. Bende birkaç gün önce yaptım bu alt bu böreğini..
    Genelde güzel olurdu ama bu defa fırınımın azizliğine uğradım güzel olmadı.
    Canım bu arada hayırlı olsun hamileymişsin..:))
    Allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşaAllah..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Tencere ödüllü tarif yarışmamız başladı. tariflerinizi göndermeye başlayabilirsiniz. http://www.yemekgurmesi.com/demir-dokum-tencere-odullu-yemek-tarifleri-yarismasi.html

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor. Okul hayatı oğlunuza hayırlı uğurlu olsun inşallah üniversiteye gittiği günleride görürsünüz sevgiler:)

    YanıtlaSil
  21. Öncelikle oğluşuna başarılar dilerim. Börek çok güzel olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  22. Bayıldım bu tarife ...Muhakak deneyeceğim.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.