Gelelim böregimize.Kayınvalidemin yemesine doyum olmayan meşhur altüst böregi.Öyle bir güzel yapar ki 2-3 hatta 4 dilim asla yetmez.Ya da bana yetmiyor diyebilirim.En son yazlıkta yaptıgında artık tarifi alıp bende yapmalıyım dedim.Dedim ama yapabilecegimden çok emin olamadan aldım tarifi.Nitekimde ilk denemem düşündügüm kadar başarılı olmadı.Ama tadı gayet güzeldi.İşte kayınvalidemin tarifiyle alt üst böregi tarifi:
ALT ÜST BÖREGİ TARİFİ:
- 1 çay bardagından 3 parmak eksik sıvıyag veya zeytinyağı
- 1 su bardagı süt
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşıgı yogurt
- tuz
- aldıgı kadar un
- 250-300 gr kıyma
- 4 adet orta boy sogan
- tuz,karabiber,kırmızı pul biber,az kimyon
- 1 tatlı kaşıgı kadar domates ve biber salçası karışımı
- sıvıyag
- 3 yemek kaşıgı tereyag,az margarin,1 yemek kaşıgı sıvıyag karışımı
Hamuru için gerekli malzemeleri derince bir kaba alalım ve unuda üzerine eleyerek koyalım ve iyice yoguralım.Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.Üzerini örtüp 30 dakika kadar dinlendirelim.Dinlenen hamuru 4 bezeye ayıralım(2 alta 2 üste olacak)Ve bezeleri unlayıp üstlerini örtelim.Ayırdıgımız 1. bezeyi ince olacak şekilde açalım ve üstüne daha önceden erittigimiz tereyag ve sıvıyag karışımından sürelim rulo şeklinde saralım ve kendi etrafında döndürerek gül şekli verelim ve bir tabaga koyalım 2.bezeyede aynı işlemi yapalım ve bunu da tabaga koyup buzluga koyalım.Kalan iki bezeyi açarken buzlukta diger bezeler beklesin.Buzlukta 10-15 dakika bekletelim ve tereyagın donmasını saglayalım.Diger 2 grupluk bezeye de aynı işlemi uygulayıp buzluga koyalım.Donan ilk beze grubunu alıp üst üste koyalım ve merdaneyle tepsi büyüklügünde açalım ve yaglanmış tepsiye yerleştirelim.Üstüne soguyan kıymalı harcı ekleyelim.Ve diger 2'li grup hamuru da merdane ile tepsi büyüklügünde açıp kıymalı harcın üstüne koyun.Üstüne erimiş tereyag sürelim ve önceden ısıtılmış 180C fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Fırından çıktıktan sonra dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
ellerinize sağlık..
YanıtlaSiloktay ustada çok sık yapardı bir ara ben oradan görmüştüm:)
sizin böreğinizde şahane..
ellerinize sağlık..
ellerinize sağlık..
YanıtlaSiloktay ustada çok sık yapardı bir ara ben oradan görmüştüm:)
sizin böreğinizde şahane..
ellerinize sağlık..
oo eline sağlık Eylemcim.Benimde anneannem yapar''alt üst böreği''.Nefis olur...
YanıtlaSilEylemcim hayirli olsun insallah..
YanıtlaSilAydinliklarda okusunlar.. Gelecekleri umutlarla dolsun..
......
Ellerine saglik canim
Ellerine sağlık...Çok pratikmiş...
YanıtlaSilhayırlı olsun okulunuz ALLAH başarılar versin canım ...börekte süper ellerine sağlık sevgiler:)
YanıtlaSilhmmm,değişik ,baklava tarzı,belli ,1-2 parça asla yetmez ..ellerine sağılık.
YanıtlaSilbibim burda arnavut pidesi diyorlar bu böreğe gerçekten çok lezzetli tereyağdan vazgeçmemek şartıyla:)ellerine sağlık...
YanıtlaSilAlt üst böreğini annem de çok güzel yapar da ben de onda yediğim için yapmaya niyetlenmedim hiç. Aslında büyüklerden öğrenip bu güzel tarfileri devam ettirmek lazım. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilellerıne sağlık cok lezzetlı gorunuyor
YanıtlaSilAaa ben hiç bilmezdim.
YanıtlaSilCahil anne Çiğdem
hayırlı olsun,Allah hepimize kolaylık versin.börek nefis görünüyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilooyyy 2-3 parçayla bu böreğe doyulur mu hiç..nefiss görünüyor..ellerine sağlıkk
YanıtlaSilelleri öpülesi anneler ne de güzel yaparlar:) senin de çok güzel olmuş eline sağlık:)
YanıtlaSileylemcim hayırlısıyla okusun.
YanıtlaSilellerine sağlık kayınvalidenin senin ellerine sağlık.
Canım senin yorumunu görmek bni çok mutlu etti:)))Oğluşuna başarılar dilerim,Rabbim kolaylık versin.Börek
YanıtlaSilnefis senin ve kayınvalidenin elleri
ne sağlık sevgiler...
Allah yüksek okullarınıda nasip etsin.. börek nefis gözüküyor ellerine sağlık sevgilerimle..
YanıtlaSilBende birkaç gün önce yaptım bu alt bu böreğini..
YanıtlaSilGenelde güzel olurdu ama bu defa fırınımın azizliğine uğradım güzel olmadı.
Canım bu arada hayırlı olsun hamileymişsin..:))
Allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşaAllah..
Ellerine sağlık.
Tencere ödüllü tarif yarışmamız başladı. tariflerinizi göndermeye başlayabilirsiniz. http://www.yemekgurmesi.com/demir-dokum-tencere-odullu-yemek-tarifleri-yarismasi.html
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok lezzetli görünüyor. Okul hayatı oğlunuza hayırlı uğurlu olsun inşallah üniversiteye gittiği günleride görürsünüz sevgiler:)
YanıtlaSilÖncelikle oğluşuna başarılar dilerim. Börek çok güzel olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
YanıtlaSilBayıldım bu tarife ...Muhakak deneyeceğim.
YanıtlaSil