20 Haziran 2012 Çarşamba

DENİZ BÖRÜLCESİ

Sıcaklar arttıkça artıyor.Geçen sene temmuzda başlamıştık klimaları yakmaya ama bu sene haziranda başladık.Neredeyse nemden dolayı nefes alamıyoruz.Eşime mümkünse yaz bitene kadar evden çıkmayalım diyorum ama maalesef olacak iş degil tabii ki.Korkumuzdan denize bile giremedik daha,denizden çıkınca aynı sıcaga dönecegiz diye girmemek daha iyi diye düşündük.Evde klimanın karşısında serin serin oturuyoruz ama nereye kadar.Çocuk dışarı çıkmak ister,koca yemek ister,ev temizlik ister.....Neyse ki bu aralar annem geldi de keyfimiz yerine geldi çok şükür.O da sayılı gün çabuk geçiyor.Deniz börülcesini annemle pazardan aldık annem daha önce hiç yememişti.Yapayım da tadına baksın istedim.Zaten bu sıcaklarda bizleri en güzel şöyle bol limonlu ve soguk slatalar paklar.İsterseniz tarife geçeyim.Aslında çok basit sadece temizleme aşaması biraz oylayıcı o kadar.
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI:
  •  Bir bag deniz börülcesi
  • yarım limon suyu(ben bol limonlu sevdigim için 1 limon kullanıyorum)
  • 3-4 diş sarımsak
  • zeytinyagı
Bag olarak aldıgınız börülcenin çamurlu olan kök kısımlarını kesin.Kalan kısımları iyice birkaç su ile yıkayın ki hiç çamur kalmasın.Derince bir tencereye yarısına kadar su koyun ve kaynamaya bırakın.Sakın tuz atmayın çünkü börülcenin kendi tuzu var.Kaynayan suyun içine börülceleri ekleyin ve iyice yumuşayana kadar haşlayın.İyice haşlanan börülceleri soguk suyun altına tutun ki renkleri solmasın.Şimdi asıl oyalayıcı kısma geldik.Börülcelerin iç kısmında odunsu bir kılçık var.Bunu soymanız gerekiyor.
İyice haşlanmış börülşceleri teker teker iki parmagınızın arasına alarak yukarı dogru çekin.Üstteki resimde göüldügü gibi.Hepsini böyle soyduktan sonra ezilmiş sarımsak,limon ve zeytinyagı ile karıştırın ve bence üzerini örtüp bir süre buzdolabında bekletin hem sosunu daha güzel çekiyor hem de soguk soguk nefis oluyor.
Afiyet olsun.

11 yorum:

  1. deniz börülcesi hiç denemedim tadınıda merak ediyorum ama daha nasip olmadı bana kara börülcesiyle idare ediyoruz. afiyet olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ah ne severim. ellerine sağlık. Bu sene kısmet olurmu acaba banada yemek?

    YanıtlaSil
  3. deniz börülcesini hiç tatmadım. Eminim güzeldir...

    YanıtlaSil
  4. hiç yemedim canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. İstanbul sıcağında oflayıp puflarken
    daha güneydekileri düşünerek serinliyoruz birazcık

    İstanbul sıcak ama çok güzel bir rüzgar var çok şükür nefes alıyoruz bir nebze

    deniz börülcesi daha önce yemediğim bir ot
    İstanbulda bulabilirsem denemeyi düşünüyorum

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Eline saglık eylemcim ben hiç yemedim borulce ve çok merak ediyorum tadını sıcaklara gelince aynı dertten muzdaribiz bizde sevmiyorum yazı yapis yapis olmayı ya ilk bahar olsun ya sonbahar olsun

    YanıtlaSil
  7. Sorma Eylem'cim,aynı durumdayız biz de.
    Bu ayda bu kadar sıcak yaşamamıştım hiç.
    Evden dışarı adım atası gelmiyor insanın.
    Klimalar olmasa nefes almak bile zor.
    Bu da gelip,geçer inşAllah.
    Börülce nefis gözüküyor.
    Şifa olsun canım.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  8. salata en sevdiğim ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  9. bizde Ayvalık'ta yazlıkta pazardan alıp yapıyoruz.Ben ilk orada gördüm ve pişirdim çok lezzetli gerçekten.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ewet soyması zahmetli ama yemesi zevkli bir lezzet:) Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  11. Börülce dolapta,akşama yapacağım ben de.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.