15 Mayıs 2012 Salı

MEDOVİK-RUS PASTASI

Hiç rüyalarınızı süsleyen bir pasta oldu mu?Eminim hepinizin ah olsada keşke yesem ya da acaba tadı nasıl ki dediginiz bir pasta veya yemek çeşidi muhakkak vardır degil mi?İşte ben bu Rus pastası olan Medovik'i gördügümden beridir ne zaman fırsat bulsam da yapsam tadına baksam diye düşünüyorum.Sonunda yaptım.Tadına baktım.Üstünden damlayan bala parmagımı bandırdım.Eee daha ne olsun degil mi?Cafepepela'da rastladım ilk önce bu pastaya görüntüsü beni bitirdi.O aralar çok üşendigim için yapan olsada yesem diye iç geçirdim.
Hatta arkadaşlarımdan acaba bu pastayı bilen varsa belki bana Allah rızası için yapar diye söyleyip durdum.Yok kimseden tık çıkmadı.Yani iş başa düştü.Sıvadım kolları açtım pepelamın sayfasını birbir uyguladım aşamalarını.İlk başta bisküvisini yaparken çok zorlandım.Tam vazgeçmek üzereydim ki hamur biraz dinlensinde öyle yapayım dedim.İyi de etmişim ancak öyle tam kıvamında ve açılabilir oldu.Yani benden uyarması hamuru bezelere ayırdıktan sonra üzerini örtün bir 10 dakika beklesin yoksa açılmıyor.İçindeki margarin donunca daha da güzel açılıyor.Tadına gelince biraz hayal kırıklıgı oldu benim için.Neden mi?Hani şu reklamlarda dondurma yiyen hatunlar varya balandıra ballandıra hıııııııımmmmmm derler canınız çeker ya tam olarak öyle olmadı işte.Bu kadar ugraşmaya tadının beni uçuracagını sanmıştım.Bildigimiz bisküvili pastadan tad olarak pek farkı olmadı.Pepela ara kremasını yaparken çig krema kullanıp yapmış ben normal yine pepelanın tarifiyle süt ile krema hazırladım.
Acaba diyorum ki bundan dolayı ben yeterince verim alamamşı olabilir miyim acaba.Neyse sonuç itibariyle yinede afiyetle yedik.Yaptıgıma pişman mıyım?Tabii ki hayır.Artık rüyalarımdan çıkardıgım için mutluyum hatta.Bu medovik pasta yapımı bence herkes tarafından denenmeli ve tecrübe edilmeli bence.İşte tarif:
MEDOVİK-RUS PASTASI TARİFİ:
  • 3 adet yumurta
  • 120 gr.tereyag veya margarin
  • 1 çay bardagı toz şeker
  • 3 yemek kaşıgı bal
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 4 su bardagı un
  • 1 paket vanilya
ORJİNAL KREMASI İÇİN:
  •  4 su bardagı çig krema
  • 1 su bardagı toz şeker(dilerseniz 1 kutu Sweetened condensed milk)
BENİM YAPTIGIM KREMA
  • 4 su bardagı süt
  • 3 yemek kaşıgı un
  • 1 yemek kaşıgı nişasta
  • yarım su bardagı şeker
  • 100 gr.margarin
Kreması için süt,un,nişasta,şeker iyice çırpılarak ocaga alınır ve arada karıştırarak koyulaşması beklenir.Kaynayıp koyulaşınca altı kapatılıp vanilya ve margarin eklenir ve margarin eriyene kadar karıştırılır ve ılınmaya bırakılır.
Bisküvisi için;3 yumurta ve 1 çay bardagı toz şeker iyice çırpılır.3 yemek kaşıgı balı yanmaz bir tavaya alıyoruz ve ısıtıyoruz dikkat kaynatmıyoruz sadece ısıtıyoruz.Isınınca içine kabartma tozunu ilave ediyoruz köpürene kadar yaklaşık 1 dakika pişiriyoruz.Köpüren karışımı az ılıdıktan sonra çırptıgımız yumurtalı şeker karışımına ilave ediyoruz.Ayrı bir tavada tereyagını eritip ılınmasını bekliyoruz.Ilınınca yumurtalı karışıma ekliyoruz.Son olarak unu ve vanilyayı azar azar döküp hafif sert bir hamur elde ediyoruz.Hamuru 6 eşit parçaya bölüyoruz ve üstünü örtüp 10 dakika kadar bekliyoruz.(dikkat beklemezseniz hamur açılamıyor bilginize)Dinlenen hamuru bezelerini teker teker bol unlu zeminde merdane ile açıyoruz.Şekli şemali düzgün olmaya bilir üzülmeyi pişince tencere kapagı yardımıya kesip düzeltecegiz çünkü.Yaglı kagıt serdiginiz tepsiye 1 tane yerleştiriyoruz.Ben ayrı ayır iki tepsi yaptım ve her seferinde iki tane pişirdim.Fırınnı önceden 180C ısıtıyoruz ve tepsiye yerleştirdigimiz hamurlara çatalla birkaç yerinden deliyoruz ki kabarmasın.Fırını verip 3-4 dakika pişiriyoruz.Ben ilk partiyi takribi 10 dakikada pişirdim çünküü bir türlü kızarmadılar galiba fırının çok ısınmasını beklemedim.Siz fırınınıza göre ayarlayın hafif kızarınca çıkarın.Bütün bezelere aynı işlemi uygulayın ve pişince ilk sıcaklıgı geçtikten sonra bisküvikeri tencere kapagı ile kesin.Yani tencere kapagını hamurun üstüne koyup kenarlardaki fazla parçaları çıkarın.Kenar parçaları da süslemede kullancagız.Pişen bisküvileri teker teker alıp tabaga yerleştirin her koydugunuz bisküviden sonra krema sürün üstüne.Bütün bisküviler bitene kadar builemi yapın.en üstünede sürdükten sonra kalan bisküvi parçalarını blenderdan geçirin ki un kıvamını alsın.Sonra pasta süslemede kullanın.Ve üstünü istediginiz herşeyle süsleyebilirsiniz.İsterseni çikolatalı sos dökebilrisiniz üstüne.Pastanın üstünü kapatıp 1 gün buzdolabında bekletin ancak ertesi gün yiyebiliyorsunuz.Daha lezzetli oluyor.O yüzden evde kimse yokken yapın ki pastayı bekleyemeyip tırkıklayan olmasın.
Afiyet olsun.

32 yorum:

  1. Gerçekten rüya gibi pasta
    ellerine sağlık canım muhteşem görünüyor..
    Afiyetler olsun.....

    YanıtlaSil
  2. Eylemcigim ayni düsüncedeyim, görüntü cok güzel, tadi da güzel ammma öyle sahane falan degil. Bisküvili pasta tadi veriyor. Ben ara kremasini cilekli yapmistim, e azindan cilek tadi daha güzel bir fark katti, ellerine saglik, sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  3. Eylem'cim ellerine sağlık harika ol
    muş sevgiler.Banada yapan olsada ye
    sem:)))

    YanıtlaSil
  4. Ben hiç cesaret edemedım henuz yapmaya..
    Lakın ben şanslıyım çalışma arkadasım Ukranyalı ve bana sağolsun yapdı..
    Tat olarak benı alıp götürmedı..Gene de lezzetli idi..

    Belkı bır gün ben de cesret eder denerım Kimbilir -?

    Ellerıne sağlık bereketi ile..

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık.
    Bende daha çnce yapmıştım bu pastayı. Ama süt reçeli olan dulche de lache ile.
    İnan o zaman tadı insanı uçuruyor:)

    YanıtlaSil
  6. eylemmcimm,nerede idii seninn eww??
    ;)))
    gelmemm lazımm sanaaa!
    bu pastadan tatmamm lazımm gülümm..:)
    bende ilk gördüğüm günden beri aklımda ama cesaret konusunda sıkıntı varr:))
    ellerine sağlıkk canımm..
    çookk güzell görünüüyorr:)
    o damlayann bal görüntüsü bitirdi benii:
    öpüyorumm canım..
    sevvgiler...

    YanıtlaSil
  7. eylemmcimm,nerede idii seninn eww??
    ;)))
    gelmemm lazımm sanaaa!
    bu pastadan tatmamm lazımm gülümm..:)
    bende ilk gördüğüm günden beri aklımda ama cesaret konusunda sıkıntı varr:))
    ellerine sağlıkk canımm..
    çookk güzell görünüüyorr:)
    o damlayann bal görüntüsü bitirdi benii:
    öpüyorumm canım..
    sevvgiler...

    YanıtlaSil
  8. eylemmcimm,nerede idii seninn eww??
    ;)))
    gelmemm lazımm sanaaa!
    bu pastadan tatmamm lazımm gülümm..:)
    bende ilk gördüğüm günden beri aklımda ama cesaret konusunda sıkıntı varr:))
    ellerine sağlıkk canımm..
    çookk güzell görünüüyorr:)
    o damlayann bal görüntüsü bitirdi benii:
    öpüyorumm canım..
    sevvgiler...

    YanıtlaSil
  9. Benimde hazır bana sunulsada yesem hiç uğraşmadan dediğim bir pasta.ellerinize emeğinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Eylem bende tadını çok merak ediyorum inşallah bende yapacağım bir gün :)

    YanıtlaSil
  11. bende daha denemedim en yakın zamanda yapıcam ellerine sağlık Eylemcim :)

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Eylem,
    Bu pastayı bende Pepela'da görmüştüm, çok uğraştıracağını düşündüğüm için yapmak için hiç heveslenmedim.
    Ama resimde ki görüntünün hakkını vermek lazım, nefis görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Ellerine saglik canim, o kadar emek vermissin hic kotu olur mu? Hele de sen yaparsan:))

    Sonsuz sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Görüntü şahane ama :)
    Muhtemelen tadınca ben de senin gibi düşünücem ki,seyretmekle yetiniyorum.
    Afiyet olsun canım.

    YanıtlaSil
  15. Şahane olmuş ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  16. bisküvili pastaya benzermi canım oadar emek vermişsin bikere,görüntüsü çok güzel ye beni diyor ya o yeter,ellerine sağlık,sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  17. emeğine sağlık.... seni izlemeye ve bloguma davet etmeye geldım..sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. benimde hep merak ettiğim yalnız bir türlü cesaret edipte yapamadığım bir pastaydı bu ama hala üşeniyorum dediğin gibi biri yapsada yesek yani :) ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Çok güzel bir pasta olmuş hem yaş pastadan daha kolay yapımı deneyelim bakalım bizd üşenmezsek :)

    YanıtlaSil
  20. Eylemcim harika bir pasta olmuş. Ruslar pastacılıkta çok ileridirler. Bisküvili pasta gibi diyorsun ama evde yapılan bisküvi illa ki farklı olur. Ellerine sağlık, seni izlemeye aldım sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  21. Görüntü harika.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. aman allahım ne enfes bir görüntü:)
    ellerin dert görmesin bayıldım:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Ağzım sulandı valla çoook güzel gözüküyor.
    Ayşegül ün dediği gibi nerdeydi senin ev onun arkasından ben de geleyim hemen

    YanıtlaSil
  24. çokk leziz gözüküyorr ellerinize sağlık en kısa zaman da bende blogumda deneceğim:)http://cafelondon.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  25. elinize saglik
    ben bu tarifi pepela dan alip gecen sene ilk defa yaptim sonuc mükemmel oldu. daha sonra birdaha yaptim ama evde ilk yaptigimda bulunan kalite bal yoktu bu nedenle sonuc tad olarak eksik kaldi. bu tarifin özelligi tam kalite bal kullanmakta yatiyor. hevesiniz kirilmasin kalite bal kullanin yiyen hayran kalir zira bizim evin favori pastasi.

    YanıtlaSil
  26. merhabalar bende bu pastayı merak ederken sonunda yaptım ve bayıldım. ben hamura tereyağı ve iyi kalite bal kullandım. ara kremasını çiğ kremayla yaptım üzerine çikolata eritip kapladım tadı kinder pingui ve halley arası bir pasta oldu. birde bu şekilde deneyin

    YanıtlaSil
  27. BENDE BU PASTAYI KENDİ YAPTIĞIM KREMAYLA DENEDİM AMA ÖYLE AĞAM ŞAĞAM BİRŞEY ÇIKMADI DAHA SONRA SÜT KREMASI İLE DENİCEM BAKALIM NE OLACAK BİRDE KENAR KISIMLARA BİSKÜVİ KIRINTILARINI YERLEŞTİRMEKTE ZORLANDIM SÜREKLİ DÖKÜLÜYORLARDI SİZ NASIL YAPTINIZ

    YanıtlaSil
  28. denedim bu pastayı ama umduğum gibi olmadı sert geldi nerde yanlışlık yaptım acaba ?

    YanıtlaSil
  29. sert olmasının sebebi belki bekletme süresinin kısa oldugundan olabilir.1 gün dolapta beklerse daha yumuşak oluyor.

    YanıtlaSil
  30. Pasta cok guzel gorunuyor ellerinize saglik, benim cocuklugumda bayilarak yedigim, su an Rus veya Orta Asya'li birileri yapsa da yesem doye hayal kurdugum bir pasta. Sanirim tadini cok begenmemenizin sebebi kremasi, bu lastanin en onemli kismi. Kremanin muhakkak sweetened condensed milk (sut receli) ile yapilmasi gerekiyor ki esas lezzetine sahip olsun, yoksa o guzelim tadi vermez. Tekrar deneyin derim...

    YanıtlaSil
  31. Pasta cok guzel gorunuyor ellerinize saglik, benim cocuklugumda bayilarak yedigim, su an Rus veya Orta Asya'li birileri yapsa da yesem doye hayal kurdugum bir pasta. Sanirim tadini cok begenmemenizin sebebi kremasi, bu lastanin en onemli kismi. Kremanin muhakkak sweetened condensed milk (sut receli) ile yapilmasi gerekiyor ki esas lezzetine sahip olsun, yoksa o guzelim tadi vermez. Tekrar deneyin derim...

    YanıtlaSil
  32. Elinize Sağlık.
    Çok güzel karışık yazmışsınız.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.