8 Mart 2012 Perşembe

HAŞHAŞLI TATLI ÇÖREK ve DÜNYA KADINLAR GÜNÜMÜZ

Dünya kadınlar günümüz kutlu olsun arkadaşlar.Gerçi bu kadar kadın katlediliyorken ülkemizde "kutlu" olsun demek ne kadar dogru bilemiyorum.Daha önce yaptıgım haşhaşlı ve mercimekli böregin tadını bizimkiler buruk bulduktan sonra bende bir tatlı haliyle denemek istedim.Bence çok başarlı,benim deyimimle çörek oldu.Ve bizimkiler bayıla bayıla yedi.Ama içinde ne oldugunu hala söylemedim.İkinciyi yaptıktan sonra söyleyeyim ki iyice yapılacaklar listesine alınabilsin bu güzel tarif.Deneyin bence pişman olmazsınız.Ayrıca içindeki bol bol ceviz içi harika durdu.
  İşte tarif:
HAŞHAŞLI TATLI ÇÖREK TARİFİ:
  • 1 su bardagı süt(ılık olacak)
  • 1 adet yumurta akı(sarısı üstüne sürmek için)
  • yarım paket instant maya
  • yarım su bardagı kadar sıvıyag
  • aldıgı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
  • 1 su bardagı bıçakla dogranmış ceviz içi
  • 3 yemek kaşıgı haşhaş
  • toz şeker(miktar belirtmiyorum ne kadar şekerli severseniz o kadar)
  • sıvıyag(haşhaşı inceltmek için)
Üstüne:1 adet yumurta akı ve 3-4 damla sıvıyag

Ilık sütü,yumurta akını,mayayı ve sıvıyagı derince bir kapta iyice karıştırıyoruz.sonra üstüne azar azar un dökmek şartıyla arıştırmaya devam ediyoruz.Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.Hazırladıgınız hamurun üstünü örtüp mayalanmaya bırakıyoruz.Hamurumuz mayalanırken yine derin bir kasede haşhaşı ve sıvıyagını karıştırıyoruz.Sürülebilir kıvama gelince sıvıyag eklemeyi bırakıyoruz.
Mayalanan hamuru 2 veya 3 parçaya bölüp her bir parçayı merdane ile çok ince olmamak şartıyla açıyoruz.Üstüne haşhaşlı karışımdan sürüyoruz.Onun üstüne bolca şeker serpiyoruz ve onun üstünede yine bolca ceviz serpiyoruz.Hamuru rulo olarak sarıp yaglanmış borcama diziyoruz.Kestigimiz kısımlar üste gelecek şekilde diziyoruz.
 Bu arada açık olan uçları birbirine degecek şekilde yerleştiriyoruz ki malzemesi akmasın ve açılmasın.Bütün hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra 20 dakika kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletiyoruz.Ve mayalanma bittikten sonra üstüne sıvıyagla inceltilmiş yumurta sarısını sürüyoruz.Önceden 200C ısıtılmış fırında 20-30 dakika kadar pişiryoruz(fırınların pişirme süreleri farklı oldugu için arada kontrol edin ki çok kurumasın)
Afiyet olsun.

17 yorum:

  1. haşhaşlı herşeye bayılırım

    eline sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  2. Canım çörekler ve sunum harika elle
    rine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. harika bi sunum tadıda muhteşemdir kesin afiyet olsun eylemcim<3

    YanıtlaSil
  4. Harika görünüyor canım, bayılırım haşhaşlı çöreklere. Ellerine sağlık. Senin de Dünya Kadınlar Günün kutlu olsun canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. haşhaşım dolapta bekler ben de öyle bakar dururum ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Eylemiiiimmm,tam aradığım,bizlik bir tarif vermişin canım:)Hemmen yarın haşhaş temin edip yapıyorum.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. bizim burda bayram sabahı için yaparlar içine yalnızca ceviz koyarlar ama ben bu halini tercih ederim çok güzel görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. eylemcim dünya kadınlar günün kutlu olsun arkadaşım çörekte harika ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. tatlı olarak hiç yememiştim görüntü çok güzel:)
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Görüntü süper,ellerine sağlık canım.
    Senin de kadınlar günün kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  11. Oyyy oyyy nefis bir çörek hem de haşhaşlı! Canım ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık canım..
    çok güzel görünüyor..
    çok sewerim bende haşhaşı.
    tatlıda tuzluda hiç farketmez..
    :)
    sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  13. çok güzeller haşhaş ve ceviz varsa işin içinde güzel olmaması mümkün değil bence

    YanıtlaSil
  14. Harika bir lezzet, ellerinize sağlık. Ezilmiş haşhaş bulsam tekrar yapacağım. Size afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. harika bir tatlı,elinize sağlık çok leziz görünüyorlar..

    YanıtlaSil
  16. Çay Kahve Bahane etkinliği

    Gelibolu17'nin hazırladığı

    "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine

    11 MART-26 MART tarihleri arasında

    http://catlakkafe.blogspot.com yani ben ev sahibeliği yapacağım...

    Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...

    Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....

    “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”

    Muhammed Mustafa (s.a.v)

    Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)

    Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Çatlak kafe (Nuray) ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp

    http://catlakkafe.blogspot.com adresimde yayınlayacağım :)

    Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

    YanıtlaSil
  17. ellerine sağlık canım
    bende çokkk severim !!
    sevgiler.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.