29 Aralık 2011 Perşembe

KOLAY YILBAŞI MEZELERİ

Bu salatada kesinlikle lahana oldugunu anlayamacaksınız.






Ekmek üstü de yiyebiliceginiz avokado ezmesi.






Antalyanın meşhur tahinli piyazı.





Pembe salatada diyorlar pancar turşulu salataya.





Leziz bir havuç salatası.






Bol sarmısak çok yakışıyor kırmızı biber salatasına.






Oglumun ve eşimin en sevdigi fırında sogan salatası.







Kuru domates salatasına hayır diyemeyeceksiniz.







Sosu ile birleşince ve bir günde buzdolabında bekleyince tadı daha da güzel olan bir patlıcan salatası.






zeytin salatası








daha fazla meze ve salata tarifleri için tık tık.

26 Aralık 2011 Pazartesi

NUTELLALI SANDAVİÇ KURABİYE

Çok uzun süredir yayınlanmayı bekleyen bu tarifi artık yayınlamak şart oldu.Bu kurabiyeyi oglumla yapmıştık.Haftada veya 15 günde bir oglumla mutfakta herhangi bir hamur işi yapıyoruz.Daha dogrusu bütün herşeyi yani malzeme ekleme,yogurma ve fırına verme işlemlerinin hepsini oglum yapıyor.Ben sadece yardımcı rol oynuyorum yanında.Bu şekilde çok mutlu oluyor,beklemeyi ögreniyor ve el becerisi gelişiyor.İşte bu kurabiyede oglumun minik ellerinden çıkmış bir kurabiye.Tadımı harika.Çocuklarınızla yapılacabilecek keyifli bir kurabiye çeşidi.
NUTELLALI SANDAVİÇ KURABİYE TARİFİ:
  • 175 gr.margarin
  • 1 su bardagı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardagından 3 parmak eksik sıvıyag
  • yarım çay bardagı toz ceviz
  • 3-3,5 su bardagı un
  • nutella veya herhangi bir fındık kreması(arasına sürmek için)
Un hariç bütün malzemeleri derince bir aba alıp karıştırıyoruz.Daha sonra unu azar azar dökerek kıvamını ayarlıyoruz ve karıştırıyoruz.Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.Hamurumuzu 20 dakika kadar dinlendiriyoruz.Daha sonra hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz ve merdane ile açıyoruz.Ne çok ince ne çik kalın olacak.Açtıgımız hamuru kalıplar ile kesiyoruz.Yaglı kagıt serili tepsiye diziyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında 15 dakika tutup çıkarıyoruz.Benim fırınım bu sürede pişirmiş oluyor.Ama siz fırınınıza göre ayarlayın bence.Fazla kızarmasına izin vermeyin çünkü sert olurlar.Fırından çıkardıktan sonra ılınmaya bırakıyoruz.Ve soguduktan sonra bir kurabiyenin üstüne nutella sürüyoruz ve diger eşi olan kurabiyeyi üstüne kapatıyoruz.En son olarak üstüne pudra şekeri serpiyoruz.
Afiyet olsun. 

22 Aralık 2011 Perşembe

EVDE TAVUK DÖNER YAPMIŞ MIYDINIZ?

Uzun zamandır denemek istedigim tarifler arasındaydı.Ve nihayet denedim ve yedik.Gayet başarılı bir tarif oldugunu düşünüyorum  ve yeşime teşekkür etmek istiyorum.Ah birde ince dilimleyebilseydim daha da harika olacaktı.Dilimle makinem olmadıgı için veya çok keskin bir bıçaga sahip olmadıgım için tam tavuk döner dilimlerine sahip olamadı.Ama tadından birşey kaybettimi diye sorarsanız bence hayır.Bu arada yeşim bir tatlı kaşıgı köri demiş ben bu oranı baya azalltım çünkü bizimkiler köri tadına alışık olmadıgı için yemezler diye korktum.İşte tarif: 
EVDE TAVUK DÖNER TARİFİ:
  • 1 kemiksiz tavuk gögsü
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 küçük kahve fincanı süt
  • 1 yemek kaşıgı salça
  • 2 yemek kaşıgı soya sosu
  • 1 yemek kaşıgı kekik
  • yarım çay kaşıgı köri(orjinalinde 1 tatlı kaşıgı köri diyor)
  • 2 yemek kaşıgı zeytinyagı
Tavuk etini iri dilimlere ayırıyoruz ve diger bütün malzemelerle birlikte mutfak robotunda iyice çekiyoruz.Bütün malzemeler birbirine karışacak.Agzı kapaklı cam bir kalıbın içine(benim yuvarlak kalıptı)temiz bir poşet veya streç filmi kenarları dışarı sarlacak şekilde seriyoruz ve robotta kıydıgımız tavuk dönerimizi içine yayıyoruz.Elimizle iyice bastırıyoruz ki aralarında hava boşlugu kalmasın.Sonra dışarıda sarkan poşet kısmını üzerine sıkıca örtüyoruz.Kapagını kapatı bu şekilde buzdolabında 2 saat bekletiyoruz.Sonra dondurucuya koyuyoruz.Pişirecegimiz zaman poşetten çıkarıp keskin bir bıçakla olabildigince ince dilimlere ayırıyoruz.Bu işlem için bence bir miktar buzunun çözülmesini(çok degil)beklerseniz daha kolay kesebilirsiniz.Kalan kısmı yeniden poşetleyip agzını kapatıyoruz ve buzluga kaldırıyoruz.Pişirme aşaması ise teflon tavamızı ocaga koyup iyice ısıtıyoruz ve ince dilimler halinde kestigimiz döneri ilave edip 2-3 dakika pişiriyoruz.(ben dilimleme işini ince yapmayı becerenedigim için tavaya 1-2 damla sıvıyag ekleyip öyle pişirdim döneri.)
Afiyet olsun.

14 Aralık 2011 Çarşamba

HAŞHAŞLI ve MERCİMEKLİ BÖREK

Bilgisayarımdaki problem nedeni ile bir türlü tarif ekleyemiyordum.Ama bugün itibariyle esaret son buldu artık.Dün ogluşumun ögretmeni,arkadaşları ve anneleri ile beraber inanılmaz keyifli bir zaman geçirdik.Tanışma amaçlı olarak hep beraber yemege gittik.Çocuklar oynadı biz sohbet ettik.Aslında çok da duydulandım.Oglum büyümüş okula gidiyor ve ben onunla ilgili herkesle tanışmak için gayret gösteriyorum.Eminin oaradaki bütün anneler benimle aynı duyguları taşıyordu.Çok güzel insanlarla tanıştım.Ögretmenini daha yakından tanıma imkanım oldu ve inanılmaz komik ve eglenceli bir insan oldugunu düşündürttü bana.Efe'nin arkadaşları ile tanıştım aslında birçogunun adını biliyordum ama tanışma farklı oluyor tabii ki.Ayrıca efe bana kızıyordu anne arkadaşlarımın adlarını hep unutuyorsun diye artık unutmam oglumda bana kızmaz.
Tarife gelince aslında Afyon yöresine ait bükme olarak geçiyor adı ve elde açılan yufka ile yapılıyormuş.Ama benim o kadar becerikli olmadıgım ortada.Ben hazır yufka ile yaptım ve adına bükme demedim.Çünkü yufka ile yaptıgım için aslına uygun olmadı.Ama şunu belirtmeden de geçemeyecegim ilk defa haşhaşlı bir tarif yaptım ve tadı bize biraz garip geldi.Bizimkiler sadece ucundan tadına baktılar ve yememeyi uygun gördüler.Ben ise her zamanki gibi yedim ve sonucun fena olmadıgına kanaat getirdim.
HAŞHAŞLI ve MERCİMEKLİ BÖREK TARİFİ:
  • 4 adet hazır yufka
  • 3 yemek kaşıgı dolusu haşhaş(ben kutularda satılan bir miktar yagla karıştırılmış haşhaşı kullandım)
  • 1 su bardagı sıvıyag
  • 1.5 su bardagı yeşil mercimek
  • 1 adet kuru sogan 
  • tuz,karabiber,pulbiber
Yeşil mercimegi yıkadıktan sonra tencereye alıyoruz ve üstünü geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlıyoruz. Soganımızı yemeklik dogruyoruz ve az sıvıyagda soteliyoruz sonra içine haşlanmış mercimegi,tuzu ve baharatları  ekliyoruz ve ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz.Ayrı bir yerde haşhaşın içine 1 su bardagı sıvıyagı ekliyoruz ve karıştırıyoruz burada amaç haşhaşın sürülebilir kıvama gelmesi.Eger svıyag yetersiz gelirse biraz su veya biraz sıvıyag ekleyebilirsiniz.1.yufkamızı tezgaha serelim ve üstüne haşhaşlı karışımdan sürelim üstüne 2.yufkayı üzerine serelim ve 8 veya 12 parçaya bölelim.(aynı sigara böregi yapar gibi)Mercimekli harçtan yufkaların uzun kenarına koyup çok sıkı sarmamak şartıyla sigara böregi gibi sarın.Diger yufkalarada aynı işlemi uyguladıktan sonra yaglanmış tepsiye dizelim ve üzerlerine kalan haşhaşlı harçtan sürelim.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

6 Aralık 2011 Salı

KÖFTELİ ISPANAK YEMEGİ

Ispanagı Efe sadece börekte sever,eşim ise yumurtalı kavurmasını sever.Bana sorarsanız da ıspanagın her türlüsünü yerim.Düşündüm ortak sevebilecegimiz bir ıspanak yemegi yapayım dedim.Daha önce yaptıgım bulgurlu ve ıspanaklı yuvalamanın bulgurlu köfte kısmının tarifini aldım ve ıspanak yemegi ile karıştırdım.Sizinkiler yedimi diye sorarsanız yediler ama yenide tercih sıraları degişmedi.Yani bu yemekte bizimkiler nazarında az başarılı oldugum söylenebilir.Ama benim nazarımda gayet iyiydi.
KÖFTELİ ISPANAK YEMEGİ TARİFİ:
Köftesi için gerekli malzemeler:
  • 1 su bardagı ince bulgur
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşıgı un
  • tuz
Ispanak yemegi için gerekli malzemeler:
  • 1 kilo ıspanak
  • 1 adet sogan
  • 1 tatlı kaşıgı salça
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • sıvıyag
İlk önce Bulguru sıcak su ile ıslatıyoruz ve bu şekilde 15 dakika kadar bekletiyoruz.Sonra köftesi için gerekli malzemeleri derin bir kaba alıp bulguru da içine ekliyoruz ve arada ılık su ekleyerek iyice yoguruyoruz.İyice yogrulan köfte malzemelerini ufak misket şeklinde alıp yuvarlıyoruz.Ve ufak köfteleri kaynayan tuzlu suya atıp haşlıyoruz.Haşlanan köfteleri sudan çıkarıyoruz.Diger tarafta ıspanak yemegi için soganı ufak dogruyoruz ve sıvıyagda kavuruyoruz.soganlar kavrulduktan sonra salçasını ekliyoruz ve bir miktar daha kavuruyoruz.Sonra içine ayıklanıp yıkanmış ve dogranmış ıspanaklarımızı ekliyoruz ve üzerine baharatlarımızı koyuyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.Pişmeye yakın köfteleri içine atıyoruz ve bir miktar daha piştikten sonra altını kapatıp tuzunu ekliyoruz.Ve servise hazır.
Afiyet olsun.

1 Aralık 2011 Perşembe

BALIK SOFRAM ve MISIR EKMEGİM

Geçen gün yemege gelen arkadaşlarımız için hazırladıgım bir sofra.Aslında söz konusu balık sofrası olunca ben mezeler konusunda biraz kendimi yetersiz hissederim.Ne yapacagımı ve balık ile hangi mezenin daha uyumlu olduguna bir türlü karar veremem.Bunun sebebi balıga çok düşkün olmamamdan kaynaklanıyor.Ama sözkonusu misafir olunca çeşitli mezelerle sofrayı zenginleştirmek gerekiyor bence.Arkadaşlar çok memnun kaldı çeşitlilikten dolayı buda bana yeter.Mısır unu ekmegine gelince daha önceden birkaç tarif denemiştim ama sonuçtan hiç memnun kalmamıştım.Balıgın yanına kesinlikle mısır ekmegi yapmalıyım diye karar verdigimde yeniden hummalı bir araştırma içinde buldum kendimi.Ve vardıgım nokta daha dogrusu blog Müge'nin blogu oldu.Sonuç gerçekten güzeldi.Yani yumuşacık insanın bogazında kalmayan bir mısır ekmegi elde ettim.Bu arada balık soframda neler mi vardı?
MISIR EKMEGİ TARİFİ:
  • 2 su bardagı mısır unu
  • 1 su bardagı beyaz un
  • 1/2 su bardagı zeytinyagı
  • 1,5 su bardagı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
Bütün malzemeleri derin bir kapta karıştırıyoruz.Koyu kıvamlı bir hamur olacak.Ve önceden 180C ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişiriyoruz.(fırınların pişirme süreleri degişebilir siz arada kontrol edersiniz.)Çıkardıktan sonra ılınınca dilimliyoruz.
Afiyet olsun.