28 Kasım 2011 Pazartesi

ELMA ŞEKERİM

Efenin okulundaki projeden dolayı hazırlamakan büyük keyif aldıgımız elma şekerini iftiharla sunmak isterim sizlere.Aslında bu proje çocuklara sabır kavramını ögretmek için oluşturulmuş.Bizde elma şekerinin oluşmasını sabırla bekledik desem inanırmısınız bilemiyorum.Ama şekeri sabırla yaptıgımızı söyleyebilirim.Bu tarifi annemineli sitesinde görünce denemek istedim.Sonuç gayet başarılı idi.Hem yapımı basit hem yemesi zevkli.İşte tarif:
ELMA ŞEKERİ TARİFİ:
  • 4 adet orta boy Amasya elması
  • 1 su bardagı toz şeker
  • yarım su bardagı su
  • yarım limon suyu
  • az gıda boyası(ben kızamık şekeri ekledim)
Amasya elmaları güzelce yıkanıp sap kısımları çıkarıldıktan sonra iyice kurulanır.Su,şeker ve gıda boyası bir tencereye konup şeker eriyene kadar karıştırılır.Sonra ocaga alınır orta ateşte sürekli karıştırarak reçelden biraz daha koyu bir kıvam alana kadar pişirilir.Kıvamını anlamak için şerbetinden az alarak tırnagınızın üstüne damlatın eger akıp gitmiyorsa kıvam olmuş demektir.Söndürmeye yakın yarım limon suyu sıkın ve bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.
Elmaları sapladıgınız çubuklardan tutarak şekere batırın.
Şerbetin degmedigi kısımlara kaşıkla dökerek her tarafına bulaşmasını saglayın.En son olarak alt kısımlarındaki fazla şerbeti tencerenin kenarına silerek yaglı kagıt üzerine alın.Eger şerbet katılaşırsa bir miktar daha ocaga koyup kıvamını tekrar eski haline getirebilirsiniz.2 saat kadar dışarıda sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.Yalnız anlayamadıgım bir nedenden dolayı donduktan sonra rengi mat oldu ama tadı yerindeydi.
Ve final işte böyle oldu.Afiyetler olsun.

20 Kasım 2011 Pazar

PATATESLİ KOL BÖREGİ

Hani hep derim ya ben hamur açma özürlüyüm diye işte bu börek benim ne kadar becerikli oldugumu degilde az da olsa hamur açma konusunda ilerledigimi gösteriyor.Gerçi yeşimin dedigi gibi düzgün açmasakta önemli degil çünkü börek o kadar güzel oluyor ki düzgün açamadıgınızı farkeden olmuyor.Aslı aslında kıymalı tabii ki bu böregin ama ben evde patates oldugu için patatesli içle hazırladım ve bence enfes oldu.Denemediyseniz deneyim derim.İşte tarifi:
PATATESLİ KOL BÖREGİ TARİFİ:
  • 1 su bardagı süt
  • 1 su bardagı yogurt
  • 1 su bardagı sıvıyag
  • 1 paket toz maya
  • az toz şeker
  • 1 adet yumurta(sarısı böreklerin üstüne sürmek için.akınıda hamura katabilirsiniz)
  • tuz
  • un
PATATESLİ İÇİ İÇİN:
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 6 adet kuru sogan
  • az sıvıyag
  • tuz,karabiber,pulbiber
Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra iyice haşlıyoruz.Ve haşlanan patatesleri çatal ile eziyoruz.Soganları yemeklik dogradıktan sonra az sıvıyagda renkleri saydamlaşana kadar kavuruyoruz ve ocagı kapatıyoruz.Kavrulan soganların içine ezmiş oldugumuz patatesleri ve baharatlarını ekleyip iyice karıştırıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.
Derin bir kap içine ılıttıgımız sütü alıyoruz üstüne toz şekeri ve toz mayayı ekleyip iyice karıştırıyoruz.Maya kabarmaya başladıgında diger malzemeleri ekliyoruz.En son olarak ununu azar azar döküp orta yumuşaklıkta bir hamur elde ediyoruz.Yogurdugumuz hamuru 15 dakika dinlendirdikten sonra 6 bezeye ayırıyoruz.Herbir bezeyi un ile açabildiginiz kadar ince açıyoruz.Şekli düzgün olmasada önemli degil.Hamurun üzerine 1 yemek kaşıgı sıvıyag gezdiriyoruz.Ve hamuru ortadan ikiye kesiyoruz.Herbir parça yarım daire şeklinde olacak.Harcımızdan bir miktar alıp geniş olan uç kısmına yayıyoruz.Ve rulo şeklinde sarıp yaglı kagıt serilmiş tepsiye ister uzunlamasına ister S şekli vererek yerleştiriyoruz ve üzerine yumurta sarısı sürüyoruz.Bütün hamurlara aynı işlemi uyguluyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra sogumaya bırakıyoruz ve sonra dilimliyoruz.
Afiyet olsun.

17 Kasım 2011 Perşembe

SİYAH ZEYTİN TATLANDIRMASI

Aslında bu zeytinler benim geçen yıl yaptıgım siyah zeytinlerdi.Bu sene zeytin zamanının gelmesini bekliyordum tarif vermek için.Malum artık pazarlarda boy göstermeye başladı siyah zeytin.Yani zeytin alıp tatlandırmanın tam zamanı.Biz yani eşim ile ben tam bir zeytin hastasıyız özelliklede siyah zeytin.Geçen sene canım dostum gamzem sayesinde hadi bakalım zeytin yapalım dedik ve kolları sıvadık.Bu kadar kolay oldugunu görünce her sene denemeye karar verdim.Hem leziz oldu hem katkısız oldu.eee daha ne olsun.
SİYAH ZEYTİN TATLANDIRMASI TARİFİ:
  • 5 kg.siyah zeytin için tarif verecegim.
  • 4-5 yemek kaşıgı kalın turşuluk tuz
  • yarım çay bardagı zeytinyagı
  • 1-2 parça limon tuzu
  • 5 kg.su bidonu
Siyah zeytinleri pazardan aldıktan sonra uç kısımlarındaki çöpleri koparıp ayırıyoruz.(eger ayırmazsak tadı acı olur)Ben zeytinleri yıkamadım ama siz isterseniz yıkayabilirsiniz ama yıkadıktan sonra iyice kurumaları lazım.Zeytinlerin çöplerini ayıkladıktan sonra bidona bir sıra zeytin bir sıra tuz olmak üzere diziyoruz.En son olarak üstüne sıvıyagını ve limon tuzunuda koyup agzını sıkıca kapatıyoruz.Hergün gün aşırı bidonu sallıyoruz ki tuz her tarafına bulaşsın diye.Bu süreç zarfında ben zeytinleri dışarıda beklettim ve gözümün önüne koydum ki sallamayı unutmayayım diye.Geçen sene kasım ayında yaptım zeytini 2-3 ay içinde olmuştu yani zeytinlerim hazırdı.Yalnız bu süreç zarfında zeytinin kapagını açmayın ki içinde içindeki gaz dışarı çıkmasın.Olmaya yakın kapagını açarken dikkat edin içinde gaz biriktigi için gürültülü açılıyor.Siz tadına bakarsınız tatlanmış mı diye.Tatlandıktan sonra buzdolabına kaldırdım.
Afiyet olsun.

11 Kasım 2011 Cuma

EVDE ŞİŞ KEBAP

Çok ama çok uzun bir ara oldu benim için.Efenin okulu,bayram tatili,soguk algınlıkları ile ugraştım bu zamanlarda.Ve blog ile bir türlü ilgilenemedim.Ayrıca bayramınızı da kutlayamadım arkadaşlar.Hepinizin ve tüm Türkiyenin geçmiş bayramı kutlu olsun.Bayramda Bolu ve Ankara ziyaretlerinde oldugum için internetin başına bir türlü geçemedim.Ama bunu en kısa zamnada telafi edecegim.Kurban bayramı etsiz olmaz dedim ve evde yaptıgımız şiş kebap tarifini sizlerle paylaşmak istedim.İşte tarif:
EVDE ŞİŞ KEBAP TARİFİ:
  • 1 kg.kuzu kuşbaşı et
  • 1 baş sogan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşıgı yogurt
  • yarım yemek kaşıgı salça
  • kimyon,tuz,pulbiber,kekik
  • domates
  • yeşil biber  
Soganı rendeleyip elimizle bastırrak suyunu çıkaralım ve derince bir kaba alalım.Sarımsakları iyice ezelim ve sogan suyunun içine karıştıralım.Sonra bunun içine salçasanı,yogurdunu ve baharatlarını da ekleyip iyice çırpalım ve üzerine kuzu kuşbaşı etlerimizi ekleyip etin her tarafı iyice sosa bulanana kadar karıştıralım.Ve agzını kapatıp buzdolabında en az 2 saat kadar bekletelim.bu arada domates ve biberlerimizi yıkadıktan sonra orta büyüklükte şişe saplanacak şekilde dograyalım.Etleri buzdolabından çıkaralım ve çöp şişlere bir et bir domates,bir et bir biber olarak dizelim.Benim sulu mangalım var evde ben onda pişirdim.Ama sizlerin yoksa susuz ve yanmaz teflon tavada veya fırının ızgara bölümündede pişirebilirsiniz
Afiyet olsun.