25 Ağustos 2011 Perşembe

BAKLAVALIK YUFKADAN ŞÖBİYET

9 günlük bayram tatiline az kaldı arkadaşlar.Bayramda aranızda olamayacagım için şimdiden herkesin bayramını kutluyorum.Hepinize aileleriniz ile beraber geireceginiz daha nice güzel bayramlar diliyorum.Ve bayramdan önceki son yazımı baklavalık yufkadan yapılan şöbiyet ile kapatmak istiyorum.Ayrıca diger tatlı tariflerimden yararlanmak için sizi siteme yönlendiriyorum.
BAKLAVALIK YUFKADAN ŞÖBİYET TATLISI TARİFİ:
  • Yarım paket hazır baklavalık yufka
  • 200-250 gr. kadar tereyag
İçi için:
  • 4 yemek kaşıgı irmik
  • 1 su bardagı süt
  • ceviz içi
Şerbeti için:
  • 3 su bardagı su
  • 3 su bardagı toz şeker
  • yarım limon
İçi için gerekli olan irmik ve sütü bir tenecereye alıp koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz.Ocaktan indirdikten sonra robottan geçirilmiş cevizi ekleyip karıştırıyoruz ve sogumaya bırakıyoruz.Ayrı bir tavada tereyagını eritiyoruz.ve ılınmaya bırakıyoruz.Ayrıca şerbeti için gerekli malzemeleri bir tencereye koyup kaynatıyoruz kıvam alınca limon suyunu sıkıp 5 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.1.Baklavalık yufkamızı tezgaha seriyoruz üstüne  az tereyag sürüyoruz sonra üstüne 2.kat yufkayı seriyoruz ve tekrar tereyag sürüyoruz.bu işlem yufkalar 6 kat olana kadar devam ediyorum.Her serdiginiz yukfadan sonra az tereyag sürmeyi unutmuyoruz.Bu yaglanmış 6 kat yufkayı keskin bir bıçakla kare kare kesiyoruz.Herbirinin ortasına hazırladıgınız irmikli içten 1 tatlı kaşıgı koyuyoruz ve üçgen şeklinde kapatıyoruz.Az yag ile yaglanmış tepsiye hazırladıgınız şöbiyetlerin ucunun digerinin altında kalacak şekilde diziyoruz ve üstüne tekrar tereyag sürüyoruz.Bütün yufkalar bitene kadar aynı işlemi uygulayıp tepsiye diziyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişiriyoruz.Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklıgı geçince üzerine ılık şerbeti döküyoruz.Şerbetini çekince üstünü fındık,fıstık,ceviz veya hindistan cevizi ile süslüyoruz.  
Afiyet olsun.

23 Ağustos 2011 Salı

SEBZELİ ANTRİKOT(BİFTEK)

Dün oglumla Cars filmine gittik.Daha film vizyona girmeden efe ne zaman gitmemiz gerektigine karar vermişti bile.Anlayacagınız tam bir fanatik cars hayranı.Hatırlıyorum da efe küçükken carsın ilk filmini evde günde 3 posta seyrediyorduk.Filmin her saniyesi ezberimde yani.O yüzdendir ki ikinci film bizde sabırsızlıkla bekleniyordu.Film gayet iyiydi.Ama bizim ufaklık film seyretme gününde degilmiş yani bana öyle söyledi o yüzden 2.yarısını seyredemeden çıktık.Film için o kadar para verdigimemi yanayım,ben bile heyecanla beklerken seyredemedigime mi yanayım bilemedeim.Kös kös çıktık yani.Eve gelip efeyi uyuttuktan sonra ne pişirsem derdi başladı bende.Ve ortaya sebzeli antrikot çıktı.İftar için güzel oldu yanınada bol domatesli bir makarna yaptım.
SEBZELİ ANTRİKOT TARİFİ:
  • 6 dilim antrikot(biftek)(kişi sayısına göre ikişer tane yani)
  • 1 adet kuru sogan
  • 2-3 diş sarımsak
  • karabiber,tuz,kekik,kırmız pul biber
  • 1 yemek kaşıgı soya sosu
  • az tereyag
  • karnıbahar
  • havuç
  • fasulye
Karnıbahar çiçek çiçek ayrılıp yıkanır.Fayulyeler ayıklandıktan sonra istenilen büyüklükte dogranır.Havuçların dış kabukları kazıldıktan sonra istenilen büyüklükte dogranır.Sebze olan malzemeler çelik süzgecin içine konur ve kaynamış su dolu tencerenin içine oturtulup tencerenin kapagı kapatılır(sebzeler su ile temas etmeyecek)aslında artık bu işler için sebzeleri buharda pişirme makineleri var ama benim olmadıgı için böyle bir yöntem kullanıyorum.Seebzeler suyun buharında iyice piştikten sonra üzerine az tuz serpip servis tabagına alın.Yanmaz tavaya tereyagını alın.Ayrı bir yerde etlerin üzerine baharatını ve soya sosunu ekledikten sonra erimiş tereyagının üstüne koyun.Soganı yarım ay şeklinde dograyın sarımsakları iri iri dograyın ve etlerin tavada boş kalan kenarlarına koyun.Kısık ateşte etler iyice pişene kadar tutun.Etler pişince buharda haşladıgınız sebzelerin üzerine alın.Tavada kalan soganları da üstüne koyun ve bu şekilde servis yapın.Eger isterseniz tavada kalan yagın içinde az salça veya ketçap sosu hazırlayıp üstlerine dökebilirsiniz.
Afiyet olsun.

18 Ağustos 2011 Perşembe

KURUTULMUŞ SALATALIK DOLMASI

İlk önce ölen askerlerimize Allahtan rahmet diliyorum.Allah ailelerine sabır versin,dayanma gücü versin.Ve artık birileri anaların,babaların,eşlerin ve çocukların gözyaşlarını dindirsin.Evet herşeyin güllük gülistanlık olmasını beklemek hayal olur ama en azından bu tür acılar dinsin.Artık bayraklara sarılı sıra sıra şehit cenazeleri olmasın.
Güzel annem benim üşenmemiş tadı nefis olur diye geçen sene salatalıkda kurutmuş bana.Bana getirdiginde saf saf anne bu salatalıklar ne olacak diye sordum;dolma dedi.Ve oldu gerçekten o kuru salatalıklar bildiginiz antep dolması içi tarifiyle çok nefis dolma oldu.Eskiler işte biliyorlar.Acılı,ekşili çok güzel bir içi hazırladım salatalıklarım için.Bu arada salatalıklar ilk önce alaca soyuluyor ve içleri oyulduktan sonra iplere igne ile geçirilip yüksege asılıyor ve kurumaya bırakılıyor.Yada yine alaca soyup temiz bir bez örtülü tepsinin üstüne sıralanıyor ve arada çevirmek suretiyle kurutuluyormuş.
ANTEP USULÜ SALATALIK DOLMASI TARİFİ:
  • 1 dizi(10-15 adet)kurutulmuş salatalık
  • 1 su bardagı pirinç
  • 1 çay bardagından iki parmak eksik az sıvıyag veya zeytinyagı
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • yarım yemek kaşıgı domates salçası
  • tuz,karabiber,pulbiber,az kimyon
  • 1,5 limon suyu veya 1 çay kaşıgı limon tuzu
Dolmanın sos için:
  • Yarım yemek kaşıgı biber salçası
  • tuz
  • 3-4 su bardagı sıcak su(dolmaların üstünü geçecek kadar)
  • zeytinyagı
  • 1 diş sarımsak(ezilmiş)
  • 2-3 adet limon tuzu veya 1 limon suyu
Kuru salatalıkları kaynayan suyun içine atıp 15 dakika kadar kaynatalım.Salatalıklara tırnagınızı geçirdiginizde tırnagınız salatalıga geçmeli.Pişen salatalıkları soguk sudan geçirin.Bir kenara alın ki suyu süzülsün.Harcı için pirinçleri iyice yıkayın içine elde çok ufak dogranmış sogan ve sarımsakları ekleyin.Daha sonra salçaları,baharatlarını ve zeytinyagını ekleyin ve elinizle iyice yogurarak karıştırın.Bu içi harcımızdan salatalıkların içine doldurun ama çok az 1 tatlı kaşıgı yeterli olacaktır sanırım.Yani salatalıklara yarısından az iç dolduracaksınız.Ve tencereye iki salatalıgın agız kısmı birbirine geçecek sırayla şekilde dizin.Sosu için zeytinyagını ayrı bir tencereye alın kızınca içine salçayı koyup ezerek kavurun.Sonra ezilmiş sarımsagı ekleyin ve tuzunu ve limon tuzunu ekleyip en son sıcak suyunu koyun.Bir taşım kaynadıktan sonra dolmaların üzerini az geçecek şekilde ekleyin.Dolmaların suyu kaynayıncaya kadar yüksek ateşte sonra kısık ateşte 50 dakika kadar pişirin.Sonra altını kapatıp dinlenmeye bırakın.Ve servise hazır. 
Afiyet olsun.

15 Ağustos 2011 Pazartesi

FIRINDA PATLICAN KEBABI

Güzel şehrimiz Gaziantep yöresine ait bir yemekle aranızdayım.Tabii ki yemegin aslı mangal ateşinde pişenidir.Ama eldeki imkanlar dahilinde fırında pişen bir yemek oldu.Ama emin olun lezzetinden birşey kaybetmedi.Annem biz küçükken mahalle fırınına gönderir pişirtirdi.O akşam bizim için bayram gibi geçerdi.Zira ben patlıcanın bu haline bayılıyorum.İşte tarif:
FIRINDA PATLICAN KEBABI TARİFİ:
  • 500 gr.orta yaglı kıyma
  • 1 kg.patlıcan
  • 4-5 adet domates
  • 7-8 adet yeşil biber
  • 6 adet arpacık sogan
  • 2 diş sarımsak
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber
Üstüne sos için:
  • 1 yemek kaşıgı domates ve biber salçası
  • az sıvıyag
  • tuz,karabiber
  • yarım çay bardagı sıcak su
İlk önce köfteleri yapmakla başlayalım.Kıymayı derince bir kaba aldıktan sonra içine tuz,karabiber,kırmızı biberi ekleyip güzelce yoguruyoruz.İyice yogurun ki baharatlar kıymanın her tarafına yayılsın.Kıymayı bir süre buzdolabında agzı kapalı olarak bekletin.Patlıcanları yıkadıktan sonra kalın halkalar halinde kesin ve tuzlu suda 30 dakika bekletin.Daha sonra tuzlu sudan çıkarıp bol su ile yıkayın.Köftelerimizi buzdolabından çıkarıp ceviz büyüklügünde parçalar koparın.2 patlıcan halkasının arasına köfte yerleştirin.Ve bu işlemi bütün patlıcanlar için uygulayın.Yani tepside sırası ile bir halka patlıcan bir köfte diye sırayla dizmeniz gerekiyor.Tepsinin ortasındaki boş yere yıkayıp dörde böldügünüz biberleri ve domatesleri koyun.Üstüne arpacık soganları ve sarımsakları ekleyin.Sosu için salçayı 1 çay bardagı ılık suda iyice ezin içine baharatlarını ve az sıvıyagını ekleyip iyice karıştırın ve tepsideki patlıcanların üstüne dökün.Eger bol sulu olsun derseniz sossundaki su oranını çogaltabilirsiniz.Tepsinin üzerine alimünyum folyo kapatın bir süre bu şekilde pişirin sonra folyoyu alıp bir miktarda öyle pişirin.Önceden 200C ısıtılmış fırında patlıcanlar ve köfteler iyice pişene kadar tutun.

9 Ağustos 2011 Salı

KREMALI DOMATES ÇORBASI

İftar yemeklerimizin baştacı çorbadır bizim.Çorbasız sadece iftarda degil her zaman sofraya oturmayız.Yaz,kış yani sıcak,soguk farketmiyor bizim için.Ve benim en sevdigim çorba kremalı domates çorbasıdır.Bizimkilerde alıştılar tadına.Hım mis gibi daha dumanı üstünde bir çorba tarifide benden sizlere.Bu arada maggi ramazan için yeni çorbalar çıkarmış ve bir sepet hazırlayıp bizlere göndermiş.Blogum aracılıgıyla maggiye ve yasemin hanıma teşekkür etmek istiyorum.
Bu arada sepetin içinde daha önce de gelen Maggi sofrito yemek harcı sosu da var.Daha önce denemeye fırsatım olmamıştı.Ama dün yaptıgım barbunya yemegine koydum ve bence çok lezzetli oldu.Denemenizi tavsiye ederim yani.
KREMALİ DOMATES ÇORBASI TARİFİ:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvıyag
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • tuz
  • kaşar rendesi(çorbanın üstüne)
  • 3 su bardağı kaynar su
  • yarım paket çig krema
Tencereye yağları alıp eritelim.Eriyince unu koyup pembeleştirelim.Sonra domates salçasını ekleyelim.Salça ve unun iyice birbirine karışmasını sağlayalım.Ateşten alıp karıştırmaya devam edelim. Karıştırırken biraz kaynar su ilave edelim.Ve blenderla ezelim.Kalan suyu da azar azar ilave ederek karıştıralım.Çorba kıvamına gelince söndürmeye yakın yarım paket kremayı ilave edelim ve karıştırıp bir taşım daha kaynatalım.Servis yaparken üstüne kaşar rendesi koyalım.
Afiyet olsun.

4 Ağustos 2011 Perşembe

FIRINDA KIYMALI PATATES

Yine uzun bir ara oldu.Yazları hep böyle oluyor nedense.Kısa kısa aralıklarla tatil yaptıgımız için bloguma ara vermek zorunda kalıyorum.Ama artık bitti yani ben öyle umut ediyorum.Bu arada hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum.Ramzanın ilk bir kaç günü aranızda olup tarif veremesemde aradaki açıgı inşallah kapatacagım.Dün akşam iftar soframız için hazırladıgım kıymalı patates yemegi.Yanına da naneli domates çorbası yaptım.Ramazan sıcaklara denk geldigi için agır yemekler yenmiyor.Yemeklerin yanına muhakkak kavun,karpuz,yogurt gibi hafif yiyecekler ekliyorum.İşte benim tarifimle fırında kıymalı patates yemegi:
FIRINDA KIYMALI PATATES TARİFİ:
  • 4-5 adet büyük boy patates
  • sıvıyag(patatesleri kızartmak için)
  • 250-300 gr. kıyma
  • karabiber,tuz,pul biber
Üstüne sos için:
  • 3-4 adet domates
  • 1 adet kuru sogan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 çay kaşıgı salça
  • tuz
  • az sıvıyag
Öncelikle patatesleri soyduktan sonra halka halka dograyıp az sıvıyagda kızartıyoruz.Kızaran patateslerimizi peçete serili tabaga alıyoruz ki fazla yagını bıraksın.Ayrı bir yerde tavaya  kıymayı alıp yagsız kısık ateşte kavuruyoruz.Kıyma suyunu salıp çektikten sonra içine baharatlarını ekliyoruz.
Üzerindeki sos için ise soganı yemeklik dograyıp az sıvıyagında kavuruyoruz.Kavrulunca üstüne küçük dogranmış biberi koyup bir miktar daha kavuruyoruz.Üstüne kabukları soyulup ufak dogranmış domatesleri,minik dogranmış sarımsakları,1 çay kaşıgı salçayı ve bahartlarını ekleyip bir miktarda bu şekilde soteliyoruz.Borcama kızarttıgımız patatesleri düzgünce sıra sıra yerleştiriyoruz.Üstüne kıymamızı patateslerin her tarafına gelecek şekilde yayıyoruz.En üstüne de hazırladıgımız domatesli sosumuzu yine her tarafına gelecek şekilde yayıyoruz.Önceden 200C ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.