25 Temmuz 2011 Pazartesi

SUCUKLU PİDE

Bu sıcaklar ve nem bizi mahvetti.Kaçmak kaçmak istiyorum.Şöyle Karadenizde belki bir yayla evine.Temiz hava en azından nefes alıp verirken oksijenin bünyenize girdigini hissediyorsunuzdur.Buralarda oksijen mi çekiyorsunuz içinize yoksa nemmi belli degil.Hep şikayet hep şikayet degilmi benden duydugunuz.Yazları hep böyle oluyorum Antalyada.Kafam bulanıyor ve hep söyleniyorum.Ah birde migrenim varki yazları iki katına çıkıyor agrısı.Ne yapsak ne etsek bilemiyorum ve kedime relax deyip mutfaga giriyorum.İşte relax olmak için girdigim mutfagımdan sucuklu pidem.Bu arada mutfaga bir klima hiç fena olmazdı eşime duyrulur.Valla kendim için degil size daha lezzetli yemekler yapabilmek için.:))))
SUCUKLU PİDE TARİFİ:
  • 1 su bardagı süt
  • yarım paket yaş maya veya bir paket kuru maya
  • 1 su bardagı ılık su
  • yarım su bardagından az fazla sıvıyag
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • 3-4 su bardagı un(azar azar dökün ki kıvam ayarlayabilesiniz)
SUCUKLU HARCI İÇİN:
  • İstenilen kadar sucuk
  • kaşar rendesi
  • Kekik
Üzeri için:
  • az tereyag
  • 1-2 yumurta sarısı
Ilık suyun içinde yarım yaş maya eritilir.Derin bir yogurma kabına sütü ve sıvıyagı döküp karıştırın.Üzerine unu azar azar dökün sonra mayayı ve tuzunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yogurmaya devam edin.İstenen kıvama geldikten sonra üstünü nemli bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakalım.(hamur iki katına çıkacak).Harcı için sucugu ince olmak şartıyla yuvarlak yuvarlak dograyalım kaşarı rendeleyip üstüne kekik serpelim.Mayalanan hamurdan portakal büyüklügünde parçalar kopararak bir kenara bırakıp üstünü örtelim.Her hamur parçasını oklava yardımıyla çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde oval olarak açalım.Üstüne sucukları ekleyelim ve kaşar rendesi serpelim.Ve hamurun kenarlarını sucuklu malzeme üstüne dogru katlayalım. Ve köşelerini birleştirerek pide şekli verelim.Sonra üstüne yumurta sarısı sürüp önceden 180C ısıtılmış fırına verelim.Üzerleri pembeleşince fırından alıp sıcakken kenarlarına tereyagı sürelim(sert olmaması için).
Afiyet olsun.

18 Temmuz 2011 Pazartesi

FIRINDA KABAK YEMEGİ

Sizlerde benim gibi aşırı sıcaklardan bunalmaya başladınız mı?Antalya artık yanıyor.Resmen yerden ateş fışkırıyor o derece de yani.Antalyanın en çok sonbaharını ve ilkbaharını seviyorum ben ama maalesef ara mevsimleri neredeyse göremeden yaza veya kışa geçiyoruz artık.Küresel ısınma dedikleri bu olsa gerek.Neyse ben yemege geçeyim.Bu kabak yemegini sıcaklardan bunaldıgım bir gün yapmaya karar vermiştim.Üzerine sarmısaklı yogurtla hem hafif hem çok lezzetli oluyor denemenizi tavsiye ederim.Ayrıca güzel bir diyet yemegi de olabilir.İşte tarif:
FIRINDA KABAK YEMEGİ TARİFİ:
  • 1 kilo kabak
  • 3 adet orta boy kuru sogan
  • 4-5 adet domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • tuz,kekik,pul biber
  • az sıvıyag
  • 1 kase sarımsaklı yogurt(üzerine dökmek için)
Kabakların kabuklaını kazıdıktan sonra istediginiz gibi dilimleyin.Soganları iri iri kıyıyoruz.Sarımsakları 2 veya 3 bölüyoruz.Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra ve yeşil biberi istediginiz büyüklükte dogruyoruz.Hepsini derince bir kaba alıp üstüne bahartlarını ve sıvıyagı ekliyoruz ve fırın tepsisine yerleştiriyoruz.Önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.Fırından çıkardıktan sonra üzerine sarımsaklı yogurt dökerek servis ediyoruz. 
Afiyet olsun.

12 Temmuz 2011 Salı

ENFES KURABİYE

Merhaba arkadaşlarım sonunda geldim.Alanyada kısa da olsa bir tatil yaptıktan sonra nihayet aranızdayım.Blogumu ve sizleri gerçekten çok özlemişim.Bloglara yaz geldi biliyorum belki birçok arkadaş dinlenmeye çekildi.Yani birçogunuzdan bir süre daha ayrı kalacagız.Ama gidenlerinde dönüşlerini ve yeni tariflerini bekliyor olacagım.
Bu enfes kurabiye sevgili Yeşimin sitesinden aldım.Daha dogrusu yeşim yaptıgı günden beridir bende yapmak için fırsat kolluyordum.Sonunda yaptım.Aslında sevgili yeşim adına tansaş kurabiye demiş ama ben bu kurabiye için bu adın az oldugunu düşünerek enfes kurabiye dedim.Aranızda deneyenler muhakkak olmuştur ve eminim ki çok begenmiştir.Bir de ben sizlere bu kurabiyenin tarifini yeşim safyasındaki gibi aynen aktarıyorum.Şimdiden afiyetler olsun deneyenlere.
ENFES KURABİYE HAMURU TARİFİ:
  • 1 poşet kenton çikolatalı kestane sosu(toz halinde)
  • 1 yumurta
  • 2 silme yemek kaşıgı pudra şekeri
  • 1 çay kaşıgı vanilya
  • 200 gr.yumuşak margarin
  • 2,5 su bardagı un(kulak memesi kıvamında olacak hamur)
İÇ HARCI MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı hindistan cevizi
  • 1 yemek kaşıgı pudra şekeri
  • 1 çay kaşıgı vanilya
  • çig krema(tüm iç malzemesi birbirini tutana kadar eklenecek)
Kurabiyenin hamuru için gerekli malzemeleri derince bir kaba alalım ve ununu azar dökmek şartıyla iyice birbirine karıştıralım.Hamur kulak memesi kıvamında olacak yani bildiginiz kurabiye hamuru gibi.Hamuru bir kenara alalım ve iç harcı için krema hariç diger malzemeleri bir kaba alalım ve üzerine kremayı yavaş yavaş dökerek parmak uçlarımızla malzemeyi karıştıralım.Krema hindistan cevizini ıslatsın.İç harcını elinizle sıktıgınızda çig köfte yapar gibi birbirini tutmuşsa kıvamını almış demektir.Kremayı fazla koyarsanız sulu olur buna dikkat edin.Kurabiye hamurundan ufak bezler kopararak elinizle yuvarlayın ve içli köfte yapar gibi içini oyarak iç harcından koyun.Ve yine elinizle altını kapatın üstü yüksek kubbe şeklinde olacak şekilde yuvarlayın(basık olmasın).Yaglı kagıt serili tesiye dizin.Önceden 180C ısıtılmış fırında pişirin.dikkat edin çok kurumasın hafif içi ıslak kalınca daha güzel oluyor.
Üstü içinde bitter çikolatayı benmari usulü eritin ve eriyen çikolatanın üstüne krema ekleyin.Ilındıktan sonrada Kurabiyelerinizi bu sosa bulayın.
Afiyet olsun.