29 Haziran 2011 Çarşamba

KETÇAPLI TAVUK KANADI

Tavuk kanadı bizim evde en çok yenen tavuk parçasıdır.Oglum kemirmesine bayılır.O yüzden bende evde her türlüsünü denemek için büyük çaba gösteriyorum.Ama favorileri fırında veya yagsız tavada pişen tavuk kanadadır.Bu tarifede bayıldılar.Ve bu tarifi devletşahın sitesinden aldım.İşte tarif:
KETÇAPLI TAVUK KANADI TARİFİ:
  • İstenilen kadar tavuk kanadı
  • kekik,tuz,pulbiber
  • 3-4 yemek kaşıgı acılı ketçap(1 kilo için 5 yemek kaşıgı ketçap)
Tavuk kanatlarını yıkadıktan sonra sularını süzdürün ve derince bir kaba alın ve üstüne baharatları ve acılı ketçabı ekleyin ve bir güzel karıştırın.Bu sos içinde 1 saat kadar bekletin.Yaglı kagıt serili tepsiye dizin ve önceden 200C ısıtılmış fırında iyice pişip üstleri kızarana kadar pişirin.Arada pişmişmi diye kontrol etmeyi unutmayın.
Afiyet olsun.

23 Haziran 2011 Perşembe

KREMALI KABAK ÇORBASI

Bu sıcaklarda çorbanın ne işi var demeyin.Bizim evde yazda olsa her yemegin yanına muhakkak bir çorba olur.Yemek yerken terliyor olsak bile çorbadan vazgeçemeyiz.Antalyada şuan nefes bile alınamıyor.Yaz iyice kendini hissettirdi.Tatile çıkmak istiyorum.Diyeceksiniz ki zaten hep Antalyada tatildesin ama degil işte.Nerede olursak olalım deniz dibimizdede olsa bir tatil gerekiyor.Neyse ben çorbanın tarifine geçeyim artık.
KREMALI KABAK ÇORBASI TARİFİ:
  • 3 adet kabak(yemeklik kabakdan)
  • 1 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kuru sogan
  • 2-3 yemek kaşıgı kırmızı mercimek
  • tuz
  • 1 litre sıcak su
  • yarım paket çig krema
  • sıvıyag ve tereyag karışımı
Sebzeleri ve soğanı soyup ve küp küp doğrayın.Sıvıyağı ve tereyagını tencereye koyun ve sebzeleri ekleyin.4-5 dakika kavurun.Üzerine kaynar suyu ekleyin.Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.Sebzeler pişince tuzunu atın ve blenderdan geçirin.Eger çorba gözünüze koyu gözüktüyse bir miktar daha su ekleyebilirsiniz.Blenderdan geçirdikten sonra içine kremayı koyup bir taşım kaynaın ve altını kapatın.İsterseniz üzerine yağlı naneli ve biberli sos yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

20 Haziran 2011 Pazartesi

YABAN MERSİNLİ ve MISIR UNLU SABLE BİSKÜVİ

Geçen gün marketten aldıgım yaban mersinlerini ne yapsam diye düşünürken pemberehber.com sitesindeki tarif ve görüntü beni baştan çıkardı.Gerçi onun sable bisküvileri yuvarlak olmuştu ama benimki şekil yönünden biraz poğaçayı andırdı.Ama tadı gerçekten çok güzel şekil önemli degil yani.Ama bir dahaki sefere bir miktar buzlukta bekletecegim bekli bu şekilde yuvarlak bir form yakalayabilirim.Bu arada tarife ekleme hiç yapmadım ve oldugu gibi aynen uyguladım.Ama yine bir daha ki sefere oranları çoğaltıp yapacagım çünkü tadına doyamadık.İşte tarif:
YABAN MERSİNLİ SABLE BİSKÜVİ TARİFİ:
  • 1 su bardagı un
  • yarım su bardagı pudra şekeri
  • 85 gr tereyag
  • 1 adet yumurta
  • 1 avuç yaban mersini(ince ince kıyılacak)
  • yarım limon kabugu rendesi(orjinalinde portakal diyor ama evde yoktu)
  • 1 çay kaşıgı kabartma tozu
  • yarım su bardagı mısır unu
Unu,kabartma tozunu,limon kabugu rendesini,İnce kıyılmış yaban mersinini ve mısır ununu derince bir kapta karıştırıyoruz.Hazırladıgımız kuru malzemeye tereyagını ve yumurtayı koyup yumuşak bir hamur elde etmek için yoguruyoruz.Tezgaha yaglı kagıt seriyoruz ve hazırladıgımız hamura yaglı kagıt içinde rulo şekli vermeye çalışıyoruz.Ve rulo şekli verdikten sonra buzdolabında 4-5 saat bekletiyoruz.(ben bir daha ki sefere bir miktarda buzlukta bekletmeyi planlıyorum şekli daha düzgün olsun diye.4-5 saat beklememe ragmen yine istedigim şekli vererek kesmek zor oldu çünkü)Buzdolabından çıkardıgımız sable bisküvimizi1 cm eninde dilimlere ayırıyoruz.Ve yaglı kagıtla beraber tepsiye diziyoruz.Önceden 175C ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz.(üzeri hafif kızarınca yani yoksa kuru olur)
Afiyet olsun.

16 Haziran 2011 Perşembe

KREMALI TAVUK

Adanaya gittigimizde Neslihanım yapmıştı bu tavugu bize.Yani tarifim ona ait ama neslihan nereden almış bilemiyorum.Tavugun lezzetine gelince içi yumuşacık dışı kıtır kıtır bir lezzet oldu.Pişme süresi biraz uzun ama olsun bence deger.Özellikle oglum bayıldı bu tavuga.Yapım aşaması çok pratik yani şipşak hazırlanabilecek bir yemek.İşte tarifi:
KREMALI TAVUK TARİFİ:
  • 1 kg tavuk baget veya kolay pişebilecek tavugun istediginiz yeri
  • 1 kutu krema
  • 1 paket corn flakes
  • tuz,karabiber,kırmızı pul biber
Kremayı bir kaseye alıp içine tuz,karabiber ve pulbiberi ekleyip çırpıyoruz.corn flakesleri poşetinin içinde elimizle üstüne basarak ufaltıyoruz.Tavuklarımızın derilerini soyduktan sonra tavuklarımızı ilk önce kremaya iyice batırıyoruz.Sonra tavukları derin bir tabaga aldıgımız corn flakeslere iyice her tarafını buluyoruz.Ve sıvıyag sürülmüş tepsiye diziyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişiryoruz.Pişerken arada tavukları çevirmeyi unutmuyoruz.
Afiyet olsun. 

13 Haziran 2011 Pazartesi

ADRASAN(ÇAVUŞKÖY)

Dana önceleri günübirlik gidip geldigimiz Adrasana bu sefer 1 gece kalmak için gittik.Adrasan Antalyanın Kumluca ilçesine baglı bir belde.Çevresi çam agaçları ile kaplı bir koy.Geniş ve uzun bir kumsalı ve muhteşem bir denizi var.
Büyük oteller,gürültülü barlar yok Adrasanda.Eger kafa dinlemek için bir tatil arıyorsanız burası tam size göre.İlk gün soguk olan denize aldırış etmeden denizer girdi bizimkiler.Su henüz tam sıcaklıga ulaşmamış.Ama yinede harikaydı.
Bütün pansiyon ve oteller boş oldugu için seçim yapma ve pazarlık şansımız vardı.Ve tercihimizi Erenler otelden yana kullandık.Bütün pansiyon ve otellerde oldugu gibi burası da bir aile işletmesi.Çocukların eglenebilmesi için bir sürü oyuncak kurmuşlar bahçeye.Bizimkiler çok eglendi.Genelde yarım pansiyon usulü çalışıyorlar.Odalar küçük ama temiz.Geceligi kişi başı 60 tl ye yarım pansiyon.(akşam yemeginde et veya balık seçme şansınız var) 
Genelde pansiyonlar deniz kenarında sıralı.Pansiyonların bir kısmında küçük de olsa havuzlar var ama bence otelden çıkıp denize girmek daha keyifli.
Belki birçogunuz tatil için seçeneklerini yaptı ve okulların tatil olmasını bekliyor.Ama tatil için programı yapmayanlar için Adrasanıda seçenekleriniz arasına almayı unutmayın.Adrasanın tek kötü yanı sivrisenekleri.Ama bunun için yanınıza alacagınız ilaç veya tabletler sorununuzu ortadan kaldıracaktır. 
Sakinlik ve huzur bence Adrasanı anlatmak için yeterli.Genelde zaten aileler geliyor buraya.Biz memnun kaldık umarım sizlerinde birgün yolu düşer buraya ve memnun kalırsınız.

8 Haziran 2011 Çarşamba

PATATESLİ ÇÖREK

Yine bekleyen bir tarifti patatesli çörek.Bu aralar galiba sıcaktan olsa gerek mutfakta birşeyler yapasım gelmiyor.Ayrıca bunda bir etkende hamur işleri yemeye biraz da olsa ara vermek istemem galiba.Yine yaz geldi Antalyanın sıcakları beni mahvediyor.Migrenim Antalyaya geldigimizden beridir iki katına çıktı neredeyse.Tekrar doktora gittigimde mümkünse buralardan gidin dedi ama tabii ki böyle birşey mümkün degil.Sürekli başagrısı çekmekten başımda bende yorulduk artık.Sıcaklar başıma vurdu şikayet etmeye başladım yine.Neyse tarife geçeyim ben isterseniz.


PATATESLİ ÇÖREK TARİFİ:
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardagı ılık süt
  • 1 çay bardagı yogurt(oda sıcaklıgında olacak)
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 1 çay kaşıgı toz şeker
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • 2 adet yumurta(1 adet yumurta sarısını dışına sürmek için ayırıyoruz)
  • aldıgı kadar un
Patatesli iç malzemesi:
  • sıvıyag
  • 3-4 adet patates
  • tuz
  • pulbiber
  • susam(dışına ve içine serpmek için)
  • 2 adet kuru sogan
İlk önce içimizi hazırlayarak başlayalım işe.Patatesleri soyduktan sonra ufak ufak dograyalım ve suda iyice pişene kadar haşlayalım.Haşlanan patateslerimizi bir kenara alalım ve ayrı bir tencerede ufak dogranmış soganları kavuralım.Kavrulan soganların içine patatesleri ve bahartalarını ekleyelim ve altını kapatıp ılınmaya bırakalım(İstenirse patatesler piştikten sonra ezebilirsinizde ama ben ezmedim biraz dişe gelsin istedim)
Hamuru için ılık sütümüzün içine 1 paket kuru mayamızı eritelim içine toz şeker koyalım ve karıştıralım.Ve 1 adet yumurta sarısı dışındaki bütün hamur malzemelerini derin bir kapta karıştıralım.Hazırladıgınız hamuru ılık veya sıcak bir ortamda iyice kabarana kadar bekletelim.Kabaran hamuru bir defa daha az miktarda yoguralım ve 3 eşit parçaya bölelim.Her bir parçayı unlu zeminde(veya yaglı kagıt üstünde merdane ile) merdane ile aşırı ince olmayacak şekilde açıyoruz.Üstüne patatesli harcımızdan yayıyoruz ve her tarafına susam serpiyoruz.Ve hamuru rulo şeklinde sarıp yaglı kagıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz.Diger kalan hamurlar içinde aynı işlemi uyguluyoruz.Ve üstlerine ayırdıgınız yumurta sarısına 1-2 damla sıvıyag ekleyerek sürüyoruz.Ve üstüne tekrar susam serpiyoruz.Önceden 180C ayarlı fırında üstleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

6 Haziran 2011 Pazartesi

SÜRK

Annemin Hataylı komşusu olan teyzem yapıp bana göndermişti.Uzun zamandır sırasını bekleyen bir tarif.Açıkçası ben bayılırım sabah kahvaltıda sürk salatası yemeye.Yapım aşaması kolay olan sadece kurutma aşaması biraz zaman alan yöresel bir yiyecek aslında.Eger kahvaltı için degişik bir alternatif arıyorsanız sürk tam size göre.Aslında bunu küflendirip öyle kullanıyor Hatayda.Ama ben o kadarını yapamam herhalde.İşte tarif:
SÜRK TARİFİ:
  • 1-2 su bardagı çökelek
  • yarım yemek kaşıgı biber salçası
  • 1 tatlı kaşıgı kekik
  • tuz
  • 1 tatlı kaşıgı Kimyon
  • 1 tatlı kaşıgı kırmızı pul biber
Bütün malzemeleri derince bir kaba koyup birbirleriyle iyice özdeşleşene kadar yani macun kıvamına gelene kadar yoguruyoruz.Limon büyüklügünde parçalar koparılarak yuvarlıyoruz ve mümkünse oval bir şekil veriyoruz.Hazırladıgımız sürkleri tepsiye diziyoruz ve üstüne bir tülbent örtüp tam güneşin altı olmayan bir yerde bir yerde 2-3 gün bekletiyoruz.Tabii ki arada çevirmeyi unutmuyoruz.Kuruyan sürklerimizi hemen kullanmayacaksak buzluga atabiliriz.Veya zeytinyaglı kavanozda bekletebiliriz.Lazım oldukça çıkarmak üzere.Kahvaltıda sürkü dogradıktan sonra üzerine sadece zeytinyagı dökerek yiyebilirsiniz mesela.
Afiyet olsun.

3 Haziran 2011 Cuma

ÜZÜMLÜ LAHANA SALATASI

Aslında yıllar yıllar önce bir otelde yedigim ve lezzeti ile beni inanılmaz memnun eden salatayı yapmak için yola çıktım.Hani bazı tatlar vardır biryerde yemişsinizdir ve yıllar geçsede tadını hala hissediyorsunuzdur benimkide bu durum yani anlayacagınız.İşte böyle bir aşkla yapmaya başladım bu salatayı.Aynı tadı yakaladınmı diye sorarsanız hemen hemen aynı tattı diyebilirim.Gerçi lahananın mevsimi geçti ama yinede yapmak isteyen olursa diye tarifi vermek istiyorum.İşte tarif:
ÜZÜMLÜ ve MAYONEZLİ LAHANA SALATASI TARİFİ:
  • 1 adet küçük beyaz lahana
  • 5 yemek kaşıgı mayonez
  • 1 çay bardagı kadar yogurt
  • ceviz
  • kuru üzüm
  • 1 adet elma rendesi(istege baglı)
  • 1 çay kaşıgı toz şeker
  • tuz
Lahananın dış yapraklarını aldıktan sonra dörde bölüyoruz ve ince ince kıyıyoruz.Ve üstüne bir miktar tuz ektikten sonra elimizle bir güzel ovuyoruz.Sonra yıkayıp elimizle fazla suyunu sıkıyoruz.İçine elma rendesini,mayonezi,yogurdu,ince kıyılmış cevizi,toz şekeri ve bir miktar kuru üzümü koyup karıştırıyoruz.Sonra servis tabagına alıp kuru üzümlerle ve ceviz ile süslüyoruz.1 saat kadar buzdolabında bekletirsek daha da güzel oluyor.
Afiyet olsun.

1 Haziran 2011 Çarşamba

KABAKLI YUFKA BÖREGİ

Bu aralar arkadaşlarla havaların çok sıcak gitmemesini fırsat bilerek Kaan bey parkına kahvaltılıklarımızı alıp gidiyoruz.Çocuklar önce kahvaltılarını ediyor sonra çocuk parkında bir güzel oynuyorlar.Bizde masalarda kız kıza sohbetler ederek kahvaltı ediyoruz.Çocuklar acıktıkça gelip birşeyler alıp gidiyorlar ve çok mutlu oluyorlar.Yani anlayacagınız hem çocuklara hem bize çok iyi geliyor arada kaçamaklar.Kabaklı börekte o kahvaltı için yaptıgım bir börek çeşidi.Ben ilk defa denedim ama tadını hepimiz çok sevdik.Neredeyse içindeki kabak tadı hiç belli olmuyor.Eger çocuklarınız kabak yemiyorsa bu börek tarifi tam size göre.İşte tarif:
KABAKLI YUFKA BÖREGİ TARİFİ:
  • 6 adet yufka(iki küçük fırın tepsisi için eger bir tepsi yapacaksanız 3 adet yufka yeterli)
  • 4-5 adet kabak(yeşil kabak)
  • yarım demet maydanoz
  • istenilen kadar peynir(ben yaglı beyaz peynir kullandım)
  • Tuz,pulbiber,az karabiber
Böregin aralarına ve üstüne sürmek için sosu:
  • 1 su bardagı sıvıyag
  • 1 su bardagı süt
  • 4-5 adet yumurta(iki tepsi için eger tek tepsi yapacaksanız 3 veya 4 adet yumurta koyun)
Kabakların kabuklarını soyup rendenin büyük tarafıyla   rendeledikten sonra kaynamış suda 1-2 dakika haşlayın ve çıkarın suyu iyice süzüldükten sonra elinizle hafif  bir şekilde kalan suyunuda çıkarın.Ve içine baharatlarını,maydanozunu ve peynirinide ekledikten sonra iyice karıştırın.
Sosu için yumurtayı,sıvıyagı ve sütünü iyice çırpın ve bekletin.Küçük fırın tepsinizi sıvıyag ile yaglayın.1.yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde tepsiye yayın.Üstüne hazırladıgınız yumurtalı sostan dökün.2.yufkayı elinizle parçalayıp 1.yufkanın üstüne aralarına sos sürerek yayın.Kabaklı iç malzemesini yufkaların üzerine serin.Üstüne tekrar bir miktar sos gezdirin.Ve kalan son yufkayıda yine elinizle parçalayarak ve aralarına sos gezdirerek yayın.1.kat yufkanın tepsinin dışından sarkan bölümlerini böregin üzerine katlayın ve kalan sostan yine gezdirin.(diger tepsi içinde aynı işlemi uygulayın)Önceden 200C ısıtılmış fırında böregin üstü kızarıncaya kadar pişirin. 
Afiyet olsun.