30 Mayıs 2011 Pazartesi

DANA ROSTO

Uzun zaman önce yani bilgisayarın bu kadar kullanılmadıgı bir dönemde bir yerde tarifini görüp denedigim ve tadından memnun kaldıgım bir et yemegi.Düdüklüde agır ateşte pişiyor olması da yumuşak olmasını saglıyor.Ayrıca soya sosu da ayrı bir güzellik katıyor bu yemege.Cumartesi günkü menümüz olan et yemegim.Bizimkiler zaten tadını bildikleri için çok begenerek yediler.Ve umarım sizlerde dener ve memnun kalırsınız.İşte tarif:
DANA ROSTO TARİFİ:
  • 5 parça dana rosto veya 800 gr.kadar bütün halde dana rosto
  • 2 adet kuru sogan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 adet domates rendesi
  • 2 adet havuç
  • 2 yemek kaşıgı soya sosu
  • sıvıyag
  • 1 su bardagı sıcak su
  • pulbiber,tuz,karabiber,kekik
Düdüklü tenceremize sıvıyagımızı alıyoruz.Az ısıttıktan sonra dana rostomuzu bütün olarak sıvıyagın içine bırakıyoruz ve yüksek ateşte iki tarafınıda arada çevirerek iyice kızartıyoruz.Çevirme aşamasında ve diger şamalarda ete kesinlikle çatal batırmıyoruz ki suyu dışarı çıkmasın ve etin lezzeti kaçmasın.Her iki tarafı kızaran etimizi tabaga alıyoruz.Kalan sıvıyag içine yarım ay şeklinde dogradıgımız soganları ve halka halinde dogradıgımız havuçları koyup kavuruyoruz.Kavrulduktan sonra içine soyup ikiye böldügünüz sarımsakları atıyoruz.Kavrulan malzemelerimizin içine rostomuzu koyuyoruz.Üstüne soya sosumuzu,1 adet domates rendesini ve baharatlarını koyup sıcak suyumuzu ilave ediyoruz.Bir kere karıştırdıktan sonra düdüklünün kapagını kapatıyoruz.Düdüklümüz buhar çıkarmaya başlayınca mandalı indirip altını kısıyoruz ve  50-60 dakika kadar pişmeye bırakıyoruz.Daha sonra pişen rostomuzu çıkarıp eger bütün halde ise dilimlere ayırıp servis tabagına alıyoruz.
Afiyet olsun.

25 Mayıs 2011 Çarşamba

DOMATES KABUGUNDAN SALÇA YAPIMI

Hiç duymuşmuydunuz bilemiyorum ama ben annemden ögrendigim günder beridir domates kabuklarımı biriktirmeye başladım.Ben yemeklerde bol domates kullanmayı severim o yüzden domates kabugu çok olur benim mutfagımda.Hep ziyan oluyorlar diye üzülüyordum.Çare çare diye ararken annem yetişti imdadıma.Bu hafta pazartesi pazarında domatesin kilosunun 50 kuruş oldugunu görünce 4 kilo kadar domates aldım ve kış için(baya erken oldu farkındayım ama şimdiden başlamak iyi olur diye düşündüm.Çünkü eşime bir kerede 50 kilo domates alıp kışlık yapacagım dedigimde çok bozuluyor.Bozuluyor ama kışında afiyetle yiyiyor)kavanozladım.Baktım bir sürü kabuk birikmiş acil yardım ekibim olan annem ve ablamı aradım.Annem bana salça yap kızım deyince başladım yapmaya.4 kilo domatesin kabuklarından yukarıda gördügünüz kadar salçam çıktı.Deger mi derseniz bence deger çünkü kendim yaptım ve katkı malzemesi kullanmadım.Bu kadarı bile degecegini gösteriyor bana.Eger bir kerede bu kadar domates kabugunuz olmazsa dogradıgınız domates kabuklarını iyice yıkadıktan sonra temiz bir buzdolabı poşetine koyup buzluga ve buzdolabına koyarsanız aynı sonucu alırsınız diye tahmin ediyorum.İşte tarif:
DOMATES KABUGUNDAN SALÇA TARİFİ:
  • 4 kilo kadar domates kabugu rendesi
  • yarım çay bardagı su(koymayabilirsinizde)
  • 1 çay kaşıgı kadar kalın tuz(turşu tuzu veya normal sofralık tuz)
İlk önce domateslerimizi soymadan önce iyice yıkıyoruz ki sonradan yıkamak zorunda kalmayalım(vitamini gitmesin)Kabuklarımızı derince bir tencereye alıyoruz ve üzerine yarım çay bardagı suyu ekliyoruz ve ocagın altını açıp tencereyi kapagını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz arada karıştırıyoruz.İyice kaynayan domates kabuklarımızın üzerine 1 çay kaşıgı tuzumuzu ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Kabuklar iyice ezilmeye başlayınca ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz.Ilınan kabuklarımızı kevgire alıp altına tencereyi yerleştiriyoruz.ister elinizle ister kaşıgın arka kısmı ile bütün suları çıkıp posası kalana kadar eziyoruz.Çıkan suyumuzu küçük bir tepsiye alıp balkona güneşe koyuyoruz.Bu aşamada üstüne ince bir tülbent örterseniz toz girmez.Ben arada karıştırmak suretiyle 1 gün güneşte beklettim.İlk başta sıvı olan su 1 günün sonunda katılaşmıştı.Sonra salçamı küçük bir kaba aldım.Ve buzdolabına kaldırdım.Hepsi bu. 
Afiyet olsun.

23 Mayıs 2011 Pazartesi

KÜNEFE,CİGER ŞİŞ ve ÇEŞİTLİ SALATALAR


Uzun bir aradan sonra herkese merhabalar.Canım annemin yanına Mersine gittik oglumla.Hemen hemen on gündür oradaydık.İnanılmaz güzel günler geçirdik.Megerse ne çok özlemişim annecigimi,mersini.....Bu arada yediklerimi de yazmadan geçemeyecegim için böyle bir post hazırladım.İlk önce künefe ile başlayalım isterseniz.Hemen hemen hergün ve günde iki defa oglumla künefe yedik dersem abartmış olmam herhalde.Kıtlıktan çıkmış gibiydik.Antalyada yapılan künefe pek hoşumuza gitmesede zorunlu yemek zorunda kalıyorduk.Mersine gidince kendimiz kaybettik.Annemin evinin yanında yani mersinde çakmak caddesinde Zafer pastaneleri diye bir yer var. Hem fiyatları çok uygun hem künefesi çok güzel.Bir porsiyon künefeyi(antalyadakine göre iki porsiyon oluyor düşünün ne kadar çok)2.50 TL yedik.Evet yanlış okumadınız iki lira elli kuruş.Ve inanılmaz lezzetli bir künefe.Fotograflar eve şipariş edip yedigimiz künefelerden akşam çekim yaptıgım için görüntü çok güzel çıkmamış ama emin olun harikaydı.
Gelelim cigere.Benim sakatatlara olan sevdam malum.Ciger yiyecegimi sayıklayarak gittim mersine.Oglumu da kendime benzettim galiba.Neyse mersinde daha önceler hep yedigim yer olan cigerci apo bahattine gittik.Ama bu sefer hiç memnun kalmadım hem cigerleri kurutmuşlar hemde inanılmaz pahalı yapmışlardı.Cigerin çok çıkmasını saglamak için küçük küçük dogramışlar ve tabiiki böyle olunca ciger ateşi görünce hem kurumuş hem yanmıştı.Ve salataları da daha öncekine göre çok vasattı.Yemedin mi peki Eylem dersen tabiiki yedim o kadar para verdik yemez miyim?Bir işletme ne kadar büyürse( lezzetini muhafaza etmeyi başarabilenler hariç tabii ki)o kadar lezzetde düşüş oluyor galiba.Ama bu her işletme için geçerli degil.
Bu kırmızı güzellikte ezme salata.
Ve aslında benim daha önceden bayıla bayıla yedigim ama artık aynı tadı bulamadıgım sıcak sogan salatası ve sumaklı sogan salatası.Yani anlayacagınız cigerci apo beni hayal kırıklıgına ugrattı.Umarım bu yazıyı okurlar ve acil önlem paketi uygularlar.Ve yine tantuninin adını da anmadan geçemeyecegim.Yine çakmak caddesinde Melek tantuni enfes tantuniler yapıyor.Hem fiyatlar ucuz hem lezzet harika.
Bu arada annemin yaptıgı birbirinden leziz yemeklerden bahsetmiyorum bile.Mersine gitmeden önce yürüyüşe başlamıştım 2-3 kiloya yakın vermiştim.Ama bu hazırlık yaz ve deniz için degildi.Mersine gidince kilo alacagımı biliyordum(aslında çok degil sadece 1 kilo almışım demek ki dogru ve kontrollü kilo vermişim yoksa bu kadar yemeye kesin duba olurdum herhalde) o yüzden en azından fazlalıkların üzerine daha fazla yük binmesin diye kilo vermiştim.Şimdi artık yeniden kilo vermek zamanı.
Bu arada 2 günlügüne Adanaya da gittim.Hem yigenimi hemde çocukluktan beri dostum olan neslihanımı görmeye.İnsanın böyle güzel dostlarının olması çok ama çok güzel.Güzel yigeniminde bu sene son senesi üniversitede.Hayırlısı ile bitirip güzel bir iş bulur inşallah kendine. 
Şimdilik bu kadar arkadaşlar artık hepinizi teker teker ziyaret edecegim.

8 Mayıs 2011 Pazar

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Bütün annelerimize,anne adaylarımıza hatta bütün kadınlara kucak dolusu sarı laleler yolluyorum.Hepimizin anneler günü kutlu olsun.Gün bugündür çıkaralım keyfini.Gerçi anneler gününde bile kahvaltıyı ben hazırladım ama olsun ne yapalım.Oglum annem seni çok kocaman ama en kocaman ben seviyorum dedi ve benim için dünya durdu o anda.Bir ömür kahvaltı hazırlayabilirim bu gazla.Sevgiler.

6 Mayıs 2011 Cuma

ISPANAKLI PİDE

Ispanagı ya yemek olarak,ya güveçte,ya da bizim oraların meşhur yemegi yuvalama olarak degerlendiriyordum.Bizimkiler pide istiyoruz deyince dolapta sadece ıspanak oldugunu gördüm ve ilk defa ıspanaklı pide yaptım.Daha önce kıymalısını ve kavurmalısını yapmıştım.Oglum peynir yemedigi için onunkine peynir koymadım.Bence çok lezzetli olmuştu.Sizin için ucundan tadına baktım.İşte tarifi:
ISPANAKLI PİDE TARİFİ:
Hamuru için:
  • 3-4 su bardagı un(yavaş yavaş dökerek ayarlayabilirsiniz)
  • 1 su bardagı süt
  • 1 çay bardagı kadar zeytinyagı veya sıvıyag
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • bir fiske toz şeker
  • 1 adet yumurta akı(sarısı üstüne)
  • yarım paket yaş maya veya 1 paket toz kuru maya
  • ılık su
İçi için:
  • 1 adet kuru sogan
  • yarım kilo kadar ıspanak
  • tuz,kırmızı toz biber az karabiber
  • 1 adet yumurta sarısı(dışına sürmek için)
  • bir miktar sıvıyag
  • peynir veya lor
Ispanakları ayıkladıktan sonra birkaç defa bol su ile yıkayalım ve isteginiz gibi dograyın.Soganı yemeklik dograyalım.Ben ıspanagın vitamini ölmesin diye iki türlü yöntemle yapıyorum.1.yöntem soganın üzerine az tuz ilave edip iyice tuzla beraber ovuyorum ve sonra ıspanagıda çigden ilave edip soganla beraber yine ovmaya devam ediyorum.Diriligi gidene kadar ondan sonra yumurta hariç diger malzemeleri ekliyorum.
2.yöntem soganı yemeklik dogradıktan sonra az sıvıyag ile kavuruyorum ve bir kenara alıyorum.Bu arada çaydanlıga su koyup iyice kaynatıyorum.Ispanakları yıkayıp dogradıktan sonra süzgece koyuyorum ve üstüne kaynattıgım suyu yavaş yavaş döküyorum.Yapraklar hemen soluyor zaten.Sonra sogan,baharat ve diger malzemelerle karıştırıyorum.İçimiz bu şekilde hazır olduktan sonra hamuru için Ilık suyun içinde yarım yaş maya eritilir.Derin bir yogurma kabına sütü,yumurta akını ve sıvıyagı döküp karıştırın.Üzerine unu azar azar dökün sonra mayayı ve tuzunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yogurmaya devam edin.İstenen kıvama geldikten sonra üstünü nemli bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakalım.(hamur iki katına çıkacak).Mayalanan hamurdan portakal büyüklügünde parçalar kopararak bir kenara bırakıp üstünü örtelim.Her hamur parçasını oklava yardımıyla çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde oval olarak açalım.Üstüne ıspanaklı harcımızdan ekleyelim.Ve hamurun kenarlarını ıspanaklı malzeme üstüne dogru katlayalım.
Ve köşelerini birleştirerek pide şekli verelim.Sonra üstüne ve kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden 180C ısıtılmış fırına verelim.Üzerleri pembeleşince fırından alıp sıcakken kenarlarına tereyagı sürelim(sert olmaması için).

4 Mayıs 2011 Çarşamba

MERCİMEKLİ KÖFTE

Bu mercimek köftesini oglumun dogum günü için arkadaşım yapıp getirmişti.Bir türlü sıra gelmemişti yayınlamaya ancak fırsat bulabildim.Dogum gününde çeşit çok oldugu için çok fazla talep görmesede akşam eşim bayıla bayıla yedi.Ve en çok mercimekli köfte ona yaradı.Arkadaşımın tarifiyle mercimekli köfte:
MERCİMEKLİ KÖFTE TARİFİ:
  • 2 su bardagı kırmızı mercimek
  • 1 su bardagı ince köftelik bulgur
  • 1 bag yeşil sogan(istege baglı)
  • istenilen miktar kadar maydanoz
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • 1 adet kuru sogan
  • tuz,pulbiber,kimyon
Mercimegi yıkadıktan sonra tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su koyup ekleyerek pişirin.Mercimekler pişince içine bulguru ekleyin ve bir kere karıştırdıktan sonra altını kapatın.Ve sogumaya bırakın.Kuru soganı yemeklik dogruyoruz ve bir miktar sıvıyag içinde öldürüyoruz.İçine salçaları  ilave ediyoruz bir kere karıştırdıktan sonra altını kapatıyoruz.Bu arada yeşil soganımızı ve maydanozumuzu yıkadıktan sonra ince ince dogruyoruz.Soguyan mercimegimiz içine salaçalı soganlı karışımı ekleyip yoguruyoruz.sonra içine yeşilliklerimiz ve baharatlarımızı ilave edip tekrar yoguruyoruz.Daha sonra köfte şekli vererek servis tabagına alıyoruz.
Afiyet olsun.

2 Mayıs 2011 Pazartesi

ZEYTİN EZMELİ MİLFÖY ÇUBUKLARI

Geçen gün kahvaltıya gelen arkadaşlarım için yaptıgım bir tarifti.Kitaplarımın arasında elime geçen Enfes börekler adlı bir kitaptan denedim ve çok begendim.İserseniz peynirlisini muhammaralısını veya salçasını bile yapabilirsiniz.Milföy biz bayanlar için çok büyük kolaylık o yüzden dolabımda muhakkak bir paket bulundururum.İşte tarif:
ZEYTİNLİ MİLFÖY ÇUBUKLARI TARİFİ:
  • 6 adet milföy hamuru
  • 3 yemek kaşıgı zeytin ezmesi
  • 1 adet yumurta
Yumuşamış 1 adet milföy hamurunu tezgaha koyun ve üstüne zeytin ezmesi ve çırptıgınız yumurtadan sürün.Üstüne 2.Milföy hamurunuzu kapatın ve 1 parmak kalınlıgında uzunlamasına kesip iki ucundan tutun ve birbirinin tersi yönde burun.Bütün milföy hamurlarına aynı işlemi uygulayın.Yaglı kagıt serilmiş tepsiye dizin ve üstüne yumurta sarısı(veya çırptıgınız yumurtanın geri kalanını)sürün.Önceden 180C ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar bekletin.Ve sıcak servis edin.
Afiyet olsun.